Hur klarar sig svenskhoppen mot den sydkoreanska armén? Vi summerar andra dagen av MLG Winter Champs.

Andra dagen på årets första riktiga MLG-turnering, och efter ett par överraskningar verkar det som att ordningen är återställd. Björnar skiter i skogen och koreanska #Starcraft II-spelare dominerar amerikanska e-sporttävlingar. Ingen är överraskad.

De kvarvarande svenskarna klumpades oturligt nog ihop i grupper om två. I grupp A anslöt 20-årige Zerg-koreanen Han “Crazymoving” Ki Soo och svenske Marcus “Thorzain” Eklöf från Open bracket. Efter en 2-0-förlust mot Ganzi vann Thorzain mot regerande IEM-mästaren MC i två raka kartor. Där efter var det dock tvärstopp för Spoon terran. Tre raka förluster – utan en enda kartvinst – mot Crazymoving, Marineking och Sase. Thorzain, som tidigare kritiserat turneringsupplägget MLG använt sig av, slutade på en klar sistaplats. Sase fick nöja sig med en femteplats trots att han hamnade på delad poäng med MC och Crazymoving.

Kampen tätnar – imorgon avgörs tävlingen.

I grupp B fick första dagens svensköverraskning, Haypro, smaka på en rejäl dos verklighet. Koreanske EG-spelaren Jyp och kanadensiske universitetsstudenten Christopher “Ostojiy” Ostojic (som överraskat enormt mycket i Open bracket-spelet) nollade Haypro, som i och med det slutade på en fjärdeplats i gruppen. Jyp kämpade till sig en tredjeplats i gruppen samtidigt som Johan “Naniwa” Lucchesi såg till att putsa till gruppspelsfacitet rejält med två övertygande vinster och en sammanlagd andraplats – efter oslagbara Dongraegu.

Grupp C vanns av turneringens hittills kanske mest imponerande spelare. Förutom att ta sig genom hela Open bracket, från runda ett, och därmed slå både Morrow och Inori, gjorde Kim “Heart” Min Hyuk rent hus med sina gruppspelsmotståndare. Koreanske Violet, holländske Ret, tyske Socke och amerikanske Kawaiirice fick alla känna på Hearts terran-arméer. Heart befläckade även det icke-koreanska hoppet Huks ditintills förlustfria matchsvit. Heart slutade i topp i grupp C, med fem vinster och noll förluster.

Finns det någon eller något som kan stoppa den koreanska dominansen?

Holländske [i]#Warcraft 3[/i]-giganten Manuel “Grubby” Schenkhuizen har nog haft roligare helgäventyr än de han bjudits på i Columbus de senaste dagarna. Den annars helkoreanska grupp D har sprungit i cirklar kring ex-orcen, som enbart lyckats plocka hem två kartvinster – och förlorat tio – på sina fem gruppspelsmatcher. Protoss-spelaren Parting plockade hem segern i den annars rätt jämna gruppen, tätt följd av de båda terran-spelarna Alive och TheStc.

Hela 75 procent av spelarna som gått vidare från gruppspelet är av koreansk härkomst. 16 av 24, och i ärlighetens namn lär dominansen med största sannolikhet fortsätta på samma sätt ju längre turneringen lider. Naniwa och Huk placerar sig, återigen, som de två spelare som har störst möjlighet att ta sig längre i slutspelet. Frågan är bara hur långt det räcker mot de övermänskliga koreanerna.

Skicka en rättelse