Information

Ibland räcker inte en del av internets medier till när det gäller att kommunicera på ett snabbt sätt. Vem orkar hålla en lång, invecklad diskussion angående Nietzsches tankar om övermänniskan över ett så långsamma medier som via mail, eller över ett diskussionsforum? Ni som har försökt vet att det inte fungerar så bra, vad som behövs är ett sätt att direkt kunna prata med varandra och kanske många andra lik- och oliksinnade personer. Entré IRC!

IRC är en förkortning av Internet Relay Chat, ett protokoll för realtidschat. För att kunna koppla upp sig på IRC så behöver man en IRC-klient. Den enklaste mest använda klienten är mIRC som endast finns till Windows. Det finns så klart en hel bunt andra IRC-klienter, t ex Klient och vIRC. *nix-folket (ni vet vilka ni är) kan använda program som Irssi och Xchat.

Alla klienter fungerar i grund och botten på samma sätt, den kopplar upp dig till en server i ett IRC-nät. IRC-näten består oftast av många servrar som var och en har många påloggade användare. Vips kan du komma i kontakt med tiotusentals andra personer på samma IRC-nät som du.

Det bästa man kan göra när man kopplar upp sig på ett IRC-nätverk är att läsa reglerna för just det nätverket. Får man prata om piratkopierad programvara? Vad händer om man klistrar in för långa texter? Vissa nätverk är strängare än andra och det är alltid bra att hålla koll.

För att komma in på IRC-nätverket QuakeNet använder du kommandot: /server irc.quakenet.org. Väl inne så gäller det att hitta lämpliga kanaler att hänga och samtala i. Är du intresserad av C++, försök kanalen #c++ genom att skriva /join #c++ och se om någon är där. Det är bara att chansa i början (tänk dock på att namnet på de flesta kanaler börjar med en fyrkant (#)).

Vi på FZ har en egen kanal på Quakenet, den har det lämpliga namnet #FZ. Om du vill ta kontakt med någon som jobbar på sidan, eller om du kanske bara vill prata med andra läsare är detta det perfekta stället att börja på.

Vill du ha mer hjälp om exakt hur din IRC-klient fungerar, använd hjälpfunktionen i programmet. Där står det svar på de flesta frågor och du kan få tips om vilka olika kommandon som finns till bruk.

En sista brasklapp: Något som är väldigt viktig att tänka på är Netiquette, vilket står för Network Etiquette, det vill säga hur man ska bete sig över internet. Läs gärna igenom det som står där och ta lärdom av det innan du beger dig ut i cyberrymden.

FZ