FZ.se Just Cause 3
15
pointer
Ditt liv som spel.
Skrivet 2011-10-06 11:34, av Raging Ronin

Nästa nummers medarbetarfråga fick mig att fundera. (Bra där, Jakob Svärd.) När du har levt stora delar av ditt liv och det närmar sig det där otrevliga tysta, svarta... hur skulle du vilja bli ihågkommen? Skulle du framhäva dina ungdomliga äventyr, din karriär, ditt föräldraskap eller kanske något helt annat?

Givetvis är det här något som förändras med tiden. När jag var 12 skulle jag nog döpt spelet till "C64 forever!", vid 15 kallat det "Livet = piss" och vid 23 "T & A och massa annat gött". Vid 38 är jag äldre och förhoppningsvis något mer nyanserad. Jag ska bli pappa om sex veckor om allt går väl, befinner mig mitt i något som kan kallas karriär och står i färd med att bygga nytt hus. Tiden räcker inte till, jag försakar flera intressen jag inte hinner förkovra mig i, jag har blivit mer allvarlig, inte lyckats behålla min fysiska form men i stort sett tagit mig igenom diagnosen "utmattningssyndrom" utan långtidssjukskrivning eller pillerfetischism. Samtidigt har jag alltjämt lyckats bibehålla de kärnegenskaper pojken Thomas alltid haft: en rå men hjärlig humor, ett stort allvar, dito ansvar, en stor nyfikenhet inför livet och en benhård vilja att aldrig åldras förbi min barnslighet, varav det sistnämnda är en egenskap jag är fast övertygad hjälper en att åldras långsammare.

I princip handlar speltiteln alltså om att sammanfatta sitt liv på en mening, en utmaning för vem som helst. Mitt liv får jag skriva om någon annan gång, men här är några förslag i alla fall:

Ska jag dö snart, alltså? Det sög ju.
Jag vet inte, kanske: ambivalensens mästare (alla solida speltitlar har ett kolon i sig)
Jag ville bara väl, men skit i det, då!
Fuck it – gasa till det rasar!
Det här var rätt kul, trots allt. Det får vi göra om.
Jag ger mig inte – en älskvärd cynikers bekännelser
Lyckan finns där ute - det är svårt att hitta den bara
Är glassen slut?
Bring it, bitches!

Särskilt slagkraftiga titlar är det inte, och det klart att "Bearded Vengeance: Heavy Metal and Boobs" låter way coolare. Men om sanningen ska fram säger det ju inte ett skit om mitt liv på riktigt. Jag är medveten om att mina titlar inte andas så mycket glädje som jag skulle önska, men det finns hopp under ytan. Om 10 år hoppas jag kunna skriva "Wohoo, det här äger!"

Vad skulle ditt liv heta som spel? Såväl seriösa som plojiga svar välkomnas. :)

5
pointer
OBS! Oktobernumret.
Skrivet 2011-10-03 11:33, av Raging Ronin

Yo!

Tll oktobernumret fick vi möjlighet att göra en världsexklusiv recension på Rage. Självklart ville vi inte missa den möjligheten. Jockes Rage-recension innebar dock att tidningen når prenumeranter en dag senare (för att vi inte skulle bryta mot embargot på recensioner av spelet i fråga). Med andra ord, vanka inte oroligt av och an där hemma med panikångesten hängande som ett oktoberregn över huvudet, utan luta dig lugnt tillbaka i vissheten om att världens bästa och trevligaste speltidning (enligt oberoende källor) snart åter nalkas ditt brevinkast eller postlåda, för att ge dig din månatliga spelfix.

I oktobernumret läser du utöver om Rage är nåt att ha eller inte, resultatet av Jakob Svärds besök hos Starbreeze, det vill säga hur Syndicate ser ut, du läser vad jag tycker om att smiska död stjärt i Dead Island, vad Nylund tycker om att smiska ryssstjärt i Red Orchestra 2 och vad Fredrik tycker om att smiska grön orkstjärt i WH: Space Marine.

PC Gamer. Vi smiskar stjärtar. Ni läser om det.

Väl mött!

21
pointer
PC:n är död. Igen!
Skrivet 2011-08-11 10:02, av Raging Ronin

Jo, det är säkert. Jättedöd.

Förra veckans försäljningssiffror i Sverige ser ut såhär i multiformat:

1.The Sims 3: Town Life Stuff (PC)
2.The Sims 3 (PC)
3.The Sims 3: Generations (PC)
4.FIFA 11 (PS3)
5.World of Warcraft: Cataclysm (PC)
6.FIFA 11 (360)
7.The Sims 3 The Late Night (PC)
8.New Super Mario Bros (DS)
9.StarCraft 2: Wings of Liberty (PC)
10.Battlefield Bad Company 2 (PS3)
11.World of Warcraft: Wrath of the Lich King (PC)
12.Cars 2:The Videogame (DS)
13.LA. Noire (PS3)
14.Cars 2:The Videogame (Wii)
15.The Sims 3 Ambitions (PC)
16.New Super Mario Bros Wii (Wii)
17.World of Warcraft: Battlechest (PC)
18.Battlefield Bad Company 2 (PC)
19.Battlefield Bad Company 2 (360)
20.Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D (3DS)

Hälften av de mest sålda spelen förra veckan var alltså pc-spel.

Att fantasilöshet och uppföljare präglar listan är däremot smärtsamt uppenbart. Det är dock påtagligt även på konsolfronten och framför allt: det är semestertorka. Misströsta inte, det dröjer inte länge förrän listorna fylls av avsevärt roligare titlar. Och även fortsättningsvis kommer många av dem spelas på pc. Särskilt de största, märk väl.

Men kom igen Valve och ni andra, när ska ni börja släppa försäljningssiffror på digitala spelköp, egentligen?! Statistiken har varit gravt missvisande de senaste tre, fyra åren, närmast förlegad faktiskt. Idag uppskattas den digitala försäljningen stå för närmare 50 % av hela marknaden. Det skulle inte förvåna mig om XBLA och Steam tillsammans står för över hälften av den halvan. Även om en stor del av spelförsäljningen utgörs av Svenssons som köper, eller vars föräldrar köper, sina spel i butik, kan en snabb gallup vara kul.

Av dina senaste fem spelköp, hur många har varit fysiska butiksexemplar?

16
pointer
Vad vill du veta om Deus Ex HR?
Skrivet 2011-05-18 11:31, av Raging Ronin

Den senaste tiden har jag lirat ett av årets mest efterlängtade spel. Förtitten på Human Revolution läser ni i juninumret, men snäll som jag är, tänkte jag att ni kan få kasta frågor och tankar till mig, och så svarar jag efter bästa förmåga. Ska vi säga så?

49
pointer
Påskägg für alle! Vinn Black Ops: First Strike.
Skrivet 2011-04-26 16:34, av Raging Ronin

Japp, påskyran fortsätter! Det enda du behöver göra för att vinna en steamkod till nämnda multiplayerskjutarfestnedladdningsbarainnehållet är att skriva "Krossa våldet, slåss för fred!" i kommentarsfältet - här eller på Facebook. Fem, sex eller rentav sju koder ligger i potten.

34
pointer
Vinn Total War: Shogun 2 limited edition!
Skrivet 2011-04-20 12:03, av Raging Ronin

I jämte mig ligger ett inplastat exemplar. Barska japaner, blanka katanas och dödliga geishor väntar dig! Skriv "jag vill ha!" här nedan, så blir en av er lite lyckligare i påsk.

2
pointer
Dagens mest skruvade
Skrivet 2011-04-05 11:13, av Raging Ronin

Ni vet Amanita Design? Eller om ni inte vet Amanita Design, så låg de bakom bland andra intressantskruvade Samorost och Machinarium.
För en tid sedan tipsade jag ni vet Jakob Svärd om deras kommande projekt, och om ni inte vet Jakob Svärd, så är han en rödlätt, rultig medarbetare på tidningsredaktionen. Idag tipsade han mig tillbaka med Osada: en interaktiv webskapelse goes Terry Gilliam-esque om ni så vill.
Och likt Gilliam funderar man, under tiden man klickspelar sig fram igenom pårökta, gitarrspelande indianer i kanoter, på vad syftet är. Å andra sidan, bara det faktum att jag klickar mig igenom det är väl egentligen tillräckligt. De har fått sina 15 minuter - igen.
Men ta inte mina ord för det. Titta själv.


[i=185155;w440 Blås i trollflöjten!]

8
pointer
Inte boring alls.
Skrivet 2011-02-03 08:40, av Raging Ronin

Halva världen har väl sett den redan. Ni lever ju trots allt på The Internetz. Men för er som inte har sett den, vill se den igen eller bara inte har nåt bättre för er, här är Duty Calls.

14
pointer
Super Meat skräp.
Skrivet 2010-12-04 13:57, av Raging Ronin

Ålderssskillnad är en lustig sak. Ibland märks den inte alls och ibland märks den. Jakob Svärd, den morotsfärgade och trofaste PCG-medarbetaren ni vet? Han tycker Super Meat Boy är ungefär det coolaste sedan serien V. Jo, det var faktiskt det bästa 80-talet hade att erbjuda. Det och Tripoderna anfaller. Anyway. Jakob är... ska vi se... tänka... 22, tror jag. Jag är 37, och konstaterar efter ungefär två minuters SMB-spelande att det är kvalitativt skräp.

Någonstans i Uppsala sitter nu en 22-årig, morotsfärgad, trofast PCG-medarbetare och säger saker som "Haters gonna hate", "Du förståååår inte" och dylika smädelser. Det är okej. Och jo, jag förstår. Jag förstår att när jag växte upp var sådana här spel ungefär det enda som fanns. Trial and error-plattformare av olika slag dominerade spelmarknaden, och jag spelade de flesta. Vad är det för fel på plattformsspel nu då? Inget alls. Allt från Monty on the Run till Mario till Braid - utmärkta spel. Det som skiljer dem från köttindieliret Meat Boy är ordet som saknas. Super. Som en studios förstaspelsprojekt är köttis utmärkt. Problemet är att vissa försöker få andra att tro att det är mer. Som ett komplett spel.

Super Meat Boy har otillfredsställande spelmekanik. Simpel mekanik funkar när det spelet gör är en tillräcklig utmaning. Pac-Man har simpel mekanik. Du flyttar dig inuti en kvadratisk labyrint. Men den ständiga kampen, hur du måste tänka på ditt rörelsemönster, gör det ändå roligt och tidlöst.
Super Meat Boy är variationsfattigt och utmanar inte på rätt sätt. Du hoppar och studsar. För det mesta är det ganska lätt. När det blir svårare tar du dig vidare genom att göra samma sak igen: hoppa och studsa. Om och om igen. Då fysiken är stressig och utan direkt tyngdkänsla blir resultatet slumpmässigt. Skills? Nja, trial and error mest.
En distad gitarr på repeat är all musik som finns. "Meh, det är ju arkadigt!" Mmm, och det finns en anledning att vi har lämnat 80-talet. Musiken i 25 år gamla plattformsspel lämnar den röda köttklumpens skapare att skämmas i nåt mörkt hörn.

Men kanske framför allt: Super Meat Boy är tråkigt att spela. Av de första 10, 15 banorna jag spelade var det en som fick mig att le lite. Känna lite sug att spela mer. Det var allt. Har ett så enformigt spel inte fångat dig då, gör det inte det senare heller.

Jo, jag förstår att det är en uppsluppen någraminutersupplevelsepårastentillettlågtpris är det man jagar, inte årets spel-utmärkelser. Men vad hjälper det när spelet är trist? Skulle jag recensera det på riktigt skulle jag självfallet lägga mer tid på det. Kanske hitta fler ursäkter att dissa det mindre. Som det är nu? Tack, men jag har roligare saker att göra med min tid. Röra mig själv hårt med en rasp eller nåt.

Egentligen tror jag inte att åldersskillnadsargumentet håller hela vägen. Det fanns simpla plattformare även när Jakob var un... yngre. Att jag är både kräsen och gammal vet jag. Det ska man vara med tanke på mängden spel som släpps. Om Jakob är särskilt lättroad? Nja, det vet jag väl inte. Det spelar heller ingen större roll. Poängen är mest att Super Meat Boy är ett ganska trist spel. Och Jakob, eller vem som helst förresten, får gärna försöka övertyga mig om att jag har fel.

<img src="http://www.pcgamer.se/medlem/bilder/_imgu.php
?m=0&i=23608" width="350">


Hej! Jag ser rätt kul ut, men det är bara ett trick! I själva verket är jag skittrist.

3
pointer
En helt vanlig dag på kontoret.
Skrivet 2010-12-01 09:18, av Raging Ronin

<img src="http://www.pcgamer.se/medlem/bilder/_imgu.php
?m=0&i=23545" width="350">


<img src="http://www.pcgamer.se/medlem/bilder/_imgu.php
?m=0&i=23546" width="350">

Nästa sida »
Tveskäggs truligheter.
Raging Ronin
Raging Ronin
Sannum, landet norr om Götet.
heart PULS
Puls
Statistik Totalt antal visningar: 368452
Senaste veckan: 218
I dag: 11
FZ