Förra veckan flögs ett fullsatt plan med #Angry Birds-fans, journalister, utvecklare från finska #Rovio och en skock ofrivilligt indragna (men glada) passagerare från Helsingfors hela vägen till Singapore. På 10 000 meters höjd hölls en nagelbitande turnering för att kora världen rättmätiga mästare i det orimligt framgångsrika spelet. "Varför då?", är den självklara följdfrågan. Men på samma sätt som fenomenets triumfer inte har en enkel förklaring är det också omöjligt att sätta ord på varför det här jippot äger rum. Men låt oss göra vårt bästa.

Spektaklet bemöttes av glada tillrop – även om några blev skräckblandat förtjusta.

Frågar du utvecklaren är det så enkelt att det nordiskt kyliga Finland består av flyttfåglar och dessa varje höst flyger söderut, bland annat till Sydostasien. Det är en rar, men knappast heltäckande förklaring. Finnair gör ingen hemlighet av att de mer än gärna vill marknadsföra sin nya rutt till Singapore och dagen till ära har planet prytts av gigantiska klistermärken av röda, gula och blå fjäderfän. Boarding-skyltarna har förstärkts med fåglarnas antagonister, grisar, och med på planet hittar vi en lika stor som röd fågel, som med nöd och näppe kan tränga ner sin rondör i ett passagerarsäte.

"Orättvist att dagens huvudperson inte får flyga i första klass", hinner jag tänka innan nya detaljer pockar på min uppmärksamhet. Kaptenen presenterar sig som "captain Angry" och hans "arga" besättning är iklädd tematiska förkläden och lovar att bjuda på speciell Angry Birds-kost. Kyckling, ska det visa sig.

Den arga fågeln har beundrare över hela världen – men vem är det största fanet?

Inget av det här hade givetvis varit möjligt om inte Angry Birds laddats ner över 400 miljoner gånger till olika format. Det om något är anledningen till att fåglarna chartrat ett plan till andra sidan jorden. Sju fans har valts ut genom antingen skicklighetstävlingar eller Facebook-kampanjer och kommer från världens alla hörn, bland annat USA, Malaysia, Finland, Sverige och England. Turneringen ska avgöra vem som är det största fanet. Men de flesta passagerarna har av ren slump hamnat på den unika flygningen och tävlingen är öppen för alla att delta i, något som ska visa sig bli helt avgörande.

Det finns gott om tid att slipa sina kunskaper, då finalen äger rum i den elva timmars långa flygningens, just, elfte timme. Entusiastiska resnärer har möjlighet att låna plattor och för flertalet blir det en lång natt med många timmars uppvärmning inför det stora ögonblicket.

Mr Bird / Angry

Men Angry Birds-kalaset startade tidigare än så. Redan på flygplatsen ekade korridorerna av en hurtfrisk orkester som framförde spelets temasång och fler än jag blev smärtsamt medvetna om att melodin varken är mångsidig eller speciellt lång – däremot klistrig. Överraskade resenärer möttes av en ilsket röd koloss som tog plats (till den grad att han fick finna sig i att inta kön för "special passengers"). Biljetten låg hela tiden stadigt på huvudet med titeln "Mr Bird / Angry".

Men allt detta är givetvis historia när vi vaknar till den stora turneringen någon timme innan landning. Det dröjer inte länge innan tävlingen tar en oväntad vändning då den ena efter den andra av de sju fansen inte kan knäcka 31-åriga finländaren Janis high score på rymdbanan med den speciella gravitationen. Nyvaken och häpen får han finna sig i att erhålla den ära och berömmelse som kommer av att vara mästare i världens i särklass populäraste spel.

Blott 500 poäng skilde tvåan från segraren i det nervpirriga avgörandet.

Framför näsan på de största fansen kom en underdog och tog hem segern. Men utan att förringa Janis prestation är själva jippot det som får störst uppmärksamhet när Angry Birds-planet slutligen landar på eftermiddagen i Singapore. En presskonferens värdig en popstjärna möter resenärerna. Tv-kamerorna rullar, blixtarna smattrar och journalister från hela världen har samlats för att ta del av den spelhistoriska händelsen.

"Varför då?", frågar jag mig återigen och inte heller den här gången är svaret självklart. Hur ett så simpelt spel har vuxit till den här bisarra magnituden lär vi aldrig få svar på. Däremot är cupcakesen i form av både fåglar och grisar tveklöst smaskiga.