Titeln sammanfattar egentligen allt. The Sims 2 Året Runt återskapar i virtuell mening vår, vinter, sommar och höst. Den eviga sommargrönska som präglat The Sims 2 är med andra ord till ända så snart innehållet på dvd-skivan är installerat - med en 20 dygn lång årscykel hinner man på en kväll uppleva såväl vinterns förkylningar som sommarens värmeböljor. I spelteknisk mening är nyheterna snarast ett komplement till det befintliga innehållet - åtminstone så länge du håller dina spelfigurer inomhus. Året Runt flyttar fokus från förortens vardagsrum till dess trädgårdar och blir därmed i första hand en angelägenhet för spelets barnfamiljer.

Nytt innehåll

- för friluftsintresserade simmar

Tanken är att varje årstid skall sätta sin egen särprägel på året - hösten bjuder på hoppvänliga lövhögar, vintern på snögubbar och presenter, våren på vattenpölar och spirande kärlek och sommaren på grillfester och värmeböljor. Upplägget må vara både krystat och förutsägbart, men efter en stund med Året Runt känns den nya dagordningen som den enda rätta. Trots att årstiderna i grafisk mening inte illustreras på annat sätt än med nya texturer och en handfull vädereffekter suddar de ändå ut en del av den linjära design som spelserien hittills dragits med.

Vid sidan av de årstidsrelaterade aktiviteterna - som i de närmaste känns som en lättvindig parentes Snajsiga FZ-kläder - är det nya odlingssystemet den enda interaktiva nyheten. I sitt enklaste utförande sker det med hjälp av en säck digital gödsel och några frön - så, vattna, sköt om och spraya bort nyfikna insekter. Visar sig vädret från sin goda sida kan spelare med gröna fingrar skörda bär och grönsaker på höstkanten. Året Runt begåvar därtill spelets byggläge med helt nya element för växthusbyggen. Även om idén med odlingssystemet lovar mycket håller det tyvärr ganska tunt. Att trots ett halvårs rigorösa insatser med vattenkannor och spaljéer se jordgubbsplantorna slokna i slutet av sommaren är inget annat än frustrerande.

Ljummet intryck

- genomarbetat men innehållsfattigt

I allt övrigt kan Året Runt liknas vid de rester som numera går att förvara i spelets digitala kylskåp. Expansionens halvdussin nya karriärslägen och några nya föremål är ingenting vi inte sett tidigare, om än i andra former. Att kunna klä sina spelfigurer i särskilda ytterkläder eller låta dem ha särskilda frisyrer vid festtillfällen är förvisso välkommet men i sig själv ingenting som imponerar. Trots att det innehåll Maxis ändå erbjuder håller samma genuint genomarbetade klass som föregångarna gör är man ute på spelbranschens tassemarker när man marknadsför och säljer Året Runt som en regelrätt expansion - i synnerhet då den i själva verket påminner om en större patch.

Med det sagt visar ändå Electronic Arts att man tar ett tekniskt ansvar för The Sims 2-serien. Nyheterna må vara få och Året Runt är inte Sims-familjens juvel. Likväl är expansionen i sedvanlig ordning professionellt utformad och välintegrerad med spelet. För den som till varje pris vill klä sin virtuella verklighet i höstfärger och vinterskrud är The Sims 2: Året Runt ett välbalanserat verk som tillför ett nytt lager av kontinuitet till spelet. Den som hellre håller i slantarna lägger dem förslagsvis på någon av de tidigare och mer prisvärda expansionerna istället.

Testdator:

AMD Athlon XP 2500+
Creative X-Fi Fatal1ty
ATI Radeon 9600 Pro 128 MB
1024 MB RAM
Windows XP (SP2)