IEGOCENTRIC
1
pointer
Lyckans hjul
Skrivet 2015-08-03 17:38, av walter_iego

Tysk hårdrock går aldrig ur tiden, här en "melodi" från Mad Max (1982), vilket får mig att tänka på sandiga dystopier där världen har gått i kras och människor är nomader ...

Bild

0
pointer
Hyckleri för miljarder
Skrivet 2015-08-03 16:15, av walter_iego

Om man slog upp ordet "hyckleri" i ett visuellt lexikon, torde det finnas en bild på en mänsklig gestalt för vi är onekligen en symbol för allt vad ordet står för.

Om jag tar mig själv som exempel tycker jag det är himla fint med en välmående skog. Jag åker gärna ut i skog och mark och kramar träd och pussar grodor. Ordet "åker" är viktigt här, för inte promenerar jag till skogen. Jag kör bil och bidrar med massor av föroreningar med mitt åkdon för att inte säga alla ekorrar jag skrämmer vettet ur med mina bleka ben väl på plats.

Jag gråter inombords varje gång jag hör talas om "konfliktmineraler" (dessa mineraler utvinns ofta från Kongo och är orsaken till oräkneliga människors död och finns i alla våra moderna produkter), men likväl sitter jag här och knattrar text på en laptop och skickar sms med smileys till kompisar som proklamerar:

"Tjena, vilken härlig dag!"

Usch ...

Om ett par dagar är det "VM i hyckleri" i Sverige, då alle man (nästan alla), ska valfärda till närmsta hyrda festlokal och proppa i sig kräftor. Samme svensk som blir apatisk när denne får höra talas om att man äter katt och hund i Kina och flår dessa levande, har inga betänkligheter när det gäller att stoppa levande skaldjur i kokande vatten. När djuren skriker ut sin ångest (eller är det kanske bara deras skal som pyr), då kliar sig svensken på magen och ser fram emot spritfesten på kvällen.

Man har ju förstått efter många år på jordklotet, att det är OK att vissa djur får sätta livet till. De som vi tycker är gulliga har högre status och på samma gång högre värde.

"Jag skulle väl aldrig få för mig att äta lillle Olle, han har varit en del av familjen sedan 2002", det förstår jag. Men det är helt i sin ordning att slakta Marcel för han har ingen päls och kommer från ett annat land ...

Liknande statustänkande har andra inskränkta människor när det gäller sina medmänniskor. Vissa är således OK och får leva, andra ska bara raderas från historien.

Problemet med hyckleri är väldokumenterat, och det är antagligen en av de saker som gör att vi är just de människor vi är; en märklig perpendikulär varelse med någorlunda utvecklat sinne för empati. Ibland undrar jag bara. Är det lönt att ens tänka på sådana här saker i efterhand, eller ska man bara ta och acceptera att det är så landet ligger?

Det senarenämnda gör vi omedvetet. Vi gör det som känns bra för oss, och hur det är för någon annan är inte lika viktigt.

Jag blir besviken på mig själv och mänskligheten, och önskar det inte behövde vara så ...

1
pointer
Trailerdax: Zoolander 2
Skrivet 2015-08-02 21:51, av walter_iego

Äntligen!

3
pointer
Ett vitt ark
Skrivet 2015-07-30 22:07, av walter_iego

Ännu en kall kväll i skåneland där man liksom nästan hör vinden skrapa på rutorna med sina förtappade naglar. Det är som om den suktar efter min kopp té, eller värre, mina mysbrallor; min filmsamling och mina tomma plastlådor från IKEA "hen" kunde fylld med allehanda omkringflygande jox.

Idag kände jag det var dags med lite spelpaus igen, har för mycket att göra, och passade på att stuva undan min relik (läs PS3:a) och plocka fram allsköns konstvetenskaplig litteratur för att fortsätta högskolearbete. Min hjärna är således upprymd med tankar om Arkadien (ett påhittat ställe) och franska konstnärer med stora mustascher, ty, det var de som styrde 1800-talets kulturella kanon med nävarna fulla av ost och absint (skål).

Bild

"Hehe, je suis monsigneur Satie ..."

Det som passar bäst vid sådana litteraturstudier är inte rock- eller pop i hörlurarna, snarare Erik Satie (1866 - 1925) som med sin "Gymnopédie No.1" får mig på rätt humör på direkten.Det inledande ackordet rycker loss hjärtat från bröstkorgen och lägger det på mitt tomma, vita ark. Det kräver ingen större hjärnverksamhet att kläcka ur sig raderna:

"Efter den franska revolutionen återupptäcktes världen, och den fann sig ovanligt introvert ..."

Jag tror vi befinner oss där även nu.

0
pointer
Trailerdax: Extinction
Skrivet 2015-07-30 15:49, av walter_iego

Vad får man om man blandar "The Day After Tomorrow" med "The Last of Us", "Night of the Living Dead" och två liter morotsaft? Ingen aning, men här har vi en trailer till Matthew Fox (LOST) nya rulle.

Om atmosfären är bra och storyn är någorlunda välskriven, kanske det inte blir en kalkon.

3
pointer
R.I.P Cecil the Lion
Skrivet 2015-07-29 22:40, av walter_iego

Dr. Walter Palmer är en av världens mest hatade män just nu. Han betalade en skyhög summa för att skjuta ett tämligen berömt lejon; "Cecil the Lion", men försökte bortförklara sig med att han inte visste att det var ett sådant omtyckt lejon. Omtyckt eller inte. Det finns ingen anledning att skjuta ett friskt djur bara för att man ska kunna skryta för sina vänner om hur duktig man är på att mörda djur.

Dr. Palmer hade tydligen heller ingen aning om att han befann sig inne på en nationalpark när han och hans kumpaner sköt Cecil, flådde honom och skar av honom huvudet. Mördaren har tidigare blivit dömd för tjuvskytte, men detta har tydligen inte stoppat honom.

Det är så ruttet att man inte har något ord ...

Bandet White Lion får dämpa ilskan lite (låten handlar om Greenpeace skepp 'Rainbow Warrior' som sprängdes år 1985 av den franska underrättelsetjänsten).Bild

R.I.P ...

LÄS MER: http://goo.gl/EQzNFq

0
pointer
Shockwave Supernova
Skrivet 2015-07-29 21:16, av walter_iego

Trevlig comeback från gitarristen Joe Satriani. Den här låten påminner om hans tidiga dagar.

3
pointer
Letar du efter din Windows 8 / 8.1 nyckel?
Skrivet 2015-07-29 12:34, av walter_iego

Testa det här, tar ett par sekunder så har du nyckeln.

1. Kopiera denna text till ett Wordpad / Notepad dokument:

Set WshShell = CreateObject("WScript.Shell")
MsgBox ConvertToKey(WshShell.RegRead("HKLM\SOFTWARE\Micro
soft\Windows NT\CurrentVersion\DigitalProductId"))

Function ConvertToKey(Key)
Const KeyOffset = 52
i = 28
Chars = "BCDFGHJKMPQRTVWXY2346789"
Do
Cur = 0
x = 14
Do
Cur = Cur * 256
Cur = Key(x + KeyOffset) + Cur
Key(x + KeyOffset) = (Cur \ 24) And 255
Cur = Cur Mod 24
x = x -1
Loop While x >= 0
i = i -1
KeyOutput = Mid(Chars, Cur + 1, 1) & KeyOutput
If (((29 - i) Mod 6) = 0) And (i <> -1) Then
i = i -1
KeyOutput = "-" & KeyOutput
End If
Loop While i >= 0
ConvertToKey = KeyOutput
End Function


2. Välj "Save as", eller "Spara som":

prodkey.vbs

3. Dubbelklicka på filen så kommer Windows 8 / 8.1 nyckeln upp och du slipper leta efter mjukvara på nätet eller tjafsa omkring i registret.

Jag håller på och ska installera Windows 10 idag, hade visst en SSD-disk över som jag kan testa på. Funkar det inte, så går jag tillbaka till min gamla.

6
pointer
Det som har varit, kommer aldrig åter
Skrivet 2015-07-28 22:52, av walter_iego

En av de första tecknen på att man håller på att bli gammal, är när man upptäcker att man blir våt i ögat när man hör en välkänd melodi på radio, eller ser en bild, eller en sekvens av bilder - som är så djupt rotat i själen att det är en del av ens personlighet.

Regissören Kevin Smith fick en sådan pisksnärt av nostalgi nyligen när han fick göra ett studiebesök i en filmstudio i England där de höll på att spela in "Star Wars - The Force Awakens".

Han berättar:

"... they took me on set, and what I saw was not only beguiling but spellbinding. And also it was real, it was tactile. You could walk around on set and feel things ... And I got to walk on the Millennium Falcon, which I cried after I did that."

(Källa: The Playlist)

Star Wars har aldrig fått mig att gråta, men hade jag också varit på plats hade jag onekligen erfarit ett stygn av nostalgi och kommit ihåg barndomen med en alldeles särskild känsla i bröstet. Jag hade kommit ihåg hur det var att besöka Tatooine för första gången, eller höra ett "ljussvärd" (som de kallades för länge sedan) tändas och lysa upp mörkret.

Vad det än man reagerade på och tyckte var häftigt i barndomen, är det kickar man ständigt är på jakt efter som vuxen, med den stora skillnaden att det aldrig kan bli som den där första gången.

Barn som växer upp idag har en oerhört stor skattkista att gräva i, och jag kan inte låta bli att känna lite avundsjuka. Tänk att få göra om allting igen, se allting med fräscha ögon, det hade varit ... varit ... fantastiskt!

Bild

"Kom i mina armar, du ack så hjälplösa, vackra kvinna!"

Utan att förringa de unga deras upplevelser, tror jag ändå att vi, som har vitt hår på bröstet - har mycket kvar att upptäcka. Om man har ett öppet sinne, kan man nog hitta guldkorn här och där i populärkulturen man ännu inte har hunnit djupdyka i. Kanske känner man att man inte gillar pangpang och rymdoperor längre, då får man vända sig till någon subkultur man kanske sneglat lite på tidigare i livet.

För egen del kan jag ibland känna en pregnant (mycket tydlig) jalusi att kvinnor i medelåldern och på ålderns höst har en mycket rik bokskatt att förlusta sig med. Jag tänker framför allt på bokförlaget "Harlequin". Det finns ingen manlig motsvarighet till det, förutom om man anser att Playboy är en vettig publikation med intressanta artiklar.

Bild

Kari Leppänen tecknade Fantomen som ingen annan ...

Skämt åsido.

Kanske är det dumt att hålla fast vid barndomens kickar, men de utgör ju en sådan stor del av vem vi var och den vi har blivit att man inte kan kasta bort sådana fina minnen. Svårigheten uppstår som sagt när man vill återuppväcka den där varma känslan av äventyr, så även en känslan av odödlighet.

Med det skrivet, vill jag tacka George Lucas, Stan Lee, Lee Falk och Kari Leppänen för en fantastisk barndom, och självfallet morsan.

3
pointer
En värld full av hat
Skrivet 2015-07-28 01:25, av walter_iego

Fler och fler sajter på nätet drar åt svångremmen och proklamerar att det inte är OK med näthat. De som någon gång har blivit drabbade av namnlösa pöblar pustar ut och känner trots allt att det kanske finns hopp för mänskligheten. Det tror inte jag. Bara för att man stänger ner en kanal, hindrar man inte flödet. Det enda som egentligen hade funkat var om man omprogrammerade människor, vilket aldrig kommer hända ... tror jag (?)

Precis som alla goda människor känner ett inneboende begär / måste - att göra gott för andra, finns det en mycket stor klick där ute som vill göra tvärtom. De vill spotta ur sin ilska och hata, hata, hata tills de blir lika avtrubbade i fingrarna som de är i sina hjärtan.

Bild

Arnold Böcklin "Dödens Ö" Version III, 1883 ...

Om jag hade fått bestämma, kunde de fått sitta på sin alldeles egna "Dödens Ö", och spytt galla över en värld som trots alla problem, försöker få saker och ting att funka. Så länge de inte skadade eller gjorde någon annan illa, kunde de annordnat Olympiska Spel i hat, eller varför inte moderna versioner av gladiatorer där man istället för att peta hål på varandra med skarpa svärd, slängde invektiv på varandra tills den ene stupade och någon kunde känna sig som vinnare.

Så är det. Vettvillingar behöver inte ha svärd i sina händer för att skada oskyldiga. Vanliga ord kan rent av vara dödliga. De kan penetrera sköldar starkare än stål ge oläkta sår i själen.

Alla människor utgår från sin egen horisont och tycker kanske det är något man bara ska borsta av sig. Det bör man göra, men alla är inte utrustade emotionellt på samma sätt vilket innebär att vissa tar åt sig mycket mer.

Ta en titt på de här otrevliga meningarna. Om någon hade sagt / skrivit något av detta till dig, hade du bara kunnat ignorera det; hade du inte känt en viss ledsamhet över att bli bemött på det sättet?

A. Det kvittar hur många kilon du går ned, du kommer alltid vara ett fult as ...

B. Du har rätt så kloka tankar för att vara en brud ...

C. Men hallå, på det här forumet hänger smarta människor ...

D. Visst, spela du ditt fjortisspel och låt oss andra njuta av riktig kvalité ...

Många förundras över det här fenomenet med näthat, egentligen har det ju alltid funnits; i skolorna, på jobben, bland vänner och även släktingar, men då kallas det för mobbing. Det är med andra ord inget nytt påfund att vissa människor helt enkelt inte tolererar andra, eller önskar varandra misär.

Jag tror inte det finns en enda människa som inte vill vara omtyckt, så det där med att mobbare grupperar sig och attackerar människor utanför cirkeln är antagligen för att det är det enda de har gemensamt med någon annan; det evinnerliga hatet.

Man kan inte låta bli att undra hur nätet hade sett ut utan dem? Skulle vi få en överdos av godhet och välvilja? En "nätupi" i vilket fall som helst.

Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
IEGOCENTRIC
walter_iego
walter_iego
Här upplever du resor i tid och rum, filosofiska utsvägningar genom universum och själen; ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2015 Walter Iego.
Länkar
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 1971433
Senaste veckan: 7903
I dag: 428
FZ