Poliser har funnits ända sedan urminnes tider. Många är väl vi som fantiserat oss in i deras ställe någon gång. Att arbeta som en lagens väktare kan vara lika stressande och farligt som tråkigt och tålamodskrävande. För de som inte har vad som krävs för att bli en polis så finns det en modifikation till Half-Life som är just detta: Tjuv- och polislek i ett nötskal.

Själva idén med den här "modden" är att istället för att låta två jämbördiga lag ta kål på varandra så har man dels terrorister och dels en polisiär insatsstyrka. Målet för terroristerna är helt enkelt att hålla kvar gisslan i en viss tid, eller döda alla poliser. Målet för poliserna är det motsatta. Få ut gisslan eller döda terroristerna.

Ta väl hand om dig

Något som är rätt speciellt för CounterStrike, eller CS som det förkortas, är att man bara har ett liv per spelomgång. Blir du dödad så hamnar du i ett slags observer-perspektiv, så du kan flyga omkring och gå genom väggar för att kunna titta på de kvarvarande spelarna. Det gäller med andra ord att inte ta några onödiga risker.

Nyckelordet i CS är realism. Utvecklarna har försökt göra spelet så realistiskt som möjligt vilket innebär att det inte är någon bra ide att försöka göra ett "bungyjump" utan lina från ett av hustaken. Självklart bör du också tänka på om någon eller några av dina lagkamrater står i vägen när du skjuter, då de tar lika mycket skada av dina vapen som din motståndare.

Shoppingdags

En sak som skiljer CS från andra multiplayerspel är att innan man kan ge sig ut och skjuta så måste man köpa vapen, ammunition och annat som till exempel skyddshjälm och skyddsväst. För att du inte ska missa detta otroligt viktiga moment så går vi igenom det här. Du kan bara öppna "shoppingmenyn" när du står i ditt startområde. Du kan alltså inte springa till motståndarens bas och börja shoppa massa grejer där. Behöver du dock fylla på din ammunition så är det bara att springa tillbaka till startpunkten och handla.

Kommandona för att få upp köpmenyerna i CS är dessa:

 • buyweapon

 • buyammo

 • buyitem

Vi förslår att du bind:ar dessa kommandon till varsin tangent, vilket till exempel görs såhär:
bind y "buyweapon"

Money, Money, Money

Var får man då alla dessa pengar ifrån? Det finns ett antal olika sätt. Dels får du som polis pengar när du dödar en terrorist rör vid en gisslan, eller räddar en gisslan. Som terrorist gäller det att döda poliserna eller hålla kvar gisslan en viss tid. Något som gäller för båda lagen är att man får ett rejält avdrag från pengakontot om man skjuter ihjäl en lagkamrat eller en gisslan.

Förutom dessa medel så får också det vinnande laget en liten summa pengar, och det förlorande en liten större summa pengar som tröstpris, vilket också bidrar till att upprätthålla en balans mellan lagen. Det kan ju ofta vara en fördel att kunna se hur mycket pengar man har på sitt konto. Det lättaste sättet att göra detta är att bind:a en tangent till kommandot showplayerinfo på det sätt vi beskrev ovan.

Prata på

I de senare versionerna av CounterStrike så finns det en funktion för att spela upp ljudmeddelanden innehållande order eller information om var du befinner dig. Grundregeln är att använda röstkommandon ofta och väl. Visserligen kommer röstsystemet huvudsakligen till sin fulla nytta i klanmatcher, men du ska inte skämmas för att använda det på allmänna servrar. Du bör dock komma ihåg att inte missbruka systemet då detta kan göra dina med- och motspelare arga.

Som komplement till röstsystemet finns också en "commander"-meny, som låter en spelare agera ledare med ett par speciella röstkommandon. Vem som är ledare i en match på en öppen server avgör slumpen. Får du ledarrollen, agera så moget du kan. Använd kommandona så ofta du behöver, men inte flera gånger i rad som man ofta gör med textkommandon.

Polis, polis potatismos

Polisernas uppdrag är som vi tidigare sagt att rädda gisslan eller utplåna terroristerna. Oftast så har terroristerna en bas, vilken måste intas innan man kan nå gisslan. Vissa saker bör du tänka på när du är polis, här kommer en liten lista:

 • Terrorister campar ofta, med all rätt, uppe i något högt torn med ett snipervapen. Det är med andra ord ingen bra ide att stå stilla mitt utanför fiendens område och dra ner konsolen för att göra någon inställning.

 • Gå gärna tillsammans med någon eller några, men se till att inte gå i en tät klunga, utan sprid ut er, så terrorister med kulsprutor får lite mer att skjuta på.

 • Använd dina "flashbangs", alltså granater som förblindar i ett par sekunder. Om du vet att terroristerna barrikaderat sig i ett litet rum, så sula in en flashbang genom fönstret och spring in precis efter den detonerat.

 • Skjut aldrig mot en gisslan. Säger sig självt.

 • För att få gisslan att följa efter dig, bind en tangent till "+use".

 • För att sätta gisslan i säkerhet när du tagit dem till din startpunkt, bind en tangent till "hostage".

 • Lär känna dina vapen som du förfogar över. Se till att du har ett vapen som du är säker på att du kan hantera.

 • Ta inga onödiga risker. Det här är inte Quake, du kan inte bara springa in bland fienden och tro att du kan plocka alla genom att hoppa som en kanin samtidigt som du öser ut skott. Du kommer garanterat att bli potatismos innan du ens hinner avfyra ditt eget vapen.

 • Märker du att en motståndare har feta vapnet, backa tillbaka, gillra en fälla, och se till att du kommer ut bakom honom. Ett välriktat skott i skallen så ligger han på backen.

 • Överraskningen är ditt främsta vapen.

Tjuvar och banditer

Terroristernas mål är att behålla gisslan. Här gäller det att någon vaktar gisslan, medan någon annan ser till att det inte kommer in folk i terroristernas område.

 • Tro inte att du är gud. Ge dig inte ut för att jaga poliser, stanna istället kvar vid din egen bas och ta det lugnt, tills poliserna kommer till dig. Tänk på att de måste, för att vinna hämta gisslan, eller plocka alla terrorister. Du måste, om du spelar som terrorist, bara hålla kvar gisslan i några minuter.

 • Se till att du vet var dina medspelare befinner sig, så du inte börjar skjuta på fel personer.

 • Om du får tag i ett snipervapen, så kanske du skulle överväga att campa på något högt ställe där man lätt kan knäppa en massa ovarsamma poliser.

 • Om du håller på att förlora och poliserna kommer allt närmare så kan det vara en bra ide att barrikadera sig inne hos gisslan, och placera alla i gisslan bredvid dig. Eftersom du är beredd, så kan du skjuta emellan gisslan, medan den attackerande polisen skjuter ner gisslan istället för dig.

 • Ser du att någon kastar in en flashbang i ditt rum, rikta blicken bort ifrån granaten när den smäller av så blir effekten minimal.

 • Skyddsväst och hjälm är bra. Kom ihåg det. Dock fungerar skydden bara på det ställen på kroppen där de sitter, så även om du har båda skyddsväst och hjälm så är till exempel dina ben och ditt ansikte helt oskyddat. Än en gång, det här är inte Quake.

CounterStrike på FragZone

Nu har du fått lära dig en massa roliga saker som du kan tänka på när du lirar CounterStrike. Vi på FragZone önskar dig lycka till i ditt fortsatta spelande och vi vill påminna om att FragZone har en egen CounterStrike-server som spelar de senaste kartorna på en snabb och fräsch lina. Adressen till denna är:

194.198.184.105:27015

Hoppas vi ses där någon gång!

//FragZone

Skicka en rättelse