IEGOCENTRIC
1
pointer
Materia har känslor
Skrivet i går, 22:27, av walter_iego

Kära dagbok ...

Medan dagen har övergått till kväll och snart blir natt, sitter jag här nyvaken som ett stearinljus och läser på min skärm både de ena och de andra teorierna om mörk materia i universum. Det som de flesta forskare är överens om är denna mörka materia (osynliga materia) - utgör tre fjärdedelar av universum och att den inte är synlig för våra instrument och knappast för våra ögon. Vi har länge, faktiskt under större delen av mänsklighetens historia - felaktigt konstaterat att det som vi inte kan se, inte existerar. Om man doppar näsan djupt nog i kosmologi, inser man ganska snart att det som vi inte kan se i allra högsta grad existerar. Det oförklarliga betyder inte länge automatiskt att något inte finns, snarare att vi bör titta lite närmre och gnugga geniknölarna ett par vändor till.

Bärande teorier och matematiskt finlir bevisar om och om igen att vi har förmågan att blottlägga det som vi upp till alldeles nyss inte hade en aning om. Det säger mycket om människans törst efter sanning. Skulle det vara så att vi misslyckas en gång, gör vi ett nytt försök, och sedan ett nytt igen.

Det beundrar jag.

Uthålligheten ...

På senare tid har man börjat ta "WIMP"-teorin på större allvar (svagt interagerande massiva partiklar), och den består i grunden av idén att mörk materia är en sorts elementpartiklar som passerar genom annan materia utan att lämna ett endaste spår. Då uppkommer frågan vad WIMP skulle ha för syfte? Om dessa slags partiklar passerade genom materia helt obemärkta torde de vara värdelösa, men det verkar inte vettigt. Det lilla vi vet om universum, om hela existensen egentligen, är att ingenting existerar av en slump. Till varje företeele finns en motpol och en reaktion. Det som skapar och förgör har alltid varit beroende av varandra, så varför inte detta?

Om vi tänker om tanken och ponderar problemet:

"Vilket syfte har materia som passerar genom annan materia utan att lämna spår?"

- torde vi kunna komma på en uppsjö av fantastiska idéer. Här är en.

Jag tror materia har känslor.

Även om saker inte registreras / inte syns, betyder det inte att de inte existerar. Jag tror materia beteer sig som ett hjärta som påverkas av inre och yttre faktorer. Föreställ er en stjärnas födelse eller död, vilken effekt den har på sin omgivning i det kosmiska nätet. Den uppblossande energin passerar inte obemärkt förbi. Gammastrålarna som skjuter ut i mörkret som spjut, påverkar något som påverkar något annat; kausaliteten spårbar till tidernas begynnelse, och kanske ännu längre tillbaka; innan tiden fanns.

Det finns ett problem med WIMP-teorin för dem som söker definitiva svar.

En mil under jord i South Dakota, USA, avslutade man nyligen sin första, riktiga datakörning och misslyckades under tre månaders tid att hitta spår efter mörk materia. Vad man än gjorde så hittade man inget spår. Detektorn som är speciellt framtagen att upptäcka WIMPs, hittade absolut ingenting, vilket leder oss tillbaka till ruta 1.

Skeptikern tar av sig glasögonen och masserar pannan, medan den hoppfulle forskaren river av det gamla bladet i blocket och börjar skriva på en ny sida. Utan att de vet om det har de kanske på var sitt sätt blivit påverkade av passerande materia i kroppen och själen. Den ena människan påverkades negativt (gav upp), den andre blev hoppfull och blev mer angelägen att hitta en lösning.

11
pointer
Frysboxen som Gud glömde
Skrivet 2014-07-21 22:43, av walter_iego

Kära dagbok ...

- ett par ord till dig.

Efter en skön dusch och intimt umgänge med en tvål som luktar sommaräng, sitter jag här med ett glas Ramlösa som smakar citron och tittar ut genom fönstret. Grannen mittemot, en man i 70-års åldern som gillar att gå toppless, ser ut att vara gravid med sitt fjärde barn. Magen hänger nere vid knäna och guppar och han visslar och ser glad ut, men drar den motvilliga gräsklipparen över gräsmattan som om den vore en död hund, eller i varje fall en livlös elektrisk apparatur som gjort sitt här i jordelivet. Han bryr sig inte om att det är kväll, utan har tänt en uppsjö av lampor lite här och var så han kan se när de stackars grässtråna bryts av på mitten.

Ljudet från gräsklipparen är ett inte ett uppskattat oljud denna milda sommarkväll. Det studsar mellan husen som rabiata religiösa hotelser, men sanningen är den att ingen Gud finns. Om en Gud hade funnits hade "hen" sett till att min frysbox var fullsmockad med Päronsplitt och döda djurkadaver. Nu gapar de av is lackerade hyllplanen tomma, precis som ekot i min mage.

Jag tror jag kommer överleva. Jag har fyra bitar snask som lystrar till namnet "Co-Co", och bär strumpor i olika kulörer som om jag vore en manlig variant på Pippi-Långstrump med skägg. Om Astrid Lindgren hade sett mig hade hon slagit mig i huvudet med sin damväska med uppmaningen om att jag borde skärpa mig.

Blekansikte, tillika skrynkelansikte talar alltid sanning.

Nu lockar min sköna säng till älskog med något från min litteratursamling. Vad ska jag välja ikväll? Hmm; den kalla rymden eller ett regnigt Prag? Slumpen får avgöra.

8
pointer
Guild Wars samling säljes ...
Skrivet 2014-07-21 01:27, av walter_iego

Jag håller ännu en gång på och rensar i mitt spelbibliotek, den här gången tycker jag att mina Guild Wars-prylar borde få ett mer värdigt hem än ständigt ligga nedpackade i en låda. Det är liksom ingen mening med det.

För ett par år sedan började jag samla på mig allt vad jag kunde om just GW-universet; jag tyckte det var spännande och kom som en frisk fläkt i modermodemlandet.

Jag har således 3 officiella guider + 1 fullversion (spelnyckel) av det första Guild Wars-spelet som jag vill bli av med. Många GW-spelare har köpt sina spelnycklar via nätet och då inte fått de snygga spelboxarna. Det var just dessa jag fastnade för en gång i tiden och lade ut ca. 3000:- för alla spel + spelguider.

Den som samlar på GW-prylar borde slå till, för jag säljer hela rasket för blott 200:- (köparen betalar portot).

Lockar detta, och någon hör av sig snabbt, så får ni "Star Craft - Wings of Liberty", "Borderlands - Game of the Gear Edition", "S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky" och "S.T.A.L.K.E.R.: Shadows of Chernobyl" + "Assassin's Creed" (det första spelet) - på köpet; det är fysiska spelboxar + oanvända spelnycklar det handlar om.

Skicka PM om intresse finns; kan eventuellt byta rasket mot 1 spelnyckel på STEAM.

_ _ _

1- Guild Wars: Prophecies - Official Game Guide:

Bild

226 sidor (ingen poster).

2 - Ultimate Guild Wars Guide:

Bild

106 sidor.

3 - Guild Wars: Factions - Official Game Guide:

Bild

242 sidor.

4 - Spelbox + spelnyckel till:
"Guild Wars: Prophecies" = 2 DVD-skivor (Spelet + Soundtrack).

Bild

5 - Spelbox: "Guild Wars: Factions"
(OBS: bara box + spelguide + poster / inget spel).

Bild

6 - Spelbox: "Guild Wars: Nightfall/b]"
(OBS: bara box + spelguide + poster / inget spel).

Bild

7 - Spelbox: "[b]Guild Wars: Eye of the North
"
(OBS: bara box + spelguide + poster / inget spel).

Bild

8 - Guild Wars: Trial DVD

3
pointer
Tårar som aldrig torkar
Skrivet 2014-07-20 01:06, av walter_iego

Igår kunde vi här på FZ läsa hur vår spelbroder Mats förlorade sin mor i cancer, och hans förlust satte igång massor av gamla minnen i mitt huvud; minnen som har med min mors egen botade cancer att göra (hon överlevde), avlidna släktingars plågor och före detta arbetskollegor som har gått bort.

Det finns absolut ingen mening med att någon vi älskar eller bryr oss om rycks bort; döden är bara ett stort svart hål som dessa människor slukas upp av för att aldrig någonsin igen befinna sig i våra armar och i vår närhet. Deras bortgång är den yttersta smärtan, deras död - en psykisk manifestation av hur ett hjärta klyvs i två bitar och en själ perforeras.

Jag hatar cancer och alla dödliga sjukdomar med hela mitt hjärta, för jag vet hur det är att gå och oroa sig i dödens väntrum; vandra fram och tillbaka i en mörk och tom sjukhuskorridor och känna tårarna på kinderna som aldrig torkar. Jag vet hur det är att höra ekot av röster från stängda sjukrum och se skuggor kliva ut i ljuset som om de var dödens budbärare. Man orkar bara så länge tills man blir helt knäckt och den person man en gång var smulas sönder av oro för att aldrig bli sig själv igen.

Det finns inget som gör så ont i mig som när andra människor lider. Jag önskar jag kunde läka hela världen, men jag är blott en enda människa.

Mina tankar går till Mats, till mina släktingar, till förlorade kollegor och avlidna vänner. Ni fattas oss.

Jag vet inte om det går att trösta bort sorg, men en tanke kanske kan hjälpa. De som inte längre finns med oss skulle önska att vi vore lyckliga och fortsatte leva livet. Vi bör göra allt vi kan för att fortsätta vidare; hur ont det än gör, hur mörkt det än ser ut ...

7
pointer
Multiverse som fungerande realitet
Skrivet 2014-07-18 23:12, av walter_iego

Kära dagbok ...

Medan jag påbörjar ett nytt kapitel i min bok kan jag inte hjälpa att snegla mot månen som hänger i skyn utanför mitt fönster och stirrar ned på mig. Den är på många sätt vårt universums bästa väktare av hemligheter. Tänk så mycket den sett och har upplevt under miljarder år. Innan vi ens existerade kastade den sin skugga på jorden och gav vår planet sällskap i den kalla rymden.

Ikväll förkovrar jag mig i "fakta" och metafysiska tankelekar kring strängteori och multipla universum. På pappret och i hjärtats bultande vrår verkar allt möjligt, och det finns en del av mig som så gärna vill att dessa fantastiska idéer ska vara den absoluta sanningen. Men med sanningen kommer verkligheten, och den är ibland inte så skön. Är det värt att offra sina drömmar för att alltid exakt veta vad saker och ting är?

Jag är inte så säker just nu, därför tittar jag på det här klippet om och om igen och drömmer vidare ...

7
pointer
Tunga regnskyar
Skrivet 2014-07-14 12:08, av walter_iego

Bild

Kära dagbok ...

Idag öppnade himlens buk sig och dränkte världen.

Jag stod vid fönstret och såg de första molnen gruppera sig som armador innan de utförde sin välplanerade attack. Regndroppar tunga som järnkulor, perforerade den svenska idyllen och släckte alla engångsgrillar på övergivna gräsmattor. Svaga rökslingor syntes flämta i den tilltagande vinden.

Där tidigare stolta köttstycken legat och blivit marinerade i solen, återstod nu bara sörjor i djupa tallrika som påminde om upplösta djurkroppar som förlorat all sin rimmning. Denna förlust och sorg tycktes sedan färga horisonten med aska som blev allt mörkare.

Turister som förut svalpat omkring i värmen med stora ölmagar och guppande engångskameror i tunna svarta band, sökte sig till trappuppgångar där de slog läger utanför intet ont anande pensionärers dörrar och sjöng hymner om saknad efter fädernelandets torra mull.

Ännu är inte dagen över, och regnet bara fortsätter och fortsätter.

Jag har barrikerat mig bakom sandsäckar i sovrummet, och knaprar på digestivekex och äter melon mellan världen utanför tycks sköljas bort. När jag blundar hör jag mina grannars förtvivlade skrik:

"Rädda korven!"

- och hoppas domedagen inte är kommen.

3
pointer
Spöktimmen
Skrivet 2014-07-11 00:02, av walter_iegoKära dagbok ...

Idag var det för varmt att jobba under de ljusa timmarna, så jag sparade på krutet till solen gick ned; då fick jag fart i fingrarna och skrev så att tangentborde glödde. När jag var färdig med första jobbpasset insåg jag att över hundra texter hade samlats i mitt digitala kartotek vilket torde betyda att jag nu börjar närma mig mitten av mitt mål.

Jag har försakat mycket slötid med vänner för alla dessa texter, så av just den anledningen är detta en viktig uppgift. När allt kommer omkring lever vi alla för mänskliga möten i vilken form de än kommer.

Just nu känns tillvaron som ett vakuum och min imaginära hängmatta hålls i ett leveterande stadium av en bataljon stridsfjärilar. Varje gång jag andas pustar de ut, för då blir deras hårda nit lite lättare, men jag drar snart in luft igen och kommer på mig själv att dagdrömma:

En dag är denna etapp klar, sedan återstår ett nytt äventyr ...

Det är sannerligen sant som det är sagt; arbete gör dig fri, men ack för en liten stund.

Nu kallar fjärilarna på mig igen och jag måste sluta skriva. Kanske skriver jag igen, eller inte, eller kanske, eller inte, eller ...

8
pointer
Nämen (?)
Skrivet 2014-07-03 21:42, av walter_iego

Nu får ni ta och förklara er. Över tusen besök varje dag och jag har tagit bloggsemester. Titta nu vad ni fick mig att göra! Jag skrev här igen i bloggen av ren nyfikenhet.

Dags att gå full retard för detta övertramp, detta innebär -->

Selfinflicted tripple facepalm with a bitch slap without mayo ...

Schysst alltså. Tillbaka till hängmattan.

15
pointer
Attack från rymden
Skrivet 2014-04-23 13:10, av walter_iego

Det här hade jag ingen aning om. Sedan år 2000 har 26 asteroider (det är säkert fler) - slagit ned på jorden, de flesta ute till havs. Många av de här "klipporna från rymden", har kommit packade med enorm sprängkraft, de flesta på 1 kiloton (kt).

Saxat från nätet:

"Kiloton (kt), och megaton (Mt) används som jämförelsetal för sprängkraften hos kärnvapen. Grundenheten är den standardiserade energiutvecklingen av ett ton detonerande trotyl (4,184×x109 joule) med för storleksordningen tillämpligt SI-prefix.

1 kiloton = energimängden i 1 000 ton trotyl. 1 kiloton = 4,184·1012 joule = 4,184 terajoule. Atombomben över Hiroshima hade exempelvis en sprängverkan på mellan 15–16 kiloton.

1 megaton = energimängden i 1 miljon ton trotyl. 1 megaton = 4,184·1015 joule = 4,184 petajoule. Atombomben över Hiroshima hade exempelvis en sprängverkan på c:a 0,015 megaton. Den största bomben som någonsin testats, Tsar Bomba, var på 50 megaton, d.v.s. över 4000 gånger kraftigare än Hiroshimabomben ...
"Egentligen borde man inte vara överraskad. Det existerar biljonvis med kringflygande objekt i vårt eget solsystem, många av dessa är rester från The Big Bang, andra är lite nyare och kommer från den tid när våra närliggande planeter bildades.

Det finns en privat organisation som vill hålla ett vakande öga i skyn, nämligen "B612 Foundation". Deras övergripande mål är att skicka upp ett rymdteleskop som kan hålla koll på ankommande projektiler och på något sätt förhindra en annalkande katastrof. Jag undrar om detta skulle vara möjligt.

I filmens värld kan man göra allt och lite till, minns Michael Bays "Armageddon". Något säger mig att liknande bravader inte skulle vara möjliga i verkliga livet. Jag hoppas vi slipper några sådana scenarion i verkligheten. Skulle en asteroid hamna mitt i en storstad tror jag ni själva kan räkna ut hur den staden skulle se ut dagen efter.

KÄLLA: New Scientist

LÄNK: B612 Foundation

3
pointer
Kepler-186f
Skrivet 2014-04-21 00:17, av walter_iego

Ända sedan Moses dagar, dvs. den tid i historien då män gick omkring i klänningar, har människan tittat upp mot stjärnorna, kliat sig i skägget och undrat om det finns liv där ute i det oändliga svarta. Jag har undrat samma sak under hela mitt liv, men har aldrig gått omkring i någon klänning - och kommit fram till slutsatsen att det självfallet finns liv där ute. "Liv" i den bemärkelse att alla beståndsdelar som krävs för att skapa ett vettigt väsen går att samla ihop om man har tillräckligt med tid och tur.

Bild

Rätt avstånd till en stjärna = möjligheten till liv ...

Dagens astronomer är dock lite mer metodiska och noggranna, och skuttar inte jämfota till vilka slutsatser som helst utan några som helst bevis, vilket är bra; men i dagarna gick de (the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) - ut med nyheten att de har funnit en exoplanet (en planet utanför vårt solsystem), som befinner sig i den beboeliga zonen.

Saxat från nätet:

"En 'beboelig zon' är inom astronomi en region i rymden där förhållandena är fördelaktiga för att upprätthålla liv. Det finns två kriterier som anses behöva uppfyllas samtidigt för att det ska vara troligt att liv ska kunna existera. Himlakroppen ska dels befinna sig inom den cirkumstellära beboeliga zonen i ett solsystem och dels ska solsystemet befinna sig inom den galaktiska beboeliga zonen i galaxen.

Zonen kallas också 'ekosfär', 'gröna bältet eller 'Guldlockzonen' (eftersom det vare sig är för varmt eller för kallt utan precis lagom). I vårt eget solsystem anses den beboeliga zonen sträcka sig från 0,95 till 1,37 astronomiska enheter vilket innebär att Jorden befinner sig ganska nära den inre gränsen ...
"

Bild

Kepler-186f befinner sg precis i utkanten av den beboeliga zonen ...

Kepler-186f är således en exoplanet som till det yttre påminner väldigt mycket om vår egen. Den snurrar kring en mindre sol än vår egen, och där det finns ljus och värme finns det ofta liv, för att inte säga atmosfär. Alla vet vad som händer när kall och varm luft möts, och inte alltför sällan kan en sådan väderlek alstra regndroppar som kan växa till stora hav.

I de megafeta stjärnkikarna har de sett att Kepler-186f har en påfallande mörk och blå färg med stråk av något som liknar grön vegetation (dock ockra- och brunrenderad på bilden). Jag kan lätt föreställa mig en urtidsskog full av liv och ren luft, porlande vatten och vidunderliga skyar.

Precis som med alla andra fantasier av det här slaget befinner sig även denna planet väldigt långt borta från oss, men i våra tankar kan vi färdas till början- och slutet av universum på nolltid.

Frågan är om andra varelser undrar samma saker som vi?

KÄLLA: Discovery News

Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
IEGOCENTRIC
walter_iego
walter_iego
Här upplever du resor i tid och rum, ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2014 Walter Iego.
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 1478203
Senaste veckan: 8111
I dag: 443
FZ