Alla säger att julklappsköp är svårt. Det stämmer. Att önska sig är mycket enklare - tänk dig en svindyr pryl du absolut vill men inte har råd att köpa. Skriv den överst på julönskelistan och håll tummarna. Vår hårdvaruguide ger tips både för önskelistor och köpare - vi tipsar om tio tunga julklappar för spelintresserade teknikfreak.

Festspelaren

- Fräls familjen med socialt spelande

  • [size=14]Nintendo Wii (ca 2600 kr)

[/size]

Wii är det solklara köpet för dig som kombinerar spelande och mingel med bekantskapskretsen. Två tunga argument ingår i paketet: rörelsekänslig kontroll och Wii Sports. Mer behövs egentligen inte för att få precis alla - lillebror, mamma Gerd och farbror Olle från Orsa finnmark - att vilt vifta med armarna i jakten på strike eller en perfekt knockout. När du tröttnat på sportandet ligger tonvis med andra sociala partyspel och väntar på inköp.

Laptopliraren

- Förvandla tröskverket till en duglig spelmaskin

  • [size=14]Internminne (1 GB från ca 200 kr)

[/size]Bärbara datorer kan inte mäta sig prestandamässigt med stationära. Då gäller det att göra det bästa, enklaste och billigaste av situationen. Vilket är att skaffa mer minne. Köper du en ny bärbar i dag har den sannolikt Windows Vista installerat - då vill du hemskt gärna ha minst två gigabyte. Kolla upp att din maskin enkelt kan uppgraderas och spring iväg och köp så mycket du har råd med. Som klyschan lyder: du kan aldrig ha för mycket minne. Aldrig!

Prisjägaren

- Mest teknik och prestanda för pengarna

  • [size=14]Playstation 3 40 GB (4000 kr)

[/size]Nej, vi tar inte ställning i fanboy-kriget om vilken konsol som är bäst. Men efter prissänkningen av PS3 får du - trots att den nya modellen bantats - mycket muskler för pengarna. En stationär bluray-spelare kostar minst lika mycket, och då får du inga surfmöjligheter, inget trådlöst nätverk, ingen hårddisk. Och du kan inte spela på den. Nästa år väntar PS3-exklusiva titlar som God of War III, ett par Final Fantasy, Gran Turismo 5, Metal Gear Solid 4. Ingen som får en PS3 i juklapp kommer bli besviken.

Grafikgalningen

- En halv eller en hel månadslön knäcker grannskapet

  • [size=14]Geforce 8800 Ultra (6000 kr)

[/size]Att ligga i grafikens toppskikt kostar. Nvidias nuvarande skrytmodell går på ungefär halva månadsnettolönen för en normalbetald undersköterska. Vill vår grafiktokiga vårdhjälte köra SLI (två ihopkopplade kort) blir priset det dubbla. Han eller hon kan räkna med grannskapets snabbaste polygonskyfflare, besök från fogden som undrar var hyran är - och att bli bländad av maxgrafik i valfritt spel.

Onlinespelaren

- Lira, socialisera, tanka - allt från samma plats

  • [size=14]Xbox Live Gold (från 69 kr/mån)

[/size]Enligt vissa är det en styggelse att betala för sånt som datorfolk kan göra gratis. Icke desto mindre är onlinetjänsten Xbox Live Gold mycket värd för 360-ägare. Smidig nedladdning av demoversioner, snabb tillgång till polare, uppdateringar och köp av billiga minispel - allt på ett och samma ställe.

Snålvargen

- En resa till nutiden kostar inte mycket

  • [size=14]IntelliMouse Explorer 3.0 (ca 250 kr)

[/size]

Du älskar att spela men ditt ekonomiska sinnelag gör att du inte lägger en krona mer än absolut nödvändigt på hårdvaran. Därför sitter du fortfarande med den Compaq-kulmus du hittade i ett mörkt förråd i skolan/på jobbet för fem år sen. Gör dig själv en tjänst, parkera snålheten för ett ögonblick och skaffa en Intellimouse. Ditt liv framför skärmen kommer bli bättre på alla punkter. Och du kan använda den direkt på skrivbordet, en besparing på 29 spänn per år då du inte längre behöver köpa Ikeas Original-matta. Om nio år är musbytet en vinstaffär!

Småsyskonet

- Pedagogikkurs övertygar morsan

  • [size=14]Nintendo DS (1200 kr)

[/size]Om spelfientliga morsan lägger in sitt veto behöver du bara förklara att Nintendo DS är lika mycket nöje som intellektuell stimulans. Plus koordinationsträning. Tror hon dig inte petar du i Brain Training eller Big Brain Academy (låga spelpriser också!) och saken är avgjord - med ett par timmars "spelande" per dag är du snart familjens egen Einstein.

Neil Young-wannabeen

- Rock you like a guitar hero

  • [size=14]Gitarr (från 350 kr)

[/size]

Buzz, Singstar och andra partylir i all ära - Guitar Hero är den perfekta stämningshöjaren på förfesten. Från tvåan och framåt alltså, när det blev möjligt att lira med/mot varandra. Därför ska du förse ditt lir med två guror, de finns i flera utföranden för olika plattformar. Snart kommer det än mer sociala Rock Band, bunkra upp med en extra yxa så snart de landar i butik.

Vyvidgaren

- Släng ut ditt gamla blickfång!

  • [size=14]22-tums widescreen-skärm (från 1800 kr)

[/size]Proffsspelare må föredra tjockskärm, men för oss dödliga är platt och brett skiten. Flatskärmar har funnits till överkomliga priser i ett par år och på senare tid har även riktigt stora widescreenmonitorer sjunkit till mänskliga nivåer. För mellan två och tre tusenlappar får du en feting med hög upplösning, låg responstid och låg energiåtgång. Tro oss, det är hög tid att kasta ut din gamla CRT-tjockis.

Värstingen

- Penisförlängaren / silikonbysten

  • [size=14]Komplett Gamer Premium i50 (29 995 kr)

[/size]Fyll omgivningens blodomlopp med jantesmittat adrenalin, fira in Kristi födelse genom att skaffa en brutal spelmaskin med explosiv prestanda. Om inte specifikationen får omgivningen att häpna talar du om att FZ-redaktionen testar extra tunga spel med just en sån maskin. Mycket pengar, men du får en speldator som heter duga.

Skicka en rättelse