IEGOCENTRIC
0
pointer
*Blink* - en insikt
Skrivet i dag, 09:54, av walter_iego

"Den svenska skolan är sååå dålig ..."

"Jaså? Tänk om."

Undervisning kan ske precis överallt. Är man motiverad kan man lära sig vad som helst.

Bild

0
pointer
Kepler-186f
Skrivet i dag, 00:17, av walter_iego

Ända sedan Moses dagar, dvs. den tid i historien då män gick omkring i klänningar, har människan tittat upp mot stjärnorna, kliat sig i skägget och undrat om det finns liv där ute i det oändliga svarta. Jag har undrat samma sak under hela mitt liv, men har aldrig gått omkring i någon klänning - och kommit fram till slutsatsen att det självfallet finns liv där ute. "Liv" i den bemärkelse att alla beståndsdelar som krävs för att skapa ett vettigt väsen går att samla ihop om man har tillräckligt med tid och tur.

Bild

Rätt avstånd till en stjärna = möjligheten till liv ...

Dagens astronomer är dock lite mer metodiska och noggranna, och skuttar inte jämfota till vilka slutsatser som helst utan några som helst bevis, vilket är bra; men i dagarna gick de (the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) - ut med nyheten att de har funnit en exoplanet (en planet utanför vårt solsystem), som befinner sig i den beboeliga zonen.

Saxat från nätet:

"En 'beboelig zon' är inom astronomi en region i rymden där förhållandena är fördelaktiga för att upprätthålla liv. Det finns två kriterier som anses behöva uppfyllas samtidigt för att det ska vara troligt att liv ska kunna existera. Himlakroppen ska dels befinna sig inom den cirkumstellära beboeliga zonen i ett solsystem och dels ska solsystemet befinna sig inom den galaktiska beboeliga zonen i galaxen.

Zonen kallas också 'ekosfär', 'gröna bältet eller 'Guldlockzonen' (eftersom det vare sig är för varmt eller för kallt utan precis lagom). I vårt eget solsystem anses den beboeliga zonen sträcka sig från 0,95 till 1,37 astronomiska enheter vilket innebär att Jorden befinner sig ganska nära den inre gränsen ...
"

Bild

Kepler-186f befinner sg precis i utkanten av den beboeliga zonen ...

Kepler-186f är således en exoplanet som till det yttre påminner väldigt mycket om vår egen. Den snurrar kring en mindre sol än vår egen, och där det finns ljus och värme finns det ofta liv, för att inte säga atmosfär. Alla vet vad som händer när kall och varm luft möts, och inte alltför sällan kan en sådan väderlek alstra regndroppar som kan växa till stora hav.

I de megafeta stjärnkikarna har de sett att Kepler-186f har en påfallande mörk och blå färg med stråk av något som liknar grön vegetation (dock ockra- och brunrenderad på bilden). Jag kan lätt föreställa mig en urtidsskog full av liv och ren luft, porlande vatten och vidunderliga skyar.

Precis som med alla andra fantasier av det här slaget befinner sig även denna planet väldigt långt borta från oss, men i våra tankar kan vi färdas till början- och slutet av universum på nolltid.

Frågan är om andra varelser undrar samma saker som vi?

KÄLLA: Discovery News

15
pointer
Roll of the DICE
Skrivet i går, 13:54, av walter_iego

Så, efter att ha testat "Premium" varianten av BF4 ett par timmar, dessutom fått ett par nya kartor på köpet kan jag konstatera att jag har haft ganska kul; kul på det sätt att spelet inte har kraschat, och så verkar det som om de fått lite ordning på buggfesten. Det var lite frame drop på "Operation Metro" TMD (Second Assault), men värre än så var det faktiskt inte.

Den fläskigare grafiken i Frostbite 3, gör att just den här kartan känns lite mer levande och fräsch, och om någon har befarat att det skulle vara en exakt kopia kan jag lugna era nerver. Visst ser det ut som tidigare, men det är ändå annorlunda, och det som är annorlunda syns i detaljerna.

Vad det gäller BFs framtid är det lätt att grubbla sig fördärvad, så jag avstår, men det är uppenbart att de måste göra något rejält annorlunda inför Battlefield 5 (om det nu kommer ett sådant spel), för marknaden är väldigt mätt på de här FPS-pangarna just nu. DLC:er i all ära, modellen börjar kännas aningen obekväm och tråkig.

Nästa Call of Duty står om hörnet och kommer i höst. Den här gången kommer nog DICE titta lite närmre på sin ärkefiende och kanske skriva ned ett par nyckelord eller två. Förhoppningsvis kan dessa två jättar inspirera varandra, men framför allt ge oss något vi inte sett tidigare.

Varför inte ett skyttegravskrig från 1:a världskriget eller ett vattenballongskrig? Vad som helst, bara det är lite annorlunda.

0
pointer
Var rädd om den svenska skogen
Skrivet i går, 11:26, av walter_iego

Överallt, runt om i världen, dör massor av oskyldiga träd varje dag för att någon på någon marknadsavdelning i något land tycker att de borde öka sin omsättning med hjälp av direktreklam i brevlådan. Sverige är rena rama Auschwitz i den bemärkelsen när det kommer till massmord på träd (ursäkta jämförelsen), för visst är det så att 99,9% av all direktreklam är meningslös?

Enligt Skogssverige fälls det uppemot 70 - 75 milj m3sk (skogskubikmeter) per år i vårt avlånga land och det får mig att gråta tysta tårar. Dessa träd är inte enbart våra, utan djurvärldens och borde bemötas med den respekt de förtjänar. Visserligen går inte all avverkning till direktreklamen, men ändå; en ansenligt stor del av träden går åt att göra en slags produkt vi hade kunnat klara oss utan.

Om alla våra snabbköps- och matbutiker hade haft alla hästar hemma hade de för länge sedan insett att vi inte behöver ihopvikta A1-postrar (594 × 841) med uppförstorade bilder på bananer och chipspåsar längre. Om Bauhaus, Jem & Fix och Byggmax hade haft alla sina spik i en låda, hade de också insett för länge sedan hur totalt meningslös det är att skicka ut direkltreklam till folk som bor i hyreslägenheter. Vad tusan ska vi med priset på dörrar, träolja, granitsten, skottkärror, trädgårdsgödsel, röjsågar, åkgräsklippare, staket, kombistegar, terrängarmering, trallrutor, stolpskor, markrännor, mur- och putsbruk, plint- och betongspackel, marksten, mursten, slättsand, stenmjöl, solcellslampor, redskapsskjul, växthus, pistolskum, terrasolja, värmepumpar, vattenslangar? Typ det enda jag får göra i mitt hem är att sätta en spik i väggen, allt annat sköter hyresvärden.

Om man (de som skickar ut reklamen) - hade fått tummen ur sina slöa ändalyktor och gjort en målgruppsanalys kunde vi gjort både naturen och oss själva en stor tjänst. Som det är nu fortsätter reklamen ramla in, den ena mer meningslös än den andra och det verkar inte vara någon hejd på slöseriet.

När jag tänker på skogen tänker jag att det är en ofattbart stor rikedom, och om den hade decimerats för lite mer meningsfulla ändamål hade jag haft lättare att förlikas med tanken. Inget träd ska behöva dö för att något företag jämt och ständigt måste informera den stora massan att de har sänkt priset med 20 örekaffe.

Kom igen, använd hjärnan!

Jag vet inte hur många: "NEJ TACK TILL REKLAM!" - skyltar jag satt upp under årens lopp. De har i vilket fall som helst inte har hjälpt ett enda dugg. Ton efter ton skräpreklam produceras dagligen och har en ungefärlig levnadstid på ett par sekunder i våra hem; från brevlådan till pappersinsamlingen. Snacka om ett vårdslöst beteende med våra viktiga resurser.

KÄLLA: Skogssverige.se

0
pointer
Battlefield ICA Premium
Skrivet 2014-04-19 13:30, av walter_iego

Solen skiner utanför och skallen är blank. Det är nästan så man blir lite lycklig, men bara nästan.

När jag tidigare var på ICA Maxi i Malmö idag var däremot humöret mordiskt, och liknelser till kravallerna som alltid sker under det amerikanska fenomenet Black Friday var inte långt bort. Hur folk kan vara så galna efter kartongägg och sliskigt godis förundrar mig alltid lika mycket varje år.

Bild

Billigt är bäst ...

Eftersom livet är mig kärt tog jag den sedvanliga rutten förbi de mest populära gondolerna och råkade snegla åt spelhyllan. Där erfor jag ett himmelskt ljus i skepnaden av en gul prislapp och tittade lite närmre:

"Battlefield 4 - Premium 199:-" Som den snåljåp man är tänkte jag att jag redan har drygt 300 ospelade spel på STEAM som ligger och väntar. Varför köpa den här buggfesten?

"Därför att det är Battlefield ..."

När den inre monologen var färdig tog jag min påskmust och ställde mig i kön.

Runt om mig dog folk till höger och vänster i årets påskrusning medan jag tryckte plastboxen närmre mitt hjärta och föreställde mig en granatfest i "Operation Metro".

Ibland är det verkliga livet väldigt nära det uppdiktade.

2
pointer
Den perpetuella fredagen
Skrivet 2014-04-18 21:46, av walter_iego

Förra veckan ringde det på dörren och jag blev åter antastad av virrpannorna i Jehovas Vittnen. Den här gången räckte de över en liten pamflett med texten: "Är du redo för paradiset?"

Ute i trappan stod två välklädda kvinnor i den sedvanliga munderingen; manisk blick, halvkrokigt leende, bleka läppar och en anakronistisk hållning som förde tankarna till någon institution där alla gick omkring med blöjor på utsidan av kläderna. Nja, jag överdriver nog, men bara lite.

Trots att damerna var riktigt trevliga och väluppfostrade har jag stort problem med människor som förespråkar döden över livet. I grund och botten är alla stora religioner funtade på samma sätt. I skrifterna står det att du (vi alla) är ovärdiga, smutsiga och hemska. Alla våra behov är nedriga och det verkliga livet "börjar" efter man dör.

Den här gången hade jag tyvärr inte tid att dividera med damerna, jag kokade små bebisar på spisen, så jag tackade dem för deras propaganda och vände tillbaka till grottan där jag också höll på att dränera fladdermöss på deras blod så jag skulle kunna ha något att konsumera under dödsmässan i sängkammaren.

Idag är det långfredag och det är en viktig religiös föreställning. Ni som säger: "Glad Påsk" till varandra, jag hoppas ni förstår vad det är ni ger för budskap, för det är inte så oskyldigt som det kan verka. Om vi istället hade använt korrekt mantra när vi mött någon bekant vid köttdisken på ICA Maxi, skulle det ha låtit ungefär så här:

"Ära till herren, vår frälsare som har återuppstått!"

- men så kan man ju inte säga, det låter ju... fanatiskt, och det är det ju! Propaganda funkar bäst om man skalar bort det farliga och stöper om det till något annat: Glad Påsk! Sannerligen.

Vad den stackars Jesus anbelangar så var det faktiskt "igår" för massor av herrans år sedan han gick på en riktigt trist middag:

Medan de åt tog Jesus ett bröd, och efter att ha läst tackbönen bröt han det, gav åt sina lärjungar och sade: 'Tag och ät, detta är min kropp.' Och han tog en bägare, och efter att ha tackat Gud gav han den åt dem och sade: 'Drick av den alla. Detta är mitt blod, förbundsblodet som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse ...'

Matt 21:26-28.

Med samma slags respekt som religiositeten ger oss otroende, vågar jag nog hävda att det inte så schysst att dra fram: "... ät min kropp, och drick mitt blod" - kortet på en middag; inte konstigt folk blir sura och vill korsfästa varandra om man vill ha allt ljus på sig själv.

Ja, just det.

Glad Påsk!

3
pointer
Torsdagsdoken: Meet the Romans 1 - 3
Skrivet 2014-04-17 21:58, av walter_iego

Eftersom jag inte vill trampa någon på tårna med att leta upp långfilmer på YouTube, kommer jag framöver istället länka till bra dokumentärer om allt möjligt.

Den mycket sympatiska och originella Mary Beard har länge varit en av mina favorithistoriker, hon jobbar som: "Professor of Classics at the University of Cambridge" och har snöat in sig rejält på allt som har med de gamla romarna att göra.

En kul detalj att nämna är att hon svarar på mail från frågvisa skåningar; det är något jag gärna skryter med.

Se hennes trevliga serie: "Meet the Romans" på tre avsnitt, och fascineras av en gammal värld som existerade för inte så länge sedan.

14
pointer
När upphör tiden?
Skrivet 2014-04-16 21:09, av walter_iego

Trots att vi inte är medvetna om det, pågår det just nu en metafysisk kamp om våra liv, egentligen hela vår existens. Denna kamp utspelar sig inom oss, i vårt djupaste psyke, och i vår farkost (kroppen), som gör vad den kan för att hålla oss vid liv i en främmande värld.

Vad vi än gör och hur vi än lever, är våra dagar räknade samma stund som vi föds. Under denna tid, mellan födsel och död, har vi många möjligheter och val hur vi ska spendera detta lilla ögonblick i universums 13,7 miljarder år gamla historia.

Det finns vissa teorier som försöker att förklara varför och när tiden kommer att upphöra, den vanligaste teorin inbegriper "antropi" och "värmedöden", den sistnämnda förklaras på ett bra sätt på Wikipedia:

"...ett hypotetiskt tillstånd i teorierna om universums framtid. Alla temperaturskillnader i universum skall då ha jämnats ut."

Detta betyder med andra ord att universum förflyttar sig från kaos till ordning, tillbaka till kaos. Inget stagnerar i universum, inte ens tiden, men, det kommer komma en punkt, ett kosmiskt ögonblick (miljarder år?) - då ingenting rör på sig, då allting är i balans. I denna stiltje mellan krafterna kan man mycket väl säga att tiden har upphört, men detta ögonblick kommer inte dröja kvar. Så snart någon kraft blir svagare eller starkare än den andra, kommer allting börja om igen.

Se den fascinerande dokumentären från: "Cosmic Journeys":

6
pointer
Mannen med de röda kalsongerna
Skrivet 2014-04-16 11:56, av walter_iego

Sean Connerys mest berömda, av fel orsak, film ... Se den vidunderliga trailern från år 1974.Bild

6
pointer
Hatar du Google+?
Skrivet 2014-04-16 02:06, av walter_iego

1. Logga in på ditt Gmail e-mail konto

2. Följ den här länken: http://goo.gl/nHL92M

3. Klicka på det blå fältet där det står: "Delete my Google+ profile"

4. Bocka för de viktiga fälten (två, eller tre stycken)

5. Godkänn att din profil raderas

Bli inte rädd att det inte står Google+ längst uppe på sidan, man tror att det gäller hela Gmail-profilen, vilket det inte är. Jag har raderat G+ från alla mina konton nu och helt plötsligt blev världen mycket lättare att andas i.

När du loggar in första gången igen på ditt Gmail konto vill deras automatiska decepticon direkt få dig att skapa nytt G+-konto igen. Ladda då bara om sidan igen så ska det vara löst.

Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
IEGOCENTRIC
walter_iego
walter_iego
Här upplever du resor i tid och rum, ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2014 Walter Iego.
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 1357079
Senaste veckan: 8753
I dag: 750
FZ