Entré för EluminiX från Auravision – en samling 102-tangentersbrädor med smäcker design – och framför allt: bakgrundsbelysta tangenter. Tangentbordet har enligt uppgift redan gjort stor succé på LAN-partyn världen över, men vi svenskar har fått ge oss till tåls - det har inte funnits att få tag på med svenska tangenter. Inte förrän nu, då lilla Strigo AB skaffat sig licens på att ta fram och sälja en svensk version av EluminiX.

EluminiX berömmer sig för att vara världens första belysta tangentbord, vilket är en sanning med modifikation, bakgrundsbelysta tangenter fanns som nyhet på Macintosh Powerbook G4 redan förra sommaren. Men det är förvisso första gången som det går att få tag i ett vanligt PS/2-tangentbord som också lyser tjusigt i mörker – till stor glädje för alla som sitter hemma och ugglar i skum belysning eller vill LAN:a på natterna när alla andra försöker sova.

Tekniken bakom EluminiX kallas för elektro-luminiscens (om jag översätter det hela rätt), och utvecklades från början för USA:s militärmakt, som behövde utrustning som fungerade i dåligt upplysta miljöer, eller till och med i komplett mörker. Fördelen med tekniken är att den är mycket energisnål, EluminiX behöver ingen separat strömförsörjning utan klarar sig med spänningen från PS/2-kontakten.

Belysningen från tangenterna är precis lagom stark för att man lätt ska kunna se bokstäverna i mörker, utan att för den skull bli bländad av ljuset. Dessutom är det lagom stort, och är befriande befriat från onödiga funktionstangenter, av den typ som andra tillverkare tenderar att montera på för att kunna ta ut ett högre pris. Tangenterna har precis lagom motstånd, och de sitter på lagom stort avstånd från varandra. Dessutom har man vunnit några centimeter i bredd och höjd genom att komprimera funktions- och piltangenterna (det är väl ganska få som inte spelar med WASD-uppsättningen numera), och resultatet är ett litet smäckert tangentbord som lätt ryms i vilken ryggsäck som helst. Vad gäller känslan brukar jag alltid jämföra med Apples tangentbord när jag testar (de är överlägset bäst ergonomiskt) och EluminiX känns nästan som att sitta framför G4:an eller PowerBooken. Så det är inte bara snyggt att se på, det är skönt att använda med.

Vad jag däremot inte förstår är varför det inte finns med någon USB-kontakt. Så vitt jag kunnat läsa mig till om tangentbordet i fråga så ska det fungera i ett USB-uttag, men då måste man själv skaffa en PS2-USB-adapter. Sådana är säkert inte dyra, men det borde levererats med tangentbordet som standard (alla andra PC-tangentbord har det numera).

Vad gäller priset, 695 kr, så får det väl anses överkomligt – det finns ju inte direkt något att jämföra med på marknaden, och det lär vara unikt åtminstone ett par månader till (innan Logitech får upp ögonen för fenomenet). Huruvida EluminiX hänger ihop efter ett års intensivt spelande återstår dock att se.

EluminiX finns i tre olika varianter, som syns på bilderna här intill. Det släpps med svenska tangenter under första kvartalet i år, och kan redan nu förbeställas på Strigo.se. Och det är nog inte en alldeles vild gissning att det kommer att synas ett och annat på LAN-festerna framöver.

Testdator:

Pentium 4 2,4 GHz
1024 MB RAM
Matrox P650 Dual DVI
2X Samsung 172W
Waveterminal 192L 5.1