Inget studiebidrag förrän i augusti, ont om sommarjobb eller känner du helt enkelt att det bästa i livet är gratis? Ta det lugnt - FZ synar utbudet av gratisspel.

Ordet gratisspel för kanske tankarna till allsköns Flash-spel på nätet eller halvfärdiga hobbyprojekt, men i den här artikeln kommer jag endast att ta upp tidigare kommersiella spel som senare släppts gratis, och då endast sådana som släppts gratis i sin helhet. Exempelvis id Software har släppt källkoden till många av sina spel, men inte själva speldatan (banor, texturer, osv). Här är tio kompletta spelupplevelser - både lagliga och gratis.

Marathon-trilogin

Halo-skaparna Bungie släppte 1994 den sci-fi-betonade förstapersonsskjutaren Marathon till Mac. Spelet fick två uppföljare i Marathon 2: Durandal och Marathon Infinity, och serien anses av många vara det bästa som skapats för Mac. År 2000 släpptes källkoden till Marathon 2 vilket resulterade i öppen källkod-projektetet Aleph One, som bland annat försett motorn med OpenGL-stöd och utökade multiplayermöjligheter. Förra året släppte Bungie hela trilogin gratis online. Med Aleph One kan du nu spela samtliga dessa i Mac OS X, gamla MacOS, Windows och Linux.

<li>Ladda ner Aleph One och spelen</li>
<li>Bungies informationssida</li>

Beneath a Steel Sky

I mars 1994 släpptes Beneath a Steel Sky för Amiga och DOS. Revolution Softwares skapelse är ett kritikerrosat peka-och-klicka-äventyr, likt LucasArts mer välkända diton, som utspelar sig i ett framtida Australien där föroreningar och radioaktivt nedfall gjort sitt för att skapa en dystopisk värld. Med hjälp av det fria ScummVM kan du nu avnjuta denna cyberpunkklassiker under nästan vilket operativsystem som helst.

<li> ScummVM</li>
<li>Ladda ner spelet</li>
<li>Fansida med färdig installerare samt spelmanual och annat</li>

The Elder Scrolls: Arena

Den fjärde delen i Bethesdas Elder Scrolls-serie kom i våras och belönades med högsta betyg av FZ (se vår recension av Oblivion), men äventyren i Tamriel började redan 1994 med The Elder Scrolls: Arena. Detta förstapersonsrollspel släpptes gratis i samband med tioårsjubileet. För att kunna spela Arena i ett modernt operativsystem krävs en DOS-emulator. DOSBox är en utmärkt sådan och finns för en mängd plattformar.

<li> Ladda ner</li>
<li>DOSBox</li>

One Must Fall: 2097

Beat 'em up-spelet One Must Fall: 2097 gavs ut av Epic 1994. Här är det inte människor utan rejäla robotar som pucklar på varandra - tio robotar, tio förare, fem arenor (som faktiskt är interaktiva) och fyra turneringar bäddar för mycket skoj i det här kultliret som utvecklaren Diversions släppte gratis 1999. För att citera manualen: "OMF 2097 is a great way to relieve stress, improve hand-eye coordination, or just generally waste enormous amounts of time." Dessutom finns multiplayerstöd. DOSBox krävs även här, om du inte använder en gammal dator.

<li>Ladda ner (6,52 MB)</li>
<li> OMF2097.com - Fansida</li>

Föregående Nästa
Har för mig att man sparade i kyrkan där banan startade. i tvåan bäst att tillägga, körde alldrig ettan. 10/09 Abuselänken funkar när jag provar nu (den här (http://www.uidaho.edu/~scot4875/) alltså). Arkiv med gratisspel är en bra idé, det ska jag lägga till att göra-listan. De spel vi tipsat om i artikeln är sådana som upphovsmakarna själva släppt gratis och... 06/08 Abuselänken fungerar inte längre, finns det legal och praktisk möjlighet för FZ-crew att lägga upp det på er FTP? Artikeln var bra, och utan att låta som en magsur retrospelare så ger många av de gamla spelen en rejäl kick (spelade jezzball ett par timm... 05/08 Många fina spel här. Abuse, ett underbart spel. Ibland flög man ur stolen när en flock med aliens dök upp från ingenstans. Tror inte jag hade hela eller så klarade jag inte det. En baneditor ingår också har jag för mig. OMF 2097, GTA och flera andra har... 31/07 hur sparar man i GTA1 och 2 egentligen minns fan inte :( 29/07 One Must Fall: 2097!! ja wee, det är ju sketa kul, jag som bara kört demot :( hihi måste testa detta =) cannon spel 29/07 Wolfenstein: Enemy Territory äger:O 28/07 ett spel som jag upptäckt som kan fördriva MÅNGA timmar e iaf BZFlag (http://www.bzflag.org/). Finns till Windows, Linux osv. Rekommederas varmt :up: 28/07 Marathon spöar Doom2 på alla punkter, grafik, ljud, story, spelkänsla... Jäklar vilken stämning det var att spela det i ett mörkt rum. :) Vi hade upp till tre Macar uppsatta hemma i nätverk via AppleTalk (feta 20 kB/s) och lirade multiplayer med kompisa... 28/07 Marathon är så jädra bäst! älskar musiken ^^ mysigt att spela det lite i multiplayer, få nostalgitripp och spöa brorsan. 28/07
Skicka en rättelse