Electronic Arts äger sedan tidigare 19 procent i Digital Illusions, med säte i Stockholm, men lägger alltså nu ett bud på resterande aktier i bolaget. Genom det nya ägarförhållandet får DICE ökade resurser bland annat för att påskynda övergången till nästa generations TV-spelskonsoler (Xbox 2 från Microsoft och PSP från Sony).

FZ: Grattis till affären.

Patrick Söderlund (PS): Tack. Nu är det ju inte klart ännu, aktieägarna måste ju godta budet för att det ska bli affär, men vi räknar med att det går igenom.

FZ: Nu har ju varit väldigt framgångsrika på senare år, framför allt med Battlefield 1942-serien som den stora kassakon. Hur länge kan ni fortsätta att tjäna pengar på detta spel?

PS: Själva konceptet och spelmotorn räknar vi kunna vidareutveckla och bygga vidare på under många år framöver med nya titlar. Nu närmast är det Battlefield 2 som står för dörren och som vi räknar med att släppa i mars.

FZ: Det händer mycket i spellandskapet just nu. Kommer ni fortfarande att utveckla framtida titlar till PC, eller styrs utveckling av nya spel över till de nya spelkonsolerna?

PS: Vi har faktiskt utvecklat en hel del till konsol redan tidigare, inte minst Rallisport Challenge-spelen för Microsoft. De har dock inte blivit försäljningframgångar i närheten av Battlefield. Vi kommer att satsa hårt mycket på att utveckla både för Sonys och Microsofts kommande plattformar, men vi kommer absolut inte att sluta utveckla för PC, där vi ju har vår mest trogna kundkrets.

FZ: Kommer DICE att finnas kvar i Sverige, eller flyttar huvudkontor och/eller utveckling till USA nu?

PS: Nej, vi kommer att finnas kvar i Stockholm, det är Electronic Arts tanke också. Det finns dessutom planer på att växa här, det kan bli aktuellt att anställa mellan 150 och 200 nya medarbetare.

FZ: Men kommer DICE att finnas kvar som företag, eller blir det ytterligare en EA Games-studio?

PS: Det är inte klart ännu, det är möjligt vi kommer att byta namn men inget är bestämt ännu.

FZ: Till sist, nu när EA Games har köpt upp er, så lär det väl inte komma fler Rallisport Challenge-titlar från Digital Illusions?

PS: Nej, det är Microsoft som äger rätten till Rallisport Challenge-spelen, och vi kommer enbart att utveckla för vår egen förläggare framöver. Men vi kommer säkert att utveckla andra bilspel, både till PC och konsoler.