Med tre veckor till tomtens årliga världsturné är det hög tid att ombesörja julklappsbestyren. När butikskedjorna alla vill ha en del av din plånbok och utbudet av dator- och tv-spel är större än vad det någonsin tidigare varit torde den mest förhärdade spelare ha anledning att känna sig både vilsen och uppgiven. FZ har dock bot på problemen - läs vår stora julklappsguide med tips på de hetaste, mest prisvärda, billigaste och vräkigaste dator- och tv-spel marknaden har att erbjuda!

Att planeringen inför julen inte alltid är den saffransdoftande resa den förväntas vara vet alla som i sista minuten desperat letat julklappar på den lokala bensinstationen. Urplockade butikshyllor, trånga varuhus och oändliga kassaköer behöver dock inte vara något problem överhuvudtaget om du är ute i god tid. Är du dessutom beredd att handla med plastkort över nätet finns ytterligare tid att vinna - och i många fall även pengar att spara. FZ har med det gångna året i backspegeln sammanställt en hel hög med julklappstips i tre olika prisklasser.

Om inspirationen verkligen tryter har vi dessutom även samlat några mer generellt ställda tips som särskilda bubblare för den som vill satsa på något annat än spel. Listan - vars urval torde tilltala de flesta ålderskategorier och smakinriktningar - kan självfallet och med fördel användas både för julklappsinköp och för egna önskemål!

Även om vi i största möjliga mån kontrollerat prislapparna tillkommer i många fall fraktavgifter. Företag som har butik erbjuder i många fall lokal uthämtning. En god idé kan därför vara att i förväg kontrollera leveransvillkor - om inte annat för att verkligen vara säker på att varorna finns i lager och verkligen kan hämtas ut innan julafton. De julklappar vi plockat ut hittas genomgående i svenska butiker. Den som inte räds att handla från utlandet kan dock med fördel dra nytta av den för stunden rekordlåga dollarkursen. Väljer du att beställa direkt från USA (via exempelvis auktionssajten eBay) eller en marknad som är kopplad till dollarn (som delar av Sydostasien) gäller naturligtvis ett än större mått av uppmärksamhet.

Budgetklass

- de bästa julklapparna under 200 kronor

Att billiga julklappar inte nödvändigtvis är synonyma med låg kvalité visar innehållet i FZ:s budgetsäck tydligt. Med en hundralapp (eller möjligtvis två) kommer även den mindre bemedlade långt. Frånsett de spel FZ tipsar om här kan även pärlor hittas i de stora butikskedjornas obligatoriska fyndkorgar - ta en extra koll nästa gång du besöker affärer som Rusta, större Willys-butiker och ICA Maxi. Begagnatmarknaden kan också vara värd att hålla ett öga på; svenska Tradera har ett brett utbud av spel till såväl pc som konsol. FZ har därtill ett eget diskussionsforum för begagnade spel väl värt att besöka! Tänk dock på att alltid först kontakta säljaren och förvissa dig om att han eller hon har ett ärligt uppsåt och dessutom kan leverera varan i god tid innan jul.

Den tekniska juvelen i Electronic Arts klassiska Medal of Honor-serie är utan tvekan Pacific Assault. I rollen som marinkårssoldaten Tommy Conlin utför spelaren tillsammans med sitt kompani uppdrag i eftersviterna av 1941 års attack mot Pearl Harbor. Sina drygt två år till trots har det åldrats med värdighet - LithTech-motorn skapar tillsammans med den Havok-understödda fysiksimuleringen en krigsupplevelse helt i paritet med modernare spel i samma genre, som Brothers in Arms Call of Duty 3. Tillsammans med ett väldesignat multiplayerläge som inspirerats av Return to Castle Wolfenstein är Pacific Assault den självklara julklappen till den som intresserar sig för förstapersonspangare med historisk förankring.

[/size]

I väntan på att tyska Crytek nästa år skall släppa det omtalade actiontiteln Crysis torde spelets andliga föregångare Far Cry tilltala den som ännu inte stiftat bekantskap med spelets svit av tropisk grönska, kritvit sand, turkosa laguner och inhyrda legosoldater. Spelet släpptes redan våren 2004 och håller tack vare ett genuint och ännu pågående underhållsarbete än idag måttet - med en rekommenderad processorhastighet på minst 2,4 Ghz, 1024 MB RAM-minne och en 64-bitarsprocessor håller spelet garanterat såväl dator som spelare på alerten. Far Cry har ett aktivt så kallat community med allehanda olika modifikationer - en följd av de användarvänliga redigeringsverktyg som följer med spelet. För 69 kronor får du kort sagt väldigt mycket palm för pengarna.

Släktens cineaster torde bli lyriska av Lionheads filmstudiosimulator The Movies. När FZ recenserade spelet ifjol höstas fastslogs att det trots vissa brister ändå är unikt i sitt slag. Som ägare till en filmstudio anställer man allt från regissörer till städare och skådespelare, för att skapa filmproduktion på typiskt hollywoodmanér. Den kreativt lagde kan själv ta över regi och inom vissa gränser skriva manus, bygga scener, spela in filmen och därefter efterhandsredigera materialet. The Movies kan därtill sägas vara en utmärkt plantskola för den som intresserar sig för så kallad machinimafilm - ett faktum som inte minst bevisas av de tusentals småfilmer spelets entusiastiska hobbyregissörer själva delar ut för allmän beskådan.

FZ:s fjärde julklappstips kommer i likhet med det tredje också från brittiska Lionhead med visionären Peter Molyneux i spetsen. Den genomarbetade världssimulatorn Black & White 2 ger bokstavligt talat spelaren ansvar för en hel värld. Som innevånarnas skapare, härskare och gud sköter man efter egen moral spelvärlden - vilket håll man än väljer att dra den åt - genom att belöna eller bestraffa. Med hjälp av mirakel, förbannelser och inte minst de karaktäristiska jättedjuren (vad sägs om en femtio meter hög apa?) bör spelet bli ett klockrent paket för den som gillar att förena pyssel med storskaliga fältslag. Samlarutgåvan hittas i handeln för under hundralappen och innehåller frånsett själva spelet även ett extra djur och en knapp halvtimme lång dvd med en dokumentärfilm om hur spelet producerades.

Ett av de senaste årens i särklass mest populära datorrollspel är Biowares kultförklarade Neverwinter Nights. Spelet bygger på Wizards of the Coasts klassiska brädrollspel Dungeons & Dragons och innehåller därmed såväl regler som monster och platser som torde få den mest härdade nostalgiker att le igenkännande. Även om förläggaren Atari släppte den första versionen redan 2002 har spelet idag en levande community som både tillverkar och spelar egna så kallade äventyrsmoduler med varandra över nätet. Precis som i konventionella pappersrollspel kan en eller flera personer agera spelledare och därmed kontrollera hela spelvärlden - ett inslag som än idag i det närmaste är unikt i sitt slag i datorspelssammanhang. Neverwinter Nights finns idag att köpa i en deluxeutgåva vilken frånsett själva spelet även innefattar ett par expansioner - i det närmaste ett måste för den som engagerar sig i fantasyrollspel.

Att realtidsbaserad strategi gärna förknippas med den åtta år gamla RTS-titelen StarCraft är knappast en tillfällighet. Spelet - som förlägger handlingen till en framtid där mänskligheten hotas av två främmande och utomjordiska civilisationer - har i sina olika utgåvor sålt i över nio miljoner exemplar. Den som ännu inte tagit sig an StarCrafts utmärkta enspelaruppdrag och det erkänt välbalanserade flerspelarläget har inte bara missat ett stycke spelhistoria utan också timmar av välregisserad och lättillgänglig strategi. Även om StarCraft kan köpas i en rad olika utgåvor rekommenderar FZ paketet med expansionen Brood War. I kombination är de en utmärkt julklapp till den som vill träna såväl simultankapacitet som stresstolerans.

Marknaden för skräckspel är traditionellt sett förbehållen tv-spelskonsoler. Att en av genrens nyare titlar - utgiven till pc så sent som i våras - kan köpas till priset av en dryg biobiljett borde glädja såväl mottagare som givare. Condemned: Criminal Origins, som spelet heter, har enligt utvecklaren Monolith inspirerats av filmer som Silence of the Lambs och Se7en. Som den för mord oskyldigt anklagade FBI-agenten Ethan Thomas skall spelaren leta den verklige mördaren i slitna och öde industrimiljöer. För att betona spelarens sårbarhet har Thomas sällan andra försvarsmedel är plankor, rörbitar och enstaka verktyg - ett dramaturgiskt grepp som fungerar bra. Condemned är en obehaglig historia som spelar på genrens klassiska strängar; osäkerhet, ett konstant halvdunkel och överraskningsmoment.

Hack i häl på Condemned följer F.E.A.R. - även det en skräcktitel i förstapersonsperspektiv utvecklad av Monolith. Där det senare spelet betonar en känsla av utsatthet och hjälplöshet slår F.E.A.R. an helt andra strängar. Med hjälp av betydligt tyngre pjäser tar sig spelaren an superskurken Paxton Fettels telepatiskt styrda soldater i actionbetonade moment som varvas av lägre tempo i kontors- och lagermiljöer som präglas av ockulta fenomen. Sättet F.E.A.R. kombinerar action med skräck har två gånger i rad vunnit FZ:s hjärta när vi recenserat pc- respektive Xbox 360-utgåvan - den enda ursäkt vi behöver för att kunna rekommendera spelet som julklapp till den med tillräckliga nerver för att ta sig an såväl Fettels visirprydda gossar som den olustiga stämning som genomsyrar spelet.

Historien har visat att spel som är uppbyggda på och runt filmlicenser på förhand gärna är dömda att misslyckas. Star Wars: Knight of The Old Republic är emellertid inte ett av dem. För den som inte räds de engelska dialogerna är det för knappt 150 kronor ett äventyrsspel med rollspelsinslag som nästan helt säkert tilltalar den med smak för klassisk och välskriven rymdopera. Spelet - som i folkmun kallas KOTOR - är precis som Neverwinter Nights - utvecklat av välrenommerade BioWare och använder samma turordningsbaserade regelsystem med en låg inlärningströskel. KOTOR har en utmärkt uppföljare i #The Sith Lords som även det kan inhandlas i samma prisklass - måhända ett lämpligt tillfälle för den som vill köpa eller önska sig hela serien på ett bräde.

Även om spelseriens tredje del nyligen släppts till Xbox 360 är Activisions krigsskjutare Call of Duty 2 fortfarande ett riktigt bra spel - och frågan är om 1942 års slag om El Alamein någonsin har återgivits i sådan detalj och med den stökiga stämning som utvecklaren Infinity Ward skapat. Spelet berättar ur fyra fiktiva soldaters ögon USA:s, Storbritanniens och Sovjetunionens väpnade kamp mot tredje riket. Trots att Infinity Ward i ett inledande skede fick utstå viss kritik på grund av en utlovad men konstant försenad uppdatering har spelet idag nått en sådan teknisk kvalité att det även är populärt i flerspelarsammanhang. Med fem olika speltyper kompletterar multiplayerläget det hårt styrda men välgjorda enspelarläget - en paketlösning som torde räcka en god bit in i nästa år.

"Den som inte spelat Half-Life 2 har inte spelat datorspel" - citatet må vara missvisande men det ger ändå en vink om hur mycket vi gillar Valves dystopiska framtidsskildring, drygt två år efter butikslanseringen i november 2004. Få - om någon - titel i actiongenren har ett så välskrivet manus, en sådan skådespelarensemble och så välgjorda miljöer som Half-Life 2 uppvisar. Spelets pris - knappa 170 kronor - är anledning nog att överväga det som julklapp för den som inte tidigare bekantat sig med protagonisten Gordon Freemans krutdoftande äventyr i den av utomjordingar ockuperade stadsenklaven City 17. Att Half-Life 2 därtill öppnar dörren för spelplattformen Sources dussintals olika modifikationer ger spelet ett mervärde som är oslagbart i sin prisklass.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse