IEGOCENTRIC
4
pointer
WatchDogs - MP
Skrivet i dag, 09:02, av walter_iego

Som Fredrik skrev igår i förhandstitten av WatchDogs finns det en stor risk att spelet inte lever upp till gamers förväntningar. Jag tyckte precis som de flesta att det såg riktigt bra ut för ett par år sedan, men nu har den där tråkiga "meh-koftan" krypit på mig och jag är inte alls så intresserad som jag trodde jag skulle vara. Det kan bero på att jag nyligen spelade "Sleeping Dogs", och allt det där körandet fram och tillbaka blev tråkigt i längden.

Det här klippet gjorde inte mig gladare. Hemskt UI, vapen som låter som ärtpistoler, "alla är Aiden"-konceptet. De gör stor grej av just hackandet i spelet, men det känns inte så sofistikerat om man bara ska trycka på en knapp. Kunde de inte har gjort något mer kreativt?

Nåväl, här ser vi gameplay från MP-delen.

15
pointer
Attack från rymden
Skrivet i går, 13:10, av walter_iego

Det här hade jag ingen aning om. Sedan år 2000 har 26 asteroider (det är säkert fler) - slagit ned på jorden, de flesta ute till havs. Många av de här "klipporna från rymden", har kommit packade med enorm sprängkraft, de flesta på 1 kiloton (kt).

Saxat från nätet:

"Kiloton (kt), och megaton (Mt) används som jämförelsetal för sprängkraften hos kärnvapen. Grundenheten är den standardiserade energiutvecklingen av ett ton detonerande trotyl (4,184×x109 joule) med för storleksordningen tillämpligt SI-prefix.

1 kiloton = energimängden i 1 000 ton trotyl. 1 kiloton = 4,184·1012 joule = 4,184 terajoule. Atombomben över Hiroshima hade exempelvis en sprängverkan på mellan 15–16 kiloton.

1 megaton = energimängden i 1 miljon ton trotyl. 1 megaton = 4,184·1015 joule = 4,184 petajoule. Atombomben över Hiroshima hade exempelvis en sprängverkan på c:a 0,015 megaton. Den största bomben som någonsin testats, Tsar Bomba, var på 50 megaton, d.v.s. över 4000 gånger kraftigare än Hiroshimabomben ...
"Egentligen borde man inte vara överraskad. Det existerar biljonvis med kringflygande objekt i vårt eget solsystem, många av dessa är rester från The Big Bang, andra är lite nyare och kommer från den tid när våra närliggande planeter bildades.

Det finns en privat organisation som vill hålla ett vakande öga i skyn, nämligen "B612 Foundation". Deras övergripande mål är att skicka upp ett rymdteleskop som kan hålla koll på ankommande projektiler och på något sätt förhindra en annalkande katastrof. Jag undrar om detta skulle vara möjligt.

I filmens värld kan man göra allt och lite till, minns Michael Bays "Armageddon". Något säger mig att liknande bravader inte skulle vara möjliga i verkliga livet. Jag hoppas vi slipper några sådana scenarion i verkligheten. Skulle en asteroid hamna mitt i en storstad tror jag ni själva kan räkna ut hur den staden skulle se ut dagen efter.

KÄLLA: New Scientist

LÄNK: B612 Foundation

5
pointer
Call of Duty (2014)
Skrivet i går, 00:03, av walter_iego

Det tisslas och tasslas mycket just nu om nästa Call of Duty; och både gamla- och nya fans undrar om vi äntligen ska få återvända till ett krigsdrabbat Europa och kasta kulor på nazister och lata mjölkbud? Jag hoppas på det senare, men det enda vi med säkerhet vet är att det är Sledgehammer Games som utvecklar spelet och att de har jobbat på det i ett par år.

Rykten bakom kulisserna gör gällande att CoD 2014 (titeln?) - ska vara både ambitiöst och kreativt. Vi har hört detta många gånger för *host*, *host*, men jag ska inte klanka ned på Sledgehammer. Kanske gör de ett alldeles fantastiskt jobb?

Den här bilden dök nyligen upp på det senaste GDC (Game Developers Conferance) i San Francisco där man diskuterade det nya spelet:

Bild

Visst ser karaktärsmodellen OK ut, men det ser ut som om man har jobbat lite på bilden. Skärpan sticker ut för mycket på vissa ställen, sedan är det uppenbart att det inte är en hjälm från andra världskriget. Om någon hade visat upp den där bilden för mig och bett mig gissa från vilket spel den kommer, hade jag svarat "Arma III". Snubben i bakgrunden med mössa för tankarna till "Battlefield 4".

Bild

Mjau ... (Förvirrade, och döda kossor i ett krigshärjat Europa ...)

Det första Call of Duty (2003) som använde Quake III Arena motorn (id Tech 3), kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Som den FPS-fantast man är, kommer man aldrig glömma känslan, eller lukten - att kasta sig i skydd bakom en död kossa. Om spelutvecklarna hade förstått detta, hade vi aldrig behövt att oroa oss.

2
pointer
Våra fienden är våra läromästare
Skrivet 2014-04-22 20:09, av walter_iego

Orden i rubriken är Dalai Lamas och är på något sätt en sanning som går att applicera på varje människas liv här på jorden. Ingen föds och växer upp utan hjälp av någon annan, och ingen är utan fienden. Det finns alltid någon som dyker upp under resans gång som av någon anledning aldrig kommer gilla den man är eller vad man står för.

Allra tydligast är denna slags ventilerig under skoltiden då alla runt omkring en växer så det knakar. Det gör man själv också, och försöker både medvetet- och omedvetet tänja på de gränser som utgör den världen man lever i. Det är sannerligen ingen lätt affär att växa upp och hitta sig själv. Vissa gör det tidigt i livet, andra gör det aldrig.

Bild

Det är lättare att förgöra än beröra ...

Det kan vara en mycket smärtsam upplevelse att rota omkring i själen, faktiskt även skrämmande, så pass skrämmande att vissa människor lyfter bort den från sitt liv genom att skada- och göra livet surt för andra. Jag tror det finns en alldeles uppenbar anledning till varför mobbing är så utbrett i världen eller varför man har fiender. Genom att fokusera på någon annan behöver man (mobbaren / fienden) - inte ta itu med det som är jobbigt hos den själv. Dessutom är det mycket tacksamt att vara arg eller hata någon. Man får ju en sorts omedelbar tillfredställelse när någon mår sämre än en själv.

När jag skriver denna text försöker jag radera mörka moln som har hängt över mitt liv en längre tid; personer och energitjuvar som aldrig försökt att göra något gott för mig. Det tog väldigt lång tid att inse att de inte tillför något gott. Säg mig den människa som inte skulle få ont i fötterna med skorna fulla av spik.

Livet och alla kulturer som någon gång har existerat eller existerar nu, har många fina och goda råd att ge, men de insikter som verkligen betyder något är de man själv kommit fram till. För exempel vet både du och jag att vi inte är ensamma i världen, men hur mycket människor vi än omger oss med kommer vi alla dö själva. Även om vi har någon i rummet bredvid oss är det bara ett hjärta som kommer sluta slå. Av den anledningen är det viktigt att stärka detta enda hjärta vi har och gör det bästa av tillvaron. Enligt mina beräkningar för inte hat eller missämja något gott med sig, förutom just insikter, eller indikationer hur man vill leva, eller vem man vill umgås med i sitt liv.

Mina fiender har lärt mig var min styrka ligger. Det vill jag tacka dem för, men från och med nu har vi inget mer att säga varandra.

5
pointer
Snipp, snipp
Skrivet 2014-04-22 09:23, av walter_iego

"Härmed förklarar jag Tisdagen invigd och påsken över för den här gången. Må nu åter frid råda över hela mitt rike; från Söder till Norr, där de där roliga fåglarna flaxar och gör sig till. Från alla Er, från alla mig i det Heliga apanagets namn, må Ni ha en fantastisk vecka ..."

Hans majonäs, Knugen (Omniknight_STHLM i Dota2)

Bild

©2014 Oskar Allerby / http://oskarallerby.se

5
pointer
Parallella liv
Skrivet 2014-04-21 22:13, av walter_iego

Vid Universitetet i Pennsylvania i Philadelphia finns det en professor i astrofysik vid Max Tegmark, som på allvar tror att det existerar parallella universum. Om detta vore sant, skulle det innebära att vi alla har kosmiska tvillingar som ser ut som oss, talar och tänker som oss, men ändå är fria individer utan någon som helst koppling till "oss".

Jag tycker det här låter fascinerande och undrar om min tvilling skulle ha lust att göra alla de jobb jag gör, men ge hela lönen till mig, eller i varje fall halva, han använder ju min kropp och min hjärna, och allting har ett pris, inte sant?

Om detta nu är sant, lever våra tvillingar i galaxer med solar som liknar vår och existerar på planeter som liknar vår, och jag antar att de då har samma problem som vi dras med här på moder jord. Kvantmekaniken och relativitetsteorin medger deras existens (de parallella världarna), men jag undrar om vårt förnuft hade gjort det. Jag kan tänka mig en uppsjö av situationer, om vi visste om varandras existens, där vi skulle kunna bli arga på oss själva och ställa oss själva mot väggen:

"Varför i h-vete gick du ut och köpte den där rosa bilen!?"

"Varför gifte du dig med den där skatan!?"

"Ja, tatueringar på kroppen följer dig hela livet ut, vad fick mig att tro annat!?"

"Åh, ja, det verkade vara en bra idé att lägga alla pengar på pyramidspel!"

Om min tvilling hade exakt samma erfarenheter som mig skulle jag tycka synd om honom i vissa lägen. Kanske hade jag, om det hade varit möjligt, försökt kontakta honom och komma med ett varningens ord eller vifta med pekfingret inför vissa vägval i livet. Vid närmre eftertanke, hade det nog inte varit en bra idé. Om jag ändrade hans liv, hade jag på samma gång ändrat mitt liv, och då helt plötsligt hade kanske inte ens jag - originalet, varit som jag skulle.

Svindlande tankar som är svåra att ge rot.

Det är kanske skönt att det bara är tankefoster, eller vad säger jag?

Jo, jag instämmer.

2
pointer
*Blink* - en insikt
Skrivet 2014-04-21 09:54, av walter_iego

"Den svenska skolan är sååå dålig ..."

"Jaså? Tänk om."

Undervisning kan ske precis överallt. Är man motiverad kan man lära sig vad som helst.

Bild

3
pointer
Kepler-186f
Skrivet 2014-04-21 00:17, av walter_iego

Ända sedan Moses dagar, dvs. den tid i historien då män gick omkring i klänningar, har människan tittat upp mot stjärnorna, kliat sig i skägget och undrat om det finns liv där ute i det oändliga svarta. Jag har undrat samma sak under hela mitt liv, men har aldrig gått omkring i någon klänning - och kommit fram till slutsatsen att det självfallet finns liv där ute. "Liv" i den bemärkelse att alla beståndsdelar som krävs för att skapa ett vettigt väsen går att samla ihop om man har tillräckligt med tid och tur.

Bild

Rätt avstånd till en stjärna = möjligheten till liv ...

Dagens astronomer är dock lite mer metodiska och noggranna, och skuttar inte jämfota till vilka slutsatser som helst utan några som helst bevis, vilket är bra; men i dagarna gick de (the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) - ut med nyheten att de har funnit en exoplanet (en planet utanför vårt solsystem), som befinner sig i den beboeliga zonen.

Saxat från nätet:

"En 'beboelig zon' är inom astronomi en region i rymden där förhållandena är fördelaktiga för att upprätthålla liv. Det finns två kriterier som anses behöva uppfyllas samtidigt för att det ska vara troligt att liv ska kunna existera. Himlakroppen ska dels befinna sig inom den cirkumstellära beboeliga zonen i ett solsystem och dels ska solsystemet befinna sig inom den galaktiska beboeliga zonen i galaxen.

Zonen kallas också 'ekosfär', 'gröna bältet eller 'Guldlockzonen' (eftersom det vare sig är för varmt eller för kallt utan precis lagom). I vårt eget solsystem anses den beboeliga zonen sträcka sig från 0,95 till 1,37 astronomiska enheter vilket innebär att Jorden befinner sig ganska nära den inre gränsen ...
"

Bild

Kepler-186f befinner sg precis i utkanten av den beboeliga zonen ...

Kepler-186f är således en exoplanet som till det yttre påminner väldigt mycket om vår egen. Den snurrar kring en mindre sol än vår egen, och där det finns ljus och värme finns det ofta liv, för att inte säga atmosfär. Alla vet vad som händer när kall och varm luft möts, och inte alltför sällan kan en sådan väderlek alstra regndroppar som kan växa till stora hav.

I de megafeta stjärnkikarna har de sett att Kepler-186f har en påfallande mörk och blå färg med stråk av något som liknar grön vegetation (dock ockra- och brunrenderad på bilden). Jag kan lätt föreställa mig en urtidsskog full av liv och ren luft, porlande vatten och vidunderliga skyar.

Precis som med alla andra fantasier av det här slaget befinner sig även denna planet väldigt långt borta från oss, men i våra tankar kan vi färdas till början- och slutet av universum på nolltid.

Frågan är om andra varelser undrar samma saker som vi?

KÄLLA: Discovery News

15
pointer
Roll of the DICE
Skrivet 2014-04-20 13:54, av walter_iego

Så, efter att ha testat "Premium" varianten av BF4 ett par timmar, dessutom fått ett par nya kartor på köpet kan jag konstatera att jag har haft ganska kul; kul på det sätt att spelet inte har kraschat, och så verkar det som om de fått lite ordning på buggfesten. Det var lite frame drop på "Operation Metro" TMD (Second Assault), men värre än så var det faktiskt inte.

Den fläskigare grafiken i Frostbite 3, gör att just den här kartan känns lite mer levande och fräsch, och om någon har befarat att det skulle vara en exakt kopia kan jag lugna era nerver. Visst ser det ut som tidigare, men det är ändå annorlunda, och det som är annorlunda syns i detaljerna.

Vad det gäller BFs framtid är det lätt att grubbla sig fördärvad, så jag avstår, men det är uppenbart att de måste göra något rejält annorlunda inför Battlefield 5 (om det nu kommer ett sådant spel), för marknaden är väldigt mätt på de här FPS-pangarna just nu. DLC:er i all ära, modellen börjar kännas aningen obekväm och tråkig.

Nästa Call of Duty står om hörnet och kommer i höst. Den här gången kommer nog DICE titta lite närmre på sin ärkefiende och kanske skriva ned ett par nyckelord eller två. Förhoppningsvis kan dessa två jättar inspirera varandra, men framför allt ge oss något vi inte sett tidigare.

Varför inte ett skyttegravskrig från 1:a världskriget eller ett vattenballongskrig? Vad som helst, bara det är lite annorlunda.

0
pointer
Var rädd om den svenska skogen
Skrivet 2014-04-20 11:26, av walter_iego

Överallt, runt om i världen, dör massor av oskyldiga träd varje dag för att någon på någon marknadsavdelning i något land tycker att de borde öka sin omsättning med hjälp av direktreklam i brevlådan. Sverige är rena rama Auschwitz i den bemärkelsen när det kommer till massmord på träd (ursäkta jämförelsen), för visst är det så att 99,9% av all direktreklam är meningslös?

Enligt Skogssverige fälls det uppemot 70 - 75 milj m3sk (skogskubikmeter) per år i vårt avlånga land och det får mig att gråta tysta tårar. Dessa träd är inte enbart våra, utan djurvärldens och borde bemötas med den respekt de förtjänar. Visserligen går inte all avverkning till direktreklamen, men ändå; en ansenligt stor del av träden går åt att göra en slags produkt vi hade kunnat klara oss utan.

Om alla våra snabbköps- och matbutiker hade haft alla hästar hemma hade de för länge sedan insett att vi inte behöver ihopvikta A1-postrar (594 × 841) med uppförstorade bilder på bananer och chipspåsar längre. Om Bauhaus, Jem & Fix och Byggmax hade haft alla sina spik i en låda, hade de också insett för länge sedan hur totalt meningslös det är att skicka ut direkltreklam till folk som bor i hyreslägenheter. Vad tusan ska vi med priset på dörrar, träolja, granitsten, skottkärror, trädgårdsgödsel, röjsågar, åkgräsklippare, staket, kombistegar, terrängarmering, trallrutor, stolpskor, markrännor, mur- och putsbruk, plint- och betongspackel, marksten, mursten, slättsand, stenmjöl, solcellslampor, redskapsskjul, växthus, pistolskum, terrasolja, värmepumpar, vattenslangar? Typ det enda jag får göra i mitt hem är att sätta en spik i väggen, allt annat sköter hyresvärden.

Om man (de som skickar ut reklamen) - hade fått tummen ur sina slöa ändalyktor och gjort en målgruppsanalys kunde vi gjort både naturen och oss själva en stor tjänst. Som det är nu fortsätter reklamen ramla in, den ena mer meningslös än den andra och det verkar inte vara någon hejd på slöseriet.

När jag tänker på skogen tänker jag att det är en ofattbart stor rikedom, och om den hade decimerats för lite mer meningsfulla ändamål hade jag haft lättare att förlikas med tanken. Inget träd ska behöva dö för att något företag jämt och ständigt måste informera den stora massan att de har sänkt priset med 20 örekaffe.

Kom igen, använd hjärnan!

Jag vet inte hur många: "NEJ TACK TILL REKLAM!" - skyltar jag satt upp under årens lopp. De har i vilket fall som helst inte har hjälpt ett enda dugg. Ton efter ton skräpreklam produceras dagligen och har en ungefärlig levnadstid på ett par sekunder i våra hem; från brevlådan till pappersinsamlingen. Snacka om ett vårdslöst beteende med våra viktiga resurser.

KÄLLA: Skogssverige.se

Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
IEGOCENTRIC
walter_iego
walter_iego
Här upplever du resor i tid och rum, ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2014 Walter Iego.
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 1361254
Senaste veckan: 9698
I dag: 566
FZ