IEGOCENTRIC
3
pointer
Ny "Destiny"-raid på ingång ...
Skrivet 2015-09-03 02:05, av walter_iego

Släpps tre dagar efter "The Taken King". Ta en titt på den senaste streamen från Bungie där man får en lite närmre titt på vad man kan göra på det stora, fula skeppet där massa fulingar härjar:För ovanlighetens skull kommer svärd nu vara tillgängliga för Guardians. Intressant och ett mycket smart drag.

14
pointer
Funderar på en sådan här skärm ...
Skrivet 2015-09-02 03:03, av walter_iego

Bild

ASUS MG278Q: https://goo.gl/vsF0by

- vad tror ni, kan det vara värt att köpa? 5000:- är inte ett överdrivet högt pris för en skärm man kan ha i många år. Den verkar vara bra för både spel och grafikjobb.

Någon som har erfarenhet av ASUS skärmar sedan tidigare?

Hittade ett test på nätet: http://goo.gl/teO6vP

Vad tusan är det för skillnad på WQHD, PN och IPS-skärmar?

3
pointer
Ett oväntat samtal
Skrivet 2015-09-01 00:14, av walter_iego

Det är en sen eftermiddag när jag ringer upp mig själv på mobilen. Samtalet går rakt genom universum, fram i tiden, och bak i tiden. Hur det är möjligt kan jag inte förklara. Det bara funkar.

Det var länge sedan vi hade ett bra samtal på tu man hand, så jag känner att jag inte kan låta bli att svara.

"Hej, 'jag', hur mår du?"

"Jo, det är väl OK, hur mår du?"

"Samma som du antar jag. Det jag känner har du redan känt, inte sant?"

"Jo, så är det nog."

"Kommer du ihåg hur det var när vi var små och bara hade kul och minimalt med ansvar. Vi satt där på pojkrummet och spelade musik i bakgrunden och ritade teckningar och möblerade om i skrivbordet. Roligast var det ju med alla pennor och suddgummi i olika varianter."

"Jag tänker inte ofta på de dagarna ..."

"Varför inte det?"

"Jag vet inte. Ju äldre man blir, desto mer fokuserar man på nuet, eller rättare sagt framtiden."

"Det låter lite märkligt, men jag vet hur det är."

"Ja, vi är ju samma person, fast i olika skeenden av våra liv. Förresten, hur gick det med den där tjejen som du träffade på nätet?"

"Jag blir lite förvirrad. Jag har ju inte träffat henne än, vet inte inte om hennes existens."

"Förlåt. Jag glömde. Eftersom du inte har träffat henne än så har jag ju ingen erfarenhet av det trots att jag är äldre än dig."

"Tror du att det blir så här på äldre dar, att man vaknar upp och har svårt att komma ihåg var man befinner sig?"

"Jag vet inte, jag hoppas inte det. Vi har ju alltid haft stor nytta av minnet. Tänk alla böcker vi har slukat, alla platser vi sett genom livet. Kommer du ihåg ..."

Bild

"Jag vet vad du ska fråga om. Paris, inte sant?"

"Du känner mig bättre än vad jag känner mig själv, haha. Jo, det stämmer. Jag tänkte på Place de la Concorde den där varma sommardagen år 2009. Vi hade just gått en promenad genom Jardin des Tuileries, tittat på den där mannen som hade somnat i stolen i solen, och sedan satt oss en stund i skuggan och vilat fötterna. Den dagen kändes magisk, som om tiden stod stilla och ingenting någonsin skulle förändras."

"Men det gör det ..."

"Ja, allting förändras. Inget stagnerar."

"Vad tänker du på nu?"

"Dig ..."

"Är du orolig över något?"

"Nej, eller kanske, jag vet inte. Ibland undrar jag hur du kommer att må om du inte kan uppfylla alla dina drömmar. Kommer du ta det med en klackspark eller må riktigt dåligt."

"Det är en bra fråga. Det är nog saker som alla människor bollas med. Vet du vad jag kommit underfund med? Att själva arbetet att sträva efter något är viktigare än att nå målet. Du förstår, det är inte alltid som ett fysiskt resultat är viktigt. Det allra viktigaste är hur du mår och känner där i hjärtat."

"Du är klok du."

"Äh, bara ibland."

"Du, jag måste käka lite nu, ska vi höras igen, typ nästa vecka?"

"Det blir bra. Ha det bäst, och kram på mig."

"Kram!"

Klick ...

Bild

6
pointer
Otroligt fantastiskt, en öververklig succé!
Skrivet 2015-08-31 15:46, av walter_iego

Bild

Hehe ...

Bild 1095251
STEAM-spelarna är inte positiva ...


Nej du, Call of Duty, din tid är snart ute, och jag tänker inte köpa spelet fullpris. Call of Duty-spelen säljs aldrig för riktigt billig peng på STEAM, så man får leta upp det i butik när det kostar drygt 100:-, det kan det vara värt, men inte mer än så.

Inte ens Totalkakan var imponerad av det här ... spelet (?)För egen del lockar inga MPFPS-pangare längre, det behövs nytt blod, och detta illa kvickt. Vi får väl se om "Lawbreakers" och "Overwatch" har något att komma med.

2
pointer
Trailerdax: Goosebumbs
Skrivet 2015-08-29 12:27, av walter_iego

Jack Black gillar tydligen Jumanji och CGI; jag gillar Jack Black och Jumanji, men vet inte om det är så kul om det bara ska vara en mashup av allt möjligt vi sett tidigare (?)

5
pointer
2 miljoner tack!
Skrivet 2015-08-28 22:07, av walter_iego

Utdrag från Walters personliga dagbok ...

1973 ...

Idag (en vacker dag i maj) föddes jag. Jäklar vad det är kallt. Vad glor alla på, var är mina kalsonger!?

1974 ...

Stirrar mest upp i taket, käkar, sover och fyller blöjan.

1975 - 1976 ...

(Se ovan)

1977 ...

Missar öppningen av Star Wars i USA, blir sur och kastar nappen i golvet,
flera gånger.

1978 ...

ZZZ ...

1979 ...

Bor i ett stort hus mitt inne stan, tycker det är kul att följa efter styvfarsan när han ska till jobb. Han är blomsättare och växthuset han jobbar i, ligger ett stenkast från vårt hus. Lär mig älska blommor och hur man sätter på slangen så att alla blir blöta om fötterna.

1980 ...

Börjar skolan, upptäcker att jag tycker det är fantastiskt kul att skriva bokstäver.

1981 - 1989 ...

Plugg, plugg, första kyssen, spela gitarr, går på konserter, får ett plektrum av Yngwie Malmsteen, blir kär i en blondin, förlorar oskulden, jobbar på parkförvaltningen, lär mig hata snö! Har det lite tufft i skolan med vissa människor som gillar att mobba personer som är "lite annorlunda". Jag klarar mig någorlunda oskadd genom det hela, men det sätter sina spår.

1990 - 1992 ...

Gymnasiet, tjohoo! Nej, det var urtrist rent ut sagt. Börjar skriva musik, låttexter, ett par hundra sådana senare vill jag skriva längre texter. Skriver en roman på engelska, börjar måla oljetavlor, låter håret växa.

1993 - 2000 ...

Pluggar på Komvux, leker konstnär, åker till Venedig och Italien första gången i livet. Upptäcker att pizzorna smakar bättre i Sverige och att jag och min sambo håller på att glida isär. Rakar av mig allt hår på huvudet. Går och gifter mig (?)

2001 - 2007 ...

Skilsmässa; morsan får en tumör i halsen, hela världen går i kras, för att överleva - och att ha styrka, jobbar jag dag och natt, pluggar, hittar mitt livs kärlek, och förlorar den. Som tur är klarar morsan pärsen och blir frisk, men chocken lämnar oss aldrig.

2008 - 2010 ...

Träffar ny brutta, blir betuttad, lämnar Skåne och flyttar till Stockholm, en kort tid efter det blir det flytt till Småland där jag bor i ett par år. I närheten till skog och mark torde livet ha varit lugnt, men det blev tvärtom. Jag saknade närheten till havet och människorna var svåra att komma in på livet. Hinner med resa till både Japan och Frankrike. Börjar blogga på en spelsajt som heter FZ.

Testar på att skriva i ett par omgångar, men känner inte att jag hittar min form. Raderar kontot. Börjar om igen, raderar kontot, börjar om igen. Sedan hittar jag rätt "form" och min blogg försöker hitta en fin balans mellan allvar och humor, och jag skriver på, och skriver på, och skriver på.

Efter 10.000 besök undrar jag om jag kan locka till 500.000 besök med mina texter. Det blir ett mål, något att sträva efter eftersom jag då måste skriva varje dag och polera mitt språk, vilket jag faktiskt älskar. Besöken är på intet sätt ett medel att klappa det egna egot, snarare tvärtom. Det får mig att jobba hårdare, och ständigt lär jag mig nya saker om mig själv och får nya infallsvinklar till hur andra människor uppfattar världen. Det är, och har alltid varit värdefullt för mig. Om man inte är öppen för nya intryck kan det lätt hända att man stagnerar, och det vill jag inte. Jag vil utvecklas.

2011 - 2015 ...

Pluggar, jobbar på, skriver på och bloggen växer. Efter 500.000 besök sätter jag målet till 1 miljon besök, och får det efter ett par år, sedan skojar jag och säger att det nog är omöjligt att få 2 miljoner besök. Så många besök kan man väl inte få? Tydligen kan man det, för här är vi idag.

2 miljoner tack till alla läsare genom åren och tack till FZ för en sådan utmärkt plattform att nå ut till världen. Ni hjälpte mig uppfylla en dröm, och jag tror jag drömmer än ...

"Every day I discover
more and more
beautiful things.
It's enough to drive one mad.
I have such a desire
to do everything,
my head is bursting with it.
"

Claude Monet

2
pointer
De odödliga
Skrivet 2015-08-28 14:17, av walter_iego

"De odödliga" kallades en elitstyrka på 10.000 man som slogs för det första persiska imperiet under dynastin "Akemeniderna" som låg i de västra delarna av dagens Iran, ca. 550 - 330 f.Kr. Enligt den grekiske historieskrivaren Herodotos refererade namnet till det faktum att de alltid var 10.000 man. Så snart någon föll i strid, ersattes denne med en ny, fullvärdig soldat, vilket innebar att styrkan aldrig decimerades eller förlorade kraft.

Bild

Detta är oerhört intressant ur historisk vinkel, för det ger en hum om hur det persiska imperiet kunde bli så stort som det blev. Mellan 540 - 350 f.Kr, sträckte sig det persiska riket från Indus böljande kullar (de nordvästra delarna av dagens Indien) - till Abessinien (dagens Etiopien). Under ett par hundra år var det den största militära och politiska makten i hela världen, inte konstigt att de behövde en väloljad elitstyrka.

Bild

Herodotos hade mer att berätta för eftervärlden. Han berättade i sina högst personliga annaler att soldaterna bar lätta huvudbodnader som kallades för "tiaror". De hade inte på sig någon rustning i klassisk bemärkelse, utan föredrog tunikor med sinnrik ornamentation. Ibland var de dock lite tyngre bestyckade och bar då ett ett sorts lättare harnesk där man hade sytt ihop järnbitar så att det såg ut som ett fiskfjäll.

Bild

Soldaterna använde sig ofta av spjut och sköld, men var även duktiga med långbågar och hade en, eller flera dolkar som de kunde använda på de mest skickliga sätt. Enligt vissa historiska fynd, bar vissa finlemmade yxor som kunde ta livet av fienden på de mest otrevliga sätt.

Bild

Den som är intresserad av historia och mytologi bör leta upp fascinerande böcker i ämnet, i annat fall kan man snegla åt Hollywood, eller rättare sagt Bollywood - och se filmen "Immortals" där elitstyrkan dyker upp i lite mer polerad och fantasirik form.LÄS MER: http://sv.wikipedia.org/wiki/Akemenider

2
pointer
The Hobbit - Extended Trilogy
Skrivet 2015-08-28 12:10, av walter_iego

Peter Jackson må ha trampat i banta puuta när han bestämde sig för att dra ut på "The Hobbit"-filmerna så mycket han gjorde, men de är ändå bra underhållning vad man än tycker om draget. Min största kritik rikta jag mot CGI-bruket, det ser aningen "plastigt" ut, men så filmade han ju i 48 fps istället för 24 fps. Det är en avsevärd skillnad, om man bryr sig om sådana saker, och det gör vi ju.

Jag tyckte den sista filmen var den bästa i hela serien, men vem vet, kanske är någon av de andra bättre nu när dessa kommer i förlängda versioner (?) I vilket fall som helst, var det en fantastisk värld Tolkien kläckte fram, och det var kul att besöka den.Ps. om du undrar vad Peter Jackson håller på med just nu, räcker det att skriva ut titeln:

"The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun", han tar vid där Steven Spielberg slutade.

8
pointer
Grattis din gamle räv!
Skrivet 2015-08-25 21:01, av walter_iego

Sean Connery har fyllt 85 år ...

Bild

Bild

Favoritfilm med Connery? Jag har två faktiskt; "The Hill" från år 1965 och "The Name of the Rose" (1986) annars var han riktigt bra i "Indiana Jones and the Last Crusade" också och en uppsjö av andra filmer. Som James Bond tycker jag att han var helt OK, men aningen för ..., hur ska man uttrycka det, opersonlig (?) Jag vet inte, jag föredrog alltid de andra Bondarna.Tyvärr har den gamle räven slutat med skådespeleriet sedan ett tag tillbaka, men vi har ju alltid det fantastiska filmbiblioteket kvar.

Rekommenderade filmer:

- Goldfinger (1964)

- Murder on the Orient Express (1974)

- A Bridge Too Far (1977)

- Outland (1981)

- The Name of the Rose (1986)

- The Untouchables (1987)

- The Hunt for Red October (1990)

- Rising Sun (1993)

- The League of Extraordinary Gentlemen (2003) Jag vet, men jag gillar den!

0
pointer
Mona Lisas många ansikten
Skrivet 2015-08-24 21:15, av walter_iego

Säg: "Mona Lisa", och de flesta människor i världen vet vad man talar om; den berömda oljemålningen av Leonardo da Vinci (namnet betyder Leonordo från Vinci). Vad många inte vet om, är att den mystiska kvinnan är porträtterad på en trädbit, inte en duk och mäter 76.8 × 53 cm. Vi, dvs. det kulturella medvetandet - har alltså att göra med en tämligen liten, men väldigt betydelsefull tavla - som har sitt / sina tillkomst år mellan 1503 - 1507. Man vet inte med säkerhet när den målades, och det har lite (eller rättare sagt mycket) - att göra med att Leonardo faktiskt var en slarvig typ som hade svårt att avsluta saker han hade påbörjat.

Enligt konsthistoriker hoppade han från det ena projektet till det andra, vilket visserligen kan vara ett tecken på att han var multilateral och ett geni, men ger också vissa indikationer på att han ofta var utan pengar. Ett sätt att just få in kosing var att aldrig tacka nej till ett uppdrag, sedan om det blev klart är en helt annan historia.

Så snart Mona Lisa färdigställdes (man spekulerar om tavlan egentligen är färdigt), började andra samtida konstnärer och konstelever göra kopior av tavlan. Vissa var så skickligt gjorda att man under långa tider trodde det var Leonardo som själv som hade gjort kopiorna för att sälja tavlan till nya kunder. Idag vet man bättre, och kan, förutom att med blotta ögat särskilja ett original från en kopia, använda mikroskop för att på kemisk väg ta reda på när vissa saker har målats, eller ta reda på vilka slags färgpigment som har använts.

En av de mest berömda kopiorna av Mona Lisa, har sitt hem på Pradomuseet i Madrid. Kopian målades någon gång på 1500-talet av en okänd konstnär (antagligen Andrea Salai eller Francesco Melzi, elever i dennes studio, varav den förste faktiskt var Leonardos älskare) - och är mycket mer färgstark än originalet; detta av två anledningar.

Kopian hade en bättre grundering än originalet, och den hade tydligen också fått sin bakgrund övermålad någon tid (1800-talet?) efter sin tillblivelse, vilket hade skyddat de ursprungliga färgerna. En mycket kunnig expert på Pradomuseet, Ana González Mozo, kunde via röntgenfotografi se att kopian hade en skiss under alla lager färg, som exakt överenstämde med Leonardo egna justeringar, vilket mer än troligt bevisar att han var elev just hos Leonardo.

Bild

Mona Lisa-kopian på Pradomuseet före restaurering ...

Bild

Mona Lisa-kopian på Pradomuseet efter restaurering ...

Bild

Leonardos original som hänger på Louvren i Paris ...

Man har i alla tider förunderats över Leonardos teknik; hur kunde han måla så "flyktigt" och så "lätt". Tekniken han uppfann kallas för "sfumato" och går ut på att man målar en övergång från en färg till en annan - eller en valör, så mjukt att man inte kan se var gränsen går.

Leonardo var onekligen en mästare på det området, men tidens tand har också hjälpt honom lite på traven.

Jag har självfallet sett Mona Lisa på nära håll, i varje fall på tre meters avstånd, och magin i målningen finns där när man har den framför sig. Som beskrivet ovan, är det en relativt liten målning, men dess kulturella betydelse är så ofantligt stort att man skulle behöva tusen sidor i en bok för att ens komma i närheten av dess signifikans.

Bild

Château du Clos Lucé ...

Hur hamnade Mona Lisa i Paris?

När Leonardo dog testamenterade han allt till sin älskare Andrea Salai år 1519, och denne sålde det mesta han fått i gåva, däribland Mona Lisa till den franske kungen. Leonardo hade nog inte haft några invändningar om tavlan slutgiltiga hemvist. Han flyttade själv till Frankrike på ålderns höst och bodde på Château du Clos Lucé, där han dog tre år senare.

Bild

Sovrummet där Leonardo dog ...

Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
IEGOCENTRIC
walter_iego
walter_iego
Här upplever du resor i tid och rum, filosofiska utsvägningar genom universum och själen; ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2015 Walter Iego.
Länkar
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 2008306
Senaste veckan: 7716
I dag: 371
FZ