IEGOCENTRIC
13
pointer
Dags att säga farväl
Skrivet 2017-03-08 23:34, av Walter S.A. Iego

Mina vänner.

Slutet närmar sig.

Snart lämnar FZ sitt gamla hem och flyttar vidare till andra ängder. Inledningsvis kommer inte den här bloggen följa med, men dyker förhoppningsvis upp igen där i en inte alltför avlägsen framtid. Jag vill passa på att tacka alla läsare och alla 2,4 miljoner besök, och även tacka FZs crew för detta virtuella hem som gett mig så mycket positivt genom åren.

Vi har skrattat och gråtit tillsammans, och ni har fått följa med in i mina allra mörkaste och ljusaste rum. Jag hoppas det gav er en stunds lättnad i vardagen.

Ris och ros får gärna skickas till:

walter_iego@outlook.com

"Appreciation is a wonderful thing. It makes what is excellent in others belong to us as well."
Voltaire

Tack för ordet, på återseende ...

/WI

0
pointer
Vangelis "Antarctica"
Skrivet 2015-11-09 16:45, av Walter S.A. Iego

Detta mästerverk från allas favoritgrek "Vangelis" skrevs (antar jag), producerades och släpptes år 1983 som perfekt ackompanjemang till regissören Koreyoshi Kurahara film med samma namn.

Det fantastiska med just Vangelis ljudkonst är att han lyckas tolka väder, vind och hav med sådan precision. Små toner antar skepnaden av isdroppar och vågor och man följer med; in i drömmarnas rike, in i sig själv, till platser man ibland inte visste existerade i fantasin.

Rekommenderad lyssning om ni vill koppla av och bara njuta av tillvaron.

Musikstyckena på skivan är åtta stycken:

01. Theme From Antarctica
02. Antarctica Echoes
03. Kinematic
04. Song Of White
05. Life of Antarctica
06. Memory of Antarctica
07. Other Side of Antarctica
08. Deliverance


Min favorit är stycke nr. 2. Det är så vackert att man nästan smälter.Skivan bör finnas på Spotify om ni vill lyssna på hela rasket.

13
pointer
Till minne av D-Dagen
Skrivet 2015-06-07 00:26, av Walter S.A. Iego

Idag var det 71 år sedan D-Dagen förändrade historien för alltid, men många känner fortfarande inte till hela historien, eller ens vet vad "D"-et i ordet står för.

Saxat från nätet:

"Lots of people think it means 'Decision Day', or 'Doomsday', or even: 'Death Day'.

Despite a lot of disagreement among military historians, according to the U.S. Army itself and the National World War II Museum, the D probably just stands for Day [...] but rather a sort of measurement of time ...

This coded designation was used for the day of any important invasion or military operation.

For military planners (and later historians), the days before and after a D-Day were indicated using plus and minus signs: D-4 meant four days before a D-Day, while D+7 meant seven days after a D-Day ...
"

Hängde du med?

D-et står för en sorts tidsmarkering, före- och efter en viktig operation. D-Dagen var således inte "dödsdagen" (även om det blev just det), utan den dagen då "Operation Overlord", som operationen också hette, inleddes.

Bild

En liten historielektion ...

Ända sedan Tyskland hade anfallit Sovjetunionen år 1941 i Juni, hade Josef Stalin krävt att de västallierade (England och USA) skulle öppna en andra front mot Hitler i Europa. De västallierade ansåg sig inte ha resurser för detta krig där, utan visste att Italien först måste besegras. Det samma gällde de tyska ubåtarna som fanns i Atlanten och störde tillförseln av krigsmaterial och andra förnödenheter till Storbritannien.

Planerna på ett anfall mot Frankrike, som var ockuperat av Tyskland, hade planerats i flera år av Winston Churchill och USA:s president Franklin D Roosevelt. Tusentals landstigningsbåtar byggdes inför attacken och man byggde två betonghamnar.

Bild

Till sist valde man den 5:e Juni som D-Dagen (Operation Overlord), men invasionen sköts upp 24 timmar på grund av det dåliga vädret.

När Hitler insåg att han inte kunde invadera England började han uppföra den s.k. "Atlantvallen" som var ett vidsträckt kustförsvar ut mot Engelska kanalen och Atlanten.

År 1944 gav Hitler uppdrag till Erwin Rommel att bygga ut och förstärka vallen. Tusentals slavarbetare byggde enorma befästningar i stål och betong (vi har sett dessa i spel då och då), och detta inkluderade ca. 15.000 bunkrar och ca. 300.000 soldater.

Rommels order till underlydande chefer var:

"På den korta tid som är kvar tills den stora offensiven inleds måste vi lyckas få alla försvarsanläggningar i sådant skick att de kan stå emot de starkaste anfall. Fienden måste slås ut innan han når det egentliga slagfältet. Vi måste hejda honom i vattnet."

På morgonen den 5:e Juni, gav den allierade överbefälhavaren Eisenhowerklartecken att invasionen från England skulle starta den 6:e Juni, trots att alla visste att vädret inte var bra. Tyskarna trodde att anfallet skulle riktas mot Calais, där Engelska kanalen är som smalast, men de hade fel. De blev också överraskade att invasionen påbörjades i dåligt väder.

Under den första dagen landsatte ca. 7000 fartyg drygt 150.000 man och ca. 14.000 fordon på fem franska stränder. De allierade fick, som vi alla vet, ett mycket varmt mottagande.

Bild

De först landsatta trupperna lyckades trots massivt motstånd upprätta ett brohuvud längs Normandies stränder. Omaha var den svåraste stranden att inta och anfallet blev ett blodbad för de amerikanarna. Detta berodde på att de amerikanska landstigningstrupperna mötte erfarna tyska soldater som var väl befästa. Tyskarna hade placerat sina vapen så att varje meter av Omaha-stranden var täckt av eld.

Ni som har sett: "Saving Private Ryan" eller spelat "Medal of Honor", vet hur hemskt det måste ha varit.

Av den första vågens 14 stridsvagnar slogs alla ut på stranden. På den östra delen av stranden satt tyska soldater i en bunker och avfyrade kulsprutor under hela nio timmar, vilket kostade amerikanerna över fyra tusen sårade och döda soldater.

Bild

Efter invasionen berättade de amerikanska soldaterna uppskakat om en tysk kulspruteskytt som de kallade "Monstret vid Omaha". Man uppskattade att han dödade drygt 2500 män.

Först efter flera timmars strider lyckades små grupper av amerikanska soldater avancera förbi tyskarnas stödjepunkter. Amerikanerna hade alltför få amfibiestridsvagnar och de sjösattes alldeles för långt från land vilket innebar att flera av dem försvann i vågorna och sjönk.

Av tjugonio stridsvagnar kom bara två in till stranden. Ett tag övervägde överbefälhavaren ute till havs att man skulle avbryta anfallet och istället omdirigera styrkorna till Utah-stranden som låg en bit bort.

Omkring 10.000 allierade soldater dödades eller sårades under den första dagen. Tyskarnas förluster är osäkra, men uppskattas till mellan 4000 - 8000 dödade och sårade.

Den 5:e Juni klockan 18.30, sände BBC meddelanden till motståndsrörelsen i Frankrike. Varje operationsenhet hade i förväg fått reda på sina uppdrag och visste exakt vad de skulle göra. En motståndsgrupp på 40 personer hade i uppgift att avskära Normandies kommunikationer med yttervärlden genom att kapa den grova telefonkabeln från Cherbourg. Andra grupper skulle spränga ett helt nätverk av järnvägslinjer mellan Cherbourg och Paris.

Under den första veckan efter D-dagen landsattes mer än 360.000 soldater och 54.000 fordon i Normandie. I början av Juli fanns det över 1 miljon allierade soldater i Frankrike och mer än 170.000 fordon.

Den 15:e Augusti år 1944, gick de allierade i land också vid den franska Rivieran och den 19:e Augusti gjorde befolkning i Paris uppror mot tyskarna som inte hade något annat val än att dra sig ur Frankrike så fort som möjligt.

I september samma år, gjorde sig de västallierade beredda att börja invasionen av Tyskland. Och som man säger. Resten är historia ...

KÄLLOR: Wikipedia, SOR ...

Samma platser idag ...

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

Bild

190
pointer
Från en fågels perspektiv...
Skrivet 2011-04-19 17:27, av Walter S.A. Iego

Man tror att allting hade varit lättare i livet om man kunde få en klar överblick i tillvaron. Våra vänner fåglarna har denna förmågan, och visst hade det varit intressant att bara släppa alla "måsten" och få flyga ut i världen och se sig omkring.

IEGOCENTRIC
Walter S.A. Iego
Walter S.A. Iego
Här upplever du resor i tid och rum, filosofiska utsvägningar genom universum och själen; ta dock inte det jag skriver på för stort allvar, för jag har svart bälte i surrealism och tycker att ironi och humor klär den intellektuelle mannen allra bäst. © 2016 Walter Iego.
Länkar
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 2419785
Senaste veckan: 1900
I dag: 5
FZ