Tveksamheter i Company of Heroes 2-storyn.

Inaktiv
Tveksamheter i Company of Heroes 2-storyn.

Det är synd att en så stereotyp B-rullebild av Sovjetunionen målas upp, speciellt då datorspel i många fall är det som ersätter historieundervisning för många barn.

http://www.youtube.com/watch?v=2m4SCUaBHS8


signatur

Heja Syrien och Bashar Al-Assad! Ner med Al-Ciada!
-- Du får inte tumma ditt egna inlägg --

Medlem

Storyn i CoH är faktist riktiga botten-napp.

Medlem

Får då inget buu från mig.

Är man så lat att man inte "orkar" bilda sig en egen uppfattning om nånting så allvarligt, genom efterforskning från olika håll, så vetefan vad man ska tro om "dagens ungdomar" eller "barn", som du nu kallar det.

Man växer inte exceptionellt som Mario när man äter/går på en rödvit svamp, hur många "tror" nånting annat?

Om nu spel sätter ut dina värderingar så, är du fasen trasig rent mentalt.

Det är bara ett löjligt argument att ens sätta barnen framför som att de vore en bunt idioter som säljer sig för allt. Spelet är dessutom rated "M" för Mature. Alltså finns det en mindre barriär mot att något barn skulle sitta där hemma och tugga på "felaktigt historik", om man nu är ett ansvarsfullt päron.

Som ungdom så spelar det knappat någon roll. Mognad och puberteten dimper ju inte ned samma klockslag när man dingar år 18?

Det här är bara ett PR-stunt eller svammel då det handlar om ett spel.

Inaktiv

Spelet är politiskt och tillsammans med liknande propaganda i annan media bildar det människors världsuppfattningar, och avgör hur de röstar i val. De som har pengar finansierar och styr in befolkningen att gå med på vad just de tjänar på.


signatur

Heja Syrien och Bashar Al-Assad! Ner med Al-Ciada!
-- Du får inte tumma ditt egna inlägg --

Medlem

Intressant video. Till en början förstod jag aldrig varför Ryssarna är så sura på CoH 2. USSR gjorde trots allt många hemska saker. Men håller med om att Relic gick för långt med det. Man får följa Panzer Elite i opposing fronts(fint namn för SS). Men nej där lyfts inte dom mörka sidorna fram.

I överlag verkar kampanjen slarvig och sjukt ostig. Synd första CoH var riktigt bra, sedan dess har det gått utför.
Sen att CoH utvecklarna ljuger en massa i sammband med lanseringen av CoH 2 gör att jag inte precis tycker synd om dem. En massa jäkla påståenden om att deras nyheter är revolutionerand. När det mesta redan har gjorts långt innan i andra RTS. Som t. ex true sight.

Spelutvecklare skriver inte historien, de tolkar den till sina egna ändamål. Jag tror också gemene man tar upp en riktig historiebok om han eller hon vill lära sig hur det gick till på riktigt; fast. Det kan vi aldrig veta. Någon annan har tolkat just det vi läser.


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Inaktiv

Om man vill lära sig, men det är få som vill eller ser behovet av det då de "redan vet" från det de sett i spel och på TV.

Det är skillnad på avsiktlig svartmålning och historia, man trampar på de miljoner människor som offrade sina liv i kampen mot nazismen. Utvecklarna verkar vara "goda katoliker" eller liknande (den dåvarande påven fördömde den tyska invasionen av Polen och menade att man skulle tåga gemensamt österut istället), medan de "gudlösa kommunisterna" kompensatoriskt slaktas i någon form av låtsasvärld, just för att den verkliga utgången var en annan.


signatur

Heja Syrien och Bashar Al-Assad! Ner med Al-Ciada!
-- Du får inte tumma ditt egna inlägg --

Medlem
Skrivet av walter_iego:

Spelutvecklare skriver inte historien, de tolkar den till sina egna ändamål. Jag tror också gemene man tar upp en riktig historiebok om han eller hon vill lära sig hur det gick till på riktigt; fast. Det kan vi aldrig veta. Någon annan har tolkat just det vi läser.

Sant så sant! Det är ju "segrarna" som skriver historien när det gäller krig dock så dyker det väl upp ett och annat "skelett i garderoben" när man börjar rota och gamla veteraner börjar snacka om vad som hände egentligen.

Inaktiv

Visst finns skelett i garderoben, men var finns logiken i och beläggen för att ryssarna skulle bränna ner hus med sina egna medborgare i med eldkastare tex?

Snabburval av scener i ryska nyheter:
http://www.youtube.com/watch?v=3wbYgm5srao


signatur

Heja Syrien och Bashar Al-Assad! Ner med Al-Ciada!
-- Du får inte tumma ditt egna inlägg --

Medlem

Ryssarna är väldigt stolta av sig och vill sällan ta upp deras mörka historia.
Men har tycker jag ändå att han i filmen har rätt. Relic fokuserar för mycket på hemskheterna Ryssarna gjorde.
Tyskarnas slakt av civila nämns knappt.
Allt blir lite skevt, när ett spel som heter company of heroes inte har något hjältemod. I överlag känns det som om Relic har lite kunskap om östfronten. Och väljer främst att lyfta fram det värsta som hände som om det inträffade hela tiden. Samt att inkludera myter eller ovanliga incidenter och få dom att verka vardagliga.

Nej Ryssarna slängde inte hela tiden vågor efter vågor med Obeväpnade Ryssar mot Tyskarna.
T-34 var inte något som användes för att ramma tyskarna. Det var iaf något som var ytters ovanligt och det saknas dokument på att det hände.

Medlem

Taktiken att retirera och bränna allt är ju något ryssarna (inte bara ryssar iof) gjort sedan lång innan andra världs kriget. Handlar ju om att inte lämna något kvar som fienden kan använda grödor, mat osv osv. Sen om det var så drastiskt att man gjorde de du säger är väl kanske bara hittepå.

Minns dock inte att man brände medborgare i kampanjen. Man brände bara hus och grödor som jag minns det. Kan dock minnas fel då jag inte gillade CoH 2 något vidare.

Sen är nyheter ganska bra på att skrika ut grejer utan att ha all information. Fox News och Mass Effect (Sexbox) kontroversen bara för att ta ett prakt exempel.
[http://www.youtube.com/watch?v=PKzF173GqTU]

Medlem

Det är inget fel i att skriva om historien i film, eller spel.

Nu är jag ute på hal is, men var inte debatten tidigare att de gjorde reklam för att spelet var historiskt korrekt då det inte var det. Det är en annan femma så att säga.

Nu kanske jag minns fel angående denna "debatt" så ta det med en nypa salt.


signatur

Att spela elektroniska spel är inte en mänsklig rättighet.

Medlem

Japp dom åkte till och med till ryssland för att göra research. Ändå lyckas dom inte ens komma på ett trovärdigt ryskt namn till huvudkaraktären.
Jag tycker deras tolkning stinker. Nästan jämnt i film så framställs Ryssarna som krigstokiga idioter som hela tiden dödar deras eget folk. Det blir lite tråkigt när man inte kan få en mer nyanserad bild. När Ryssar är med så måste det bli politiskt och ständigt kopplat till hur mycket kommunismen sög.
Visst den gjorde såklart det men det känns som något efter kalla kriget, "Kolla på dessa idioter som lider pga deras politiska styrelsesätt!" Däremot när saker utspelar sig I Amerika så är det väldigt sällan politiska kritik lyfts fram. Istället är antagonisten en person som gör uppror mot "the American way".

Till och med SS i CoH Opposing fronts gestaltas på ett mer heroiskt sätt än Ryssarna i CoH 2. Så kan förstå att folk ifrågasätter Relic.

Inaktiv

Russia Starts Program To Award "Historically Accurate" "Patriotic" Games
http://megagames.com/news/russia-starts-program-award-histori...

Samtidigt måste man komma ihåg att de ryska regeringarna sedan Sovjetunionens upplösning har varit antikommunistiska. Men, att måla upp karikatyrer av socialismen och Sovjetunionens insatser både nationellt och internationellt vore att gå emot de sovjetiska folkens samlade erfarenheter, vilket inte är genomförbart hur man än vill skriva om historien eller svartmåla politiska fiender.


signatur

Heja Syrien och Bashar Al-Assad! Ner med Al-Ciada!
-- Du får inte tumma ditt egna inlägg --

Medlem

Ja, det är ett spelföretag som har gjort spelet och deras uppgift är inte att lära folk historia . Ifall de har promotat spelet som att vara historiskt korrekt så är det fel av dem givetvis. Men det gäller också att tänka kritiskt och skaffa sig en egen uppfattning och ta reda på fakta själv.

Ryssarna gjorde en massa skit under andra världskriget, vilket tyskarna också gjorde och för att inte tala om vad Stalin gjorde mot sin egen befolkning och mot Ukraina.

Relic borde ha lagt till något om tyskarnas grymhet också eller kanske skippat det helt för båda då jag känner att det inte tillför något i spelet. Dock så minns jag inte heller från kampanjen i COH 2 att man ska bränna folk levande som ryss? o.O

Jag ser inte vart i Opposing Front som de gestaltat SS på ett heroiskt sätt och ryssarna på ett mindre heroiskt sätt i COH2 men jag antar att alla ser olika saker.

Han som gjorde filmen du länkade till tappade jag ork och vilja att ens lyssna på när han började prata om att Relic ska vara nazister osv. Om man har en poäng och vill bli tagen seriöst så kan man framföra sina åsikter utan att gå till angrepp och slänga ur sig fjantiga påståenden.


signatur

If you can't convince them, confuse them!

Inaktiv

Alla som når ut till en stor publik, har i samhällets intresse, ett ansvar att informationen är rättvisande och inte lögnaktig. En liberal inställning till rationalitet och sanning leder till tolerans för historierevisionism, religion, rasism och vem vet vad.

Vad för skit skulle de ha gjort under andra världskriget?

Vad gjorde Stalin mot sin egen befolkning? - Folket, ingenstans i världen, har sett ett sådant uppsving i sina livsvillkor och i sin levnadsstandard. Hunger och svält försvann för alltid samtidigt som man besegrade en av världens mest industrialiserade och militariserade länder i ett totalt krig, för att kort efteråt bli först i rymden och med civil kärnkraft. Landet håller världsrekordet i tillväxt. Stalin var och är fortfarande omåttligt populär. Självklart inte bland socialismens fiender, socialismen gör inte anspråk för att vara bra för alla, annars vore det något fel med den. De få procenten rojalister, borgare, spekulanter, kulaker, hallickar och mafiosos var alla med all rätt bekämpade och förtryckta av arbetarstaten.

Relic verkar ha ett stort mått av tokkatoliker, som naturligtvis har som främsta uppgift att bekämpa gudlösa kommunister på alla sätt som går.


signatur

Heja Syrien och Bashar Al-Assad! Ner med Al-Ciada!
-- Du får inte tumma ditt egna inlägg --

Jojo, Stalin var en schysst gubbe (ironi så det stänker om det).


signatur

FZ - SAMLADE SKRIFTER: #walter_iego

Medlem

"Alla som når ut till en stor publik, har i samhällets intresse, ett ansvar att informationen är rättvisande och inte lögnaktig. En liberal inställning till rationalitet och sanning leder till tolerans för historierevisionism, religion, rasism och vem vet vad.

Ja, det kan jag hålla med om men samtidigt har vi som konsumenter också ett ansvar att vara kritiska och ifrågasätta, samt ta reda på fakta själva och kanske inte tro på all "information" i spel/filmer etc. som ska vara "verklighetsbaserade". Är man intresserad av historia finns det böcker, historietidningar och en hel drös andra material som är mer tillförlitliga än ett spel.

"Vad för skit skulle de ha gjort under andra världskriget?"

Röda arméns soldater gjorde sig kända för grov plundring och våldtäkter mot både tysk och annan befolkning (baltiska och östeuropeiska medborgare) i de befriade och ockuperade områden. Ett undantag var Nordnorge som befriades utan övergrepp från Röda arméns sida.

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6da_arm%C3%A9n (under rubriken "Segertåget mot Berlin")

"Vad gjorde Stalin mot sin egen befolkning?"

Åren 1936–38 pågick den stora utrensningen (kallad jezjovsjtjina, efter Nikolaj Jezjov), med skenprocesser mot Stalins förutvarande bundsförvanter Kamenev och Zinovjev, där de under tortyr avgav bekännelser om kontrarevolutionär verksamhet (se även Moskvarättegångarna). Terrorn mot folket trappades upp ytterligare i och med att Stalins verklighetsuppfattning blev allt mer diffus. Han propagerade allt mer hätskt mot de fiender han såg både inom och utom landet, och säkerhetspolisen rensade troget upp bland de anklagade: vanliga medborgare, partimedlemmar, militärer och till och med NKVD-agenter.

Arresteringar och avrättningar skedde både på uppdrag av de sovjetiska toppledarna, och av de lokala regionerna i landet som tilldelades kvoter för eliminering, varefter de rapporterade "framsteget". De flesta dödslistorna är undertecknade av Stalin, Molotov, Lazar Kaganovitj, Vorosilov, Andrej Zjdanov och Mikojan. Till exempel den 12 november 1938 undertecknade Stalin och Molotov avrättningsdirektiv för 3167 personer. Oftast avrättades eller i bästa fall arresterades och/eller deporterades släkt och vänner till offren.

Eftersom fienden kunde finnas var som helst kunde den också vara vem som helst – ingen gick säker. Stalin lät till och med avrätta eller fängsla många av sina nära medarbetare och vänner samt deras familjemedlemmar som medskyldiga i massmorden, som till exempel Molotovs hustru Polina. Tsartidens system med inrikespass återinfördes, tortyren godkändes av Stalin som metod och alla brott skulle kunna ge dödsstraff för alla över tolv år.

Den stora utrensningen fick sin kulmen med skenrättegången mot Rykov och Bucharin, där de under tortyr skrivit på bekännelser där de anklagade varandra. Stalin ville utplåna alla spår av historien där han själv inte var hjälte. Sammanlagt under de två år tjistkan varade, arresterades c:a 7 miljoner sovjetiska medborgare, av vilka det stora flertalet skickades vidare till Gulag.
I slutänden var Stalin, förutom Lenin, den ende medlemmen av kommunistpartiets politbyrå från 1917 som dog av ålder. Trotskij mördades på Stalins uppdrag och samtliga övriga politbyråmedlemmar avrättades.

I dag är det fortfarande omtvistat hur många som egentligen fallit offer för de avrättningar, deporteringar och hungersnöd som förekom under Stalins tid i Sovjetunionen under 1924-1953. Efter Sovjetunionens kollaps 1991 har hemliga arkiv gjorts tillgängliga.
Det finns forskare som hävdar att Stalins repression ligger på runt 4 miljoner offer, andra menar istället att siffrorna är betydligt högre än så. Till exempel den ryske författaren Vadim Erlikma har bland annat gjort följande uppställning: avrättningar 1,5 miljoner, gulag 5 miljoner, deporteringar 1,7 miljoner (av totalt 7,5 miljoner deporterade), och ytterligare 1 miljoner tyska krigsfångar och civila, sammanlagt runt 9 miljoner offer.

En del västhistoriker, som R J Rummel, har kommit fram till siffror mellan 60 och 70 miljoner döda. Men detta har av många ansetts i överkant och har heller inte kunnat bestyrkas med det arkivmaterial som finns. De tidigare hemliga arkiv som finns tillgängliga, och som fortfarande ofta har starkt begränsad öppenhet, menar somliga inte är tillförlitliga, eftersom hemlighetsmakeri, falsarier, brister i dokumentationen och förlust av dokument under andra världskriget kan hindra alla som vill ställa upp tillförlitliga siffror. Den omstridde forskaren Robert Conquest har angett siffror på mellan 20 och 30 miljoner dödsoffer, siffror som ställts upp innan Sovjetunionen upplöstes, delvis innan Solzjenitsyns GULAG-arkipelagen publicerades

Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Josef_Stalin#Terrorn_under_Stali...

Stalin var i mina ögon lika sjuk i huvudet som Hitler och inget annat än en massmördare, oavsett uppsving i livsvillkor och levnadsstandard. Ryssarna besegrade inte Tyskland själva och de fick även innan USA gick med i kriget hjälp pga. den så kallade Lend-Lease Act. http://sv.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease_Act
Och ifall inte Stalin varit så paranoid och avrättat flera officerare i Röda armen så kanske tyskarna aldrig tagit sig längre in i Ryssland än vad de faktiskt gjorde.


signatur

If you can't convince them, confuse them!

1
Skriv svar