Till Gamex inbjöds de två sydkoreanska Starcraft 2-proffsen Sung Joon "July" Park och Ji Sung "Bomber" Choi. Vi tog tillfället i akt att prata med de två om bland annat den internationella scenen, skillnaden mellan utländska och koreanska spelare, balansen i spelet och kommande expansionen Heart of the Swarm.

July har en lång och framgångsrik karriär i #Brood War bakom sig. Han var den första Zerg-spelaren som blev etta i Kespas ranking. Han var också den första Zerg att vinna en Golden Mouse och han är en av fyra spelare genom tiderna att vinna det prestigefyllda priset. I #Starcraft 2 har han som bäst nått en andra och tredjeplats i GSL Code S, samt fjärdeplatser i NASL säsong 1 och Dreamhack Summer 2011.

Bomber spelade Brood War, men inte alls med samma framgångar som July. I Starcraft 2 har det gått bättre och den största framgången är en förstaplats på MLG Raleigh efter att ha besegrat Coca i finalen. Han medverkade under Dreamhack Summer 2011 och besegrade just July för att ta hem tredjeplatsen. Han vann också sin första medverkan i Code A i maj.

Ji Sung "Bomber" Choi.

FZ: Välkomna! Hur gillar ni Sverige?

July: Det här är andra gången vi är här. Vi har varit här på Dreamhack Summer tidigare. Det är ett vackert land och vi gillar vädret.

FZ: Ni har ju båda spelat i flera utländska turneringar. Vad tycker ni är den största skillnaden mellan utländska och koreanska turneringar?

July: Utländska turneringar går snabbare. De pågår under en så kort period och med många matcher att det är den mest bäst grundläggande färdighet som lyckas bäst. Koreanska turneringar håller ofta på under längre perioder, vilket gör att framgång handlar lika mycket om förberedelser.

FZ: Vilken utländsk turnering gillar ni bäst?

Bomber: MLG och Dreamhack

FZ: Du har ju vunnit MLG, Bomber, men vad skulle ni helst vinna av MLG och Dreamhack?

Bomber: Jag kom trea på Dreamhack senast så därför siktar jag på att vinna just Dreamhack.

July: Jag har inte vunnit någon av dem så… jag vill helst vinna båda.

Sung Joon "July" Park.

FZ: Den senaste tiden har utlänningar lyckats bättre i stora turneringar där även koreaner medverkat. Tror ni att gapet mellan korea och resten av världen håller på att minska?

Bomber: Jag tycker fortfarande att koreanska spelare överlag är bättre än utländska spelare, men jag håller med om att de utländska spelarna närmar sig.

FZ: En del av det beror säkert på att många utländska lag har inlett samarbeten med koreanska lag och att många utländska spelare, däribland flera svenskar, är i Sydkorea och tränar. Kommer vi få se mer av det här samarbetet i framtiden?

July: Om man kollar på exempelvis Naniwa och Huk som tränar i Korea så har de blivit mycket bättre. Det tror jag kommer att inspirera andra att också söka träning och samarbeten.

En fråga om pengar

FZ: Om möjligheten fanns, med fler sponsorer, tror ni att fler koreanska spelare skulle tävla utomlands?

Bomber: Ja.

July: Absolut. Jag tror att de flesta koreanska spelare skulle vilja delta i alla internationella turneringar, men problemet är pengar. Jag skulle kunna resa runt och spela turneringar 365 dagar om året ifall bara det ekonomiska stödet fanns. Prispengar räcker oftast inte till för att täcka upp för flygkostnader, hotell och mat.

En sci-fi-variant av den bibliska gräshoppsinvasionen.

FZ: Är ni inte oroliga för att förlora värdefull träningstid när ni spelar internationella turneringar och är fast på flyg i flera timmar?

Bomber: Jo, det största problemet med utländska turneringar är att man förlorar så mycket träningstid att man riskerar att tappa de grundläggande färdigheterna. Sedan kan tidsskillnaden ibland påverka negativt också.

FZ: En sista fråga för att avrunda utlänning vs. Korean-snacket då; vem är den bästa icke-koreanska spelaren?

Bomber: Huk, Idra och Thorzain.

July: Huk.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse