Uppdatering (21/11): Efter ännu en försening ska Xbox Series-versionen vara redo för release klockan 18 i dag (tisdag den 21 november), vilket innebär en veckas försening mot vad som sades nedan. Håll tummarna på dina små, små armar för att det blir av.

Till PS5 har det dykt upp nytt krångel, vilket gör att man inte får ordning på certifieringen. Med andra ord: ännu en försening, och ingen release denna månad. Det siktas nu på premiär tidigt i december. Den som inte får sin art utrotad av asteriodnedslag eller annat får se.

Ursprunglig nyhet: Nya besked om konsolversionerna av Ark: Survival Ascended, och det är både vin och vatten. Vinet består i att spelet släpps i early access till Xbox Series den 14 november, eller tisdag nästa vecka om du så vill. Och vattnet som späder ut den goda vinsmaken är att PS5-versionen försenas.

Tanken var att båda konsolversionerna skulle lanseras i early access samtidigt, men av okänd anledning behövs lite mer tid. Det låter dock som att man är i slutskedet, för det siktas premiär i slutet av november. Nytt datum meddelas så snart det är satt.

Ark: Survival Ascended är en Unreal Engine 5-remake av Ark: Survival Evolved, survival-liret med dinosaurier som hade premiär 2017 efter två år i early access. Nyversionen tillkännagavs i vintras, och har lyckats röra upp spelarnas känslor flera gånger. En sån grej är att originalets servrar stängdes ner i september så spelare som vill fortsätta tvingas betala för remaken. En annan är nyversionens skick: Steam-köparna har gett den massiv kritik för att vara extremt prestandakrävande och kraschbenägen.

Så utvecklarna lär ha att göra. Spelet ska släppas skarpt under 2024. Då ska även den ritkiga uppföljaren, Ark 2, ha premiär.