För dig som är en riktig gamer är att handla julklappar i november som att spela på easy. Sista veckan innan jul är däremot som svårighetsgraden hell. Här följer FZ:s förslag på årets bästa spelklappar, både till dig och till familjen.

Spelnörden

- Hardcore-gamerns våta dröm

[/size]Först ut i vår lista kommer Unreal Tournament III, den senaste i en lång rad shooters från Epic. Spelet bjuder på många nyheter för alla, till exempel får du en egen svävarbräda att glida runt på. Men se upp - är du inte en riktig spelnörd kommer du få smaka grus en bra tid framöver.

[/size]Vem vill inte vara en ninja? Här får du chansen att visa dina färdigheter med katanan och andra ninjavapen. Dock är det inte heller ett spel för den svage, knappkombinationerna är svåra och utan koncentration blir julskinkan snedskuren.

[/size]Årets mest efterlängtade uppföljare i en apelsinlåda. Även fast Episode 2 går snabbt att klara av finns det minst sagt alternativa tävlingsmöjligheter i Portal, följt av intensivt onlinekrigande i form av det stilistiska Team Fortress 2.

Konsolfanatikern

- PC:n suger, konsolen rockar

[/size]Årets bästa konsolspel är ett ytterligare bevis på Biowares genialitet. Det bjuds upp till dans för rollspelsfanatiker med helvarvskrysslåda. Karaktärsutveckling, tunga strider och häftiga raser från rymdens alla hörn får Star Wars att likna Kapten Klännings fantasifoster.

[/size]Lara har fått på sig lite mer täckande kläder och har bytt kön i detta äventyrsspel. Bättre körkunskaper till kostnad av vighet och spänst det vill säga. Genom att slå och skjuta ner motståndarna i en vacker djungel kanske du glömmer bort vädret utanför väggarna.

[/size]Troligtvis världens genom tiderna bästa spel! Mario har växt exponentiellt från 8 bitars scroll till galaktisk storhet. Ett stort plus är så klart också att äga en Wii innan du köper spelet, annars skiter det sig rejält på julafton - spelbutikerna har knappast öppet efter Kalle Anka.

Vardagsspelaren

- Koppla av, koppla ner

[/size]Kanske inte det lättaste av spel att sätta sig in i och börja spela, men så fort du lärt dig grunderna är det enkelt att hoppa in i en match på nätet och spela någon karta för att sedan logga av och göra annat. Visst, du hamnar inte överst i rankingen, men å andra sidan är det något positivt för Svensson-gamern.

[/size]SEGA är tillbaka med en ny version av rallyspelet alla älskar att lira i arkadhallarna. Det är lätt att sätta sig vid konsolen, ta en tripp på en stilla landsväg och sedan göra annat - perfekt för vardagsspelaren. En liten notis bara - PC-portningen är lika rolig som att ha musarm.

[/size]Älskat av alla - hela Star Wars-serien spelad av legobitar i en legovärld bjuder alla på en fantastisk upplevelse. Rekommenderas till alla som har lekt med Lego, sett Star Wars-filmerna och/eller äger en konsol. Många timmars underhållning i ett litet paket.

Festspelaren

- För dem som inte vågar spela ensam

[/size]En för- eller efterfest kommer aldrig mer vara tråkig. Med detta spel och två plastguror hemma behövs knappt alkohol längre. Eller varför inte stanna hemma, dricka lite rockjuice och spela musik hela kvällen? Att slå Slash i nyktert tillstånd är enligt ryktet helt omöjligt.

[/size]Den mer pinsamma versionen av Gitarr Hero. Här döms du och dina vänner efter sångröst istället för fingerfärdighet. Bjud in den snygga grannkillen eller -tjejen på en romantisk ballad så har du redan halva inne - men se då först till att du verkligen kan sjunga, annars slutar kvällen abrupt med dålig poäng och en knallröd kind.

[/size]Kan du varken sjunga eller spela men ändå vill imponera på släkt och vänner är Buzz-serien perfekt och har du ett uppövat avtryckarfinger från actionspel ligger du ännu bättre till. 5000 frågor lär räcka och bli över till nästa julafton.

Rollspelsnörden

- Låt den virtuella tärningen rulla

[/size]Uppföljaren till ett av de bästa rollspelen som släppts är en perfekt gåva till vilken rollspelare som helst. Välj klass efter tycke och ge dig in i strider mot alla sorters bestar och trollpackor. Räkna dock med att inte se dagens ljus igen förrän kampanjen är avklarad.

[/size]Kämpa som medeltida häxjägare genom städer, slott, skog och slätter. Tillaga drycker och annat krimskrams över öppen eld för att bli en bättre kämpe. Likt Neverwinter Nights 2-expansionen utlovas speltid som räcker väl in på vårkanten.

[/size]För fans av japanska RPG:s eller om du vill få en vän att börja älska dem. Styr dina gubbar genom strider i drömvärlden i en saga av episka proportioner. Vad annat kan man säga än "Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner... japaner som hoppar, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för att rädda segern åt Nippon..."

Föregående Nästa
Skicka en rättelse