15 år efter FZ:s födsel gräver vi fram de 15 spel som betytt mest för både oss och branschen sedan dess. Här är de viktigaste spelen, ett per år från 1996 till i dag.

#Quake var en revolution. Det förstod alla med en dator kraftfull nog att driva det. Till exempel en redaktör på Torget, vilket var Postens satsning på den där nyheten internet som alla snackade om. Ett par månader efter spelets release försökte redaktören och hans kollegor stilla folkets (och sitt eget) Quake-begär genom att sätta upp ett par servrar på kontoret.

Det här var omkring den 9 december 1996, och den första deathmatch-serverns namn blev FragZone Stockholm. Där och då föddes vi.

Det var här det började.

15 år har gått sedan @Phat satte bollen i rullning. Under den tiden har Fragzone blivit FZ, börjat skriva om först fler spel än bara förstapersonsshooters och sedan om alla stora plattformar, och vi är i dag landets utan konkurrens äldsta och mest väletablerade spelsajt.

FZ såg annorlunda ut i slutet av 90-talet.

FZ fyller alltså 15 år i dagarna, och för att fira korar vi de 15 viktigaste spelen sedan nådens år 1996. Ett spel per år, och kriteriet är att spelet på ett eller annat sätt haft stor betydelse för branschen, och vi utgår från det år då det släpptes i Sverige. Det behöver alltså inte vara det spel som brukar anses vara årets bästa (fast det finns ju en chans att de sammanfaller). Vi delar också ut ett par hedersomnämnanden för varje år.

Vi börjar i dag med de viktigaste spelen från 1996 till 2000. I morgon fortsätter vi med år 2001-2005 och vi avslutar med 2006-2010 på söndag. Ett stort grattis till FZ, ett ännu större tack till er läsare som gjort de här åren till ett nöje. Trevlig läsning!

Föregående Nästa
Skicka en rättelse