IEGOCENTRIC
0
pointer
Trailerdax: Goosebumbs
Skrivet i dag, 12:27, av walter_iego

Jack Black gillar tydligen Jumanji och CGI; jag gillar Jack Black och Jumanji, men vet inte om det är så kul om det bara ska vara en mashup av allt möjligt vi sett tidigare (?)

1
pointer
2 miljoner tack!
Skrivet i går, 22:07, av walter_iego

Utdrag från Walters personliga dagbok ...

1973 ...

Idag (en vacker dag i maj) föddes jag. Jäklar vad det är kallt. Vad glor alla på, var är mina kalsonger!?

1974 ...

Stirrar mest upp i taket, käkar, sover och fyller blöjan.

1975 - 1976 ...

(Se ovan)

1977 ...

Missar öppningen av Star Wars i USA, blir sur och kastar nappen i golvet,
flera gånger.

1978 ...

ZZZ ...

1979 ...

Bor i ett stort hus mitt inne stan, tycker det är kul att följa efter styvfarsan när han ska till jobb. Han är blomsättare och växthuset han jobbar i, ligger ett stenkast från vårt hus. Lär mig älska blommor och hur man sätter på slangen så att alla blir blöta om fötterna.

1980 ...

Börjar skolan, upptäcker att jag tycker det är fantastiskt kul att skriva bokstäver.

1981 - 1989 ...

Plugg, plugg, första kyssen, spela gitarr, går på konserter, får ett plektrum av Yngwie Malmsteen, blir kär i en blondin, förlorar oskulden, jobbar på parkförvaltningen, lär mig hata snö! Har det lite tufft i skolan med vissa människor som gillar att mobba personer som är "lite annorlunda". Jag klarar mig någorlunda oskadd genom det hela, men det sätter sina spår.

1990 - 1992 ...

Gymnasiet, tjohoo! Nej, det var urtrist rent ut sagt. Börjar skriva musik, låttexter, ett par hundra sådana senare vill jag skriva längre texter. Skriver en roman på engelska, börjar måla oljetavlor, låter håret växa.

1993 - 2000 ...

Pluggar på Komvux, leker konstnär, åker till Venedig och Italien första gången i livet. Upptäcker att pizzorna smakar bättre i Sverige och att jag och min sambo håller på att glida isär. Rakar av mig allt hår på huvudet. Går och gifter mig (?)

2001 - 2007 ...

Skilsmässa; morsan får en tumör i halsen, hela världen går i kras, för att överleva - och att ha styrka, jobbar jag dag och natt, pluggar, hittar mitt livs kärlek, och förlorar den. Som tur är klarar morsan pärsen och blir frisk, men chocken lämnar oss aldrig.

2008 - 2010 ...

Träffar ny brutta, blir betuttad, lämnar Skåne och flyttar till Stockholm, en kort tid efter det blir det flytt till Småland där jag bor i ett par år. I närheten till skog och mark torde livet ha varit lugnt, men det blev tvärtom. Jag saknade närheten till havet och människorna var svåra att komma in på livet. Hinner med resa till både Japan och Frankrike. Börjar blogga på en spelsajt som heter FZ.

Testar på att skriva i ett par omgångar, men känner inte att jag hittar min form. Raderar kontot. Börjar om igen, raderar kontot, börjar om igen. Sedan hittar jag rätt "form" och min blogg försöker hitta en fin balans mellan allvar och humor, och jag skriver på, och skriver på, och skriver på.

Efter 10.000 besök undrar jag om jag kan locka till 500.000 besök med mina texter. Det blir ett mål, något att sträva efter eftersom jag då måste skriva varje dag och polera mitt språk, vilket jag faktiskt älskar. Besöken är på intet sätt ett medel att klappa det egna egot, snarare tvärtom. Det får mig att jobba hårdare, och ständigt lär jag mig nya saker om mig själv och får nya infallsvinklar till hur andra människor uppfattar världen. Det är, och har alltid varit värdefullt för mig. Om man inte är öppen för nya intryck kan det lätt hända att man stagnerar, och det vill jag inte. Jag vil utvecklas.

2011 - 2015 ...

Pluggar, jobbar på, skriver på och bloggen växer. Efter 500.000 besök sätter jag målet till 1 miljon besök, och får det efter ett par år, sedan skojar jag och säger att det nog är omöjligt att få 2 miljoner besök. Så många besök kan man väl inte få? Tydligen kan man det, för här är vi idag.

2 miljoner tack till alla läsare genom åren och tack till FZ för en sådan utmärkt plattform att nå ut till världen. Ni hjälpte mig uppfylla en dröm, och jag tror jag drömmer än ...

"Every day I discover
more and more
beautiful things.
It's enough to drive one mad.
I have such a desire
to do everything,
my head is bursting with it.
"

Claude Monet

2
pointer
De odödliga
Skrivet i går, 14:17, av walter_iego

"De odödliga" kallades en elitstyrka på 10.000 man som slogs för det första persiska imperiet under dynastin "Akemeniderna" som låg i de västra delarna av dagens Iran, ca. 550 - 330 f.Kr. Enligt den grekiske historieskrivaren Herodotos refererade namnet till det faktum att de alltid var 10.000 man. Så snart någon föll i strid, ersattes denne med en ny, fullvärdig soldat, vilket innebar att styrkan aldrig decimerades eller förlorade kraft.

Bild

Detta är oerhört intressant ur historisk vinkel, för det ger en hum om hur det persiska imperiet kunde bli så stort som det blev. Mellan 540 - 350 f.Kr, sträckte sig det persiska riket från Indus böljande kullar (de nordvästra delarna av dagens Indien) - till Abessinien (dagens Etiopien). Under ett par hundra år var det den största militära och politiska makten i hela världen, inte konstigt att de behövde en väloljad elitstyrka.

Bild

Herodotos hade mer att berätta för eftervärlden. Han berättade i sina högst personliga annaler att soldaterna bar lätta huvudbodnader som kallades för "tiaror". De hade inte på sig någon rustning i klassisk bemärkelse, utan föredrog tunikor med sinnrik ornamentation. Ibland var de dock lite tyngre bestyckade och bar då ett ett sorts lättare harnesk där man hade sytt ihop järnbitar så att det såg ut som ett fiskfjäll.

Bild

Soldaterna använde sig ofta av spjut och sköld, men var även duktiga med långbågar och hade en, eller flera dolkar som de kunde använda på de mest skickliga sätt. Enligt vissa historiska fynd, bar vissa finlemmade yxor som kunde ta livet av fienden på de mest otrevliga sätt.

Bild

Den som är intresserad av historia och mytologi bör leta upp fascinerande böcker i ämnet, i annat fall kan man snegla åt Hollywood, eller rättare sagt Bollywood - och se filmen "Immortals" där elitstyrkan dyker upp i lite mer polerad och fantasirik form.LÄS MER: http://sv.wikipedia.org/wiki/Akemenider

2
pointer
The Hobbit - Extended Trilogy
Skrivet i går, 12:10, av walter_iego

Peter Jackson må ha trampat i banta puuta när han bestämde sig för att dra ut på "The Hobbit"-filmerna så mycket han gjorde, men de är ändå bra underhållning vad man än tycker om draget. Min största kritik rikta jag mot CGI-bruket, det ser aningen "plastigt" ut, men så filmade han ju i 48 fps istället för 24 fps. Det är en avsevärd skillnad, om man bryr sig om sådana saker, och det gör vi ju.

Jag tyckte den sista filmen var den bästa i hela serien, men vem vet, kanske är någon av de andra bättre nu när dessa kommer i förlängda versioner (?) I vilket fall som helst, var det en fantastisk värld Tolkien kläckte fram, och det var kul att besöka den.Ps. om du undrar vad Peter Jackson håller på med just nu, räcker det att skriva ut titeln:

"The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun", han tar vid där Steven Spielberg slutade.

8
pointer
Grattis din gamle räv!
Skrivet 2015-08-25 21:01, av walter_iego

Sean Connery har fyllt 85 år ...

Bild

Bild

Favoritfilm med Connery? Jag har två faktiskt; "The Hill" från år 1965 och "The Name of the Rose" (1986) annars var han riktigt bra i "Indiana Jones and the Last Crusade" också och en uppsjö av andra filmer. Som James Bond tycker jag att han var helt OK, men aningen för ..., hur ska man uttrycka det, opersonlig (?) Jag vet inte, jag föredrog alltid de andra Bondarna.Tyvärr har den gamle räven slutat med skådespeleriet sedan ett tag tillbaka, men vi har ju alltid det fantastiska filmbiblioteket kvar.

Rekommenderade filmer:

- Goldfinger (1964)

- Murder on the Orient Express (1974)

- A Bridge Too Far (1977)

- Outland (1981)

- The Name of the Rose (1986)

- The Untouchables (1987)

- The Hunt for Red October (1990)

- Rising Sun (1993)

- The League of Extraordinary Gentlemen (2003) Jag vet, men jag gillar den!

0
pointer
Mona Lisas många ansikten
Skrivet 2015-08-24 21:15, av walter_iego

Säg: "Mona Lisa", och de flesta människor i världen vet vad man talar om; den berömda oljemålningen av Leonardo da Vinci (namnet betyder Leonordo från Vinci). Vad många inte vet om, är att den mystiska kvinnan är porträtterad på en trädbit, inte en duk och mäter 76.8 × 53 cm. Vi, dvs. det kulturella medvetandet - har alltså att göra med en tämligen liten, men väldigt betydelsefull tavla - som har sitt / sina tillkomst år mellan 1503 - 1507. Man vet inte med säkerhet när den målades, och det har lite (eller rättare sagt mycket) - att göra med att Leonardo faktiskt var en slarvig typ som hade svårt att avsluta saker han hade påbörjat.

Enligt konsthistoriker hoppade han från det ena projektet till det andra, vilket visserligen kan vara ett tecken på att han var multilateral och ett geni, men ger också vissa indikationer på att han ofta var utan pengar. Ett sätt att just få in kosing var att aldrig tacka nej till ett uppdrag, sedan om det blev klart är en helt annan historia.

Så snart Mona Lisa färdigställdes (man spekulerar om tavlan egentligen är färdigt), började andra samtida konstnärer och konstelever göra kopior av tavlan. Vissa var så skickligt gjorda att man under långa tider trodde det var Leonardo som själv som hade gjort kopiorna för att sälja tavlan till nya kunder. Idag vet man bättre, och kan, förutom att med blotta ögat särskilja ett original från en kopia, använda mikroskop för att på kemisk väg ta reda på när vissa saker har målats, eller ta reda på vilka slags färgpigment som har använts.

En av de mest berömda kopiorna av Mona Lisa, har sitt hem på Pradomuseet i Madrid. Kopian målades någon gång på 1500-talet av en okänd konstnär (antagligen Andrea Salai eller Francesco Melzi, elever i dennes studio, varav den förste faktiskt var Leonardos älskare) - och är mycket mer färgstark än originalet; detta av två anledningar.

Kopian hade en bättre grundering än originalet, och den hade tydligen också fått sin bakgrund övermålad någon tid (1800-talet?) efter sin tillblivelse, vilket hade skyddat de ursprungliga färgerna. En mycket kunnig expert på Pradomuseet, Ana González Mozo, kunde via röntgenfotografi se att kopian hade en skiss under alla lager färg, som exakt överenstämde med Leonardo egna justeringar, vilket mer än troligt bevisar att han var elev just hos Leonardo.

Bild

Mona Lisa-kopian på Pradomuseet före restaurering ...

Bild

Mona Lisa-kopian på Pradomuseet efter restaurering ...

Bild

Leonardos original som hänger på Louvren i Paris ...

Man har i alla tider förunderats över Leonardos teknik; hur kunde han måla så "flyktigt" och så "lätt". Tekniken han uppfann kallas för "sfumato" och går ut på att man målar en övergång från en färg till en annan - eller en valör, så mjukt att man inte kan se var gränsen går.

Leonardo var onekligen en mästare på det området, men tidens tand har också hjälpt honom lite på traven.

Jag har självfallet sett Mona Lisa på nära håll, i varje fall på tre meters avstånd, och magin i målningen finns där när man har den framför sig. Som beskrivet ovan, är det en relativt liten målning, men dess kulturella betydelse är så ofantligt stort att man skulle behöva tusen sidor i en bok för att ens komma i närheten av dess signifikans.

Bild

Château du Clos Lucé ...

Hur hamnade Mona Lisa i Paris?

När Leonardo dog testamenterade han allt till sin älskare Andrea Salai år 1519, och denne sålde det mesta han fått i gåva, däribland Mona Lisa till den franske kungen. Leonardo hade nog inte haft några invändningar om tavlan slutgiltiga hemvist. Han flyttade själv till Frankrike på ålderns höst och bodde på Château du Clos Lucé, där han dog tre år senare.

Bild

Sovrummet där Leonardo dog ...

4
pointer
Jag kommer aldrig glömma ...
Skrivet 2015-08-24 01:37, av walter_iego

- den här låten (?)

Lite mysko hårdrock från Norge som på något sätt ändå är lite tilltalande. Det måste vara det visuella lånet från "The Matrix" som lockar.

Apropå The Matrix, ni vet väl att det var tänkt att Will Smith skulle spela Neo en gång i tiden. Det var nog tur att han gjorde "Independence Day" istället.

2
pointer
Cosmic voyage
Skrivet 2015-08-22 02:35, av walter_iego

Ett trevligt litet klipp där Morgan Freeman försöker banka in lite vett i huvudet på oss ang. universums storlek och omfattning ...

0
pointer
Skönhet som dödar
Skrivet 2015-08-21 22:47, av walter_iego

Varje sommar händer det oundvikliga. Folk beger sig till stranden för att "njuta" av livet. De packar ihop sina småsaker till en picknick, kammar håret och sätter på sig solglasögonen och far iväg på sina cyklar, eller bunkrar ihop sig i en bil för att "leva livet".

Väl på plats, på en vacker strand, brer de ut sina prylar; kletar på sig solkräm och lägger sig på en filt eller sträcker ut sig i en solstol. Solen gassar, värmen är skön och dagdrömmarna börjar.

Där bakom ögonlocken existerar minnen och tankar om den omedelbara framtiden dyker upp: "Ska vi äta salladen nu, eller vänta till lite senare?" En fluga på benet distraherar; ögonlocken far upp. Rakt fram böljar havet. Det är mörkblått med vita krusningar som ser inbjudande ut.

Det vore skönt att bara svalka kroppen en stund ...

Minnen kommer tillbaka.

Kanske gick man en gång ut i vattnet med en förälder som hade uppsikt, kanske vadade man mot horisonten för att smeka solens sista strålar.

Kanske glömmer man bort var man befinner sig; låter sig omslutas av vågorna som är flera miljoner år gamla och kanske, slutligen, lägger man sitt liv i naturens händer och får aldrig återvända.

Tidningen är på bordet. Rubriken är så svart att helvetet dukar upp för middag:

"Tonårsflicka och pappa drunknade utanför Österlen ..."

Jag stirrar ned i en kaffekopp som helt plötsligt inte har någon botten. Jag ser en virvel, och jag hör ett skrik och minns hur jag som barn drogs ned under vattnet av starka strömmar. Hela världen upplöstes i bubblor och jag kunde inte komma upp.

Jag såg svarta skuggor dansa i himlen, jag hörde mitt eget, dämpade vrål, och jag fortsatte skrika när de starka armarna drog upp mig ur vattnet.

Människorna i Haväng fick aldrig någon hjälp ...

Varje gång jag ser havet, känner det min rädsla, därför undviker jag det. Jag respekterar det på avstånd, men önskar att det stundvis, egentligen alltid - att det kunde upphöra vara så glupskt.

Var rädd om er, för det är tyvärr så att det som havet tar, ger det aldrig tillbaka.

_ _ _

Tråkig läsning: http://goo.gl/hNOLmy

R.I.P.

0
pointer
En makalös Olymp
Skrivet 2015-08-20 23:53, av walter_iego

Att vara anakronistiskt felplacerad i ett visst århundrade börjar mer och mer bli uppenbart, speciellt för oss som har en benägenhet att vara nostalgiska eller har en förkärlek till musik som inte görs längre.

När jag växte upp på 1970- och 1980-talet, var det mycket pop som gick varmt i stereon, detta var inte på eget bevåg, utan det var päronens diktat. Jag brukade dock alltid höja ljudet på TVn när elgitarrerna framträde till grannarnas förtret (det var kanske där allt började?).

Föreställ er min shock när jag kom över den här listan (se nedan), över vilka band som spelat i Lunds anrika lokal "Olympen". Idag skulle man inte kunna tro att den gästats av världsberömdheter med rejäl klass. Vilka artister undrar du? Läs listan och gråt lite, så vida du inte har varit på någon av konserterna? Jag har bara sett ett par stycken.

Synd att man missade Queen, Iron Maiden, Metallica och Mötley Crüe ...

OBS. Listan verkar inte vara helt fullständig, jag saknar ett par namn; Scorpions, Pretty Maids, Pink Cream 69, FATE m.fl ...

Bild

Olympen år 2011 ...

Bild

... och här på 1970-talet.

Artister på besök:

1970

Pink Floyd1971

Hoola Bandoola Band

1972

Alice Cooper
Cornelis Vreeswijk
Paul McCartney & Wings
Santana
Steppenwolf
Tom Paxton
Trinidad All Star Steel Band

1973

Blood, Sweat & Tears
Cornelis Vreeswijk
Count Basie
LexHumphries Singers
Roxy Music
The Dubliners
T-Rex

1974

Abba
Demis Roussos
Edwin Hawkins Singers
Electric Light Orchestra
Focus
Geordie
Jethro Tull
Kinks
Mott the Hoople
Nazareth
Procul Harum
Queen
Rod Stewart & Faces

1975

10 cc
Blue Öyster Cult
Hawkwind
Lionel Hampton Orchestra
Lou Reed
Lynard Skynard
Procol Harum
Sparks
Sweet
The Drifters
Weather Report

1976

Kiss
10cc
Alex Harvey
Billy Swan
Chick Corea
Frank Zappa
Gentle Giant
Gloria Gaynor
Herbie Hancock
Kinks
Manfred Mann
Neil Young
Patti Smith
Poco
Queen
Richie Blackmore
Roger Whittaker
Rory Gallagher
Sailor
Steve Harley
Supertramp
Ted Nugent
Thin Lizzy

1977

10cc
Alex Harvey
Black Sabbath (förband: AC/DC)
Boney M
Camel
Chicago
Chieftains
Gasolin
Jethro Tull
Jimmy Cliff
Little Feat
Manhattan Transfer
Martin Best Consort
Mikis Theodorakis
Nazareth
Smokie
Steely Dan
Supertramp
Weather Report
Victor Borge

1978

Chick Corea
Emmylou Harris
John Miles
Manfred Mann
Manhattan Transfer
Martin Best Concort
Mikis Theodorakis
Status Quo
The Runaways

1979

Arja Saijonmaa
Burl Ives
Cornelis Vreeswijk
Dire Straits
Jimmy Cliff
John Miles
Manfred Mann
Nationalteatern
Rush
The Jam
Thin Lizzy
UFO

1980

Chuck Berry
Def Leppard

Eric Clapton
Gyllene Tider
Kim Larsen
Madness
Pretenders
Ramones
The Clash
Thin Lizzy

1981

Elvis Costello
Eric Clapton
Gyllene Tider
Iron Maiden
Judas Priest
Motörhead
Nils Lofgren
Pointer Sisters
Sven-Bertil Taube
Thin Lizzy
Ulf Lundell

1982

Chattanoga
Duran Duran
Ella Fitzgerald
Mike Oldfield
The Jam
Thin Lizzy

1983

Accept
Def Leppard
DIO
Elvis Costello
Kiss
Meat Loaf
Ozzy Osbourne
Rainbow
Saxon

Spandau Ballet
Tina Turner

1984

Frank Zappa
Depeche Mode
John Hiatt Band
Kiss
Mike Oldfield
Nina Hagen
Saxon
The Firm

1985

Al di Meola
Deep Purple

Eva Dahlgren
Gary Moore
Herreys
Imperiet
Miles Davis
Saxon
Ulf Lundell

1986

AC/DC

Accept
BB King
Europe

Eurythmics
Katrina & the Waves
Metallica
Mötley Crue
Sade

Status Quo
Twisted Sister


1987

Bo Diddley
Cornelis Vreeswijk
Deep Purple
Eldkvarn
Eva Dahlgren
Human League
Imperiet
John Hiatt
Level 42
Lolita Pop
Miles Davis
Monica Zetterlund
Motörhead
Roxette
Tomas di Leva

1988

AC/DC
Chaka Khan
Chick Corea

Frank Zappa
John Hiatt
Leonard Cohen
Roxette
The Mission
Trance Dance
Yngwie Malm­steen

1989

Alice Cooper
Black Sorrows
Bob Dylan
Europe - Jag var här!
Magnum
Ozzy Osbourne
Ratata
White Lion - Jag var här!

1990

Alice Cooper
Gianna Nannini
Hooters
Just D/Papa Dee/ Kayo
Pogues
Suzanne Vega
Vaya con Dios
Yngwie Malmsteen - Jag var här, längst framme vid scen minns jag ...1991

Alice Cooper
Harry Belafonte
Kraftwerk
Nationalteatern
Status Quo

1992

BB King
Chippendales
Europe - Jag var här!
Status Quo
Tom Petty

1993

Aerosmith
BB King
Beach Boys
Chippendales
Hooters
Yngwie Malm­steen - Jag var här!

1994

Jethro Tull
Roxette
Status Quo
Green Day

1995

Chippendales
Hooters
OD
Suede
Tom Jones
Van Morrison

1996

Chippendales
Gyllene Tider
Pulp
Smokie
Status Quo

1998

Jonas Gardell

1999

Cardigans
Suede
Sheryl Crow

2000

Bob Dylan

2001

Ulf Lundell

2002

After Dark

2003-2004

Hipphipp

2006

Europe

2007

Kent
Alice Cooper
Lars Winnerbäck
Dweezil Zappa

2009

Thåström

Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
IEGOCENTRIC
walter_iego
walter_iego
Här upplever du resor i tid och rum, filosofiska utsvägningar genom universum och själen; ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2015 Walter Iego.
Länkar
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 2001260
Senaste veckan: 9829
I dag: 670
FZ