<img align="right" src="http://xtrmntr.fz.se/fz/nyheter/paradox.jpg" width="128" height="30" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>Pressvisningar hänger för det mesta samman med att utgivarna vill få uppmärksamhet för ett nära förestående spelsläpp. När #Paradox Interactive i fredags förra veckan bjöd in ett gäng svenska speltyckare var det med vetskapen att ett helt koppel spel, dock inget egenproducerat, väntar på att landa i butik under nästa månad. Flera av dem ges ut i samarbete med den franska partnern #Focus Home Interactive. Vi kunde förstås inte missa detta tillfälle utan begav oss till Paradox kontor i Hötorgsskrapan för att se vad de har i bagaget.

#Frontline: Fields of Thunder

I en spelvärld där framgång stavas franchising hör namnbyten till undantagen. Icke desto mindre är detta vad som "drabbat" #Frontline: Fields of Thunder, #Nivals tredje instans av den hårdhudade strategiserien #Blitzkrieg. Orsaken är att utgivaren Paradox vill äga rättigheterna till spelet och därmed få makten över utvecklingen, vilket ger möjlighet att utveckla konceptet vidare (det viskas om planer på att flytta till Koreakriget).

<center><img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Frontline__Fields_Of_Tunder/0_shot-2006.11.16-3.thumb.jpg" width="128" height="96" border="1" hspace="5" vspace="5"></img><img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Frontline__Fields_Of_Tunder/shot-2006.09.13-9.thumb.jpg" width="128" height="96" border="1" hspace="5" vspace="5"></img></center>

Frontline fortsätter därmed på den inkörda stigen, det vill säga hårdnackad realtidsstrategi under andra världskriget. Fredrik Wester på Paradox berättar att man denna gång vill nå en gyllene medelväg mellan ettans komplexitet och tvåans mer lättsmälta (och enligt hardcore-folket för enkla) upplägg. Ett tjugotal uppdrag fördelade på två kampanjer väntar och det fina i kråksången är att priset blir något lägre än för fullpristitlar (30 euro, omkring 300 kronor). Premiär i mitten av mars, håll utkik efter vår recension innan dess.

8 MB filmklipp

#Sherlock Holmes: The Awakened

Om du läste vår förhandstitt nyligen vet du vad det rör sig om - äventyrande och problemlösning med den klassiska detektiven bakom förstoringsglaset. Men historien härstammar inte från Arthur Conan Doyles romaner. Istället mixas Londonmiljöerna med en annan författares verk: H.P. Lovecrafts Cthulhu-mytologi. Detta gör att vi får åka världen runt, till exempel till Skottland och New Orleans i USA, i jakten på de onda krafter som herr Holmes är satt att avslöja.

<center><img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Sherlock_Holmes__The_Awakened__PC_/sh001.thumb.jpg" width="128" height="93" border="1" hspace="5" vspace="5"></img><img src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Sherlock_Holmes__The_Awakened__PC_/sh007.thumb.jpg" width="128" height="93" border="1" hspace="5" vspace="5"></img></center>

Kombinationen mästerdetektiv med logik som vapen och äventyrs-/problemlösarspel ser ut att bli en riktigt lyckad kombination. Grunderna är desamma, vilket borgar för att du kommer få motionera hjärncellerna en hel del innan mysteriet är löst. En annan intressant aspekt är att det hela utspelas i förstapersonsperspektiv; om det har någon praktiskt betydelse återstår att se, men det är skönt att se att någon vågar utveckla den traditionstyngda genren. Spelet ska finnas i butik när du läser detta.

Läs vår förhandstitt

#Trackmania United

Gratis och bra onlinemöjligheter - två starkt bidragande skäl till att ett spel blir framgångsrikt. Från början stämde detta dåligt in på #Trackmania, men gratisliret #Trackmania: Nations väckte allmänhetens intresse för denna arkadracingserie. I mars landar nästa instans, #United, som trist men fullt förståeligt återgår till den kommersiella modellen.

Det ska genast sägas att nykomlingen är väldigt lik det förra spelet, både vad gäller innehåll och utseende. Damien Mauric från Focus sticker <img align="right" src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/TrackMania_United/TMU4.thumb.jpg" width="128" height="96" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>inte under stol med att det mesta handlar om förbättringar av ett redan fungerande koncept, där man lyssnat på spelarnas önskemål och satsat hårt på att finslipa onlinedelen. Det innebär att du via spelets gränssnitt kommer åt mängder med information, till exempel nyheter, diskussionsforum, bilar och banor. De två senare tillverkas av spelarna via den lättskötta editorn och du kan både köpa och sälja banor, detta med spelvalutan "coppers". Blir din kreation populär kan du räkna med att få in rejält med pengar, användbara för att köpa eller låsa upp ytterligare prylar. Det finns möjlighet att skapa och gå med i grupper, och därefter prata med och tävla mot likasinnade. På nedladdningssidan TM Exchange, som nås infrån spelet, finns i nuläget hundratusentals banor tillgängliga för seriens olika titlar, och du hittar också mängder av filmer som snickrats ihop utifrån spelets smidiga reprisfunktion.

Trackmania United ser ut att bli en värdig fortsättning på en rasande rolig spelserie. En i mina ögon gigantisk nackdel är att kopieringsskyddet Starforce återvänder. Mauric försvarar beslutet med skyddets effektivitet: han hävdar att inga av företagets Starforce-skyddade spel knäckts. Dessutom ska en ny, stabilare version användas. Tro det om du törs - hans dator kraschade under visningen, vilket ger åtminstone mig kalla kårar...

Plocka hem gratisliret Trackmania Nations

#Runaway: The Dream of the Turtle

Efter ett decennium i dvala blir de allt fler, äventyrsspelen som trampar i #LucasArts traditionstyngda <img align="right" src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/Runaway__The_Dream_Of_The_Turtle__PC_/R2_screenshot_19.thumb.jpg" width="128" height="75" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>fotspår. #Runaway: The Dream of the Turtle följer troget arvet, med allt vad det innebär av tids- och tålamodskrävande klurigheter. Den läckra grafiken är av cel shading-modell (det ser ut som en tecknad serie) och upplägget lånar friskt av den klassiska Monkey Island-serien. Storyn drar igång med att du och din flickvän kommer ifrån varandra när ert flygplan kraschar i djungeln och givetvis väntar oändliga mängder mer eller mindre kluriga problem och humoristiska absurditeter innan ni får krama om varandra igen.

Runaway 2 släpptes i bland annat Frankrike redan i höstas. I början av mars är det tänkt att dyka upp på våra breddgrader. Älskar du retroäventyr är detta definitivt något att skriva upp på inköpslistan.

Testa demoversionen

#32nd America's Cup

I praktiken del <img align="right" src="http://www.fz.se/bildarkiv/images/32nd_America_s_Cup_-_The_Game/VSKAC32-C.thumb.jpg" width="128" height="96" border="1" hspace="5" vspace="5"></img>fem i Virtual Skipper-serien, alltså simulation av tävlingsseglandets vedermödor. Som namnet antyder står den anrika tävlingen America's Cup som förebild, vilket innebär att att du får möjlighet att segla årets alla deltagare, bland annat svenskbåten Victory Challenge. Innehållsmässigt väntar stora doser realism, medan själva seglandet är en mer arkadbetonad historia. Dessvärre gjorde en kraschad dator att vi inte fick se någon färsk upplaga, men den färdiga versionen kastar loss i slutet av juli.

Diskutera artikeln i FZ:s forum