Titan Quest var Iron Lores första spel och det är en intressant spelupplevelse. Det enkla spelsättet gjorde ingen förbryllad, grafiken var bedårande och du slängdes in i spelet med en gång - ett renodlat hack 'n' slash med andra ord. För att undvika klassiska och uttjatade element typiska för genren fanns det en hoper trevliga egenskaper som gjorde titeln lite mer unik. Med grekisk mytologi, exotiska miljöer och ett annorlunda skillsystem var äventyret en frisk fläkt i den så väldigt utnötta stilarten.

I skuggan av det aningen buggiga och knappt ettåriga Titan Quest kommer nu expansionen som bär undertiteln Immortal Throne. Bland nyheterna hittas exempelvis ökad level från 65 till 75, tonvis med ny utrustning och ett nytt, fjärde kapitel som tar dig till underjorden. Storleksmässigt är det nya kapitlet jämförbart med det första i originalspelet. Den kanske största nyheten är den nya inriktningen, Dream Mastery, som påminner lite om Diablo 2:s druid. Totalt ingår cirka 20 skills för den nya inriktningen.

En klassisk expansion

Storyn bygger vidare på den som avslutades i originalet där du slagit ihjäl den bevingade Tyfon högt uppe på Olympen. Denna gång är det Hades, härskaren över underjorden eller dödsriket, som bråkar och som med sin armé ställt till med en del bekymmer för människorna. Det har än en gång blivit din uppgift att ensam möta dessa horder av patrask och rädda den kända världen från en säker domedag. Inget märkvärdigt med andra ord men syftet fungerar.

I min recension av Titan Quest nämnde jag att spelet var genomlusat av buggar. Den senaste versionen är betydligt bättre men i dagsläget finns ännu flertalet buggar som förpestar spelupplevelsen. Andra negativa intryck jag kan dela med mig av är den onaturligt låga FPS:en. För att vara ett hack 'n' slash har spelet förvånansvärt höga systemkrav.

Förväntar man sig genomgripande förändringar i upplägget bör man leta vidare då [i]Immortal Throne bygger vidare på den speciella stil som Titan Quest bjuder på. Karaktärens stil och vapenslag byggs fortfarande upp under spelandets gång, du möter horder med fiender, samlar på dig föremål, köper ny utrustning, gör halvintressanta side quests och så vidare.

Titan Quest: Immortal Throne är ett typexempel på en expansion: inga störra förändringar i gameplay, mer föremål att samla på sig plus några timmars extra speltid. På hemsidan för expansionen talas det om ungefär cirka 10-15 timmars extra speltid vilket kan ses som tämligen normalt idag. Immortal Throne är vad expansionen Lord of Destruction var för Diablo 2: ett välkommet tillskott som förbättrade, förnyade och förfinade det redan så trivsamma moderspelet. Betyget blir tre och en halv FZ-loggor av fem möjliga.

Testdator:

Intel Core 2 Duo E6700
Asus 7950GX2 1 GB
2 GB RAM Corsair TWIN2X 6400C4 DDR2
Windows XP (SP2)
Soundblaster X-Fi

FZ:s recension av Titan Quest