Vart är spelvärlden på väg när piratkopieringsföretag har piratversioner i sitt forum - FZ frågar och svenska utvecklaren Paradox kommenterar.

Kopieringsskyddens vara eller inte vara är en ständigt brännhet fråga. I veckan framkom att folket bakom StarForce, ett av de mest välkända (och därmed kontroversiella) skydden, dels haft en länk till en piratversion av Galactic Civilizations II i sitt forum, dels kommenterat utvecklaren Stardocks val om att inte använda kopieringsskydd (underförstått just StarForce) i smått nedlåtande termer.

FZ kontaktade spelets europeiska distributör Paradox Interactive för att höra vad de tycker. Förlagschefen Fredrik Lindgren står för svaren.

FZ: Vad anser du som europeisk distributör om sådana här metoder och ageranden?
Fredrik Lindgren (FL): Det är givetvis helt förkastligt att agera som Starforce gjort i det här fallet. Jag har själv engagerat mig och satt press på Starforce för att fråga vad de egentligen menar med sina metoder. I morse hade jag tre meddelanden från Starforce med både officiella ursäkter och annat. Håller på att gå igenom detta som bäst just nu. Man upphör tyvärr aldrig att förvånas på bristen på professionalitet i vår bransch. Spelbranchen består inte längre av källarföretag, men ibland kan man nästan tro det.

FZ: Påverkar det eventuella framtida samarbeten mellan er?
FL: Det påverkar inte nämnvärt vårt samarbete med Stardock (utvecklaren av GalCiv2). Skälet till att vi jobbar tillsammans är att vi har samma värderingar och drivs av samma typer av idéer, vilket jag upptäckte redan första gången jag träffade dem på deras hemmaplan i Detroit. Samarbetet med Starforce blir dock mer komplicerat då vi i ett av våra kontrakt för en titel i USA skrivit under på att använda deras kopieringsskydd. Det är något som man propsat på från utvecklaren, vilket tyvärr inte ger oss något val i det fallet.

FZ: Har du någon ytterligare kommentar till läsarna?
FL: Trots det som hänt nu är vi jättenöjda med att GalCiv2 har blivit en succé på alla marknader där spelet släppts. I Tyskland, där vi släpper GalCiv2 i slutet av nästa vecka (24 mars), har vi redan översålt vår "limited edition steel book" och den är snart slut även i Skandinavien så den som vill ha den coola boxen får skynda på.

Skicka en rättelse