Vi summerar första dagens Starcraft-tävlingar i Columbus som bjöd på Koreadominans och svenska glädjeämnen.

Storsatsande Major League Gaming öppnar tävlingsvåren 2012 med dunder och brak (live-streamen ser ni här!), ironiskt nog med en tävling de döpt till Winter Championship. I Columbus, Ohio, nästan exakt mitt i den nordamerikanska landmassan fläskar Sundance DiGiovanni och hans riskkapitalfinansierade vänner på med en e-sporttävling som slår de flesta av konkurrenterna på fingrarna. Utöver spel som #Halo: Reach och #Starcraft II har man nu också plockat in #Mortal Kombat, #King of Fighters XIII och #SoulCalibur V som tävlingsgrenar. Huruvida de något okonventionella fightingspelen fortsätter vara en del av MLG-utbudet också i framtiden är ännu inte helt klart. Tydligt är dock att tävlingens centrala spel är Starcraft II. Här finns både strålkastarljus, prispengar och influgna celebriteter.

Galans stora stjärna heter Starcraft II.

För det rådde knappast någon brist på stora namn, vare sig från den koreanska halvön eller övriga världen. I de fyra grupperna trängdes några av de absolut mest prisbelönta sydkoreanerna tillsammans med delar av västvärldens elitgarde. MC, Dongraegu, MarineKing, Naniwa, Huk och Sase var några av gruppspels-spelarna. I Open bracket återfanns bland annat svenska Thorzain och Morrow samt internationella storheter som Puma, Select och Stephano.

Precis som väntat öppnade de koreanska spelarna urstarkt. Inte en enda korean förlorade en match mot en icke-koreansk motståndare. Som vanligt verkar det inte bli någon fråga om koreansk dominans i toppstriden – det riktigt intressanta (med icke-koreanska ögon) blir istället att se vilken av de västerländska spelarna som eventuellt kan hota.

Svensk överraskning

Kvällens kanske största gruppspelsöverraskning stod svenske Hayder “Haypro” Hussein för. I en grupp (Grupp B) där suveräne Park “Dongraegu” Soo Ho stod som självklar segrare redan från start var den stora frågan om någon skulle kunna hota Johan “Naniwa” Lucchesis andraplats. Den koreanske zergmästaren DRG inledde turneringen med en 2-0-vinst mot svenskhoppet Naniwa. Efter det tappade DRG bara en enda karta, efter slarv mot brittiske Benjamin “Demuslim” Baker. Den regerande GSL-mästaren har med andra ord säkrat sin plats som favorittippad till turneringsvinst. I Dongraegus kölvatten var det dock Haypro som drog det längsta strået efter bland annat en 2-1-vinst mot sin Protoss-spelande landsman. Naniwa slutade trea i gruppen.

Kanadensiske Chris “Huk” Loranger och koreanske Lee “Marineking” Jung Hoo vann sina grupper utan matchförlust. Svenske Kim “Sase” Hammar kämpade till sig en tredjeplats i grupp A, före MC. I superjämna grupp D fick kartskillnad avgöra första till tredje plats.

Med två dagars tävlande kvar är saken långt ifrån avgjord.

I Open bracket slumpades storheter mot varandra på ett kanske inte helt rättvist sätt. I vissa delar av det upp till 240 spelare stora trädet klumpades favoriterna ihop – samtidigt som andra såg ut att få enklare biljetter till vidare tävlande. Bortsett från de koreanska spelarna och deras juggernaut-gång genom bracket-systemet såg vi svenska spelare som Jinro (som bland annat slog TLO i två raka kartor) och Morrow (som stötte på koreanska patrull i form av Complexitys Heart). Jinro ställs nu mot amerikanska Idra samtidigt som Morrow väntar på motstånd i Losers bracket. Thorzain kommer in i tävlingen i runda fem, där han ställs mot amerikanske Liquid-protossen Nony. Värt att notera annars var att franske publikfavoriten Stephano åkte ner i Losers bracket efter en tajt match med koreanske rivalen Polt. Sista ordet lär dock inte vara sagt för fransosens del.

En händelserik förstadag som bäddar för stor dramatik också under resten av helgen. Mer än så kunde man väl inte be om?

Livestream, info och schema hittar ni här.

Klicka för mer information

Gruppspel

Grupp A
MarineKing
Ganzi
Sase
MC

Grupp B
Dongraegu
Haypro
Naniwa
Demuslim

Grupp C
Huk
Violet
Ret
Socke

Grupp D
Oz
Parting
Grubby
TheSTC

Skicka en rättelse