Från rykte till release. FZ har bevakat Mass Effect 3 hela vägen. Har du hängt med? Här är en sammanfattning av vårens stora rollspel, från ryktena till releasen och toppbetyget.

I december 2009 rapporterar FZ att #Bioware ser fram emot att få avsluta sin rymdtrilogi. Att låta spelare fortsätta med gamla sparfiler har varit en stor utmaning, avslöjar project director Casey Hudson. Det är ett problem som de inte har i #Mass Effect 3.

Exakt ett år senare råkar #Electronic Arts publicera en beskrivning av spelet på den officiella hemsidan. Informationen avslöjar att sista delen i trilogin utspelar sig på jorden och att Shepard ska rädda planeten från "en ras av skräckinjagande maskiner". Beskrivningen togs bort illa kvickt, men inget undgår hängivna fans.

Det tar bara två dagar efter avslöjandet innan den första teasern släpps. Om avslöjandet var oavsiktligt eller en del av hype-bygget kan man spekulera kring. Men teasern får det att vattnas i munnen på många. Samma dag avslöjar Bioware att uppföljaren kommer att lanseras till alla format samtidigt! Planerat släppdatum är julhandel 2011.

All your base are belong to us.

I början av april 2011 släpps äntligen mer information om Mass Effect 3. Detaljer om handling, karaktärer och gameplay offentliggörs. Bioware berättar också att de inte är främmande inför tanken att göra ett Mass Effect-MMO efter trean, vilket rör upp många heta känslor bland FZ:s läsare.

I maj upptäcker Bioware att schemat är lite för tajt, och klargör att releasen skjuts fram till 2012. Tråkigt säger vissa. Bra, säger andra, för då får de mer tid att göra ett episkt spel. Samtidigt avslöjar EA-chefen att spelet försenas för att tilltala en bredare målgrupp. Varningsklockorna ringer för fullt bland er FZ-läsare. "Ska de inte lägga in Kinect-stöd också så att man kan DANSA sig igenom spelet när de ändå håller på...", skriver användaren Khrig.

Ja, de planerar att lägga till Kinect-stöd, men inte för att dansa. Med Kinect ska du kunna välja vad Shepard ska säga genom röstkontroll och även kontrollera dina gruppmedlemmar med rörelser. Sexscener ingår inte i Kinect-kontrollen, tyvärr. Däremot ska spelaren kunna förföra individer av både det kvinnliga och det manliga könet oavsett vilket kön han eller hon spelar som. Större valfrihet är bra. Men det tycker inte Metacritic-användare, tydligen.

Kontroversiella onlinefunktioner

Till mångas glädje och andras förtret presenteras multiplayer i en australisk tidning i oktober 2011. Bioware publicerar även mer information om multiplayer och en film som förklarar hur onlineläget fungerar och hur det kan påverka enspelarläget. Att spelet också kräver Origin och inte släpps på Steam skapar en mindre turbulens bland gamers, men den lägger sig snabbt. Vi är ju vana sedan #Battlefield 3.

Responsen från Mass Effect 3-fansen är enorm redan innan release. Bland annat skriver FZ om en tjej som gör en egen trailer. Hon menar att marknadsföringskampanjen är tråkig och ensidig. Men tji fick hon! Några månader innan release slår Electronic Arts på den stora marknadsföringstrumman. Och den når ända upp till stratosfären. Bokstavligt talat. De lanserar också en tsunami av trailers, bland annat en FemShep-trailer. De vill "nå ut till den breda publiken".

Den här bilden har FZ använt femtielva gånger. Dags igen. Varför? För att den är cool.

Take Back Earth. En av de mest omskakande spelrullarna de senaste åren måste vara Mass Effect 3:s "Ta tillbaka jorden". Trailern framkallar gåshud och ökar förväntningarna inför den stora premiären i början av mars. Släpptrailern som släpps ett par veckor innan premiären är inte så dum den heller. Självaste chefredaktör och ansvarige utgivare, Joakim Bennet, tar på sig ansvaret att skriva recensionen för FZ. Han älskar det.

Hittills har inga försäljningssiffror offentliggjorts. Men vi förutspår att nya rekord slås eftersom att förbokningen har gått riktigt bra. Lanseringen har dock inte varit problemfri med bland annat en konflikt med Game, en dåligt optimerad Playstation 3-version och strul med att importera profiler.

FZ kommer självklart fortsätta att hålla ögonen på Mass Effect och ge er läsare den bästa och snabbaste nyhetsbevakningen.

Jag hör till den senare gruppen. En stor del av den tidiga kritiken var idiotisk och och obefogad. Tycker att jag har rätt till en åsikt i den frågan. Jag hör dock till fans-kategorin. Jag känner mig spottad på av Bioware för sättet de 11/03 Legion är med han är Gethen som vill uppgradera till reaper code på quarians planet. Thane dog av sin sjukdom. Det finns ett assari tempel för ardat yakshis där du får träffa Samaras andra två döttrar. Wrex har dött i ettan ifall du inte importerar spar... 11/03 Sluten* finns drygt 17 slut, (dock är alla jävligt lika) Det som suger mest är att sluten är gjorde på ett sätt som får det att kännas som att alla valen geneom spelen var meningslösa. Och du får inte se vad som händer efter. Mer ska jag inte säga för... 11/03 Så alla som har någon kritik gentemot spelet är antingen homofober, snåljåpar och slutligen hardcorefans? Du borde tänka igenom innan du skriver sådana idiotiska och egoistiska inlägg, jösses människa, väx upp och inse att det finns de som inte har samm... 10/03 Efter den initiala skitstormen med homofober och snåljåpar som klagade över innehåll och dlcs, kommer nu hardcorefansen som känner sig lurade på ett slut. På Biowares forum är 3% nöjda med slutet på serien. 10/03 Sådärja, spelet klarat och... ja, kändes som att jag missade halva spelet :S Jack, Wrex, Grunt, Kasumi, Zaeed, Samara, Legion, Thane, ingen av dessa fick jag träffa T_T Alla de dlc's man lirat i ME2 fick man bara nån slags genomgång över hur de hade lös... 09/03 Har nu också spelat klart ME3 och jag är jäkligt besviken, de har tagit allt som är bra med ME1 & det lilla som var bra med ME2 och gjort det till en gröt av ... ingenting. De har återanvänt i princip alla squad-mates och spelet introducerar knappt någo... 09/03 vad heter miffot dom plagierat till hackett? han är alltid dryg cia-agent eller ondskefull i filmer 09/03 Klarat av spelet nu. Måste säga att detta var en sån oerhört besvikelse. Mass Effect 2 hade allt som ME3 hade men mycket mer. De sakerna jag inte gillar: *Combat är inte varierande överhuvudtaget. Spelade på det svåraste, vilket jag inte klarat av i de... 09/03 Har hört oerhört mycket klagomål om slutet, är långt ifrån där ännu men ska bli intressant att se vad det är som kan göra folk så upprörda över ett hur ett spel slutar.. 09/03
Skicka en rättelse