#The Witcher 2: Assassins of Kings-utvecklarna #CD Projekt uppskattar att deras fulländade rollspelsäventyr piratkopierats minst 4,5 miljoner gånger – men "verkligheten kan vara långt värre", befarar polackerna.

– Jag kollade regelbundet antalet samtidiga nedladdningar på torrent-sajter och under de första sex till åtta veckorna var det omkring 20 000 till 30 000 personer som laddade hem spelet samtidigt, säger CD Projekt-chefen Marcin Iwinski.

– Låt oss ta 20 000 som genomsnitt och sex veckor. Spelet är 14 GB, så låt oss anta att nedladdningen tar sex timmar med en inte allt för snabb internetförbindelse. Sex veckor är 56 dagar, vilket betyder 1344 timmar; och med sex timmars genomsnittlig nedladdningstid för att få tag i spelet skulle det ge oss 224 nedladdningar. Om vi sedan multiplicerar det med 20 000 samtidiga nedladdare blir resultatet dryga 4,5 miljoner illegala nedladdningar. Detta är bara en uppskattning och jag skulle vilja påstå att den är åt det optimistiska hållet; idag har vi sålt över en miljon lagliga exemplar, så att bara ha 4,5-5 illegala ex för varje lagligt spel skulle inte vara ett så dåligt förhållande. Men verkligheten är förmodligen betydligt värre.

Marcin Iwinski säger också att CD Projekt inte anser att DRM fungerar, och att det "alltid crackas på nolltid, vad man än gör".

– Plus DRM:et i sig självt är jobbigt för dina lagliga spelare – denna grupp av ärliga människor, som anser att ditt spel är värt 50 USA-dollar eller euro och som gått och köpt det. Varför skulle du vilja göra deras liv svårare?