IEGOCENTRIC
1
pointer
Filmdax: The Abyss
Skrivet i dag, 19:57, av walter_iego

Bild

Den här Fredagen hittade jag en gammal goding på YouTube; för ni har väl inte missat James Camerons sci-fi pärla "The Abyss" från år 1989? Här återges bioversionen i HD, dock inte "Special Edition" som står på postern. Den förlängda versionen är just som det låter, förlängd, men den tillför egentligen inte så värst mycket om ni frågar mig; tycker det är bättre fart i bioversionen.

0
pointer
Skuggorna i ditt ansikte
Skrivet i dag, 19:31, av walter_iego

Idag läste jag att nobelpristagaren Tomas Tranströmer (1931 - 2015) har gått bort. Han var så långt bak jag kan minnas en "ordet mästare", och med det menar jag att hans poesi faktiskt var utsökt på alla sätt och vis.

Nu kanske man undrar varför man ska bry sig om en mossig gammal gubbe som satt och skrev dikter sent in på natten? Det går inte att förklara det med ett litet blogginlägg, för poesi, liksom all annan konst, tar ofta ett halv liv att begripa sig på. Det har att göra med att orden man läser måste kunna gripa tag i någon egen livserfarenhet man har gjort. Utan denna växelverkan förblir orden bara ord.

Tranströmer fick nobelpriset i litteratur år 2011, och det var inte en dag för tidig. Han släppte sin första diktsamling år 1954 och var kreativ (trots att han drabbats av stroke), så mycket han bara orkade.

"Fyra miljarder människor på jorden.
Och alla sover, alla drömmer.

I varje dröm trängs ansikten och kroppar -
de drömda människorna är fler än vi.
Men de tar ingen plats ...

Det händer att du somnar på teatern.
Mitt under pjäsen sjunker ögonlocken.
En kort stunds dubbelexponering: scenen
där framme överflyglas av en dröm.
Sen finns det ingen scen mer, den är du.
Teatern i det ärliga djupet!

Mysteriet med den överansträngde
teaterdirektören!

De ständiga nyinstuderingarna ...
Ett sovrum.
Det är natt.

Den mörka himlen flyter genom rummet.

Den bok som någon somnade ifrån
är fortfarande uppslagen
och ligger skadskjuten på sängkanten.

Den sovandes ögon rör sig,
de följer den bokstavslösa texten
i en annan bok -
illuminerad, ålderdomlig, snabb.

En hisnande commedia som präntas
innanför ögonlockens klostermurar.

Ett enda exemplar.
Det finns just nu!
I morgon är alltsammans utstruket.
Mysteriet med det stora slöseriet!

Utplåningen ...
Som när turisten hejdas
av misstänksamma män i uniform -
de öppnar kameran, rullar ut hans film
och låter solen döda bilderna:

så mörkläggs drömmarna av dagens ljus.

Utplånat eller bara osynligt?

Det finns ett utom-synhåll-drömmande
som alltid pågår.

Ljus för andra ögon.
En zon där krypande tankar lär sig gå.
Ansikten och gestalter omgrupperas.
Vi rör oss på en gata, bland människor
i solgasset.

Men lika många eller fler,
som vi inte ser
finns inne i de mörka byggnader
som reser sig på båda sidorna.

Ibland går någon av dem fram till fönstret
och kastar en block ner på oss.
"

Drömseminarium - Från diktsamlingen: "Det vilda torget" (1983)

Det är alltid sorgligt när någon man har uppskattat bara liksom försvinner. Som skuggorna i människors ansikten, tror jag de efter en tid upphör att förmörka, och man minns bara det goda som en gång var.

2
pointer
Mänsklig fotosyntes
Skrivet i dag, 14:04, av walter_iego

I mitt sovrum har jag gröna gardiner. När solljuset träffar dem på morgnarna med en varsam smekning, får de liv och glöder som klorofyllen i ständigt växande blad. Blommorna som njuter av värmen i fönstret, kastar intressanta skuggor mot gardintyget. De påminner mig om ådror som istället för att pumpa runt blod i en människa, cirkulerar allt som existerar mellan ljus och mörker.

Bild 1046723
Soljus på morgonen är magiskt ...


Vi befinner oss någonstans däremellan; i naturens obundna humör som i sin tur får all sin kärlek från solen. Vi får också omtanke från vår vackra stjärna, men känner oss mer levande när vi omges av en annan slags värme; jag tänker på den mänskliga. Sedan barnsben är jag beroende av den, och hur mycket man lyckas behålla av den beror på hur man förhåller sig till omvärlden.

Jag tror det var ett tag sedan jag bestämde mig för att inte läsa "dåliga nyheter" som sprids som en löpeld på internet (förhoppningen var att göra som man gjorde förr i tiden, ha mer kontakt med vänner och bekanta och på så sätt få reda på hur världen mår), men vart jag än vände mig, kvarstod det svarta i etern; "ondskan" om man så vill, den största negativa kraft vi känner till, förutom den egna personliga svåra kampen hos den som lider av depression. Det var ganska naivt av mig att tro att någon är oberörd, för det första man ofta hör av en god vän eller en bekant när man träffas är:

"Såg du på nyheterna vad som hade hänt i ..."

- så är man tillbaka igen i det svarta och det negativa. Det går liksom inte riktigt att komma bort från det, man får leva med det, men jag undrar ändå varför människor känner ett sådant tvång att samlas kring sorger och besvär (?) Jag vill gärna tro att något annat förenar oss; strävan efter lycka.

Jag lider knappast av svårmod eller depression, men kommer på mig själv ibland att sitta med fårad panna inför allt som jag tycker ter sig konstigt i världen. Varför vår moderna värld fortfarande inte har insett att krig inte leder till något gott är ett stort mysterium (nu förenklar jag grovt); men hos vältaliga falanger finns det väl inget annat val än att eliminera alla som tänker olika än dem själva. Om jag hade varit president hade jag bytt ut alla vapen mot blommor, så kunde soldater skjuta pollen på varandra. Det där var ännu en naiv önskedröm, för något så surrealistiskt kommer vi aldrig får uppleva.

I vår tid och i vår nutid, finns det många saker som inte går att förändra. Jag tänker mest på kulturella olikheter som egentligen borde locka människor till varandra. På den här sidan av 2000-talet, känns det snarare som allt som är annorlunda och nytt, ska hållas på långt avstånd. Var denna rädsla kommer från är svår att skönja. Hur ska vi då få energi av varandra om vi hatar varandra? En enkel lösning vore att få hatet att upphöra, men det känns så avlägset; som om det vore omänskligt att inte hata.

I många länder där tankar är begränsade och förbjudna av religiösa doktriner, får man leta efter andra sätt att nå ut till människor. Där har konsten och litteraturen alltid haft stor betydelse och har det än idag om man anser att den är viktig.. Ett konstverk är alltid mer än bara sitt medium, det är också människan bakom, därför upplever många en stor närhet till konstverket. Det är ju sparade tankar och förhoppningar som strålar ut mot betraktaren. Vad det gäller det skrivna ordet, har litteraturen nog aldrig varit viktigare, eller för den delen bloggar.

Vi är så vana av vår variant på frihet att vi har tagit den för givet. När vardagen rullar på och allting vi förväntar oss av den finns inom vårt räckhåll, trubbas vi av. Det händer helt obemärkt; men vi skulle inte ha funnits här om det inte vore för andras hårda arbete, och om man som jag vill föreställa sig, humanism.

Den mänskliga fotosyntesen, dvs. goda energin, finns i allt det vi har åstadkommit fram till denna dag. Den strålar ut från samhällets alla vrån och har lämnat avtryck i tiden; i vägar, byggnader, kulturer, idéer och i människor. Jag tror jag älskar dem alla.

1
pointer
Filmdax: TIE Fighter
Skrivet 2015-03-25 01:44, av walter_iego

Bild

Trevlig liten kortfilm i Star Wars-universet som bara tog 4 år att producera. Animatören Paul Johnson lär ha gjort den bara för sakens skull, vilket är imponerande i sig.

3
pointer
En riktigt magisk spegel
Skrivet 2015-03-23 18:55, av walter_iego

Under den s.k. "Handynastin" i Kina (206 f.Kr.–220 e.Kr.) började hantverkare laborera med konstföremål gjorda av brons. Trots att brons är relativt svårt att arbeta med, till skillnad från mässing exempelvis, har legeringen en alldeles utmärkt hållfasthet och bra korrosionsmotstånd som gör den lämplig till massor av områden, exempelvis musikinstrument, smycken eller mynt.

Bild

De allra duktigaste hantverkarna såg bronset som en fascinerande utmaning och började tillverka bronsspeglar som till synes hade en magisk karaktär. Dessa speglar hade som sig bör en vanlig slät framsida (denna sida hade blivit polerad) som fungerade som en vanlig spegel, men på baksidan fanns det en vacker design som bestod av någon ornamentering. Om man placerade ett ljus nära den blanka framsidan, speglade spegeln baksidan med ornamenteringen mot en närliggande yta. Detta var det märkliga med just dessa speglar. Hur kunde de göra så?

När speglarna först började dyka upp i väst någon gång på 1800-talet, förbryllade de alla som kom i kontakt med dem. Ingen kunde förklara hur de funkade. Det skulle ta nästan hundra år innan en brittisk fysiker vid namn William Bragg (1862 – 1942) kunde förklara vad för slags magi det handlade om.

Bild

William Bragg och hans imponerande mustasch ...

År 1932 berättade han för allmänheten att illusionen uppkom på så sätt att den blanka polerade ytan och ornamenteringen på baksidan av speglen, hade olika tjocklek. Spegelsidan som hade en mjuk, knappt synlig inbuktning, hade fortfarande mikroskopiska spår av sin ursprungliga ornamentering trots att man hade polerat bort den helt och hållet. Den enda gång den ursprungliga ytan kunde ses igen, var när den reflekterade ljus och förstorade upp reflektionen mot en vägg eller mot ett papper.

Så enkelt var svaret, om man visste var man skulle börja leta.

0
pointer
Filmdax: Star Wars: Clone Wars
Skrivet 2015-03-23 02:17, av walter_iego

Bild

CNS (Cartoon Network Studios) producerade mellan åren 2003 - 2005 tjugofem kapitel direkt för TV i mikroformat (små korta avsnitt mellan 2 - 3 minuter långa) som de sedan släppte i två volymer till DVD som en enda långfilm.

Den här filmen utspelar sig mellan "Attack of the Clones" och "Revenge of the Sith" och handlar om minst sex tusen olika konflikter på en och samma gång. Men var inte rädd käre Padawan, Anakin Skywalker och Obi-Wan Kenobi har allt under kontroll, tror jag ...

0
pointer
Hur vet vi att mörk materia existerar?
Skrivet 2015-03-23 02:05, av walter_iego

Trevlig litet videoklipp från Fraser Cain som försöker förklara ...Hur vet vi egentligen att hästar existerar? Hmm, det är kanske bara en illusion?

4
pointer
Trailerdax: Mission Impossible: Rouge Nation
Skrivet 2015-03-22 18:00, av walter_iego

En liten teasertrailer (fantastiska benämningar de hittar på nuförtiden) till nya MI-filmen som är på gång. Enligt rykten har den blivit lite försenad eftersom de var tvungna att ändra på slutet på filmen, då detta inte skulle ha varit tillräckligt bra.

Vad jag kan se håller filmserien formen, och självklart ska Tom Cruise hänga och dingla utanför ett flygplan. Han är på många sätt Hollywoods egen lille Jackie Chan som insisterar på att göra många av sina stunts själv.

2
pointer
Filmdax: The Secret of Nimh
Skrivet 2015-03-22 11:45, av walter_iego

Eftersom jag fortfarande spenderar mycket tid i sängen, har jag fortsatt att leta efter guldkorn i all den uppsjö av animerade filmer som producerats i USA genom åren. Ute på YouTube råkade jag hitta en gammal favorit: "The Secret of Nimh" som regisserades av Don Bluth; en kreativ man som var mycket i ropet förr i tiden innan all animering sköttes i datorer.

Den som kan sin spelhistoria känner kanske igen namnet och förknippar det med spel som "Dragon's Lair" och "Space Ace", och det stämmer. Bluth designade båda (vad den termen betydde på 1980-talet kan man diskutera).

Andra filmen i katalogen han jobbat med inkluderar: "An American Tail" (1986), "Anastasia" (1997), "Titan A.E." (2000).

The Secret of Nimh från år 1982, är en mörk historia som handlar om musen Mrs. Brisby som hamnar i en mycket knivig situation hon måste lösa. Under sina äventyr kommer hon i kontakt med ett par råttor som delar en mörk hemlighet; denna hemlighet finns bl.a. gömd i ordet "nimh".

Filmen fanns inte i HD-version tyvärr, men går ändå att titta på, bäst kanske i mobilen eller på surfplattan.

Bild

4
pointer
Bättre bilder med MUSE
Skrivet 2015-03-21 23:27, av walter_iego

ESO (European Southern Observatory) fortsätter att bygga ut sin maskinpark med ännu bättre instrument att fotografera och analysera universum. Nyligen lade man till "MUSE" (The Multi Unit Spectroscopic Explorer) - till VLT-teleskopen som redan finns på plats (Very Large Telescope) och kan nu ta ännu fler enastående bilder som överträffar de som Hubble Deep Field kunde innan, vilket är en bragd i sig.

Bild

VLT är världens mest avancerade optiska instrument och består av fyra huvudteleskop med varsin spegel på 8,2 meter i diameter, samt fyra rörliga hjälpteleskop med spegeldiametrar på 1,8 meter. Teleskopen kan arbeta tillsammans för att bilda en jättelik så kallad "interferometer". Med hjälp av VLTI kan astronomer se upp till 25 gånger finare detaljer än med de enskilda teleskopen var för sig, vilket är en oerhörd stor hjälp när man ska analysera data.

I VLTI kombineras ljusstrålen med hjälp av ett komplicerat spegelsystem i underjordiska tunnlar där längderna på de olika ljusstrålarna inte får avvika mer än en tusendels millimeter över hundra meter. Med sådan precision kan VLTI leverera bilder med vinkelupplösning på några tusendels bågsekunder.

De olika teleskopen har fått olika namn och refererar till olika saker i vårt solsystem:

ANTU - UT1 - Solen

KUEYEN - UT2 - Månen

MELIPAL - UT3 - Det södra korset

YEPUN - UT4 - Venus

Jag vet inte hur man gör för att få komma på studiebesök hos ESO, men jag ska banne mig försöka ta reda på det. Det som de sysslar med är oerhört fascinerande och intressant att jag förstår att många väljer att viga sina liv åt astronomi.LÄS MER: ESO

Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
IEGOCENTRIC
walter_iego
walter_iego
Här upplever du resor i tid och rum, filosofiska utsvägningar genom universum och själen; ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2015 Walter Iego.
Länkar
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 1798219
Senaste veckan: 11225
I dag: 981
FZ