Och nej, inte heller i år rullar Pro Evolution Soccer hela vägen över mållinjen, men om jag ska fortsätta med fotbollsmetaforerna kan man säga att de knappt är en "sista-minuten-Majstorovic-rensning" ifrån.

Vilt jubel i fotbollsvärlden efter att nya PES 2012 släppts! Eller...?

Men på den tiden #Konamis bollspel var överlägset #EA Sports Fifa-serie, kunde man ha överseende med vissa saker. Som att de saknar licenser för ens favoritlag (endast två Premier League-lag inkluderas med sina riktiga namn), eller att domarna (både huvud- och linjedomare) pekar åt fel håll när bollen spelas ut till hörna/inspark, eller att designen på menyerna är förskräcklig, eller att det tar så fasligt lång tid att ta insparkar och frisparkar. Det överseendet har jag svårt för idag.

Även om #pes 2012 är ett bra fotbollsspel, måste det ändå jämföras med huvudkonkurrenten #Fifa 12. Även om du i Konamis titel kan få till roliga matcher med ett kvickt spel och riktigt bra AI-spelare, så är de bitarna ännu bättre i EA Sports version. Och där pekar domarna åt rätt håll, designen är fräsch och du kan ta snabba frisparkar och inkast, ofta. Och, du kan spela med Arsenal i stället för North London...

Editorn där du kan skapa din avatar är extremt avancerad.

Hade Fifa inte funnits hade denna PES-version förmodligen känts riktigt bra. Det märks att de jobbat väldigt hårt med just AI:n (förutom att de skryter väldigt mycket om den i inledningsfilmsekvensen), då ens medspelare rör sig mer realistiskt i både försvars- och anfallsspel. Detta gäller särskilt i anfall där många spelare rör sig väldigt bra för att hitta målchanser, men det gör det också väldigt svårt att försvara sig – särskilt eftersom standardhastigheten på matcherna är väldigt snabb, åtminstone i jämförelse med Fifa. Och just hastigheten, samt att det är mycket lättare att få till bra anfall, dribblingar och skott, gör att PES än mer känns som arkadspelet av de två liren. Lite som NES-spelen #Ice Hockey eller #Blades of Steel över det hela.

Var din egen AI

En nyhet som ökar spelkänslan, och som Konami gjort bra, är att man numera kan styra sina medspelare med "off-the-ball control". Antingen assisterat eller manuellt, där den sistnämnda låter dig välja en medspelare med R3-knappen, och sedan styra honom med högerspaken innan du passar. Väldigt svårt att bemästra, särskilt med den höga spelhastigheten, men väldigt tillfredsställande när du lyckas göra ett vackert mål helt på egen hand.

Vägen mot mål är inte alltid spikrak.

I övrigt intet nytt under Konamis japanska sol. Du kan spela de licensierade turneringarna Copa Libertadores och Champions League, samt några inofficiella cuper och ligor. Master League låter dig vara manager, med allt som hör till, och i Become a Legend följer du en spelarkarriär från tonår till gråhår. Du kan spela online, givetvis, i rankade och orankade matcher samt i turneringar. Online Master League finns så klart med, där du använder prispengar i vunna matcher till att köpa nya spelare. Väldigt beroendeframkallande när du väl satt igång.

Men, som jag skrev redan i början – PES 2012 är varken lika bra eller lika roligt som Fifa. Visst, jag antar att smaken är som baken och att det finns en marknad för spelet trots allt. En del uppskattar säkert det kvicka spelet och den nya manuella medspelarstyrningen. Men för samma pris som Fifa 12 väljer jag EA Sports kreation och alla Champions League-, Premier League- och landskampskvällar i veckan.