Det finns spel där man arbetar ensam och det finns spel där gruppen är det viktigaste. Half-Life: Team Fortress Classic tillhör den senare kategorin - gruppens samlade agerande gäller för hur många poäng man ska få. Laget måste bestå av en defensiv och en offensiv del. Men, hur ska man egentligen göra för att ens lagkamrater ska bli nöjda med en? Det du just nu läser är en introduktion till TFC, som förhoppningsvis får dig att bli bättre.

Att välja lag

Den allra första frågan man ställs inför är vilket lag man ska gå med i. Detta kan påverka själva spelandet rätt ordentligt och därför bör man tänkta till lite. Är det ena laget alldeles för få spelare så bör du faktiskt gå med där, för att jämna ut spelet lite. Om du inte gör detta är det en rätt stor risk att du blir kickad av en vaksam admin. Om du inte orkar sitta och analysera vilket lag du ska spela i så kan du helt enkelt trycka på 5 så väljer datorn ut det lag som behöver dig mest. Hur som helst, när du valt lag är det dags för det som är själva ryggmärgen i TFC: Att välja spelartyp. Det finns hela nio olika typer, så därför går vi igenom lite för- och nackdelar med dem:

Scout

Den absolut snabbaste av spelartyperna. Scouts springer nästan dubbelt så snabbt som resten, fast har rätt dålig skyddsväst. Rätt bräckliga med andra ord. Scouts brukar användas för att få hem motståndarens flagga eller nyckel, mer om flaggor och nycklar kommer senare när vi pratar om CTF.

Sniper

Precis vad det låter som. En prickskytt som med sitt gevär kan zooma in och använda lasersikte för att skjuta skallen av motståndarna. Snipers är rätt lätta att döda om man kommer dem nära inpå kroppen. Se därför alltid till att som sniper gömma dig på något ställe där du inte syns. Det är faktiskt inget fel med att campa som sniper, tvärtom så är det bara bra. Sikta på motståndarens huvud för att tillfoga denne maximal skada, på benet för att hindra motståndaren att springa snabbt.

Soldier

En mycket populär spelartyp. Soldaten kan bära en ordentlig skyddsväst, samtidigt som denne har ett robust raketgevär som ger motståndarna ordentligt med skada. Soldater utgör kärnan i TFC, de kan förekomma rikligt både i försvar och anfall. En mycket bra sak med soldaten är att denne kan rakethoppa. Detta utförs genom att springa framåt och skjuta i marken samtidigt som man hoppar. Genom att göra detta kan du komma upp till områden som andra spelartyper inte kan nå.

Demoman

Demoman kallas ofta för granatsnubben. Han är expert på tunga explosiva grejer, såsom rejäla granater och ett ordentligt granatgevär. En demo kan plocka nästan vad som helst om denne är pricksäker. Men akta dig, att stå och spruta ut dina granater i fiendens bas är att spamma, och det ogillas starkt! Så se till att hålla ordning på granaterna, bara kasta några i taget.

Medic

En läkare kan väl inte skada någon tänker du väl nu? Men det är helt fel. Medics är också en viktig spelartyp i TFC. Visst kan han läka lagkamraters skada med sin förstahjälpenlåda. Men om han använder den på en motståndare så smittas motståndaren av ett virus. Detta virus får den smittade att förlora liv konstant ända tills denne är död eller botat av lagets medic. Viruset är också luftburet vilket innebär att alla som kommer i närheten av dig också smittas. Ett väldigt gott råd är att inte gå in i vapenrummet och du är smittad. Detta kommer få dina lagkamrater att bli mycket arga på dig. Spelar du medic ska du också tänka på att folk i ditt lag som står och skriker ”Meedicc!!” samtidigt som de har ett rött kors ovanför huvudet vill att du ska komma och läka dem.

Heavy-Weapons Guy

Som du hör på namnet är detta en person med vapen och maskingevär som specialitet. Hans Assault Cannon är en enorm kulspruta som käkar ammunition till mellanmål. Han har också den tjockaste skyddsvästen av de alla, en tuff och robust motståndare med andra ord. Det enda lilla problemet med HW-snubbar är att de är så otroligt långsamma! Och det går ännu långsammare när du använder dina vapen. Ett tips är att inte gå ut och skjuta på ett öppet område, då man med stor sannolikhet blir nedskjuten av en sniper.

Pyro

Om du gillar att leka med elden är det här rätt spelartyp för dig. Pyromanen har självklart en eldkastare som han kan få spelare att brinna med. Han har också en rätt annorlunda granattyp, napalmgranat, som lägger sig som ett eldtäcke över ett rätt så stort område vilket får alla som passerar genom elden att börja brinna. För övrigt är pyromanen en rätt så svag spelare och har egentligen ingen viktig uppgift under en match. En sak som dock är värd att notera är att pyromanens raketgevär skjuter brinnande projektiler, som, om de träffar en vägg, skadar det som finns bakom väggen.

Spy

Att spela spion är det som många nybörjare tycker låter spännande. Antagligen är detta för att spioner inte förekommer i så många spel. När man är spion är det ett par saker man borde känna till. För det första så går det att maskera sig. Man kan anta skepnaden av vilken spelartyp eller färg man vill. Problemet är bara att din falska skepnad försvinner så fort du använder ett vapen, förutom dina granater. Spionen kan också låtsas dö, och på så sätt ligga som en livlös klump på marken tills motståndaren tittar åt ett annat håll. Detta är en mycket användbar funktion, underskatta den inte. Spionens främsta vapen är kniven som, om du siktar rätt, dödar med ett enda hugg. Sikta på nacken när du står bakom motståndaren för bästa resultat.

Engineer

Denne personär definitivt försvarets ryggrad. Specialiteten är att bygga Sentry Guns, stationära små försvarsstationer som är kapabla att döda de mesta. Problemet är att de lätt blir förstörda av spioner med granater. Se till att placera ut din Sentry Gun strategiskt och uppdatera den snabbt. För varje steg du uppdaterar den blir den smartare och dödligare. Se också till att du inte lämnar den ensam, den måste hela tiden fyllas på med ammunition. Ingenjören kan också bygga en Dispenser, ett miniförråd för ammunition och skyddsvästar. Denna spelartyp är den enda som inte passar så bra i ett anfall, då vapenförrådet är väldigt begränsat.

Fixa hem flaggan

Det vanligaste sättet att spela TFC på är CTF. Kanske tycker du att det börjar bli för mycket förkortningar nu, men det här är inte så svårt. CTF står för Capture The Flag, eller "erövra flaggan" på svenska. Du ska alltså hämta motståndarens flagga (som oftast ligger i motståndarens bas) och sedan ta den hela vägen hem till din egen bas där du ska lämna den vid en erövringspunkt. De flesta nya banor har skyltar inuti basen för att du ska kunna hitta. Om vägen inte är skyltad får du helt enkelt hitta själv, erövringspunkten är ett märke i lagets form, antingen blått eller rött som sitter nånstans på marken i själva basen.

När man kör någon av de vanliga banorna så är det flagrummet som försvaret ska koncentrera sig på. Ingången är rätt så irrelevant, då baserna oftast är rätt stora. Så, om du spelar ingenjör, sätt ut din Sentry Gun i flaggrummet för bästa resultat. Kom också ihåg att vrida den så att den siktar åt rätt håll.

Kemisk krigsföring

En annan av de vanliga banorna är The Rock. På denna karta så finns det inga flaggor, men däremot nycklar. Själva iden med kartan är att du ska ta dig in i fiendens bas, hämta fiendens nyckel i ena sidan basen och sedan aktivera gasen genom att ta med nyckeln till andra sidan basen in i gaskammaren. Om du lyckas aktivera gasen så får laget 15 poäng, men det är inte slut än. Nej, när gasen sätts igång så har spelarna ett visst antal sekunder på sig innan gasen börjar verka. Innan dessa sekunder ska de antigen ha tagit en heltäckande skyddsväst som finns lite här och var. Får man inte tag på någon skyddsväst så gäller det att hoppa i vattnet så snabbt som möjligt.

Spela tillsammans - inte ensam

Detta kan inte betonas nog. TFC är ett spel där alla i laget är beroende av varandra. Alla spelartyper fyller sin speciella funktion och det är viktigt att de samarbetar. Det finns nästan ingen chans alls att du kan välja att spela som scout och bara springa och hämta flaggan helt själv! Du är helt enkelt beroende av stöd från någon spelartyp med tyngre vapen. Många tycker det är jobbigt att organisera kombinerade attacker. Men när man väl orkar fixa ihop dem så märker man att de faktiskt fungerar! Fiendebasen blir helt översvämmad av dina lagkamrater, medan en av tar flaggan och kubbar hemåt. Laget ska helt enkelt gå före allt annat.

Några tips och trix

Avslutningsvis har vi ett par tips som kan vara bra att tänka på.

 • Kolla upp vilken spelartyp som behövs när du startar. Det är inte bra om hela laget är spioner.

 • Glöm inte dina granater. Missbruka dem heller inte.

 • Stå aldrig still. Att stå still är kardinalfel nummer ett i nästan alla multiplayerspel. Det är helt enkelt det dummaste man kan göra. Det ökar risken att bli skjuten, samtidigt som det får dig att bli trött och tappa fokus på spelet.

 • Kasta INTE granater inne i lagets vapenrum. Detta uppskattas ej.

 • Använd dina vapen på ett bra sätt. Rätt vapen vid rätt tillfälle.

 • Variera dina anfall. Det är inte bra att alltid attackera samma gamla vanliga väg. Märker du att motståndarna har ett starkt försvar på ett ställe så ta en annan väg. Det finns nästan alltid flera vägar in till flaggan.

 • Kommunicera med dina lagkamrater. Berätta var du tappade flaggan, vilken väg du attackera, föreslå mötesplatser, och så vidare. Det är alltid bättre att attackera tillsammans.

 • Gör inte det misstaget att du fokuserar på att samla poäng. Visst är det poäng som spelet går ut på, men lagets poäng räknas före individens. I klanmatcher spelar faktiskt varje spelares poäng inte minsta roll.

 • Lämna aldrig försvaret helt öppet. Om inte dina lagkamrater bry sig, ta ansvar! Tjata på dem! Ett bra försvar är grunden till ett bra anfall.

 • Det är aldrig fel att röra sig under tiden man skjuter på någon. Det försvårar för motståndaren att skjuta tillbaka.

 • Krama väggarna. Ja, du hörde faktiskt rätt. Om du testar så märker du att om du tar sidsteg mot väggen samtidigt som du springer framåt så går det faktiskt extra snabbt. Kom dock ihåg att du är extra utsatt för raketer om du springer längs väggen.

 • Skjut mot marken när du spelar soldier. Skjuter man mot marken med sitt raketgevär så är det lättare att skada motståndaren med splittret från raketen, också kallat ”splash damage”.

Nu är det dags att prova allt du lärt dig i praktiken! Ut och spela med dig. Och lycka till, det lär du behöva...

Skicka en rättelse