IEGOCENTRIC
2
pointer
Den nya vågen av digitalt bondfångeri
Skrivet i går, 23:55, av walter_iego

Det började så bra i en galax mycket nära vår med de slagfasta orden på Humble Bundles hemsida:

"Pay what you want ..." - men detta har på senare tid, eller kanske redan från början (?) - utmynnat i en finstilt text längre ned på sidan som proklamerar att:

"Note: There is a $1 minimum for Steam keys ..."

- vilket i grunden betyder att orden: Pay what you want - bara är till för att locka till sig folk och inte är sant.

Saken är inte den att 1 dollar är mycket pengar; saken är den att det är falsk marknadsföring att påstå en sak som sedan visar sig vara falskt, precis på samma sätt som att säga att någonting är gratis, men sedan klämma till:

"Bara om du gör si eller så ..."

En annan sak som är tråkigt med den "nya" varianten av Humble Bundle, är att det allra oftast, om det nu gäller STEAM-nycklar, bara är tre- eller fyra spel som man kan få tag på riktigt billigt. Vill man köpa spel som är lite nyare (det beror på hur man räknar på aktualiteten), måste man:

"Pay more than the average of $xxx to unlock ..."

- vilket återigen poängterar att lockropet Pay what you want, bara är unket. Det är inga småsummor det handlar om. Miljontals kronor flöder in till bolaget som ligger bakom, och förhoppningsvis får utvecklarna sin summa av kakan och alla de välgörenhetsorganisationer de säger sig stödja. Förresten, vilka organisationer rör det sig om? De redovisar ingenting förutom en rund liten kaka med små färgfläckar på.

"Who watches the watchers?" - det är sannerligen en bra fråga.

Humble Bundles affärzidé (notera 'z' i stavninen) - har alltså en gång börjat med att gamers kunde betala vad de ville, men har sakta men säkert förändras till deras s.k. "Humble Store", men det är inget man tänker på, det handlar ju bara om en liten dollar, eller sju, eller varför inte femton (?) I stundens hetta kan man bli lurad till nästan vad som helst.

Jag gillar inte det här bondfångeriet, och jag ser att liknande saker händer på många andra sajter på nätet. STEAM har för exempel också satt sig i farlig läge genom att väldigt ofta sälja spel som fortfarande har GFWL (Games for Windows Live) - inbakat, vilket i praktiken innebär att spelet inte går att spela. Det har hänt mig ett par gånger; och några pengar tillbaka det kan man bara glömma. Om man tror att de här stora speldistributörerna har hjärtan av guld, får man nog tänka om. Det hade aldrig blivit den miljardindustri det är om man inte hade trampat på många ömma tår.

Spelindustrin har inte visat några tecken på att stagnera, vilket innebär att det ständigt kommer fler aktörer på marknaden som vill komma åt våra pengar. Det enda vi kan göra är att hålla hårt i plånboken och vara uppmärksamma.

Jag vet att jag inte är den ende som har åkt på dessa digitala blåsningar, dela gärna med dig om du har någon historia. Jag behöver bara tänka på spel som "Bulletstorm", "Fuel" och "Red Faction" - som inte funkar, och har därefter lust att raka av mig allt hår på huvudet och sprida det för vinden ...

3
pointer
Den röda tråden är svart
Skrivet i går, 12:57, av walter_iego

Om ett litet tag är det val i Sverige igen, och alla våra ökända politiker och partier håller just nu på och slår varandra sönder och samman verbalt med hopp om att just de ska ha möjligheten att leka herre på täppan ett par år och ha fritt förfogande över våra skattepengar. Jag tror det gör det samma vem som hamnar längst upp i toppen, det Sverige vi känner till idag (gillar eller ogillar) - kommer inte förändras markant ändå.

Det känns som om de sedvanliga intresseområdena står på tapeten; ekonomi, jobb, välfärd, skola, sjukvård; ändå är hjärtefrågan för många hur många människor man ska utesluta från landet, respektive, hur många man ska föra in (läs: hjälpa). Argumenten från båda sidor är omfattande och ofta inte helt utan fog.

Det som alltid slår mig vid sådana här tillfällen är det faktum att våra länder i världen, precis som Sverige, har osynliga gränser. I grund och botten handlar det alltså inte om att människor är rasister, snarare att de är rädda för förändring och lever med en sort villfarelse att det som de anser är deras, en dag kommer ryckas bort från dem.

Jag önskar jag kunde lugna dem; varken den svenska flaggan, gamla stan i Stockholm eller Kebnekaise kommer gå upp i ett rökmoln om 2000 människor från Syrien eller Eritrea beviljas asyl. Våra välkomnande armar kommer snarare befästa vår humanism och omtanke för andra, som utlandsfödda, ändå registreras som värdefulla i våra ögon oavsett ursprung.

Jag vet att det är en en kontroversiell tanke, men all slags nationalism är en chimär. Enda sedan man började göra jämförelser av mitokondriskt DNA från människor från olika raser och olika världsdelar, har man sett i omfattande DNA-forskning att homo sapiens sapiens har sitt ursprung i en gemensam föregångare.

Mitokondrier är cellers viktiga "organ" och förs vidare till avkomma endast från modern vilket betyder att vi alla, oavsett nationalitet, har en gemensam urmoder. Denna moder levde i Afrika för ca. 150.000 - 200.000 år sedan.

Bild

Så, om man fortfarande vill leva oupplyst och gå omkring med skygglappar, kan man radera denna vetenskapliga fakta och dela in människor och grupper. "Vi" är de som ha makt över vårt eget öde, och "de andra", är de som försöker invadera oss, vilket tillhör en ålderstigen, misantropisk devis som borde ha dött ut under medeltiden.

Fundamentet vi står på idag har byggts upp av många människor från alla delar av världen. Man behöver inte kalla dessa, våra föregångare - för bröder och systrar om det tar emot, bara så länge man vet att ingen människa är en Ö. En dag kommer vi behöva dem lika mycket som de behöver oss. Det berättar historien ...

11
pointer
Edge of A Revolution
Skrivet i går, 09:20, av walter_iego

Ett band många hatar att älska; "Nickelback" är snart tillbaka med en ny CD. Oavsett vad man tycker om dem har de alltid bra produktion på sina släpp och kan skriva låtar som är ömsom smöriga och ömsom hårda; något som ett band som exempelvis "Metallica" har förlorat förmågan att göra de senaste 15 åren.

2
pointer
CoD: AW - loadout
Skrivet 2014-08-19 09:32, av walter_iego

En liten överblick hur vapenmenyn ser ut i "Advanced Warefare". Skönt att de har skippat massa onödigt grafiktrams och bara koncentrerat sig på det viktiga och gjort en enkel översikt.

Det nya systemet heter "Pick 13" och är inspirerat av "Black Ops II" - "Pick 10" system. Man har ett visst antal poäng till sitt förfogande och bygger upp sin MP-gubbe tills poängen tar slut helt enkelt.

Om man vill så kan man skippa scorestreaks helt och hållet och fylla på wildcards eller tvärtom. Något som jag fick reda på igår är att man förresten också kommer kunna spela matcher på klassiskt vis, dvs. utan exo-skelettet. Detta är en mycket bra idé.

De flesta som har spelat AWs MP-matcher är positivt inställda och tycker det är ett steg i helt rätt riktning. Det låter bra. Jag har inte läst några negativa kommentarer än ang. spelet.

4
pointer
Som ni har längtat
Skrivet 2014-08-19 00:32, av walter_iego

Här är äntligen en gammal slagdänga av allas favorit Clint Eastwood. Njut av låten: "I Talk To Trees" från filmen "Paint Your Wagon" från år 1969 ...Jag fick visst något i ögat, Clintan berör vårt innersta.

10
pointer
Putin är skoj
Skrivet 2014-08-18 11:49, av walter_iego

... att leka med. Här i ett litet Photoshop-experiment jag gjorde för ett tag sedan.

Bild

Skämt åsido för en sekund, finns det någon annan politiker som världen föraktar mer?

3
pointer
Höstens andedräkt
Skrivet 2014-08-18 01:54, av walter_iego

Det känns som om sommaren redan är förbi. Flera dagar med konstant skyfall har förvandlat himlen från guld till blygrå makadam; och det enda man ser i horisonten är dagens slutna ögonlock och siluetterna av skärrade fåglar som inte riktigt vet var de ska ta vägen.

Bild

Var ska vi ta vägen?

Vi som ännu inte är redo att skala av oss sommarskinnet, som tror att solen ska vända om och svepa med oss in i drömriket - borde få en andra chans. Jag har, trots att jag njutit av värmen, spenderat alldeles för mycket tid framför datorn. Om klockan hade kunnat gå baklänges hade jag försökt att ändra på det. I varje fall lite.

Under varje förvandlade sommarlöv väntar en höst med kolsvarta moln. Jag vill se löven gröna, fyllda till breden av grönt blod som får hela den här världen att leva. Trots att vi inte alltid har tid att se dem; berikas av dem, sköter de sitt värv med bravur.

Sedan tidernas begynnelse har naturen dikterat verkligheten och fantasin. I min fantasi är det som oftast solglimtar; stundom krackelerade skyar, uppskrämda av blixtar från imaginära gudar som aldrig satt sin fot på jorden.

Ibland känns det som om vi är de enda som vandrar på den svarta jorden, men det är en osanning. Över 8 miljoner arter delar vårt utrymme och kommer snart hamna i höstens andedräkt; i varje fall om den där poeten får sin vilja fram; han som tillägnat alla sina strofer skuggorna och aldrig får en blick av uppskattning tillbaka.

Jag är inte denna poet, men vi lever på samma plats ...

13
pointer
42 / 30
Skrivet 2014-08-17 19:35, av walter_iego

Ger mig själv en "high-five" idag för att jag på något sätt, med alla promenader jag företagit mig de senaste måndaderna - lyckats gå från byxstorlek 44 - till 42. Det är inget stort steg, men det känns ändå skönt att veta att alla km man avverkar i sol och regn påverkar midjeomfånget.

Jag har vägt 117 kg som mest i mina dagar (vuxen), och som minst 94 kg, men det var ett bra tag sedan. Jag tror min kropp trivs bäst vid 100 kg gränsen, för jag har alltid legat i närheten av den. När man var liten grabb var det alltid trist att vara den som var lite kraftigare än alla andra, men på äldre dar ser jag bara det som en fördel. Skönt att vara en "rejäl karl" och inte en spinking "girly man" som ser ut som han kan falla i bitar vid minsta vindpust.

Bild

Idealet som är lång från sanningen ...

Jag menar inget illa mot smala killar, men det har nog sina för- och nackdelar att både vara för smal och för kraftig, det senarenämnda är det som diskuteras mest.

Har ni någonsin bläddrat i en "Men's Health" tidning? För något år sedan fick jag för mig att prenumerera på blaskan. Det enda jag lärde mig var att jag inte gillar sådana tidningar. Varje nummer var en sorts uppmuntran till mathets, och skulle man följa alla tips och råd till punkt och pricka, skulle man enbart ha tid till att träna i sitt liv.

En annan sak som är ganska märklig är hur man i många av dessa tidningar förespråkar ett sunt leverne, men de är fyllda till bredden av reklam för allehanda proteinpulver som är framställda på kemisk väg. I varje recept står det också att man ska blanda mjölk med frukt och röra ned pulver för att man ska tillgodose kroppen vad den behöver för att svälla upp på rätt sätt (?)

Jag vill inte starta dagen med att inmundiga massa askflagor som kanske kan göra mig smal. Det finns ju hur mycket bra mat som helst att äta, så varför skulle man ens välja kemiska föda? Jag är kanske naiv, men jag tror kroppen har bättre koll än oss själva. Äter man bara varierat och rör på sig kommer man i bra form; ej att förglömma är att hjärnan också behöver få motion; den är ju den centrala punkten av hela organismen ...

4
pointer
Är universum gränslöst?
Skrivet 2014-08-17 14:37, av walter_iego

Detta och andra frågor kan man få svar på i det här klippet. Självaste Morgan Freeman är vår guideSamma klipp med bättre kvalité dock med hårdkodad textning:

15
pointer
Rapport från dejtingfronten (4)
Skrivet 2014-08-16 23:03, av walter_iego

Bild
© 2014 Fotoakuten.se

Hur går det för er?

Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
IEGOCENTRIC
walter_iego
walter_iego
Här upplever du resor i tid och rum, ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2014 Walter Iego.
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 1518164
Senaste veckan: 9520
I dag: 261
FZ