#Blood Bowl, den fullkomligt vansinniga kombinationen av amerikansk fotboll och Warhammer, är tillbaka med #Legendary Edition. Om man jämför med originalet som kom för ett drygt år sedan har det nya spelet mer av det mesta. Antalet spelbara raser har gått från nio till tjugo och arenorna från sex till nio. Grafiken har gjorts lite snyggare och mer detaljerad, gränssnittet har blivit mer intuitivt, laddningstiderna drastiskt kortare och så vidare.

Det är för få hejarklacksbrudar som använder halshuggna huvuden i verkligheten.

En sak som är helt ny är spelläget Story Mode där du som coach spelar igenom en rad matcher och utmaningar som egentligen inte har mer gemensamt än att de går igenom Blood Bowls historia, vilket faktiskt är väldigt underhållande om än inte lika omfattande som övriga spellägen. Det är som ett gäng utmaningar staplade på varandra, med underhållningsvärdet fortfarande kvar. Spelet kännetecknas av en underfundig humor: storyläget berättar om de heliga skrifterna om guden Nuffle (uttala NFL så förstår du) och man får spela historiens första organiserade match mellan dvärgar och orcher.

Va, vad gör han?!

Alla positiva saker till trots är Legendary Edition ingen dans på blodbestänkta rosor. Det innehåller givetvis mängder med regler som har med spelares individuella färdigheter att göra.

Under spelets gång fungerar allting intuitivt enligt varianten att du får ett alternativ när det kan användas. Men hur och när berättas inte - jag får pröva mig fram för att veta var jag ska stå, var min goblin ska placeras eller när de ska användas rent taktiskt. För oerfarna spelare blir det förvirrande, inte bara för att man kanske inte vet vilka egna förutsättningar man ska sträva efter, utan även så man inte ofrivilligt råkar hjälpa motståndaren.

Spelet kan beskrivas som en fristående expansion med en massa trevligheter för den som är intresserad av eller nyfiken på Blood Bowl. både brädspelet och datorversionen. Till skillnad från det förstnämnda kan datorversionen spelas på tre olika sätt: turordningsbaserat exakt som brädspelet, turordningsbaserat med utbyggda regler och i realtid. Personligen tycker jag att realtidsversionen är synnerligen malplacerad, men det går ju att strunta i det spelläget om man inte tycker om det. Blood Bowl: Legendary Edition är, trots en och annan liten skavank, helt excellent och förtjänar verkligen sin plats på hårddisken. Tänk om fler kunde göra digitala brädspel på det här sättet.

Recension - Blood Bowl