Ray Muzyka och Greg Zeschuk tyckte om att utveckla spel vid sidan av läkarstudierna och trodde aldrig att de kunde göra någon karriär av det. Drygt 15 år senare leder de Bioware-gruppen, Electronic Arts stora rollspelsdivision, och vi träffade dem på Gamescom.

Under sina dryga 15 år i branschen har #Bioware blivit synonyma med fantastiska äventyr och spelupplevelser få andra studior kan leverera. Idag utgör de också #Electronic Arts ryggrad vad det gäller rollspel och inom kort släpper de sin största titel hittills, #Star Wars: The Old Republic. Vi träffade grundarna Ray Muzyka och Greg Zeschuk på Gamescom.

Doktorerna framför sitt största projekt hittills. Ray Muzyka till vänster, Greg Zeschuk till höger.

Deras spelutvecklarkarriär startade redan 1995 när de tillsammans med en tredje person beslöt sig, trots att de var nyexaminerade läkare, att starta en studio. Det låter som en ganska märklig spårväxling och hade någon sagt till dem att de år 2011 skulle ha över 20 spel bakom sig, inklusive några av de mest älskade rollspelen någonsin, hade de förmodligen kontrollerat att läkarspriten fortfarande var inlåst. Greg Zeschuk förklarar.

– Spelutveckling var alltid en hobby och en passion, något vi gjorde för nöjes skull. Vi trodde aldrig att det fanns någon karriär i det så istället valde vi den traditionella vägen genom universitetet och läkarlinjen. När vi väl insåg att det kanske gick att försörja sig på det var valet enkelt.

Och karriär gjorde de. Baldur's Gate, Neverwinter Nights, Star Wars: Knights of the Old Republic, Mass Effect och Dragon Age är spelserier som gör rollspelsälskare knäsvaga, och hur många gånger har inte det förstnämnda spelet utsetts till tidernas bästa pc-spel?

Zeschuk erkänner dock att han till en början inte alls var säker på framgångarna.

– Jag tänkte hela tiden att om vi misslyckas så kan jag i alla fall gå tillbaka till läkaryrket. Fast min egentliga flyktplan var såklart att leva på min frus inkomster, skämtar han.

– Jag tänkte aldrig så, inflikar Muzyka, men jag funderade aldrig å andra sidan inte på att bli läkare utan sökte bara en utbildning.

– Men du har ju behållit din läkarlicens under alla dessa år, säger Zeschuk. Var inte det en del av din flyktplan?

– Nej, den har jag bara så att jag kan skriva ut recept på någon kräm när vi turistar i någon karibiskt land och får utslag, kontrar Muzyka.

– Opiumkräm?, skrattar Zeschuck som tycks vara den mer gladlynte av de två.

Baldur's Gate blev den första i raden av succéer

Medan hamburgervändande är en mer normal backup kan man förutsätta att deras ängslan (i alla fall Zeschucks) måste ha försvunnit ganska snabbt. Redan med Biowares andra spel, Baldur’s Gate från 1998, nådde de stor kommersiell framgång då det sålde två miljoner enheter världen över. Serien i sin helhet, med den första expansionen samt uppföljaren med tillägg, har sålt över fem miljoner exemplar. Augustine Yip, den tredje grundaren, hade dock lämnat företaget redan året innan för att återgå till läkarkonsten. Vi undrar om han ångrar sig.

Föregående Nästa
Ray diskuterade man ofta med i comp.sys.ibm.pc.games.rpg för en 14-15 år sen, han var ofta aktiv där, då respekterade man honom, numera har jag lika lite respekt för dessa tomtar som jag har för Epic :/ Trist men sant. Skitspel gjorda för ADHD-ungar. 31/08 Har boxen liggandes här någonstans, men var inte särskilt gammal när det begav sig... Vem som utvecklat spelet var väl det sista man tänkte på då :) 30/08 Tror det är få som vet det (eller att de gjode MKD 2) ;). Minns att jag läste en del om det spelet men det blev aldrig av att jag skaffade det för på den tiden hade jag nog inte den dator som krävdes för ett sådant här spel. 30/08 Ahh, visste inte att det var dem som skapat shattered steel.... Ett grymt bra spel! 30/08 Har haft mycket skoj med Bioware men efter DA II får de anstränga sig duktigt om de skall kunna återfå mitt förtroende. Men som någon sade tidigare i tråden. Om man böjer sig efter EA så... 30/08 Synd att dom blivit EA's bitch. 30/08 RIktigt trevlig artikel! Jag har följt Bioware sen strax innan Baldur's Gate släpptes, men deras bakgrund som färdigutbildade läkare hade jag ingen aning om. Snacka om att ändra karriärsinriktning! =) 30/08 Fin artikel! alltid haft stor respekt för Bioware och Blizzard, har alltid varit mina två favo spelbolag. Men Bioware har sjunkit lite i mina ögon specielt med DA2, men ingen fara de kommer att resa sig igen med ME3 i hope :) 30/08 Som rollspels älskare har jag tyvärr inte liray Planetscape Torment än :( har spelet men aldrig tiden att lira det då man vill kunna fördjupa sig i storyn. Men dessa gamla rollspel som hade bra dialoger, uppdrag, story och karaktärer är något man saknar... 30/08 Absolut, en varning kanske kan vara på sin plats dock då det spelet har så mycket dialog att det ibland känns som man läser en bok istället för att spela ett spel=). 30/08
Skicka en rättelse