Razer har sedan debuten med sin Boomslang profilerat sig som ett företag med produkter för de av oss som tar det här med datorspel lite mer seriöst än andra. Gemene man får knappast ut något extra av deras hypermoderna möss, tangentbord och musmattor, men för de som tävlar i spel som Counter-Strike eller Quake kan däremot rätt hårdvara faktiskt ge dig en viss fördel gentemot dina motståndare. Med detta i åtanke har Razer utvecklat sitt första headset, som de hoppas ska bli ett måste för alla gamers som vill följa i Fatal1tys och Heatons fotspår.

För att åstadkomma detta använder de sig, som sig bör, av det senaste tekniken har att erbjuda eller vad sägs till exempel om en 99 % syrefri kopparkabel för att ljudsignalen ska bli så ren som det bara går. Om just denna nyhet ger någon hörbar skillnad i slutändan är tveksamt, men det låter om inte annat imponerande och det är förmodligen precis det som Razer är ute efter. Kabeln räcker dock inte för dig som vill få ut maximal kvalitet utan då rekommenderar Razer också att du använder dig av deras egna ljudkort Barracuda AC-1. De har till och med utvecklat en specifik ingång, Razer HD-DAI, till ljudkortet som deras egna headset kan använda sig av, något som enligt dem själva ska förbättra ljudupplevelsen ytterliggare. Tyvärr fanns inte det ovan nämnda ljudkortet att tillgå under testdagarna och därför användes det betydligt äldre men också mycket vanligare Soundblaster Audigy 2 i våra tester.

Specifikationerna ser ut så här:

  • Åtta separata högtalare: sex för mitt-/höga frekvenser, två för bas

  • Individuell kontroll av volymkanaler / en huvudvolymkontroll

  • Avtagbar mikrofon

  • Sex analoga kanalingångaSr

  • Åtta förstärkare, innefattas i volymkontrollsenheten

  • Uteffekt på 330 mW

  • Razer HD-DAI (High Definition-Dedicated Audio Interface)

  • 99 % syrefri kopparkabel

  • Frekvensomfång: 1,50 Hz ~ 20 000 Hz

  • Kabellängd: 2 meter

Stilrent och bekvämt

Det första som slog mig när jag öppnade förpackningen var att Barracuda har den typiska look som blivit synonymt med Razers produkterserier. Den svarta matta färgen som endast avbryts av ett par självlysande logotyper känner vi bland annat igen från deras populära möss. Det är alltså inte extravagant eller nyskapande på något sätt, utan istället enkelt och stilrent, men det är samtidigt svårt att ha något emot det och gillar du utseendet på deras möss kommer du förmodligen älska deras headset.

Lurarnas passform och bekvämlighet är två faktorer som inte ska underskattas. Även om de levererar ypperligt ljud är det ingen fröjd att använda ett par som efter några timmars användning har gjort öronen både möra och heta. Som tur är lider inte Barracuda av dessa skavanker och det var med viss tillfredsställelse som jag kunde konstatera att mina öron var både svala och välmående trots åtskilliga timmars bruk.