Det är få företag som har lika ikonisk status inom den extremt nischade marknaden musmattor. Efter fjorton år i branschen trevar man sig ut på en ny marknad med MS-3, en gnagare som precis som musmattorna är tänkt att vända sig till gamers. Det börjar faktiskt riktigt lovande.

Den mest synliga skillnaden jämför med andra gnagare är etagerna på höger sida. Tanken är att man har pek- och långfingret liggande på musknapparna som vanligt, sedan vilar ringfingret på det översta av de två etagen och lillfingret på det nedersta. På villkor att du har en lagom stor hand är det otroligt bekvämt. Faktiskt en av de bekvämaste jag har provat.

Fingertrappan till höger är faktiskt riktigt bekväm

Vänster sida är en helt annan historia. Jag vet inte riktigt hur Funcs teknikers händer ser ut, men deras högertummar är uppenbarligen längre än min och har en extra led. Totalt finns det tio knappar, varav fyra för tummen. Det är just tumknapparna som inte är placerade helt lyckat. Den främre av de två översta, inga problem, men den bakre når jag bara som jag skrynklar ihop tummen. Den nedersta ger mig två fysiska alternativ: skrynka ihop tummen igen, eller försök trycka på den genom att pressa utsidan av tummen nedåt på knappen. Den främre knappen, kallad Instant Aim-knappen eftersom den drar ner DPI:n för att det ska bli lättare att sikta i skjutspel, når jag inte utan att flytta hela handen.

Knapparnas placering gör att det alltid är några man inte når bekvämt.

Om man tittar under den imaginära motorhuven hittar man prestanda som är fullständigt godkänd utan att för den delen vara riktigt rafflande. Kontrollprogrammet är visserligen fult som stryk, men tydligt och överskådligt så det är inga problem att anpassa musen. DPI:n är växlingsbar mellan 90 och 5670 vilket gör att det finns något som passar alla, och det inbyggda minnet rymmer tre profiler som låter dig anpassa alla aspekter av hur du vill att musen ska uppträda, men personligen tycker jag att tre profiler är för få. Det går inte ens att skapa fler och välja vilka man vill lagra i musen, tre är max, punkt slut. Om du är en extrem makroanvändare tycker du kanske att det är torftigt med maximalt 20 kommandon i ett makro (och upp till 60 makron), men det räcker för de allra flesta.

Funcs första försök att göra en gamingmus tycker jag har varit framgångrikt om man förväntar sig att det ska vara pålitlig och duglig mus fri från överraskningar med en prislapp på 700-800 spänn vilket överensstämmer med det du får. Det är gamingmössens motsvarighet till en familjebil med plats för ungar och en lerig hund och inte någon italiensk sportbil.

Uppdatering: Via mjukvaran går det att skapa fler profiler än de tre du kan lagra i musen.