Grejen med #The Sims 3 och expansionspaket gör många upprörda. Det är "mjölkning" här och "idiotiska #EA" där, men det är lätt att missa en viktig poäng. De som längtar efter och älskar simmarnas ständigt nybyggda värld är inte ni. Om inte förr så blir det blir kristallklart när jag besöker ett event för #The Sims 3: Årstider.

Några av de största entusiasterna från svenska Sims-communityt är inbjudna för att spela den åttonde expanderingen och när en timid producent säger "varsågoda" dröjer det en halv sekund innan fansen är på fötter och ytterligare en tiondel senare sitter de med största möjliga koncentration och andakt framför varsin monitor. "Stör ej, någonsin." Liknelsen med tindrande barnaögon, tomtefar och julklappar ligger nära till hands.

Man vet att det är vinter när till och med möblerna inomhus har kläder på sig.

Till och med jag, ett mer återhållsamt semi-fan, blir glad över Årstider. Visst kan man peka på det faktum att vi har varit här en gång tidigare. För fem år sedan släpptes #Året runt till #tvåan och gjorde ungefär samma sak. I en perfekt värld hade The Sims 3 från dag ett lanserats med allt som redan fanns i föregångaren och originalet. Men å andra sidan känns det verkligen som att teamet ansträngt sig den här gången. Årstider, väder och vind ger tillsammans med simmarnas åldrande en känsla av att klockan snurrar och att livet går vidare. Ständigt solsken, perfekt vitmålade staket och doften av nyklippt gräs kan ju faktiskt få vilken utopi som helst att kännas tråkig i långa loppet.

Det är en föränderlig värld som målas upp. Om höstmornarna kan du se en hinna av frost på rutorna och bit för bit se hur löven skiftar färg för att till sist falla till marken. När regnet drar in ser du först mörka moln och sedan faller regnet och bildar pölar (som du kan plaska i!) och är det riktigt hårt väder kan blixten slå ner i din sim.

Speedos till vänster – behagligt. Speedos till höger – död.

För så är det: regn och snö kommer i flera former. Ett målande exempel är att beroende på hur hårt flingorna faller desto kortare tid tar det för att staden att bli täckt av ett snötäcke. Världen förändras inte från svart till vitt, det finns otalet gråzoner däremellan. Och nederbörden är heller inte strikt årstidsbunden, en varm och solig vår kan plötsligt förbytas i iskyla och snöstormar. Just detta känns väldigt svenskt.

Revolutionsexpansionen

Graham Nardone, en av producenterna för The Sims 3, skräder inte det minsta med orden och menar att dynamiken är utvecklande för hela spelindustrin:

– Det som gör mig riktigt upphetsad är att Årstider verkligen kommer att, sett till hela branschen, innebära en skjuts framåt på plan du tidigare inte sett. Visst kan du se vackra återgivningar av snö och regn i andra titlar men världen förändras inte dynamiskt.

Han pratar om hur träden dör, hur de åter vaknar till liv om våren och att den konstanta förändringen gör spelvärlden till en levande plats att vara i. Den biten håller jag med om – fast jag har svårt att se en revolution för hela spelmediet.

Och även om jag personligen trivs bäst med den betydelsefulla kulissen som omsluter staden så finns det även andra, mer praktiska nyheter. Festivaler tar upp stadsparken året om med olika teman för specifika säsonger. Där kan du åka rullskridskor, half-pipe, få knasiga ansiktsmålningar, leka i vattenspridare och äta tills du mår illa i pajätartävlingen.

En del av Sims-världen vi sällan besöker under andra årstider än denna.

Just den här sidan av Sims-världen har jag alltid mått lite illa av: substanslösa tokigheter utan mål och mening. För mig finns skatterna i det alldeles vanliga livet, i den livssimulator som jag förknippar med serien. Och visst gör vädrets nyckfullhet denna gång att vardagen blir mer spännande. För mycket sol kan ge dig en svidande bränna och ännu mer kan få dig att spontant självantända. Se till att äta mycket glass och iklä dig svalkande badkläder. Å andra sidan, har du dina tajta speedos på dig om vintern kan du bli förkyld och frysa ihjäl, logiskt nog. Då missar du ju snöflingsdagen, kärleksdagen och de andra festliga högtiderna som bara inträffar en gång per säsong.

Sin vana trogen har teamet klämt in så mycket grejer och detaljer att det även de mest luttrade fansen kommer behöva ta sig igenom många vårar och livets höst ett par gånger innan de sett allt som finns att se. Även om man kan himla med ögonen och sucka djupt över att detta är den åttonde expansionen så kan jag inte dra mig till minnes när vi senast såg en som betydde så mycket för den enkla vardagen i Sims. Det är ju trots allt på den vi mår som bäst.