I våras listade vi ett antal fantastiskt förfärliga försök av 90-talspressen att skriva om TV-spel. Och nu har vi gjort ytterligare en utflykt till tidningsarkivens allra mörkaste hålor. Välkommen till ännu ett avsnitt av FZ:s svar på Nittileaks.

1. Nostradamus Jr.

”Gameboy blir nog enformigt i längden.”
Expressen, 1990-12-12

Året är 1990. Ett barn siar om Game Boys framtid. 15 år senare har den sålt i 118 miljoner exemplar. Ytterligare sex år senare idiotförklaras barnet på svensk spelsajt.

2. Unge herr Herngrens fantastiska insikter

”Ingen spelkonstruktör hade räknat med att någon skulle bli så skicklig att man kunde spela i timmar på ett enda spel. […] Ett företag som Nintendo har också mängder av anställda som bokstavligen bara sitter och leker hela dagarna”
Expressen, 1991-10-20

Felix Herngren, 24 år, bjuder på underliga och häpnadsväckande insikter angående spelutveckling.

3. Betygsmotiveringen av guds nåde

Kärlek? Blä!

”VARNING – det här spelet är inte kul. Vi förstod inte vad det gick ut på (vi tror att det handlade om att förgöra någon ond furste) och så innehöll det en kärlekshistoria. Trist.”
Expressen, 1991-11-03

Expressens barnpanel ger klassiska rollspelet ”Phantasy Star” en enda geting, men motiverar detta betyg med sådan pondus att ingen motargumentation är möjlig. Att spelet innehåller kärlek är förstås ett klart minus.

4. Bland datahjälmar och datorprogrammerade plattformar

”Stående på en datorprogrammerad ringomgärdad plattform och med datahjälm med stereoljud och bild och ett rörelseregistreringsbälte förs dataspelaren in en låtsasvärld där hemskheter hotar.”
Dagens Nyheter, 1992-11-01

Bara, bara, bara på 90-talet kunde man läsa sådana här meningar i svensk dagspress.

5. Ständigt denne professor Moriarty!

”Sonic the Hedgehog. Ett hypersnabbt plattformsspel där en igelkott rusar och hoppar runt i olika världar. Det gäller att samla ringar och besegra den onde professor Moriarty. Osårbar blir du genom att slå volter. Snygga bilder och smidig animering.”
Dagens Nyheter, 1992-12-10

Hypotes: Artikelförfattaren glömmer bort vad Doktor Robotnik heter, drar till med Professor Moriarty istället. Tänker att det får duga. I övrigt: ”Snygga bilder” istället ”Snygg grafik” – så fint!

Föregående Nästa
Liknelsen med att vissa barn snart inte vet hur man åker buss är ganska snäll sagt tycker jag. Han kunde sagt "barnet kan bli socialt inkompetent och ha svårt ute i samhället" vilket faktiskt stämmer in på många barn som spelar datorspel idag. =/ Jag... 01/03 Saknar Ines Uusmanns kommentar om internet: "Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. [...] Att sitta och surfa på nätet... 01/03 http://wwwc.aftonbladet.se/kultur/7.94/net.html 10.000 kronor i månaden för internet? Undrar hur många njurar jag kan sälja... 28/02 Haha, jo det där väcker en del traumatiska minnen. Skaffade internet 1994 (Telia uniplus, som var så värdelöst att alla kunder fick det gratis efter ett tag) och spenderade några år av frustration över att ingen fattade vad man pysslade med. :) Sen 1996... 06/09 Tack för denna artikeln, nu har jag äntligen förstått var min farfar fick "sparka och slå någon som ligger ned för att få mer poäng" ifrån. Han fick det från en kulturminister som uppenbarligen inte förstod att man inte får poäng av att sparka på någon... 05/09 Klockrent! 04/09 Som tidigare länkats http://www.youtube.com/watch?v=DfP-e514NbA&feature=player_embedded Mycket bra video, fattar dock inte än hur jag gör för att bussen ska komma i tid, är det något quicktime event man måste göra? 04/09 Ja men att säga att det är ett världsomspännande nätverk lär inte gjort folk så mycket klokare om man inte vet vad ett nätverk är, datorer och spel var inte i närheten lika populärt på 90-talet. Det här klippet visar vilken kunskap folk hade om internet... 04/09 SKäms lite av att säga det här men, hur åker man buss? :'< 04/09 Man kan ju alltid läsa lite här: http://www.fz.se/artiklar/information/19991011/fz-nostalgi FZ var helt inriktat på spelet Quake när det startades, därav namnet FragZone (Ordet 'Frag' används väldigt flitigt i Quakesammanhang) :) 04/09
Skicka en rättelse