För någon vecka sedan meddelade Studio Wildcard att Ark 2 försenas till nästa år och att vi under tiden skulle få en remaster av det första spelet. I motsats till vad de antytt tidigare så skulle remastern dock inte släppas som en gratis uppdatering till ägarna av originalspelet, utan säljas i ett paket tillsammans med Ark 2 för 50 dollar, vilket inte inkluderade de remastrade versionerna av spelets expansioner.

Detta fick en hel del kritik, framförallt eftersom studion även kommer att stänga servrarna för originalspelet och mer eller mindre tvinga dem som vill fortsätta spela på officiella servrar att köpa remastern. Nu har Wildcard svarat på kritiken och säger att de förstår det problematiska i att ta betalt för ett spel som inte ens har visats upp (Ark 2) och att spelare ska behöva köpa DLC till remastern.

Därför har de möblerat om i prisupplägget och tagit bort paketet med remastern och uppföljaren, för att istället sälja remastern separat för 60 dollar, vilket då kommer att inkludera samtliga expansioner. Alla dessa kommer dock inte att vara tillgängliga direkt vid släppet, utan inledningsvis är det battle royale-läget Survival of the Fittest och expansionen Scorched Earth som gäller. Därefter kommer Aberration, Extinction och de båda Genesis-expansionerna att släppas under 2023 och 2024.

Angående det faktum att remastern varken blir gratis eller bakåtkompatibel säger de att den inledande planen bara var att ta Switch-versionen av spelet och ta bort de grafiska begränsningarna. Planerna ändrades dock till att göra en mer omfattande remaster och dra full nytta av den nya tekniken. Ändringarna är i slutänden så omfattande att sparfiler, moddar och annat från originalspelet inte kommer att fungera som de ska, och resurserna som krävs för att hålla igång de gamla servrarna separat sägs vara för stora.

Sparfilerna från dessa servrar kommer dock att tillhandahållas så att spelarna kan använda dem på inofficiella servrar och därmed inte förlora allt de byggt och gjort.