det här kommer att sluta med ond bråd död
2
pointer
Visst, jag bloggar här ibland
Skrivet 2014-04-17 21:40, av Rocky Dennis

men numera bloggar jag faktiskt mest här.

Som tack för att ni tog till er den informationen kan ni få en söt kattvideo:

2
pointer
Julia Fullerton-Batten på Fotografiska
Skrivet 2014-02-21 14:17, av Rocky Dennis

Dags för lite kultur.

Jag nås av nyheten att Julia Fullerton-Batten har förärats med en utställning på Fotografiska i Stockholm. Hennes bilder kommer att visas fram till den 4e Maj så det finns gott om tid att gå dit och kolla in.

Den här nyheten är speciellt kul för mig, då jag faktiskt har haft den enorma äran att ha blivit plåtad av Julia som en del i en serie hon gjorde sommaren 2012. Jag vet inte om den serien är del av den här utställningen, men jag rekommenderar i vilket fall att ni tar er dit och spanar in hennes verk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

4
pointer
RIP Greg Martin
Skrivet 2014-01-10 09:48, av Rocky Dennis

Greg Martin vemdå? Fram till för några dagar sedan hade jag svarat likadant. Namnet Greg Martin sade mig ingenting förrän jag av någon anledning fick för mig att googla "adventure island" american box art artist. Då fick namnet Greg Martin en enorm betydelse för mig, eftersom det visade sig att det är mannen som illustrerat flera av de mest ikoniska omslagen till de spel jag växte upp med. Adventure Island-spelen är bara toppen på ett artistiskt isberg som också inkluderar flera Sonic-spel, Little Nemo the Dream Master, Bonk's Adventure, Super Bomberman, Pocky & Rocky, Ducktales 2 och dussintals Hanna-Barbera och Looney Tunes-licensspel. Det sistnämnda var speciellt passande då Martin i flera år jobbade som illustratör för just Hanna-Barbera och därför var perfekt att gestalta karaktärerna när de tog klivet till spelvärlden.

Och nu har han alltså gått ur tiden. Namnet dök upp på grund av den här tråden där en av hans vänner offentliggör nyheten. Ett otroligt sammanträffande att jag bara några dagar efter att den här ikoniske men likväl nästan helt anonyme mannen dött just får för mig att leta fram namnet på hen som skapade några av mina favoritomslag från min barndom. Det var de här bilderna jag stirrade på i affären eller hyrbutiken. Det dök upp i Nintendomagasinet och på affischerna i mitt rum. De definierade hur jag upplevde och tolkade den pixelerade grafiken. Det var så här spelet "egentligen" såg ut i mitt huvud.

Ett otroligt sammanträffande. Ett sorgligt, uselt sammanträffande. Men nu vet jag i alla fall vem han var, och namnet Greg Martin kommer därför alltid ha en enorm betydelse för mig.

Hur många känner du igen? Många fler finns i länken ovan och på hans hemsida.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

PS. Värst vad många nekrologer jag skriver i den här bloggen.

5
pointer
Det viktigaste med julen
Skrivet 2013-12-24 18:24, av Rocky Dennis

Ho ho ho! God jul allihopa!

4
pointer
Vi naiva/Vi självgoda
Skrivet 2013-12-23 14:17, av Rocky Dennis

Pallar ni en till text om det här med hashtag Kärrtorp? Eller ja, egentligen har jag inte så mycket att tillägga om varken helgens demonstration eller dess förlaga som attackerades av en grupp högerextremister. Jag var inte på plats för endera på grund av mitt geografiska handikapp, och faktumet att jag sällan finner mig väl i folkmassor gör att jag kanske skulle ha behövt dra mig extra hårt i kragen för att delta även om det bara var en SL-biljett bort.

Vad jag däremot har märkt speciellt uttalat i dessa aktioners eftergäspningar, och något som jag stört mig på ett bra tag nu, är hur det blivit ett allmänt accepterat faktum att de som bryr sig om och agerar mot t.ex. rasism, sexism, extremism eller ojämnställdhet överlag, enbart gör det som ett spel för gallerierna. Alternativt att de/vi enkom vill framställas som bättre, eller få en härlig känsla i magen. Som att 16000 pers satt på knökfulla tunnelbanetåg några få dagar innan julafton i minusgrader och åkte ut till en isig idrottsplan i en relativt anonym förort bara för att vinna pluspoäng.

Argumentet faller ju på sin egen dumhet, men det är en del av myten att den här typen av aktivism grundas i något själviskt eller rentav falskt. Samma tankar dyker upp när det tröttsamma begreppet pk-maffian/vänstern/eliten dras upp ur dyn i tid och otid. Att vara "pk" innebär då att man uttrycker sig på ett sätt som ska vara fördelaktig för ens status i.. tja, jag vet inte, ens pk-kompiskrets eller nåt. Insinuationen är att man egentligen vet att det man säger är bullshit men att man mörkar sanningen för att verka klok och godhjärtad, men att de som är stolt politiskt inkorrekta inte döljer sig bakom sådana fegis-fasoner och "säger som det är".

Fan, jag är verkligen så gruvligt trött på den här vanföreställningen. Dels för att den är så uppenbart konspirationsteori-korkad att den aldrig borde ha fått fotfäste i någon normalbegåvad hjärna, och dels för att den göder ett antagade om att medmänsklighet och solidaritet bara är rökridåer. När folk ställer sig i kylan och lyssnar på timslånga tal om faran med att normalisera högerextremism genom att - till exempel - ge sin röst till ett öppet nationalistisk parti så gör de det näppeligen inte för att "de får känna sig bra efteråt". Ironiskt nog tror jag just att den ankalgelsen är mer applicerbar på de som oftast levererar den; de cyniker vars enda politiskt betingade insats består i att retweeta Ricky Gervais-citat om hur korkade alla religiösa är då och då.

Det är ju så bekvämt och lätt att skriva av andras intentioner och motiv från värmen av din datorstol, eftersom det befriar dig från bördan att göra något själv. Om man antar att de som orkar samla sig mot extremism, orättvisor, rasism, sexism och annan skit bara gör det för att göda sina egon är det ju bevis nog för att det är bättre om du stannar i värmen av din datorstol och skriver några snärtiga statusuppdateringar om alltihop istället. Du vet ju hur allt egentligen står till. Du vet att motståndet är meningslöst.

Men jag tror inte att det är meningslöst. Jag tror att det spelar roll på riktigt att flera tusen drog sig iväg till Kärrtorp i helgen, och att folk hela tiden samlar sig och gör sig hörda. Alla är inte vita, cishetero, män, bekväma, trygga, med ett Facebook-konto att avreagera sin bitterhet på. För somliga är det ett enormt stöd att kunna stå bland den där hopen, tillsammans och enade. För andra är det stöd bara att veta att det finns de som inte vill passivt stödja en normalisering av hat och paranoia. Det spelar roll. Inte alltid på ett sätt som kan direkt mättas eller uppvisas med exakta värden, men det gör verkligen det.

Och jag tycker fanimig inte att det naivt att säga det, och jag säger det heller inte för att vinna pluspoäng hos mina pk-polare.

1
pointer
Nu kan julen börja
Skrivet 2013-12-04 20:50, av Rocky Dennis

Fick ett tidigt paket i posten. Nu vet jag hur Caligula hade det.

Bild

3
pointer
Det är viktigt att ni tittar på det här om och om igen
Skrivet 2013-11-28 22:39, av Rocky Dennis

Den här har snurrat runt de sociala medierna ett tag, men har du missat den eller enbart har sett den två dussin gånger så måste du trycka play och titta, titta, sluta aldrig titta, och just det, ha ljudet på!

7
pointer
Kickstarterfrossa!
Skrivet 2013-10-01 14:33, av Rocky Dennis

Lönen har kommit in och det innebär givetvis Kickstarterfrossa. Här är två härliga spel som jag hemskt gärna vill att de lyckas ta sig över sin pledge-gräns men som verkar behöva lite hjälp på traven. Gå in och kolla på filmerna och ge de lite pengar för guds skull.

LIGHT
http://www.kickstarter.com/projects/1051741402/li
ght-a-2d-tactical-stealth-hacking-game

Bild

Stealth-spel som blandar Monaco, Metal Gear och Payday. Ser vrålkul ut.


COLOR
http://www.kickstarter.com/projects/770576827/col
or-0

Bild

Pusselspel av Snake-karaktär där man måste mixa fram olika färgkombinationer samtidigt som man undviker projektiler och dödliga hinder.

0
pointer
Tänker på snus, tänker på gamla tider
Skrivet 2013-09-27 21:50, av Rocky Dennis

Det kan vara egendomliga småsaker som får tanken på villovägar. Idag fick jag, för knappt en sekund, en vag doft av snus i näsan. Det har färgat hela min dag, och kanske hela min helg. När jag tänker på snus tänker jag framför allt på två män som förändrat mitt liv på väldigt olika sätt.

Dels tänker jag på min pappa som bytte ciggen mot snusen ungefär samtidigt som jag tog mina första stapplande steg. Idag är jag flera år äldre än han var när jag kom till, vilket gör mig alldeles snurrig. Han snusade på samma sätt som han gör än idag: Grov lös, med en avsågad platsspruta.

Den andra var killen jag hade ett mycket komplicerat förhållande med runt tonårens sista trevande stunder. Han körde Rapé och en gång satt vi i en kompis lägenhet och skrapade av apostrofen så det stod "Göteborgs Rape" istället. Vi satte sen den klisterlappen på en vattenspruta av någon anedning. Jag skulle eventuellt bli av med oskulden med honom på en madrass i hans golv.

Sen tänker jag på min bästa kompis som förvisso aldrig har snusat men som en gång genom milt grupptryck fick mig att testa min första prilla i ett klassrum på Kvarnholmen. Jag fick en ordentlig rush och var mer eller mindre oanträffbar resten av lektionen. Det var svenska tror jag, med min favoritlärare som jag senare fick reda på var en medlem av svenska punkbandet Dom Dummaste. Han - min kompis alltså, inte Dom Dummaste-mannen - ska komma hit om exakt fyra veckor, och det är ju verkligen något att leva för.

Jag brukar fastna i nostalgi ibland, trots att jag i regel är gladare i vetskapen om att det där är bakom mig. De fina stunderna var kanske finare, men dalarna var dubbelt så djupa, men jag kan ju inte hjälpa när jag får en svag, knappt förnimbar sniff av något som för tillbaka mig i tiden.

2
pointer
RIP Hiroshi Yamauchi
Skrivet 2013-09-19 12:39, av Rocky Dennis

Bild

Idag nås jag av den usla nyheten att Nintendos f.d. vd Hiroshi Yamauchi har lämnat jordelivet bakom sig.

Yamauchis innebörd för spelmediet är omöjligt att överskatta. Det är, utan överdrift, nästan helt och hållet hans förtjänst att allting som vi idag förknippar med spel och spelindustrin ens existerar. På mer eller mindre egna händer så byggde han om Nintendo från en kortspelstillverkare till att fokusera all kraft på digitala spel. Han handplockade både Gunpei Yokoi och sedemera någon lurk som heter Shigeru Miyamoto, mer eller mindre direkt från fabriksgolvet, och gav de fria vingar att skapa. Vad som kom av de besluten vet du mycket väl.

Kort och gott så har Yamauchi inte bara lämnat ett arv efter sig i spelindustrin - hans arv ÄR spelindustrin.

Tack för allt!

Nästa sida »
Här i FZs bloggar ansvarar medlemmarna själva för vad de skriver. Här gäller inte det utgivaransvar som finns på FZ.se. Läs våra regler.
det här kommer att sluta med ond bråd död
Rocky Dennis
Rocky Dennis
Rikard Olsson är någon slags skribent. Trots detta är han helt tokvärdelös på att skriva om sig själv i tredje person.
Länkar
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 43943
Senaste veckan: 56
I dag: 3
FZ