Dota 2 för nybörjare.

Medlem
Dota 2 för nybörjare.

Tjena!
Jag har märkt att Dota 2 blir allt mer tillgängligt för fler spelar just nu och ville därför skriva en trevlig liten guide för er som är nya till spelet.

Jag vill inte påstå att jag är pr0 själv men jag har ändå de baskunskaper jag behöver.
Så till alla er nykomlingar skrev jag denna!

Detta är det jag kommer gå igenom för er.

Spelet.
Kartan.
Baserna.
Lanes.
Runor.
Camps.
Heroes.
Strength.
Agility.
Inteligence.
Rollerna.
Skillsen..
Pengar.
Tips
Denie
Död

Items.
Shop
Courier
Wards
Item byggnad.

Spelet:

Dota 2 är en nybyggt version av Dota. ( Defence of the Ancients ) och går ut på att försvara ert "Ancient" en huvudbyggnad i mitten av eran start bas. Det finns två lag i Dota som heter "Radiance ( Good guys )" och "Dire ( Bad bad )" Varje halv minut kommer det skickas ut soldater från båda sidorna som styrs utav datorn, dessa kallas "Creeps/minion". Utan hjälp utav hjältarna i spelet som kontrolleras utav just dig och dina kamrater så kommer "Creepsen" aldrig avancera och göra större skada. Det är alltså upp till dig och dina lagkamrater att döda motståndarens "Creeps" och avancera med era mot deras bas.

Kartan:

Dota 2 utspelar sig alltid på samma karta. Att du lär dig hur din spelplan ser ut och hur du lätt tar dig fram snabbast är väldigt viktigt. Du har en liten karta "Minimap" på vänster sida av ditt "Hero potrait". Att slänga ett öga på den ibland är en stor fördel eftersom den kan visa dig vart dina lagkamrater är just nu samt om dina fiender är på territorium som ni har vision över.
Dina lagkamrater kommer vara cirklar på kartan medan dina fiender kommer vara kryss så det är lätt att se skillnad på fiender och kamrater i minimappen.
Över kartan finns det något som heter "Fog of war" Detta är en sorts skygga som skymmer kartan utom dom platser som du eller creeps befinner sig på. Du ser självklart hela kartan men "Fog of war" hindrar dig från att se om en fiende kommer springande emot dig ifrån skogen.

Baserna:

När du startar ett spel hamnar du antigen i den vänstra nedersta halvan av kartan där Radiance har sin bas, eller högra övre halvan där Dire då har sin. Varje lag har en "Safe spot" Detta kallas "Fountain" När en Hero står i "fountain" så får dom en väldigt hög Health och Mana regeneration samt tillgång till affären där ni handlar vapen m.m. När din Hero där så skickas du tillbaka till fontänen när du respawnar.

Lanes:

Kartan har som sagt väldigt många stigar och vägar du kan röra dig fritt på, men det finns 3st vägar som kallas "Lanes". Dessa vägar är de ända vägarna som dina "Minions" springer på och som har "Towers" i sig. "Towers" är väldigt starka byggnader som attackerar din fiender när dom närmar sig tornet. Tornen skyddar baserna från att "Minions" och Heroes ska ta sig in. Det finns 3 torn i varje lane som skyddar din bas, Du kan aldrig attackera tornen närmast basen om tornen som är ytterst fortfarande står.
Tornen kan inte repareras när dom väl har tagit skada. Att döda tornen är viktigt för många orsaker, Ni får guld varje gång ett torn faller. Är det just din hero som dödar tornet får du lite extra än va de andra får. Ett torn är värt ca 200 guld (500 om du sänker det).
"Lanes" kallas vart deras placering är. Det finns en "Lane" överst på kartan som kallas "Top".
Mitten vägen kallas "Mid" och den längst ner heter självklart "Bot".
Bot,Mid och Top är alla 3 vägar som du och dina kamrater kan ta men dom har lite mer personliga intressen är det.
Beroende på vilken hero du spelar kan du ta en viss lane som är starkast för din Hero ( Detta är självklart inge måste".

Top Lane:

Top lane börjar sin strid närmast "Dires" första torn. Detta innebär att Top lane är bättre för Dire än vad den är för Radiance eftersom dom har fördelen med att stå nära sitt första torn i början. Då är det smart för "Dire" att placera en Hero som behöver mycket guld i denna lane eftersom den är säkrast för honom att stå i. Det blir då svårare för Radiance att slå på denna fienden och han kan få ihop sitt guld snabbare. Den enda fördelen för Radiance är att dom har nära till sin Secret shop där du kan handla olika saker du inte får tag på i basen.

Mid Lane:

Mid lane är lika säker för Dire som den är för Radiance eftersom dom båda möts precis i mitten. Båda har nära till sina torn och därför är dom säkrare än vad man kanske är i Top eller Bot lane.
Nackdelen med Mid lane är att gränsen mellan Radiance och Dires territorium går där. Den linjen är en flod som flyter mellan hela banan "Du kan gå i floden". På vardera sida om mid lane finns en liten backe som ni slåss nedanför. Det är värt att tänka på att om du försöker slå någon nedanför hans lilla backa har du en 25% miss chance. Samt att din fiende skymms av "Fog of war". Man placerar ofta bara 1 Hero i denna lane av ett 5 hjälte lag. Anledningen är för att i Mid lane får ni snabbare XP eftersom du inte delar den med en annan lagkamrat. Det är smidigast att placera eran farligaste Hero här så han snabbt kan gå upp i level. 3 andra bra anledningar är dessa;

1: Det är också smidigt att placera en Hero som slåss från distans än i närstrid för att kunna skada din motståndare utan att själv ta stryk.

2:Mid lane är också bra att "Roama" ifrån. Dvs att du springer till antigen bot eller top lane för att hjälpa till att döda dina motståndare i ett 3v2 scenario.

3: Det är också väldigt lätt att plocka runor ifrån Mid lane ( Vi kommer till Runor strax ).

Bot Lane:

Bot lane är raka motsatsen till Top lane. Dvs att den är säkrare för Radiance än Dire.

Runor:

Runor är en väldigt stor fördel att ha. Dom spawnar på höger eller vänster sida om floden var 2 minut. ( Bara 1 i taget ). Den första runan spawnar när klockan är 00:00.
Eftersom det bara kommer i runa i taget är det viktigt att du försöker få den först för att ha fördelen i spelet.

Runorna:

Det finns 5 olika saker du kan få utav en runa. Kom ihåg att dom spawnar på random så du får aldrig själv välja vad du vill ha utav runan.
Det olika förmågorna du kan få utav runorna är:

Haste: Din Hero får maximerad snabbhet för en kort period. Detta gör dig otroligt bra på att ta dig fram snabbt för att fly från eller jaga en fiende. Eller bara för att springa snabbt med helt enkelt...

Regeneration: Denna runa ger dig snabb Health och Mana regeneration såsom i din Fountain för en kort period.
Otroligt användbar för att stanna så länge som möjligt i din lane eller för att få iväg lite extra skills för att skada / döda din fiende.

Double Damage: Säger nog sig själv... Du gör dubbelt så mycket skada! Dvs om du gör 60 bas skada gör du nu 120 i en kort period. Bra runa att ha för att vara säker på att du gör maximal skada på dina fiender eller deras "minions" för att du ska få snabba cash!

Illusion: Du får två stycken illusioner av dig som tar 200% skada och gör ungefär 50% skada.
För dig och ditt lag blir dina illusioner blå så ni inte tappar bort vem som är vem, men för fienderna ser det ut som 3x dig. Du kan styra dina illusioner fritt för att utforska kartan / Lura dina fiender / döda minions.

Invisibility: Denna runa gör dig OSYNLIG! Du ses självklart av ditt egna lag men är helt osynlig för dina fiender. Väldigt bra för att överraska fiender och ge dom en snabb plötslig död.

TIPS: Har din hero ett item som heter bottle på sig kan du plocka upp runorna och använda dom när du som best anser dig behöva dess kraft. Annars om du plockar en runa utan Bottle så aktiveras den direkt. Tänk på att Runor i Bottle bara håller i 2 minuter innan dom används automatiskt.

Skog creeps "Camps":

Både Dire och Radiance har en "Skogs del" på deras sida av kartan. Där inne finns det "Neutral Creep camps". Detta är fiender som varken är på din eller din fiendes sida sida. Dessa creeps kan du gå in och döda för att få lite extra pengar. Dom spawnas först på 00:30. och efter det så spawnar dom varje minut. 01:00, 02:00,03:00 osv. Det finns även ett Creep camps som är lite starkare än vad dom i skogen är. Dessa är Ancient creeps och kräver några levels för att få ner men ger självklart mer guld vid död.

Sen har vi Roshan. Han är en Neutral som har satt camp på höger sida om floden.
Han har andra regler än vad de andra creepsen har. Roshan spawnar när klockan är 00:00 men efter hans död spawnar han 10 minuter efter. Han är väldigt stark och ska helst aldrig mötas ensam.
Det krävs mycket för att ta ner Roshan men priset är det värt! Efter Roshan dör får alla i laget 200 guld var samt att han tappar ett item vid namn "Aegis of immortality". Detta item är väldigt bra att ha i laget. Om du bär omkring på Aegisen och vid en händelse skulle dö funkar Aegisen som ett extraliv. Du vaknar till liv igen efter 4 sekunder med fullt liv och full mana.

Jag tror detta summerar det mesta om spelet samt kartan, hoppas jag vart tydlig och noggrann så ni förstår... Fler frågor kan skickas till mig så svarar jag bäst jag kan

Nu över till Heroes!

Heroes:

Dota 2 har en mängd Heroes! Många är inte klart omgjorda i ny form från Dota men ungefär hälften är spel redo. Heroes i Dota 2 delas in i 3 olika kategorier, dessa är

Strength ( STR )
Agility ( AGI )
Intelligence ( INT )
När du köper items så försök skaffa Items med så bra stats som möjligt för den kategori du speler. T.ex Str = Str items. Detta ökar din skada bland annat samt ger din Hero andra bonusar.

STR, AGI , INT har också egna förmågor.

STR ökar ditt Liv och hur mycket HP du genererar per sekund.
AGI ger din hero ökad Armor samt att du slår fortare ju mer AGI du har.
INT Ger dig ökad Mana och Mana regen.

Nu går vi igenom lite hur olika heroes i olika kategorier fungerar samt de olika typer av heroes det finns.

Strength Heroes:

Strength Heroes har oftast mycket liv redan från början, Dom kastar sig först in i strid för att "Tanka / ta skada " medan ditt lag kan prioritera de viktigaste i fiendens lag och ta ner dom snabbt. Som strength är du väldigt tålig vilket är perfekt för att vara just en slagpåse, försök att ta skadan själv istället för att dina lagkamrater med mindre liv ska dö fort.

Strength heroes är för de som vill kasta sig in i strid och vara en mur för sitt lag, Självklart kan du som strength göra en hel del skada innan du antigen dör eller striden är slut 8).

Agility heroes:

Agility är dom som gör snabb skada väldigt fort. I början är du väldigt svag som Agility hero, du har inte mycket liv och du är väldigt ömtålig. Aktar du dig och är duktig på att samla ihop pengar snabbt kan du bli ytterst dödlig. Ju längre in i spelet ni kommer ju dödligare blir du om du är en duktig spelare. Som agility kommer du ha hög attack speed vilket gör att du snabbt kan döda dina fiender. Ha i åtanke dock att du fortfarande inte har så mycket liv som agility hero.
Detta gör det svårt för dig att ensam stå emot flertal fiender på samma gång.

Vill du snabbt göra slut på dina fiender och leva i konstant skräck för att dö är carry något för dig! HÖG skada men väldigt ömtålig. ( Du överlever antagligen mer än vad jag får det att låta som )

Intelligence Hero:

Dessa typer har väldigt lätt för sig i början. Med mycket mana kan dom kasta mer spells vilket leder till att dom kan göra mycket skada relativt mycket tidigt i spelet. Med mycket spells såsom stuns och disables kan dom snabbt hålla dig på plats medan deras lag dödar er.

Ju längre in i spelet ni kommer ju mindre värdefull är INT heroes oftast, Deras spells gör inte lika mycket skada som tidigare i matchen men dom kan fortfarande använda sina spells för att dela ut en del skada eller hålla fast er medan deras lag går in och gör skadan.

För er som vill hjälpa laget mer än att döda är INT eran typ! Mycket magi som kastas omkring och slå ut era fiender och gör dom hjälplösa i några sekunder.

Roles:

Bortsett från STR ,INT och AGI finns det också vissa saker som som olika heroes är bra på!
Du väljer det jobb du vill göra under matchens gång, Du ska använde din heroes styrka för att utföra dessa roller för att underlätta under matchen.
Den första Rollen är;
Carry:
Carrys är dom som ska precis som namnet bära sitt lag till seger genom att bli bäst på spelplanen! Dessa heroes är ofta AGI men det finns självklart vissa INT och STR heroes som också agerar carrys! I börjar får du akta dig väldigt mycket eftersom alla vill se dig död.
Det är en bra ide att ständigt vara på och försöka döda fiendens carry så dom inte blir lika farligt senare i matchen. Förstör du för fiendens carry ser du till att han inte får de guld han behöver för att snabbt få ihop sina items samt att han inte hamnar på en hög level. Som jag gick igenom tidigare hamnar carrys ofta i era Safe lanes ( Radiance bot ) (Dire top ) för att maximera att deras carrys överlever.
Försök att vara väldigt försiktig när du väljer carry, försök att vara där fienden inte är och skrapa ihop dina items!

Support:

Supports är inte där för att döda.. utan dom är där för att försäkra att sina carrys tar kills! Detta gör dom genom att se till att deras team håller sig uppe och är starkare än era fiender genom att med spells och items öka er armor , ge er liv , göra en magi immuna m.m.
Eftersom du inte själv dödar är det svårt att få ihop guld som support. Försök hålla dig nära ditt lag hela tiden och få en del utav killsen genom att assistera. Utav det guld ni skrapar ihop ska ni se till att köpa items som gör ert team starkare! Att få ihop ert guld är upp till er själva.. tyvärr .Som support kan du gå i alla lanes, du håller dig stark genom dina spells och ser till att hålla er kompis säker.

Ganker:

Gankers ska jaga och fånga sina fiender. De är dom heroes som springer fram och tillbaka på kartan och försöker döda fiender hela tiden, Speciellt carrys. Gankers ska försöka hålla sina kompisars lanes tomma hela tiden så för att ert lag snabbt ska få ihop guld till era items.
Gankers brukar oftast gå mid. Det finns 3 bra anledningar till detta. 1: Du har nära till både top och bot lane, 2: Du har nära till runorna. 3: Eftersom du är ensam i din lane når du oftast level 6 före alla andra och får din "Ultimate skill level 1/3" först.
Gankers brukar ha spells för att hindra sina fiender från att röra sig genom att "Stunna" "Slowa" eller se till att dom helt enkelt blir en kyckling eller liknande.

Pusher:

Som namnet säger är pushers bra på att rensa lanes fort. Genom deras "Push" skills kan ni framkalla fler minions i era lanes eller kasta spells som gör att flera fiender tar skada på samma gång ( AOE / Area of effect ) .Alla heroes kan såklart skada tornen men pushers har ofta spells för att göra extra skada och få ner dom fortare.
Genom att pusha era lanes snabbt får ni bra pengar och få många fördelar som era fiender inte har. Försök att alltid ha koll på vilka av fiendens torn är närmast att bryta ihop. Köp items som gör att ni snabbt kan flytta er runt på kartan.

Initiator:

I mid game ( 25-45 min ) börjar spelet bli seriöst. Fiender samlas för att ta ut era lanes och ta sig in i eran bas! Nu börjar Teamfights! detta innebär att alla heroes i båda lagen slåss emot varran samtidigt istället för att slåss 2v5 / 3v1 ( Kallas också Clash ). För att säkrast ta del av en clash och se till att ni vinner har ni en Initiator!. En initiator kastar sig ensam in i fiendens gap, väl där skapar dom väldigt mycket kaos. Dom kan använda sig av en hel del spells som hindrar fiender från att göra som de planerat och komma ut levande ( Oftast dör initiators ). Dom stökar till ordentligt med AOE spells och Silence vilket gör fiende laget förvirrade och panikslagna.

Bra timing och position krävs för att vara en duktig initiator. Prata med ditt lag så dom är reda på att du kastar dig in och inte lämnar dig att dö för ingenting.

Nuker:
Ni kan nog gissa vad dessa heroes är bra på... Precis göra skada.. MYCKET skada...
Nukers kastar sina spells för att göra så mycket skada som möjligt snabbt! Detta leder ofta till att många heroes dör snabbt eftersom dom inte överlever den skada dom utsätts för. Men överlever du är fiendens nuker väldigt hjälplös innan deras spells har återställts.
Nukers är oftats INT heroes, genom att göra extrem hög skada snabbt är dom inte som sina INT kompisar som blir svaga i ju längre in i spelet ni kommer. Dessa heroes är farliga spelet ut eftersom dom har så stark skada på sina spells. Nukers är dock inte så starka, så dom kan snabbt rensas från spelplanen om ni får tag i dom.

Som nuker letar du efter dom fiende heroes som tror dom är ensamma i sina lanes och har lite liv kvar. Snabbt lär du dom att dom inte ska vara så dumma och stanna kvar.

Hoppas detta är kunskap nog för vad som passar just dig och vad du ska vara vaksam över under spelets gång. Nu går vi vidare!

Skills / spells:

Genom att döda Creeps och heroes får du XP. När du fått tillräckligt med XP avancerar du i level ( Logic...). Din hero kan stiga ända upp till level 25 innan det tar stopp.

I dessa 25 levels väljer du vilka skills du vill ha eller om du bara vill öka dina stats ( STR,AGI,INT). Dina vanliga spells kan ha max 4x skill points i sig. Dessa utdelar du själv varje gång du tar en level. Din "Ultimate skill" ( ULT ) kan du bara levla på 6,11,16. Alla andra kan du levla fritt.
Varje gång du levlar en skill blir den bättre, det kan vara allt från mindra cooldown ( Innan du kan kasta din skill igen ) till högre skada eller långvarigare. Håller du över din skill visar den dig precis vad som händer om du levlar din skill samt vad den gör. Du har 3 vanliga skills och 1 ultimate. Vissa heroes kan ha fler än 4 skills, dessa är bonusar som har något med deras andra skills att göra. Skillsen är utdelade på tangenterna "Q,W,E,R. Bonus hamnar på "D,F" Detta kan ställas in efter behov.

Skillsen funkar på olika sätt.
Active: Klicka på skillen för att aktivera den.
Target: Klicka på den fiende / kamrat du vill kasta din skill på.
Passive: Används hela tiden utan att du behöver göra något.
Channeling: En skill som kräver att din hero fokuserar sig på en plats hela tiden. Flyttar du på din hero under en channeling skill avbryts den.
Point: Tryck där du vill att skillen ska hamna. Kräver att du kan läsa vart din fiende ska gå och att du då skickar din skill så den träffar honom.
Lär dig bemästra dina skills samt ha kunskap om dina fiender för att maximera ditt spelande!

Pengar:

Detta är ett av de viktigaste elementen i spelet! Utan guld kan du inte handla items. Utan items kan din hero in får andra bonusar utom sina skills och dina fiender har lättare att döda dig.
Därför vill du vara den som tar "Last hits" på fiendens creeps!. Genom att göra detta får du guld beroende på vad det du dödar är värt. Last hits är det bästa sättet att få pengar i en lane.
Som carry ska du försöka få ihop alla last hits du kan! Som support har du ett helt annat jobb. "Denies" Du ska se till att fienden inte får sista slaget på erat creep genom att själv döda det.
Detta kan du göra när ditt creep har lågt i liv, genom att deniea ett creep hindrar du dina motståndare från att samla guld samt att dom får inte all XP dom annars skulle få utav creepsen om dom sjävla eller deras minion skulle dödat det.
Torn och byggnader kan självklart denies om dom har 10% eller mindra av sitt ursprungliga HP kvar.

Genom att deniea creeps håller du dina fiender så nära erat torn som möjligt, dom får aldrig rum att avansera. Detta kallas "lane controll", Det innebär att ni alltid ska försöka kontrollera lanesen till eran fördel. Deniea creeps och håll fienderna så nära era torn som möjligt och så långt bort från deras. Det finns vissa heroes ( Lich ) som har skills som tar död på ett creep direkt vilket är ett starkt lane vapen.

Död:

Du kommer mest största säkerhet dö i Dota 2. När din hero dör får du inte vara med och leka på ett tag. Ju högre level du är desto längre tid är ut utslagen från spelet innan du får komma tillbaka. I låg level är det bara några sekundar men i late game kan det vara 6 min+.
När du kommer tillbaka in i spelet startar du i eran fountain, under tiden du är död har du en chans att köpa tillbaka dig in i spelet innan din tid har gått ut. Detta kostar en bra summa pengar men kan vara skillnaden mellan vinst och död. När du 1 gång köpt ut dig får du en timer innan du kan göra det igen nästa gång du dör så använd den noga.
När du dör förlorar du en summa pengar / när du dödar får du pengar så det är en snäll cirkel. Så om du tror att du kommer dö / håller på att dö försök att använda dina pengar om du har råd med något du samlat till / behöver.

När du hjälper till att döda fiender tillsammans med ditt lag får du "Assists" detta ger dig en viss summa pengar för att du deltagigt men det var inte du som slog sista slaget.

Items:

Eftersom heroes redan har sina roller och sina förmågor är items ditt egna sätt att forma din hjälte som du vill.

Vill du vara en STR hero med mycket mana kan du få det genom items!.
Vill du vara en AGI hero med mycket hp? ITEMS!
Vill du vara en INT med HP OCH MANA?! You get the point....

Items gör en hel del i Dota 2 så köp efter vad du vill att din hero ska vara i matchen. Items är inte alltid "klara" i enkel form. Du får köpa en del items och sedan ett recept för att få just ett speciellt item! Vissa items är inte lika starka som andra och kostar därför inte lika mycket så håll hårt i plånboken. När du köpt alla delar till det du vill ha sätts ditt item ihop sig själv. Du behöver bara punga ut pengarna för det.
Du har 6 st luckor du kan fylla med saker. Detta kallas "Inventory" och det bär du alltid med dig! Köper du saker som du inte har plats med hamnar dom i din "Stash" en liten bas i banken. Rymmer inte heller men är 6 slots.
När du väljer din hero ska du köpa items som fungerar bra till den. Det finns Item guides i shoppen som visar vad erfarna / spelets skapare tycker att din hero ska ha.
Tänk på att du inte kan köpa alla olika items på samma ställe! Det finns 2 andra platser på kartan där du kan köpa items. En av dom platserna kallas Secret shop. Där handlar du items som är dyra med väldigt bra. Det är riskfullt att handla utanför eran bas eftersom du aldrig riktigt kan ha 100% koll på vart dina fiender är.

Inne i basen har ni eran "Starting shop" Där finns de mesta itemsen du kan behöva.
Där finns bland annat "Town portal scrolls" Detta item kan transportera din hero till den platsen du vill hamna på i dina lanes. Du måste dock ha en byggnad som du teleporterar dig till, torn funkar som byggnader. Tp scrolls är också bra att ha om du snabbt behöver ta dig tillbaka till basen för att handla eller heala dig. Du kan använda TP scrolls i strid, men om din hero blir stunnad eller om du rör på dig avbryts din TP och den försvinner ur ditt Inventory.

Side shops finns i TOP och BOT lane. Dom erbjuder en del items som du kan hitta i din base shop. Men det är inte alltid man vill springa tillbaka hela vägen för att handla, då handlar du där! Alla items finns inte där som finns i eran base shop så du får hålla koll på vad som finns där.

När du valt din hero börjar du med 603 guld. (803 om du tar random hero ). Detta ska täcka dina "Starting items" det du behöver som mest när du börjar spelet. Det kan vara allt från skor som gör att du springer snabbar till Drycker som ger dig HP och Mana regeneration. Finns även en yxa som ger dig 30% mer creep skada och en sköld som tar bort lite skada varjegång du blir slagen.

En viktig sak att ha i början är en "Courier", en courier är en liten häst som du kan använde för att transportera de items du inte kan handla någon annanstans till dig från basen. Att ha en courier i lagen gör att du inte behöver gå tillbaka hela vägen till basen om dina drycker skulle ta slut eller om du behöver ditt item som ligger i basen, du kan stanna längre i dina lanes och inte tappa lika mycket XP och guld som du annars skulle göra om du var tvungen att gå tillbaka.
En courier är inte dyr, den kostar bara 170 guld vilket är otroligt billigt för en sådan underbar funktion. Du kan också uppgradera din courier till "Flying courier". Detta gör att din courier tar sig fram lättare genom att flyga över vissa terränger som den annars kanske behöver gå runt.
Couriers kan dödas av andra laget!, har du items i din cour hamnar dom på marken och kan förstöras / plockas upp av motståndaren. Detta kan resultera i otroliga penga förluster så se till att din courier inte syns av dina fiender.

" Skulle någon annan än du plocka upp dina items blir dom värdelösa för den personen, vissa items såsom Tango ( Regen item ) och drycker kan delas med dina lagkamrater."

En annan väldigt viktig sak i spelet är ett item kallat "Wards". I Dota 2 vill du helst alltid veta vart dina fiender är! Detta item hjälper dig med det i viss mån. När du köper Wards får du 2st ögonpinnar som du sätter ut, runtomkring warden får du "vision" du ser om någon kommer eller vad som finns på den platsen. Detta är väldigt hjälpsamt för att vara säker att ingen kommer för att ganka dig eller för att se vart runorna hamnar. Wards är osynliga för fienden och håller i 6 minuter. Det finns också något som heter "Sentry wards" Detta hjälper ditt lag att se allt osynligt. Du sätter ut som precis som wards men dom har inte samma vision. Men dom ser iafall någon osynlig hjälte är i närheten av den. Den ser även andra wards.
Så snåla inte på wards!

Sist ska vi gå igenom "Sets".

Sets är det du köper i början , vad som är typiskt för din hero och vad som är Lyx för din hero att ha som items.
När du börjar köper du dina starting items. De gick vi igenom, de är dom items du behöver i början för att klara dig i din lane.

Core:
Core är dom items du kan köpa som gynnar din hero som mest och ger dig en kunskap i vad du sedan ska fortsätta köpa för att bli så bra som möjligt! Core items är otroligt viktiga eftersom dom lägger grunden för dina items. Många har sina core items efter 15-20 minuter, i oturliga fall händer det att du får dom mycket senare om du dött mycket eller haft dålig farm...

Luxury: Här kan du skoja till det riktigt mycket! Luxury items är när du verkligen börjar göra vad du vill med din hero! Det finns massa val du kan köra och efter du köpt dina Core items kan du praktiskt taget köpa vad du vill! Det finns självklart vissa Luxury items som är värdelös på vissa heroes. Du kanske inte ska köpa ett svindyrt INT item på en AGI carry, men det finns massa olika saker att pröva. När du spelat en hero några gånger så har du byggt upp en kunskap om vad den heron ska ha. Du kan nu börja experimentera andra möjligheter som kanske är bättre eller visar sig vara sämre. Var creativ! Ibland händer det att man aldrig hinner köpa luxury items innan man vunnit / förlorat matchen. Som support är det svårt att få tag i luxury items om du inte är en bra samlare eller badar i guld.

Tidigare sa jag att det finns item guides i shoppen. Jag rekomenderar starkt att nya spelare följer dessa eftersom det vissa i kategorier vad ni ska ha och vad som är bra för er!.

Hoppas detta har hjälp er få en grundlig förståelse över hur Dota 2 fungerar och hoppas inte det är allt förmycket att tänka på... vi ses därute!!

MVH:
SkullJoke
D2: HarleQuin


signatur

The spiders won,t find us here.

Medlem

Bra initiativ, och väldigt ambitiöst av dig det finns dock några brister...

Först och främst är din grammatik inte den bästa. Detta gör det ganska svårt att följa den röda tråden i texten. Jobba med att skriva ihop sammansatta ord, stavning och lite annat smått och gott. Som det är nu är det svårt att förstå mycket av vad du skriver.

Sen tycker jag att du börjar lite i fel ände i din guide. Det är inte nödvändigt för en nybörjare att veta top lane är mer fördelaktigt för Dire, hur länge en förvarad Rune håller i en Bottle eller när neutral creeps spawnar. Vad en nybörjare till DotA behöver veta är hur man lanear, vilka heroes som är bra att börja med osv.

Sist men inte minst (nästan viktigast av allt) tycker jag att du hänger upp dig ALLDELES för mycket på termer. I och med att alla dessa "dota-kloner" som HoN och LoL vunnit mark har alla dessa termer blivit så äckligt centrala. Du förklarar med långa och invecklade meningar innebörden av ord som "luxury items", "carries", "roaming" och "gankers". Detta är HELT ointressant! De flesta av dessa ord har vuxit fram på senare tid och fyller ingen funktion, speciellt inte för en nybörjare. De orden målar bara upp allt i svart och vitt och får det att låta som t.ex. en agility-hero BARA kan vara en carry eller en strength-hero BARA kan vara en tank. DotA är ett spel som handlar om individualism och möjligheten att kunna göra en hero till vad man själv vill. Jag hatar alla dessa termer som lurar nybörjare att tro att heroes kan, helt sonika, sorteras i ett fåtal fack. Istället för att pracka på läsaren alla dessa onödiga termer borde du förklara mer vad det är för spel och grunderna i hur man spelar det. Jag spelade DotA i två år (och var ganska bra på det) innan jag lärde mig innebörden av ordet "luxury items" som det så fint heter idag.

Tack för mig...


signatur

Imperator

Medlem
Skrivet av Reize:

Bra initiativ, och väldigt ambitiöst av dig det finns dock några brister...

Först och främst är din grammatik inte den bästa. Detta gör det ganska svårt att följa den röda tråden i texten. Jobba med att skriva ihop sammansatta ord, stavning och lite annat smått och gott. Som det är nu är det svårt att förstå mycket av vad du skriver.

Sen tycker jag att du börjar lite i fel ände i din guide. Det är inte nödvändigt för en nybörjare att veta top lane är mer fördelaktigt för Dire, hur länge en förvarad Rune håller i en Bottle eller när neutral creeps spawnar. Vad en nybörjare till DotA behöver veta är hur man lanear, vilka heroes som är bra att börja med osv.

Sist men inte minst (nästan viktigast av allt) tycker jag att du hänger upp dig ALLDELES för mycket på termer. I och med att alla dessa "dota-kloner" som HoN och LoL vunnit mark har alla dessa termer blivit så äckligt centrala. Du förklarar med långa och invecklade meningar innebörden av ord som "luxury items", "carries", "roaming" och "gankers". Detta är HELT ointressant! De flesta av dessa ord har vuxit fram på senare tid och fyller ingen funktion, speciellt inte för en nybörjare. De orden målar bara upp allt i svart och vitt och får det att låta som t.ex. en agility-hero BARA kan vara en carry eller en strength-hero BARA kan vara en tank. DotA är ett spel som handlar om individualism och möjligheten att kunna göra en hero till vad man själv vill. Jag hatar alla dessa termer som lurar nybörjare att tro att heroes kan, helt sonika, sorteras i ett fåtal fack. Istället för att pracka på läsaren alla dessa onödiga termer borde du förklara mer vad det är för spel och grunderna i hur man spelar det. Jag spelade DotA i två år (och var ganska bra på det) innan jag lärde mig innebörden av ordet "luxury items" som det så fint heter idag.

Tack för mig...

Det du säger stämmer väldigt bra. Jag slängde ihop detta på 1 dag. Jag antar att den inte är riktigt 100% vad spelet innebär.. försökte mest fokusera på hur spelet funkar och hur folk anser att det ska spelas... Men som du säger hänger jag upp mig mycket och min stavning skulle självklart kunna ändras.. Tack för din feedback och jag ska försöka rätta till dessa misstag och göra den mer nybörjare vänlig.

Tack för att du läste den iafall och sa vad du tyckte. Detta hjälper mig att lätt göra ändringar och i fortsättningen underlätta om jag skulle skriva fler


signatur

The spiders won,t find us here.

Medlem

riktigt bra skrivet... Saknar bara själva spelet xD

57 61 72 6e 69 6e 67 20 66 6f 72 20 6e 65 72 64

Hyfsat bra men du skulle ha delat in det lite mer du vet i part 1 och part 2 och så vidare, det blev väldig lång och noobsen skulle glöma bort 90%. Sen också det med carry och tank och sånt skulle kunna förklaras bättre dem kommer nu att stå där och fundera "jaha hur vet jag vilka som är carry och vilka som är tank, support m.m." Dem kommer nog också tro att en heroes bara passar i en av demma facken.

Mer indelat och mindre information på en och samma gång.


signatur

59 6f 75 20 72 65 61 6c 6c 79 20 6e 65 65 64 20 74 6f 20 67 65 74 20 61 20 6c 69 66 65 20 69 6e 73 74 65 61 64 20 6f 66 20 74 72 79 69 6e 67 20 74 6f 20 64 65 63 6f 64 65 20 72 61 6e 64 6f 6d 20 73 74 72 65 61 6d 20 6f 66 20 62 79 74 65 73 2e
https://mastodon.social/@olofhaglund

Medlem
Skrivet av joffjoff:

Hyfsat bra men du skulle ha delat in det lite mer du vet i part 1 och part 2 och så vidare, det blev väldig lång och noobsen skulle glöma bort 90%. Sen också det med carry och tank och sånt skulle kunna förklaras bättre dem kommer nu att stå där och fundera "jaha hur vet jag vilka som är carry och vilka som är tank, support m.m." Dem kommer nog också tro att en heroes bara passar i en av demma facken.

Mer indelat och mindre information på en och samma gång.

Tackar tackar ska tänka på det och försöka skriva om det snart


signatur

The spiders won,t find us here.

Inaktiv

Bra sammanfattat.

Håller inte alls med Reize angående termerna. Dom ger en ganska enkel och solid grund att förhålla sig till som nybörjare innan man har blivit tillräckligt bra som spelare för att kunna experimentera själv.

Man kan inte springa förrän man har lärt sig att gå.

Medlem

riktigt nice guide

kanske inte så viktigt att veta för nybörjare men en del som gör dota unikt är safe gold och unsafe gold. lite snabb förklaring på det när du dödar andra heroes får du en större del safe gold som inte försvinner när du dör safe gold blir mindre för varje kill streak du får, medans gold som du får från creeps är unsafe du förlorar det när du dör. kanske inte den viktigast informationen men den är unik för dota/dota2.

sen också på support borde du skriva till faktiskt att röra sig mellan lanesen sätta upp ganks är en viktig del, man ska inte jämnt röra sig utan när du vet att din carry kan klara sig själv och att warda den viktigaste delen av allt veta vart du ska sätta din wards för att hålla ditt team vid liv ge dom bra vision på kartan.

Medlem
Skrivet av mordsint:

Bra sammanfattat.

Håller inte alls med Reize angående termerna. Dom ger en ganska enkel och solid grund att förhålla sig till som nybörjare innan man har blivit tillräckligt bra som spelare för att kunna experimentera själv.

Man kan inte springa förrän man har lärt sig att gå.

Dom termerna är konstruerade för att spelare skall kunna diskutera mekaniker och annat på forum typ. Det är generaliserande termer som faktiskt aldrig används I SPELET.

Att stressa nybörjare att lära sig alla dessa "facktermer" är som om jag skulle få uppgiften att introducera fotboll för människor som aldrig sett en boll, och genast börja förklara termer som "offsidefälla", "taktiskt byte" och "mittfältslås".

Ta OPs stycke om "starting items", "core items" och "luxury items". Varför pracka på en nybörjare sådana ord när man bara kan förklara att "i början av gamet är det vanligast att man köper några billiga items samt några förbrukningsbara potion-liknande items. Allt eftersom tiden går kan flera items kombineras till mer kraftfullare varianter för att ytterliggare specialisera och vässa sin hjälte". Eller något i den stilen


signatur

Imperator

Medlem

Hej!
Tänkte tipsa om ett superbra community för just Dota 2 Noobs. www.dotanoobs.com, har själv spelat massvis i deras Inhouse matcher och det är verkligen toppen. Man sitter i en mumble kanal och det finns alltid hjälp att få. Merparten av spelarna är fortfarande Amerikaner så det skulle vara soft med fler EU-människor då tidszonerna skiljer sig rätt mycket. Vi finns också i redditnoobs kanalen ingame!

Jag går under nicket BearHug i spelet och på forumet!

1
Skriv svar