IEGOCENTRIC
1
pointer
Filmdax: TIE Fighter
Skrivet 2015-03-25 01:44, av walter_iego

Bild

Trevlig liten kortfilm i Star Wars-universet som bara tog 4 år att producera. Animatören Paul Johnson lär ha gjort den bara för sakens skull, vilket är imponerande i sig.

3
pointer
En riktigt magisk spegel
Skrivet 2015-03-23 18:55, av walter_iego

Under den s.k. "Handynastin" i Kina (206 f.Kr.–220 e.Kr.) började hantverkare laborera med konstföremål gjorda av brons. Trots att brons är relativt svårt att arbeta med, till skillnad från mässing exempelvis, har legeringen en alldeles utmärkt hållfasthet och bra korrosionsmotstånd som gör den lämplig till massor av områden, exempelvis musikinstrument, smycken eller mynt.

Bild

De allra duktigaste hantverkarna såg bronset som en fascinerande utmaning och började tillverka bronsspeglar som till synes hade en magisk karaktär. Dessa speglar hade som sig bör en vanlig slät framsida (denna sida hade blivit polerad) som fungerade som en vanlig spegel, men på baksidan fanns det en vacker design som bestod av någon ornamentering. Om man placerade ett ljus nära den blanka framsidan, speglade spegeln baksidan med ornamenteringen mot en närliggande yta. Detta var det märkliga med just dessa speglar. Hur kunde de göra så?

När speglarna först började dyka upp i väst någon gång på 1800-talet, förbryllade de alla som kom i kontakt med dem. Ingen kunde förklara hur de funkade. Det skulle ta nästan hundra år innan en brittisk fysiker vid namn William Bragg (1862 – 1942) kunde förklara vad för slags magi det handlade om.

Bild

William Bragg och hans imponerande mustasch ...

År 1932 berättade han för allmänheten att illusionen uppkom på så sätt att den blanka polerade ytan och ornamenteringen på baksidan av speglen, hade olika tjocklek. Spegelsidan som hade en mjuk, knappt synlig inbuktning, hade fortfarande mikroskopiska spår av sin ursprungliga ornamentering trots att man hade polerat bort den helt och hållet. Den enda gång den ursprungliga ytan kunde ses igen, var när den reflekterade ljus och förstorade upp reflektionen mot en vägg eller mot ett papper.

Så enkelt var svaret, om man visste var man skulle börja leta.

0
pointer
Filmdax: Star Wars: Clone Wars
Skrivet 2015-03-23 02:17, av walter_iego

Bild

CNS (Cartoon Network Studios) producerade mellan åren 2003 - 2005 tjugofem kapitel direkt för TV i mikroformat (små korta avsnitt mellan 2 - 3 minuter långa) som de sedan släppte i två volymer till DVD som en enda långfilm.

Den här filmen utspelar sig mellan "Attack of the Clones" och "Revenge of the Sith" och handlar om minst sex tusen olika konflikter på en och samma gång. Men var inte rädd käre Padawan, Anakin Skywalker och Obi-Wan Kenobi har allt under kontroll, tror jag ...

0
pointer
Hur vet vi att mörk materia existerar?
Skrivet 2015-03-23 02:05, av walter_iego

Trevlig litet videoklipp från Fraser Cain som försöker förklara ...Hur vet vi egentligen att hästar existerar? Hmm, det är kanske bara en illusion?

4
pointer
Trailerdax: Mission Impossible: Rouge Nation
Skrivet 2015-03-22 18:00, av walter_iego

En liten teasertrailer (fantastiska benämningar de hittar på nuförtiden) till nya MI-filmen som är på gång. Enligt rykten har den blivit lite försenad eftersom de var tvungna att ändra på slutet på filmen, då detta inte skulle ha varit tillräckligt bra.

Vad jag kan se håller filmserien formen, och självklart ska Tom Cruise hänga och dingla utanför ett flygplan. Han är på många sätt Hollywoods egen lille Jackie Chan som insisterar på att göra många av sina stunts själv.

2
pointer
Skämtare där
Skrivet 2015-03-22 16:46, av walter_iego

Jag öppnade ett litet paket idag jag fick av en kompis i Fredags. Jag trodde han bara skulle skicka över ett par CD-skivor, men längst ned i lådan fanns ett vitt kuvert med något mysko i. Jag läste lappen på kuvertet:

"Krya på dig ... Pang, pang!"

- och hittade självfallet "Battlefield: Hardline" till modermodemet.

Bild 1046042
Höhö ...


Tack "J", skönt med omtänksamma polare, men han har tydligen inte läst min blogg på ett tag.

Bild

Jag kanske provar någon i framtiden, men bara kanske ...

2
pointer
Filmdax: The Secret of Nimh
Skrivet 2015-03-22 11:45, av walter_iego

Eftersom jag fortfarande spenderar mycket tid i sängen, har jag fortsatt att leta efter guldkorn i all den uppsjö av animerade filmer som producerats i USA genom åren. Ute på YouTube råkade jag hitta en gammal favorit: "The Secret of Nimh" som regisserades av Don Bluth; en kreativ man som var mycket i ropet förr i tiden innan all animering sköttes i datorer.

Den som kan sin spelhistoria känner kanske igen namnet och förknippar det med spel som "Dragon's Lair" och "Space Ace", och det stämmer. Bluth designade båda (vad den termen betydde på 1980-talet kan man diskutera).

Andra filmen i katalogen han jobbat med inkluderar: "An American Tail" (1986), "Anastasia" (1997), "Titan A.E." (2000).

The Secret of Nimh från år 1982, är en mörk historia som handlar om musen Mrs. Brisby som hamnar i en mycket knivig situation hon måste lösa. Under sina äventyr kommer hon i kontakt med ett par råttor som delar en mörk hemlighet; denna hemlighet finns bl.a. gömd i ordet "nimh".

Filmen fanns inte i HD-version tyvärr, men går ändå att titta på, bäst kanske i mobilen eller på surfplattan.

Bild

4
pointer
Bättre bilder med MUSE
Skrivet 2015-03-21 23:27, av walter_iego

ESO (European Southern Observatory) fortsätter att bygga ut sin maskinpark med ännu bättre instrument att fotografera och analysera universum. Nyligen lade man till "MUSE" (The Multi Unit Spectroscopic Explorer) - till VLT-teleskopen som redan finns på plats (Very Large Telescope) och kan nu ta ännu fler enastående bilder som överträffar de som Hubble Deep Field kunde innan, vilket är en bragd i sig.

Bild

VLT är världens mest avancerade optiska instrument och består av fyra huvudteleskop med varsin spegel på 8,2 meter i diameter, samt fyra rörliga hjälpteleskop med spegeldiametrar på 1,8 meter. Teleskopen kan arbeta tillsammans för att bilda en jättelik så kallad "interferometer". Med hjälp av VLTI kan astronomer se upp till 25 gånger finare detaljer än med de enskilda teleskopen var för sig, vilket är en oerhörd stor hjälp när man ska analysera data.

I VLTI kombineras ljusstrålen med hjälp av ett komplicerat spegelsystem i underjordiska tunnlar där längderna på de olika ljusstrålarna inte får avvika mer än en tusendels millimeter över hundra meter. Med sådan precision kan VLTI leverera bilder med vinkelupplösning på några tusendels bågsekunder.

De olika teleskopen har fått olika namn och refererar till olika saker i vårt solsystem:

ANTU - UT1 - Solen

KUEYEN - UT2 - Månen

MELIPAL - UT3 - Det södra korset

YEPUN - UT4 - Venus

Jag vet inte hur man gör för att få komma på studiebesök hos ESO, men jag ska banne mig försöka ta reda på det. Det som de sysslar med är oerhört fascinerande och intressant att jag förstår att många väljer att viga sina liv åt astronomi.LÄS MER: ESO

8
pointer
Filmdax: Ghost in the Shell
Skrivet 2015-03-21 13:57, av walter_iego

Jag har fortsatt att leta efter filmer som ligger upp på YouTube, och hittade igår den här moderna, animerade klassikern: "Ghost in the Shell" från år 1995. Om man gillar sci-fi, framtidsvisioner och dystopier, då bör man se den.

Filmen bygger på en mangaserie som släpptes år 1989, och handlar om jakten på en ökänd hackare vid namn "Puppet Master". Den som inte sett filmen tidigare, kommer hitta paralleller till "The Matrix", och det är kanske inte så överraskande att Wachowski-syskonen blev inspirerade av just mangan inför sin egen storfilm.

Den stora spelfilmsutvecklaren "Dreamworks" håller just nu på och producerar en långfilm med samma namn, och det ska bli spännande vad de gör av det hela.

BildPS. För att få engelska undertexter, klicka på "kugghjulet" i nederkanten av spelaren och välj "english".

3
pointer
Eclipsim: Itinera
Skrivet 2015-03-20 17:01, av walter_iego

Dagens solförmörkelse var ingen spektakulär historia för oss i Malmö då månen bara täckte en liten del av solen. Utanför vårt jordklot var det dock en "full monty" och ESA publicerade för ett par timmar sedan den här vackra bilden där man tydligt kan se hur månen blockera solen:

Bild

Solförmörkelser har alltid varit mytomspunna händelser i världshistorien, och man var alltid kvick med att sammanföra dem med det övernaturliga, vilket de i själva verket inte var som vi vet idag. Sedan länge försvunna civilisationer trodde den mörka himlen var tecken på att hemska saker skulle hända, och i vissa fall blev det så, men mer nog av krigstörstande härförares viljor än de okända krafterna.

Bild

Historiker vet idag att människorna i det forna Babylonien, så även i det gamla Kina, kunde förutspå solförmörkelser ca. 2500 år innan vår moderna tideräkning, vilket bevisar att dessa slags observationer är något som har fascinerat människor i alla tider.

Jag tycker det är bra att vi ständigt blir påminda om allt det som sker utanför vår tröskel. Vi är ju så små i det stora hela.

Dagens solförmörkelse är inte den enda vi kan uppleva i år, det kommer tre till 2015:

4:e April: Total

13:e September: Partiell

28:e September: Total


Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
IEGOCENTRIC
walter_iego
walter_iego
Här upplever du resor i tid och rum, filosofiska utsvägningar genom universum och själen; ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2015 Walter Iego.
Länkar
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 1797467
Senaste veckan: 10473
I dag: 229
FZ