10. Resident Evil 4 Chainsaw Controller (GC och PS2)

Denna motorsåg, som släpptes lagom till #Resident Evil 4, är förstås själva sinnebilden av en vansinnig handkontroll. Den går till exempel inte att använda till någonting. Det funkar förstås inte att spela med den – då alla knapparna sitter på helt vrickade ställen – och om du försöker ta ut den i skogen och fälla gammelgranen så kan vi utlova mindre imponerande resultat.

Kontrollproducenterna avhöll sig från att använda utrop som "Ger en överträffad känsla av att såga människor i stycken!" i reklamkampanjen, men det berodde nog mest på att man ju inte använder sig av en motorsåg i Resident Evil 4. Istället går man omkring och skjuter med sågen. Vilket känns underligt. Sedan kommer en enorm påsbeklädd fiende och sågar en i stycken med en motorsåg.

Då känns det ännu underligare.

9. Nintendo Scope (SNES)

Under första halvan av 90-talet var det rivalitet mellan Sega och Nintendo, må du tro! Båda konsoltillverkarna ville minsann vara bäst, vackrast och framför allt störst. Och allt detta var förstås fint och trevligt, ända tills Nintendo gick helt över gränsen, och bestämde sig för att deras officiella SNES-ljuspistol inte skulle vara en ljuspistol utan… en enorm jävla bazooka!

Nintendo Scope kallades den här i Europa, och den var verkligen löjligt gigantisk. Den funkade förstås bra till spelen som skapades specifikt för den, men det kändes rätt fånigt att dra fram den när man exempelvis spelade westernliret Tin Star.

Som vanligt när det kom till knäppt semiskräp så krävdes det kreativ marknadsföring, vilket Nintendo visade prov i den här reklamsnutten.

Ja, du skulle alltså köpa Nintendo Scope för att den 1, var häftig, 2, kostade under 60 dollar (närmare bestämt 59.99 dollar) 3, tillät dig att skjuta ett litet lila monster i pupillen samt 4, kunde få dig att fastna på insidan av tv:n.

Och som du rusade mot spelbutiken!