Ikväll kl 21:00 ska semifinalen i Counter-Strike-turneringen Microsoft Intellimouse Explorer Challenge 2002 mellan de två svenska topp-klanerna USEC och matrix spelas, och jag fick tag på USEC\Achide samt matrix|legenden för en liten intervju om CS-scenen i allmänhet.

Ni är båda två sponsrade av Internetcafeér. Hur gick det till egentligen?

matrix|legenden|: Vi har varit sponsrade av M@trix Web World i närmare 1 år nu. Det hela startade med att jag (Legenden), bulletproof och son (gammal medlem) träffades som kunder och startade klanen uXs - Unexpected Skillz. Allt vi spelade var från matrix eftersm vi inte hade datorer hemma. Sedan föll det sig naturligt att vi sökte spons när pengarna började sina.

USEC\Achide: Det kan jag tyvärr inte helt svara på, men det mesta skedde genom Tiny. Kanon jobb han gjorde där.

Vad får ni av sponsorerna förutom gratis plats att spela på?

matrix|legenden: Vi får resor och inträde på LAN i Sverige, samt en grymt bra matchserver.

USEC\Achide: Vi får en public server, vilket ju är kanon kul så man kan statshewra sig lite där också.
Sedan blir det ju lite lättare att slippa behöva leta en representerande sponsor. En sådan sak ligger ju alltid i bakhuvudet och irriterar. Vi har inte riktigt finslipat alla detaljer i affären ännu. Jag kan alltså inte gå in på detaljerna i det hela. Men en public server får vi i alla fall!

Hur tror ni onlinespelandet kommer att utvecklas inom de närmaste 3 åren?

matrix|legenden: Jag hoppas bara på att det ska komma ut flera bra spel inom onlinegaming. Känns lite tunt för tillfället. Sedan har vi ju problemet med fusk som bör förebyggas redan på produktions nivå.

USEC\Achide: Uj! Svår fråga. Allt kan hända. Tiden går verkligen fort nu och mycket händer bara på en månad. Snart är ju "CS 2" ute och vem vet hur det kan ändra på communityn, den kan splittras ganska dramatiskt. Det hänger mycket på de större klanerna där enligt mig. Hur som helst, om det fortsätter i samma takt som det gör nu så ser det ljust ut. Vi har bara öppnat 1/10 av dörren, så vi har alla mycket att lära oss än.

Tror ni att CS, eller något annat multiplayerspel för den delen, någonsin kommer att bli en riktig publiksport?

matrix|legenden: Counter-Strike är redan idag en ganska så attraktiv publiksport, men framtida spel kommer självklart att bli större och kanske till och med drar lika mycket folk som andra redan etablerade sporter.

USEC\Achide: Bra fråga. Personligen tror jag att det nog kommer förr eller senare i och med alla dessa sponsorer
som fram och tillbaka ställer upp. Förr eller senare borde det ju klaffa. Klanens intresse och mål är väl något sådant
och det målet vill nog många nå för tillfället.

Fuskandet är, som alla vet, ett enormt problem i CS. Tror ni att vi någonsin kommer att bli kvitt fuskarna, med tanke på att inte ens Valves anti-fusk-teknologi höll mer än ett par dagar?

matrix|legenden: Nej. Tyvärr så kommer vi inte bli av med fuskarna inom CS. Jag tror som jag nämnde tidigare att man måste tänka på att förebygga fusk redan på produktionsnivå. Om jag säger såhär, det kan ju inte bli sämre än vad det är idag.

USEC\Achide: Jag tror det alltid finns där, men i en väldigt liten minioritet. Tycker man redan sett ganska stora förändringar sedan CS Guard bröt sig loss och tog hand om scenen. Kommer ni inte ihåg när det precis släpptes och man hoppade in på en server och såg
en var femte minut bli kickad? Nåväl, jag tycker det ser bra mycket ljusare ut nu faktiskt.

Tack för intervjun och lycka till i kvällens semifinal!

matrix|legenden: Tack själv! Det var kul så länge det varade.

USEC\Achide: Tack så hemskt mycket! Hoppas mina grabbar fixar detta, jag ska till min vän bAndAna och ta det lite lugnt med nåra bira. Då får man väll passa på och titta i HLTV!

Skicka en rättelse