Från Atari VCS 2600 till Xbox 360

Medlem
Från Atari VCS 2600 till Xbox 360

<div style="float: right; text-align: center; font-size: 90%; padding: 4px;"><img src="http://peter.fz.se/grafik/bloggar/haunted_house.gif" width="183" height="180" alt="Haunted House" style="border: 1px solid black;"><br /><i>Skräck i Haunted House</i></div>Ta en titt på bilden här brevid. Primitiv grafik? Onekligen. Mediokert ljud? Tveklöst. Enahanda? Efter ett tag, ja. Men tråkigt? Absolut inte. Skärmdumpen föreställer det klassiska skräckspelet #Haunted House till #Ataris lika klassiska retrokonsol [[Atari 2600 | VCS 2600]]. Ja, jag vet - idag går det inte att titta på bilden och ta den på allvar. Att föreställa sig att spelet i en mening kan sägas vara en anfader till dagens survival horror-genre framstår som i det närmaste som komiskt. Ändå har såväl #Fatal Frame som #Silent Hill band till Ataris debut i den nu tämligen slitna spökhusgenren.

Dagens blogginlägg handlar dock vare sig om survival horror eller om spelbranschens barndomsår. Vakna läsare kommer ihåg att jag i höstas köpte #Epics motorsågspangare #Gears of War trots att jag vid tillfället inte hade någon [[Xbox 360]]. "Priset är ju så bra" tänkte jag när jag lät kassörskan dra 399 kronor från mitt konto. Sedan dess har huvudpersonen Marcus Fenix vackert fått stå i givakt i en bokhylla.

<i>Inte mera</i>.

Igår gjorde jag slag i sak. Efter att ha konstaterat att en butikskedja - den där med den smålöjliga superhjältereklamen, ni vet - den här veckan säljer Microsofts paradnummer i så kallade premiumutgåva för 2995 kronor gick jag från ord till handling. Just nu tittar jag på underverket - en vit surrande låda som är tänkt att sätta såväl [[Wii]] som [[Playstation 3]] på plats. På ett sätt känns det konstigt. Sedan datorer som [[Commodore 64 | Commodore 128]], [[Amiga 500]] och sedemera även allehanda anonyma pc-datorer fått överta ansvaret som verklighetsbefriare har jag knappt tillbringat en timme framför en spelkonsol. Att därför ta steget från den andra generationens tv-spel till den sjunde känns märkligt.

<div style="float: left; text-align: center; font-size: 90%; padding: 4px;"><img src="http://peter.fz.se/grafik/bloggar/xbox.jpg" width="183" height="180" alt="Xbox 360 och Gears of War" style="border: 1px solid black;"><br /><i>Xbox 360 - kulturchock?</i></div>Icke desto mindre känner jag mig tillfreds över att sergeant Fenix inte längre behöver stå ensam i bokhyllan. Jag kan inte nog hylla lysande Live Arcade-titlar som [[Gauntlet]] och Time Pilot och jag ser fram emot kommande 360-titlar som #Alone in the Dark: Near Death Investigation, #Harker och #Mass Effect. Ett drygt år efter 360-lanseringen börjar såväl Microsoft som spelutvecklarna hitta formen. Kort sagt - tv-spel har aldrig varit så snygga, väldesignade eller genomarbetade som de är nu. Ändå kan jag inte låta bli att fråga om de här spelen och min vita låda <i>verkligen</i> kan överträffa den spelglädje jag hittat i Haunted House.

Säg inte det till Bill Gates.

#blogg


signatur

FZ | Load "Boulder Dash", 8, 1 : Run | Var är Brad S?

Medlem
Från Atari VCS 2600 till Xbox 360

Undrar om du tänker byta ut 360 mot ps3 och Haunted House mot 360 när ps3 kommer??

360FTW!!!:D


signatur

dom förnedrar hela Gamer-world!!!

Medlem

Jakob,

det är knappast någon risk. Jag trivs ypperligt med min 360. Under söndagen har jag roat mig med att testa demoversionerna av #Lost Planet: Extreme Condition, #Dead Rising och #Saint's Row. Jag har därtill hunnit köpa den fulla versionen av [[Gauntlet]] i Live Arcade-utgåvan. Jag har med andra ord fullt upp.

En sak vet jag dock definitivt. Vilket öde som än väntar min 360 så släpper jag varken Haunted House eller den tillhörande 2600-konsolen:

Hälsningar,
Peter på FZ-red


signatur

FZ | Load "Boulder Dash", 8, 1 : Run | Var är Brad S?

Medlem

2600'an ägde... punkt.


signatur

Att spela elektroniska spel är inte en mänsklig rättighet.

1
Skriv svar