I december förra året rapporterade vi att Stalker-utvecklarna #GSC Game Worlds skulle stänga ner. Det såg då mörkt ut för #S.T.A.L.K.E.R. 2, men utvecklarna utlovade att de skulle göra sitt bästa för att få till det ändå. I januari i år lät vi sedan rapportera att spelet levde igen men nu har de gamla utvecklarna tillkännagett på officiella Stalker-twittern att Stalker 2 inte blir av. Anledningen uppges vara att de inte lyckades skaffa sig rättigheterna för varumärket.

Däremot har flera av utvecklarna dragit igång studion #Vostok Games som tar inspiration från Stalker-serien för ett mmofps med free-to-play-grund, #Survarium.

– Konceptet bakom Survarium är en evolution av S.T.A.L.K.E.R.-idén som vi har jobbat på under de senaste tio åren. Survarium kommer gå mycket längre och tvinga mänskligheten att kämpa för överlevnad inte bara i den avgränsade Tjernobyl-zonen, utan på en bra mycket större arena, säger projektchefen Ruslan Didenko.

– Teknologi mot natur, rationalitet mot mysticism. En sådan konfrontation låter oss ta en ny titt på de nuvarande händelserna i vår värld. Survarium kommer erbjuda spelare en atmosfärisk värld där civilizationen har kraschat, fylld med fraktioner och enstöringar, stalkers och jägare som överlever i en vild animalisk miljö, säger huvud-speldesignern Aleksey Sytianov.

Spana in Vostok Games första utvecklardagbok där de förklarar allt mer i detalj.