IEGOCENTRIC
2
pointer
Bra betalt som arbetslös
Skrivet i dag, 10:31, av walter_iego

Var och varannan dag har man hört talas om uppsägningar och företag som ska flytta sin produktion utomlands, vilket innebär att många blir av med sina jobb. I vanlig ordning finns det svenska skyddsnätet där i form av A-kassan tills man hittar ny sysselsättning. Det är väl ingen hemlighet att det är ganska vanskligt att hamna i det där hålrummet eftersom det är präglat av mycket pappersarbete. Förutom oron och stressen att förlora ett jobb, måste man ha kontakt med Arbetsförmedlingen, som i sin tur har fått större makt i och med att man i tid- och otid måste lämna in s.k. "aktivitetsrapporter" för att bevisa att man verkligen söker alla jobb man ändå inte kan få.

Visserligen är det bra att det finns krav på arbetssökanden, men majoriteten av helylle Svensson (oavsett nationalitet), vill säkert göra rätt för sig och ha en dräglig lön. Ingen mår bra av att leva på bidrag - eller A-kassa en längre tid. Det förminskar den egna karaktären har man då och då hört att en sådan tillvaro kan medföra.

Nu lider ju inte alla arbetslöshetens kvav på samma sätt. Tar man en titt på de arbetslösa alliansministrarna, lever de gott på fulla månadslöner.

Saxat från nätet:

"Avgångersättningen som samtliga alliansministrar sökt och fått, består av full månadslön i ett år om de inte hittar ett nytt jobb med högre ersättning än de hade som statsråd.

Hittar ministrarna ett jobb med lägre ersättning, skarvar systemet så att de kommer upp i sin tidigare månadsersättning – i statsministerns fall 156 000 kr i månaden och hos de flesta andra ministrar 124 000 kr i månaden.

Om den nya inkomsten utgör tillfälligt arvode för exempelvis tidningsartiklar eller föredrag, och de inkomsterna totalt understiger 18 000 kronor på ett år, får statsråden ut hela sin tidigare månadsersättning från Regeringskansliet.
"

(Källa: Regeringskansliet)

Jag är verkligen glad för deras skull, hoppas de njuter i sina villor och reser på härliga weekendresor med vänner och bekanta; varför inte en golfresa till Skottland eller en vinresa till Frankrike medan man kontemplerar över livets tuffa villkor?

Jag är inte bitter, men tycker det skaver lite i skon när så många andra har det svårt. Men vem är jag att jämföra en politiker med en vanlig människa. Det ska man ju inte göra.

Alliansministrarnas avgångsersättning (Januari - Februari 2015):

Fredrik Reinfeldt, fd statsminister
Ersättning: 312 000:-

Lena Adelsohn Liljeroth, fd kulturminister
Ersättning: 248 000:-

Stefan Attefall, fd civil- och bostadsminister
Ersättning: 248 000:-

Carl Bildt, fd utrikesminister
Ersättning: 248 000:-

Ewa Björling, fd handelsminister
Ersättning: 248 000:-

Maria Larsson, fd barn- och äldreminister
Ersättning: 248 000:-

Peter Norman, fd finansmarknadsminister
Ersättning: 248 000:-

Anna-Karin Hatt, fd it- och energiminister
Ersättning: 248 000:-

Catharina Elmsäter-Svärd, fd infrastrukturminister
Ersättning: 252 427:-

Hillevi Engström, fd biståndsminister
Ersättning: 248 000:-

Maria Arnholm, fd jämställdhetsminister
Ersättning: 248 000:-

Göran Hägglund, fd socialminister
Ersättning: 248 000:-

Ulf Kristersson, fd socialförsäkringsminister
Ersättning: 253 868:-

Lena Ek, fd miljöminister
Ersättning: 248 000:-

Eskil Erlandsson, fd landsbygdsminister
Ersättning: 248 000:-

Erik Ullenhag, fd integrationsminister
Ersättning: 248 000:-

Beatrice Ask, fd justitieminister
Ersättning: 248 000:-

Jan Björklund, fd utbildningsminister
Ersättning: 248 000:-

Elisabeth Svantesson, fd arbetsmarknadsminister
Ersättning: 248 000:-

Birgitta Ohlsson, fd EU-minister
Ersättning: 277 327:-

Karin Enström, fd försvarsminister
Ersättning: 248 000:-

Tobias Billström, fd migrationsminister
Ersättning: 248 000:-

Annie Lööf, fd näringsminister
Ersättning: 248 000:-

Anders Borg, fd finansminister
Ersättning: 248 000:-

Hur många miljoner blev det här? Behöver ex-ministrarna lämna in aktivitetsrapporter?

KÄLLA: Dagens Arena

0
pointer
Favoritscenen i Jurassic Park (?)
Skrivet i dag, 08:31, av walter_iego

Det är onekligen denna ...Och här är en ny trailer till "Jurassic World":

0
pointer
The science of Interstellar
Skrivet i dag, 02:03, av walter_iego

Trevlig dokumentär om den fakta som låg till grund för filmen "Interstellar", och lite annat smått och gott ...

6
pointer
Kan alla mänskliga spår utplånas?
Skrivet i går, 21:52, av walter_iego

Frågan jag ställer är hypotetisk, men är samtidigt baserad på den vanliga föreställningen att människas påverkan på jorden är helt outplånlig. Detta stämmer inte riktigt. Visserligen kan våra flesta arkitektoniska storverk vara jämnade med marken under blott ett par år utan underhåll (100 - 200 år) efter människans frånfälle, men kemiskt framställda produkter (egentligen det mesta), kan ha en nedbrytningscykel på flera hundra tusen år. I am looking at you plast ...

Jag vet inte om ni var uppmärksamma när det var geografilektion i skolan. Det finns faktiskt en naturlig företeelse som kan utplåna precis alla mänskliga spår; och denna sker i jordens skorpa, i den s.k. "subduktionszonen".

Det är faktiskt så att jorden ständigt vrider och vänder på sig under våra fötter. När vi har det som bäst, märker vi aldrig av det som sker under oss, när vi väl gör det, jämnas våra städer med marken eller sköljs bort av enorma vattenmassor som vi sett hända när tsunamis varit i farten.

Saxat från nätet:

"En subduktionszon eller neddykningszon är ett gränsområde i litosfären där två litosfäriska plattor kolliderar med varandra varpå den ena plattan tvingas ned under den andra (så kallad subduktion) och sjunker ned i manteln. I en subduktionszon bildas djuphavsgravar, öbågar och bergskedjor. Subduktionszoner är områden som är geologiskt mycket aktiva med många jordbävningar och vulkaner. Det är i dessa områden som tsunamier vanligtvis bildas ..."

Bild

Detta betyder med andra ord att gammal jord med mänskliga efterlämningar såsom städer, kan tvingas ned i manteln för att aldrig se solljuset igen. Det är en ganska dyster tanke, att ingenting blir kvar, men vi har ingenting att komma med mot naturens krafter.

Faktiskt finns det massor av länder just nu runt om i världen som håller på att tryckas ned mot manteln; en av dessa är USA. Men samtidigt som västkusten drabbas, växer det fram en ny skorpa som täcker igen de gamla hålen, att man knappt märker att det sker; dock kvarstår det oundvikliga; att det som en gång var, försvinner.

Allting som ramlar ned i en subduktionszon möter förr eller senare magman där bergarterna är så varma att de är en enda flytande sörja. I den här komponenten upplöses allting och kan eventuellt nå upp till ytan igen via ett vulkanutbrott, men en sådan process tar oftast flera miljoner år.

Något ljushuvud kläckte idéen om att subduktionzoner vore ett alldeles utmärkt sätt att göra sig av med atomavfall, men även om ett sådant avfall färdades längre än 700 km ned i jorden, finns det alltid risk att det kan dyka upp när som helst, var som helst. Det är ingen säker metod på något sätt.

Man kan fråga sig hur fort jordskorpan ersätts med ny skorpa? Enligt forskare skulle det ta över 90 miljoner år att ersätta hela den amerikanska kontinenten, och drygt 760 miljoner år att byta ut hela jordens skorpa. Tar vi jordens ålder i beräkning, kan vi räkna ut att skorpa har bytts ut nästan sex gånger redan, vilket får mig att undra hur många civilisationer egentligen har gått förlorade?

Om vi försvann helt plötsligt en dag, skulle det ta ca. 1 miljard år att fullständigt sopa bort alla mänskliga spår (plast m.m. tar lång tid på sig).

Vår mänskliga epok omnämns ibland som den "Antropocena" eftersom vi på många sätt har påverkat jordens klimat med vår blotta existens och vår industriella utveckling. Vi kommer ändå alltid vara små i det stora hela, och som beskrivet, en dag blott vara ett minnesfragment i kosmos.

6
pointer
Filmdax: The Entity
Skrivet 2015-03-28 23:39, av walter_iego

Bild

Mer film från YouTube ...

Håll i strumporna, nu blir det skräckfilm för hela slanten, och den här filmen är rejält ruggig och bygger på sanna händelser som en kvinna råkade ut för i USA i slutet på 1970-talet. Hon hävdade att hon blev förföljd av en poltergeist; en ond ande som inte bara förgrepp sig på henne, utan misshandlade henne gul- och blå. Filmen handlar dels om hennes kamp att bli trodd, men även om försöken att fånga in och förstöra ett okänt väsen.

Filmen är inte blodig på något sätt, men ganska kuslig. Släck ljuset och följ med på en resa du sent ska glömma ...

3
pointer
Den stora framtiden
Skrivet 2015-03-28 21:23, av walter_iego

Så här trodde konstnärer vi skulle leva i framtiden ... Med de orden säger jag "hej" till Mass Effect, Halo, Elysium och Interstellar, som har hämtat inspiration från de här bilderna.

Jag tror knappast vi kommer bygga sådana rymdstationer. Kanske åker vi till någon planet i vårt solystem och försöker bygga bo där, men det är nog dömt att misslyckas. Notera hur pessimistisk jag låter. Det beror på all Påskmust jag häller i mig.

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

0
pointer
Lux lobos
Skrivet 2015-03-28 14:48, av walter_iego

Solen tittar fram varje dag nu, att jag med glädje plockar undan alla teknikprylar som ligger och skräper varhelst i hemmet och istället sneglar ut genom fönstret. Bort med mobiler och surfplattor, ned med laptopen i väskan och ut, ut i den friska luften med en penna och ett block i högsta hugg!

Varje gång våren gör sig påmind, känns det som om någon öppnar dörren ned till en källare där man har vistats än längre tid. När ljuset porlar in, som utsökta droppar från en vital sol, blir man onekligen på gott humör. Och det tar inte lång tid. Denna metamorfos (förvandling) är ögonblicklig. Från ena stunden till den andra kan man bokstavligen vandra på moln. Så känns det för mig i varje fall.

De gamla egyptierna var också soldyrkar av hög klass, förutom att de avgudade vår starka stjärna, gillade de att smörja kråset i värmen och filosofera, och självfallet dricka ett par muggar vin.

Bild

Egentligen hade egyptierna tre solgudar, allra oftast tänker man att de bara dyrkade Ra (middagsolen); men Ra var mellanguden. Horus var morgonsolen och Osiris vad kvällsolen.

Bild

Amen säger man inte bara i kyrkan ...

Att just de här tre blev så framträdande i den gamla kulturen, berodde på att den fräcke faraonen Amenhotep IV (även kände under namnet Akhenaten), förkastade de gamla dynastiernas trossystem. Egentligen vill han att de bara skulle dyrka honom, men han gav plats till solen också på himlavalvet, vilket var riktigt schysst om honom. Säga vad man vill om mänsklig fåfänga, ibland är det riktigt underhållande.

Nu ska jag på utflykt. Ha en trevlig eftermiddag.

7
pointer
Är den här bilden rolig?
Skrivet 2015-03-28 00:28, av walter_iego

Bild

... eller är den tragisk?

5
pointer
Filmdax: The Abyss
Skrivet 2015-03-27 19:57, av walter_iego

Bild

Den här Fredagen hittade jag en gammal goding på YouTube; för ni har väl inte missat James Camerons sci-fi pärla "The Abyss" från år 1989? Här återges bioversionen i HD, dock inte "Special Edition" som står på postern. Den förlängda versionen är just som det låter, förlängd, men den tillför egentligen inte så värst mycket om ni frågar mig; tycker det är bättre fart i bioversionen.

0
pointer
Skuggorna i ditt ansikte
Skrivet 2015-03-27 19:31, av walter_iego

Idag läste jag att nobelpristagaren Tomas Tranströmer (1931 - 2015) har gått bort. Han var så långt bak jag kan minnas en "ordet mästare", och med det menar jag att hans poesi faktiskt var utsökt på alla sätt och vis.

Nu kanske man undrar varför man ska bry sig om en mossig gammal gubbe som satt och skrev dikter sent in på natten? Det går inte att förklara det med ett litet blogginlägg, för poesi, liksom all annan konst, tar ofta ett halv liv att begripa sig på. Det har att göra med att orden man läser måste kunna gripa tag i någon egen livserfarenhet man har gjort. Utan denna växelverkan förblir orden bara ord.

Tranströmer fick nobelpriset i litteratur år 2011, och det var inte en dag för tidig. Han släppte sin första diktsamling år 1954 och var kreativ (trots att han drabbats av stroke), så mycket han bara orkade.

"Fyra miljarder människor på jorden.
Och alla sover, alla drömmer.

I varje dröm trängs ansikten och kroppar -
de drömda människorna är fler än vi.
Men de tar ingen plats ...

Det händer att du somnar på teatern.
Mitt under pjäsen sjunker ögonlocken.
En kort stunds dubbelexponering: scenen
där framme överflyglas av en dröm.
Sen finns det ingen scen mer, den är du.
Teatern i det ärliga djupet!

Mysteriet med den överansträngde
teaterdirektören!

De ständiga nyinstuderingarna ...
Ett sovrum.
Det är natt.

Den mörka himlen flyter genom rummet.

Den bok som någon somnade ifrån
är fortfarande uppslagen
och ligger skadskjuten på sängkanten.

Den sovandes ögon rör sig,
de följer den bokstavslösa texten
i en annan bok -
illuminerad, ålderdomlig, snabb.

En hisnande commedia som präntas
innanför ögonlockens klostermurar.

Ett enda exemplar.
Det finns just nu!
I morgon är alltsammans utstruket.
Mysteriet med det stora slöseriet!

Utplåningen ...
Som när turisten hejdas
av misstänksamma män i uniform -
de öppnar kameran, rullar ut hans film
och låter solen döda bilderna:

så mörkläggs drömmarna av dagens ljus.

Utplånat eller bara osynligt?

Det finns ett utom-synhåll-drömmande
som alltid pågår.

Ljus för andra ögon.
En zon där krypande tankar lär sig gå.
Ansikten och gestalter omgrupperas.
Vi rör oss på en gata, bland människor
i solgasset.

Men lika många eller fler,
som vi inte ser
finns inne i de mörka byggnader
som reser sig på båda sidorna.

Ibland går någon av dem fram till fönstret
och kastar en block ner på oss.
"

Drömseminarium - Från diktsamlingen: "Det vilda torget" (1983)

Det är alltid sorgligt när någon man har uppskattat bara liksom försvinner. Som skuggorna i människors ansikten, tror jag de efter en tid upphör att förmörka, och man minns bara det goda som en gång var.

Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
IEGOCENTRIC
walter_iego
walter_iego
Här upplever du resor i tid och rum, filosofiska utsvägningar genom universum och själen; ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2015 Walter Iego.
Länkar
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 1801396
Senaste veckan: 9233
I dag: 703
FZ