Tänk dig att du besöker ett hyfsat stort gaming-LAN och känner att du vill göra samma sak, fast fetare och endast för kvejkare - och lyckas. Det är precis vad några grabbar gjorde förra året. Man räknade med 100 besökare och det blev 227. Det är ingen dålig siffra med tanke på att det endast spelades Quake 2. Folk flög till och med hit till lilla Sverige från det stora USA bara för att vara med i vad som blev Europas största Q2-event. Milkman är initiativtagaren till det lyckade Triad som hölls i oktober -98 och som nu den 12 augusti är tillbaka med uppföljaren. Större och bättre.

Jens 'Milkman' Hjelte

- Initiativtagare och arrangör av Triad 1 och 2

Hade ni någon erfarenhet av att fixa LANs innan Triad?

- Vi hade inte ens arrangerat ett fyra personers LAN hemma i någons lägenhet tidigare. En handfull kvejkare hjälpte till med en massa praktiska saker men mycket drog jag ihop ganska ensam. Fler var det dock som kom med idéer och lärde mig en massa saker som behövdes.

Det blev många timmar i telefonen för Milkman innan allt satt på plats. Men i år är alla partners som var med ifjol med igen så det har blivit litet billigare telefonräkningar i år. Det är inte "Data-boden i Askersund" som sponsrar heller, utan välkända namn som Logitech, AMD, Lap Power, Creative, 3Com, IQ Media och LO (öh?). FragZone är självklart också med på ett litet hörn.

Det kan inte vara lätt att få en sån maffig skara att ställa upp på något sånt här?

- Nej, man får arbeta rätt mycket med dem för att de skall inse värdet i detta, själva fenomenet med ett samhälle på Internet som kretsar runt ett spel är ganska nytt och alla inser inte riktigt värdet i att vara med på en sån här sak, på en gång. Men när man har förklarat vad det är vi gör och hur allt kommer att gå till så har de tänt till ganka mycket på det.

Allting är lättare andra gången, sägs det, och Triad 2 är inget undantag ur vissa aspekter. Helt klart är dock att det tekniskt sett kommer att bli mycket mer jobb med flera hundra besökare extra denna gång. Men nu har Milkman erfarenheterna från Triad i bakfickan och det är ett helt gäng nu som alla drar sitt strå till stacken.

- Ett arrangemang som detta kan man inte sköta ensam. I år har vi faktisk fixat detta ganska bra. Triad, en spelare jag snodde namnet till lanet av, Tjolahoppe och jag är de tre organisatörerna. Sedan har vi hjälp av ytterligare ca 10 pers som har ett mindre men nog så viktigt ansvar. Alla kan inte kunna allt. T ex så kommer vi att ha ett avancerat spelregistreringssystem och även system som håller koll på t ex alla spelares utrustning. Inga av oss i "huvudgruppen" kan något om det. Alla andra som är med har en specialkunskap som behövs.

Många av oss har varit på en del bättre och sämre arrangemang kring Quake. I år är det inte säkert att det blir något Q-SM och Q3-SM som PCGamer har utlovat känns fortfarande långt borta. Triad 2 kommer inte bara helt rätt i tiden utan är också en Quakefest utan dess like som inget av tidigare "Svenska Mästerskap" kan jämföra sig med. Man skulle nog kunna kalla Triad 2 det närmaste vi är ett 'riktigt' SM i Quake.

- Varför ska alla events hållas i små trånga Internetcaféer där endast de som ska spela för stunden har något att göra. Varför inte ha Q1, QW, Q2 och Q3A i Klan, FFA och 1on1 SM eller EM för den delen i samma lokal under säg 6 dagar nästa år. Det skulle vara tungt. Triad2 är ett Quake, Quake2 och Quake 3 Arena event, alla ska lira. Det vore kul som fan ifall hela scenen kunde träffas.

"Triad 2000" i Globen nästa år alltså?

- Haha, Globen vore tufft. Skämt åtsido, om T2 blir vad vi vill så kommer vi nog att satsa på ett Triad 3. Vi har inte tänkt så mycket på hur grundidén för T3 blir men jag är säker på att vi kommer göra en del förändringar. Det går att växa ännu mer om vi inte stirrar oss blinda på att bara köra Quake. Samtidigt är Triad ju ett Quake arrangemang och kanske är det just det vi vill att det skall fortsätta att vara. Vi gör dessutom inte detta för att tjäna pengar på det.

Jo, när man hör arrangörer som har planer på att ta 200 kronor i inträde bara för att titta på, då tycker man ju det är litet surt. Kommer ni att släppa in publik på Triad 2?

- Ja, vi kommer att låta åskådare komma in, gratis. Det kommer att finnas flera storbildsskärmar som visar lite olika matcher och det är ju främst finalerna folk vill se och de kommer alla att visas på storbild. Med tankte på spelarnas utrustning så kan vi inte släppa in hur mycket publik som helst heller och man kommer inte komma enda in i lokalen men i alla fall så långt att man ser myllret av spelare och får ta del av känslan.

- Det är trist att så många kör dessa events med föhoppningen om att de skall bli 'miljonärer'. Skall man arrangera något så bör man ha ett äkta intresse för det. Många caféer och liknanade verkar bara göra dessa saker för att de får några ören över och att det blir PR för dem. Man måste ha lite intresse i alla fall.

Det måste gå åt en stor mängd fritid för att organisera detta. Hur går det med resten av livet?

- Tja, man kan säga så här. Spelandet har man kunnat glömma helt. Jobbet tar stryk och det är trassligt med tjejen just nu. Vi började på allvar med planeringsarbetet i februari och sedan dess har det varit ganska fullt upp.

Vad jobbar ni med till vardags?

- Jag och Johnny (Triad) jobbar som säljare på en datafirma i Kista. Tjolahoppe driver en egen datafirma i Göteborg.

Det är bara några veckor kvar nu. Känns det som att allt är på rätt spår? Vad är det för lokal och när börjar bygget i den?

- Faktiskt så känns det förvånansvärt bra. Nu sitter man bara och väntar på chocken när det visar sig att lokalen brunnit ner eller något. Det är en gammal fabrikslokal på drygt 3500 kvm i Liljeholmen som är ommålad och uppfräschad. MÄKTIG Quake-känsla där! Den skall rivas vid nyår så nu hyrs den ut främst till teatergrupper. De flesta av oss har tagit ledigt en hela veckan före Triad 2 för att fixa allt.

Om jag inte är anmäld, har jag fortfarande chansen att få vara med?

- Ja, vi har plats för 800 pers, Dryga hälften har betalat, Allt du behöver göra är att kika in på www.triad.cc, gå till register och skriva in dig. Så fort du betalt är du garanterad en plats. Alternativet är att chansa och bara dyka upp. Vi kommer även att ta betalt i dörren men det KAN bli fullt där så det är inte så säkert då.

All info om Triad 2 hittar du på www.triad.cc.Det finns också en kewl reklamspot i Mp3-format på både svenska och engelska.

Skicka en rättelse