Typ: Recension

3065 artiklar i arkivet.

Filtrera
0

Halo

Giganten har landat. Med ett brak som uppmättes till 7,8 på Richterskalan slog Halo ner som en blixt i Sveriges spelbutiker och chockerade såväl anställda som gamers och vanliga förbipasserande. Microsoft ämnar göra med Halo vad de gör bäst – pumpa in pengar, pusha sin produkt och köra över allt motstånd. Men kan ett två år gammalt spel verkligen dominera PC-spelscenen? FZ har dragit på sig Master Chiefs galoscher ett tag för att se om de fortfarande är funkis.

0

Rebels - Prison Escape

Inom en snar framtid anländer Commandos 3 till alla smygarstrateger där ute. Det populära serien tog sin början för cirka fem år sedan och gav alla en kvalitativ upplevelse som inte bara bestod av resurshantering eller hjärndöd skjuta-action.
Rebels – Prison Escape är i mångt och mycket en tvilling till Commandos.

0

C&C Generals: Zero Hour

Ett tecken på ett spels popularitet är expansioner. Ta bara The Sims som exempel där EA spyr ur meningslösa tillägg som knappast berikar spelserien något nämnvärt. Allmänt talat förser många expansioner egentligen inte mycket vad gäller förändringar i spelupplägg och grafik, utan de ingredienser som tillförs är ofta nya uppdrag och nya enheter. Mycket av det som gjorde Command & Conquer-serien så speciell, som filmer och marina enheter, inkluderades inte i Generals då det släpptes för ett tag sedan. Nu släpper EA expansionen Zero Hour, där vi både finner filmer och marina enheter.

0

Mace Griffin: Bounty Hunter

Alla som någon gång sett en Star Wars-film vet troligtvis vem Boba Fett är och hur han tjänar sitt levebröd. Att vara prisjägare är väl ungefär som att vara polis, fast utan några moraliska stötestenar. Skjut det mesta som rör sig, med fördel innan det skjuter dig, är ett motto som kan hjälpa dig att överleva länge i Warthogs spel Mace Griffin: Bounty Hunter. FragZone har putsat pickadollerna och börjat spåra brottslingar i den stora kalla jymden.

0

Homeworld 2

Även om jag var en hängiven spelare av Command & Conquer- och Warcraft-spelen så blev spelgenren efter ett tag något tjatig. Uppföljarna erbjöd oftast bara snyggare grafik och en och annan liten innovation, men i det stora hela var grunden alltid densamma. Realtidsstrategispelen förändrades väldigt lite och man började undra om det kanske inte gick att förnya genren längre. Men för några år sedan såg Homeworld dagens ljus och bevisade att RTS-genren fortfarande kan utvecklas. Nu har äntligen Homeworld II kommit och bygger det vidare på ettans fungerande koncept eller försöker det sig på något revolutionerade igen?

0

Jedi Knight: Jedi Academy

Stjärnglansen må ha falnat en del från 70-talets ljussabelsviftande i Star Wars. Men på datorskärmar runt om i världen lever legenden vidare. Nytt för i år är att man kan ta värvning i Jediskolan, under ledning av ingen mindre än Luke Skywalker själv – i skepnad av Mark Hamill. Phat har studsat runt i bästa Star Wars Kid-stil den senaste veckan.

0

SpeedUpMyPC

Det är inte billigt att vara gamer, det är faktiskt rent av svindyrt. Förutom att man ständigt måste ha den bästa datorn för att få flest bilder per sekund i alla nya spel så måste man även köpa en grym mus, stor skärm, bra headset, schysst musmatta och sen som grädden på moset – alla spel. Vi har tagit oss en titt på SpeedUpMyPC, ett verktyg som ämnar göra din dators livstid längre.

0

BloodRayne

I folktron har vampyrer existerat i hundratals år. Det var inte förrän i slutet av 1800-talet som Bram Stoker med sin skräckroman Dracula utformade den moderna vampyren. Sedan dess har det släppts hundratals böcker och filmer med vampyrtema av varierande kvalité. Med datorspelens intrång i hemmen i början av 80-talet öppnades en helt ny dörr för vampyrindustrin. Den långkörande Castlevania-serien är kanske den mest kända. En av de senaste i raden av vampyrspel är Terminal Realitys BloodRayne.

0

Battlefield 1942: Secret Weapons of WWII

Svenska Digital Illusions Battlefield 1942 som släpptes för ett år sedan har blivit en succé som fortfarande lockar allt fler spelare. Även om de inte var först med konceptet så lyckades de med en nästan perfekt mix av infanteristrider och fordonsbataljer samtidigt som blandningen av realism och spelglädje var väl genomtänkt. Första tilläget - Road to Rome, fick bra kritik men har inte blivit samma succé som originalet. Nu släpper Digital Illusions kanadensiska kontor det andra tilläget – Secret Weapons of World War II. Fragzone tar sig en titt på om Secret Weapons är lika välgjort som Road to Rome och om det i så fall kan lyckas bättre med att nå ut till spelarna.

0

Republic: The Revolution

Tiden i Sverige går mot folkomröstning och debatten kring omröstningen har varit såväl hetsig som intensiv. Men många länder i världen har inte den demokrati som vi själva tar för givet. Tänk dig ett land där åsikter är förbjudna och där överträdelser mot lagen omedelbart straffas med döden. De existerar faktiskt! I Elixir Studios spel Republic: The Revolution är det din uppgift att revoltera mot den härskande diktatorn och åter igen bringa fred och rättvisa i staten Novistrana.

0

Pirates of the Caribbean

Om jag ska vara ärlig så var inte mina förväntningar inför Disney-filmen Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl alltför
höga. En Disney-film där Johnny Depp spelar en av huvudrollerna kan bara inte bli en bra film, trodde jag. Men så fel jag hade. Depps insats och filmen i sin helhet var en höjdare. Tack vare filmen fick jag höga förväntningar på det kommande spelet med samma namn. De ryska utvecklarna Akella hade mycket att leva upp till.

0

Midnight Club II

Den synnerligen populära arkadracingserien Need for Speed har genom åren mött konkurrens från flera håll. Bland alternativen märks Midtown Madness och Driver, men varken dessa eller några andra motståndare har lyckats sänka behovet av fart. Det senaste tillskottet i genren är Midnight Club II, ett av Rockstar Games iscensatt försök att med illegal gaturacing som lockbete ge genredominanten en match.

0

Dragon's Lair 3D: Return to the Lair

När ens allsmäktige redaktör delar ut spel bockar man och bugar. Är det ett spel man sett fram emot eller vet skall vara bra sitter man gärna länge med det. Dels tröttnar man sällan på att spela, dels vill man spela så pass mycket att det man skriver är välgrundat.

0

Star Wars Galaxies

Så var det då äntligen dags att sno systersonens lasersvärd av plast, dra på sig Darth Vader-masken inköpt från glassbilen i början av 80-talet och sätta sig ner med tidernas i förväg mest hypade onlinerollspel: Star Wars Galaxies. Först nu får vi svaret på universums viktigaste fråga. Lever det upp till förväntningarna?

0

Tomb Raider: The Angel of Darkness

Efter fem spel med titeln Tomb Raider har Lara Croft blivit något av en institution. I början släpptes ett nytt spel ungefär varje år, till glädje för tillbedjarna. Dock är det nu tre år sen vi senast stiftade bekantskap med den hästsvansförsedda våghalsen, så en gissning är att vi i och med det nya spelet, Tomb Raider: The Angel of Darkness, får se fler nyheter än vad vi är vana med. Eller förlitar sig Core Design på tidigare framgångar?

0

Neighbours from Hell

Har du någon gång ställt till med diverse djävulstyg och busat med folk när du var yngre? Kanske brukade du busringa på dörrar och utforskat din grannes trädgård? Eller är det till och med så att barnasinnet finns kvar hos dig? I vilket fall så har det blivit dags att plocka fram det igen. I Neighbours from Hell är det nämligen din uppgift att ställa till med ett så stort helvete som möjligt för din granne.

0

Warcraft III: The Frozen Throne

Det fanns en period i mitt liv när jag trodde att det var barnsligt att spela datorspel. Att det var något man skulle växa ifrån, och att vin, kvinnor och sång var roligare tidsfördriv.
   Så dum jag var.
   På senare år har jag förstått bättre. Men det man missade är svårt att ta igen. Visst hittar man understundom någon obskyr samlingsskiva och visst har man gjort klipp i beg-hyllor butiker runt. Men jag förtjänar nog ändå en hög piskrapp med den röda oxpiskan för att aldrig riktigt ha satt mig in i Warcraft-världen.

0

Chaser

Chaser, vad är det - sa jag samtidigt med en suck när jag tillfrågades att testa spelet. Av någon outgrundlig anledning hade jag nämligen helt missat vad Chaser var och därför var min entusiasm något begränsad. Men med en suck letade jag upp den officiella sajten och till min förvåning såg det här faktiskt ut som ett riktigt lovande FPS-spel. Chaser har förutom en intressant story och verklighetstrogen känsla också en underbar grafik. Jag skulle vilja kalla det här den nya generationen av FPS-spel. Vad menar jag då med det? Jo, läs nedan så förklarar jag.

0

Hulk

Har vi inte alla ett stort grönt monster inombords som vill komma ut och slå omgivningen i bitar? Eh.. nej, kanske inte, men det har i alla fall doktor Bruce Banner, mer känd som Hulken. Nu kan ni som läst serien, sett filmen och lagt pusslet dessutom prova på att vara den gröna jätten med hjälp av spelet. Men filmbaserade spel som släpps samtidigt som sin inspirationskälla brukar tyvärr alltför ofta vara dåligt genomförda. Kan Hulken möjligen lyckas undgå att uppfylla fördomarna och bli riktigt roligt? Quas tar på sig sin Hulkenmask och springer vrålande ut på gatan för att se hur roligt det kan vara att leka våldsverkande mutant.

0

Star Trek Elite Force II

Spel som bygger på välkända teman har en förmåga att alltid sälja bra oavsett hur bra eller dåliga de är. Dock hör det till ovanligheterna att det kommer en tvåa i serien, förutom i de fallen då originalet faktiskt var ett välplanerat och bra spel. Star Trek Elite Force sällar sig till just den kategorin och även om det saknade större innovationer var det ändå ett gediget spel, delvis beroende på spänningen att spela i Star Trek-universumet. Så det är inte alldeles förvånande att det nu kommer en uppföljare. Frågan är om tvåan kan stå på egna ben eller om det ändå behöver Star Trek-temat för att höja sig över mängden.

0

Red Faction 2

Det tycks ligga i mänsklighetens natur att vilja störta överheter. Åtminstone är det ett kärt tema i många spel, exempelvis det två år gamla Red Faction där en grupp gruvarbetare på Mars drog igång ett uppror mot sina brutala ledare. Storyn i Red Faction 2 är likartad, fast nu är det en diktator på Jorden som ska störtas. Ett gammalt tema i nya kläder, således. Frågan är om det håller för upprepning eller om det är lika dött som skägget Karl Marx idéer överlag.

0

Medieval: Total War - Viking Invasion

Visst är spel som hyser våra barbariska och krigiska förfäder alltid lite extra lockande för oss skandinaver. Tyvärr är ofta dessa spel antingen allmänt dåligt genomförda eller så lyckas de inte placera in vikingarna på ett bra sätt. Några sådana scenarion oroade mig dock inte när jag skulle testa Medieval: Total War – Viking Invasion då Total War-serien hyser några av de absolut bästa och mest verklighetstrogna strategispel som gjorts. Frågan var snarare om tilläggspaketet innehöll tillräckligt många nyheter för att fånga mitt intresse i ytterligare några veckor.

0

Flight Simulator 2004: A Century of Flight

Om ungefär ett halvår, i december, är det precis hundra år sedan bröderna Wilbur och Orville Wright genomförde den första kontrollerade flygningen med ett motordrivet flygplan. Den tolv hästar starka motorn lyckades hålla deras flygmaskin, Kitty Hawk, i luften i tolv sekunder innan gravitationen tog ned planet på marken igen. En mänsklig dröm hade blivit verklighet. Wilbur och Orville visste nog inte att dessa tolv sekunder kom att förändra världen för gott.

0

Blitzkrieg

Realtidsstrategispel som utspelar sig under andra världskriget har blivit en allt vanligare företeelse de senaste åren. Det realistiska Close Combat och det mer actioninriktade Sudden Strike är några av de mer kända titlarna. Just Sudden Strike är en serie som tilltalade mig i början, men efterhand som nya versioner släpptes utan så värst många förbättringar höll jag mig borta från uppföljarna. När jag såg den slående likheten mellan bilder från Sudden Strike och Blitzkrieg trodde jag det senare var ännu en kopia av de tidigare spelen och jag var inte alltför lyrisk. Men när jag upptäckte att det var en helt annan tillverkare så ökade intresset och jag bestämde mig för att ge spelet en chans.

0

O.R.B

Det har släppts en hel del rymdspel på senare tid. Efter att ha landstigit i Normandie och sett femtielva WWII-upplägg det senaste året kanske trenden börjat svänga? O.R.B – förkortning för Off-world Resource Base – är ytterligare ett i raden av strategispel i vacuummiljö som landat på FZ-labbets testbänk under den senaste tiden. Raging Ronin har dragit på sig sin rymdspandex för att ta reda på vad som pågår.