Förutom extremt vitala redskap som skärm och tangentbord så finner vi också något slags pekdon. Nu kanske du tänker att jag är onödigt omständlig när jag skriver pekdon och inte mus, men det är faktiskt inte så att alla använder mus, inte ens i spel. Också så kallade trackballs är populära, kanske inte i samma utsträckning som dagens möss, men ändå ett par procentandelar på marknaden. De som inte vill ha en trackball (trots att den onekligen ser rätt häftig ut) väljer oftast den mus på marknaden som har det mest tilltalande utseendet. Att musen har en lysande röd undersida och saknar muskula ger en coolhetsfaktor utan dess like och just därför har många införskaffat sig optiska möss. Men går det att spela med en optisk mus? Vi ämnar ta reda på just detta och vår försöksmus är den nya IntelliMouse Explorer 3.0 från Microsoft.

Explorer gör mer än att surfa

Explorer är ett namn som Microsoft använt sig flitigt av. Det bruk av ordet de flesta av oss känner till är givetvis storkändisen Internet Explorer som troligtvis inte lämnat någon oberörd. Men de av oss som också är bekanta med det utbud av möss som Microsoft har vet att IntelliMouse Explorer är namnet på flagskeppet i Microsofts serie optiska möss som dessutom har funnits i drygt ett år på marknaden. Vad är det då som gör att Microsoft släpper en nydesignad variant av musen med versionsnumret 3.0? Är det bara för att tjäna pengar eller ligger något annat bakom?

Svaret heter precision. De som när de optiska mössen lanserades inhandlade en sån här rödlysande styrdosa märkte snart att den hade lite problem att hänga med i svängarna om man rörde handen för snabbt. Anledningen är antalet bilder per sekund, som i den musen angavs till 1500. Detta låter säkerligen mycket att en simpel kamera i en relativt billig mus kan ta hela 1500 bilder per sekund, men i sammanhanget är det en rätt banal summa.

Den nya versionen av Explorer-musen har en bps (bilder per sekund så klart) på fyra gånger så mycket som dess föregångare. Kvicka mattesnillen räknar snabbare än ljuset ut att detta blir 6000bps. Innebörden av detta fyrsiffriga tal blir helt konkret och praktiskt att musen hänger med, i ur och skur kan man nästan säga, även fast jag starkt betvivlar att den gillar vatten. Du kan sitta och rycka hur frenetiskt du vill, när jag själv prövade så hängde den utan tvekan med.

Inte för många knappar

Knappar är enligt min mening överskattade när de framförs i stor mängd. Jag vill inte ha en mus med hundratals små knappar som man råkar klicka på, det är bara onödigt. Explorer-musens fem knappar är något i översta laget, men de kommer snabbt till användning. Men det mycket välgjorda programmet IntelliPoint 4.0 som inkluderas kan man använda samma knapp till olika saker beroende på vilket program du använder. Tag dig ett par minuter till att konfigurera musen och du kommer att förstå direkt vad jag menar.

Också själva utformningen av musen är annorlunda mot dess föregångare. Visserligen har Microsoft behållit den något futuristiska och moderna designen i ljus- och mörkgrå. Däremot har man (om jag känner rätt) gjort musen något mer långsmal. Den största förändringen som inte syns men som faktiskt känns ordentligt är de två stora knapparna som fått varsin inåtbuktning. På så sätt tenderar pek- och långfingret att ligga kvar istället för att glida utåt kanterna, en mycket välkommen nyhet.

Den här musen är helt enkelt en dunderhit från Microsofts sida. Jag ser ingen anledning alls att inte ge den högsta betyg och att rekommendera den för gamers, då den äntligen har en precision som går att spela med. Musen har redan släppts från Microsoft, så skynda dig till närmaste datorbutik och köp din egen!