Extremt välspelade dueller och dramatiska matchbilder var ett par av ingredienserna när den stora Starcraft II-turneringen avgjordes.

Sista och avgörande dagen på årets första riktiga Major League Gaming-turnering bjöd på exakt så mycket drama man kunde tänka sig – och var samtidigt otroligt förutsägbar. En helkoreansk prispall samt två icke-koreaner (Huk och Naniwa, så klart) som lyckades slå sig in relativt högt i resultatlistan.

På svenskfronten blev den tredje dagen inte särskilt långvarig. Marcus “Thorzain” Eklöf var den förste att åka ut ur tävlingen, detta efter en 1-2-förlust mot koreanske Golden (Golden slogs senare ut av holländske Ret). Kim “Sase” Hammar blev svensken som spelade flest matcher i Championship bracket. I sin första match slog han Dignitas-spelaren Select i två raka kartor. Sase tog sig sedan an landsmannen Hayder “Haypro” Hussein. Också här slutade kraftmätningen med en två-noll-vinst i Sases favör. Näste korean till rakning var Violet, och den här gången fick Sase se sina PvZ-taktiker överlistade. Violet vann mötet med 2-0. Men den svensk som tog sig allra högst upp i slutspelsträdet var en riktig lågoddsare.

Svenskarna räckte inte hela vägen fram till prispallen – den här gången.

Johan “Naniwa” Lucchesi är inte killen som åker ut ur turneringar utan att någon märker det. Men den här gången var det inte på grund av kontroversiell attityd som internetforum världen över nådde kokpunkten. Naniwa inledde slutspelet med att överraskande vinna över MC med 2-1 i kartor. I nästkommande match ställdes han mot kanadensiske Chris “Huk” Loranger. Tillfälligheter (eller var det smart positionering av Huk?) avgjorde den första matchen till Huks fördel. I den avgörande matchen visade Naniwa upp imponerande microskicklighet efter en inledande proxy-attack från Huk. Med en ensam och otroligt skadad Stalker lyckades Naniwa så när vinna kartan. Den ensamma Stalker-enheten lekte kull med två Zealots och en Probe, men råkade till slut hamna i fiendens klor. Huk slog sedan Parting med 2-1 innan han åter ställdes mot Complexitys Heart – som slagit honom med 2-1 dagen innan.

Huk var vid det här laget den siste återstående icke-koreanska spelaren i turneringen. Heart å sin sida var spelaren som gått hela vägen från första Open bracket-rundan, vidare till att ta förstaplatsen i sin gruppspelsgrupp. I Winners bracket-semifinalen stötte han på hård Zerg-patrull i form av Dongraegu – som blev för svår för den relativt okände Terran-spelaren. I matchen mellan Huk och Heart stod den tidigare inför en svår uppgift: att vända det 2-1-underläge han dragit på sig under den andra dagens gruppspel. Det internationella kollektivets sista hopp hade dock ingen chans mot Hearts fantastiska momentum. Huks resa stannade precis nedanför prispallen, på en hedrande fjärdeplats.

Kunglig duell

Terran-spelaren MarineKing har vid upprepade tillfällen utmanat Dongraegu om titeln som världens bästa #Starcraft II: Wings of Liberty-spelare just nu. I Winners bracket-finalen möttes de båda i tre otroligt välspelade kartor. I den avgörande kartan bjöd MarineKing på fantastisk mech-micro. Med Hellions, Marines, Medivacs och Thors pressade MKP tillbaka Dongraegu i ett läge där Zerg-spelaren såg ut att ha en seger i sikte. MarineKing jonglerade skadade Thors precis utanför DRG:s räckhåll. I en intervju efter matchen ska MarineKing berättat att han utvecklat taktiken särskilt för Dongraegu.

Dongraegu ställdes nu åter mot Heart. Och DRG slog för andra gången i rad undan benen på Heart. Heart förlorade med andra ord bara två matcher, mot en och samma spelare, under hela MLG Winter Championship. Och han tog dessutom längsta möjliga väg till en välförtjänt tredjeplats.

Välspelat var bara förnamnet när årets första riktiga MLG-turnering genomfördes.

MarineKing inledde finalserien med gott självförtroende. Det straffade sig direkt. DRG spelade en all-in samtidigt som MarineKing försökte ta en tredje expo – och hade ingen chans att försvara sig. I andra och tredje kartorna vände MarineKing på trenden och lät blixtsnabba Hellion-enheter ta ut DRG:s försvar med blå eld. Dongraegu lyckades aldrig ta tillbaka initiativet utan fick se sig slagen av MarineKing, precis som i specialtävlingen MLG Winter Arena, som hölls för drygt en månad sedan.

Att det skulle vara just DRG och MarineKing i final var det väl få som ifrågasatte inför MLG Winter Championships, och vinnaren kan med all rätt hävda sig som en av världens absolut främsta. Men helgens MLG-tävlingar lämnar inte bara prispallens absoluta topp kvar i minnet. Tyske Giacomo “Socke” Thüs var Protoss-spelaren som vände en otroligt dålig trend från tävlingens första två dagar till något otroligt positivt under finaldagen. Efter vinster mot Puma, Demuslim, CrazyMoving och TheSTC kan ingen ta ifrån Socke att han är en av västvärldens allra bästa Protoss-spelare. Trots att han slogs ut av Huk lär han ha vunnit många fanhjärtan världen över.

MarineKing är alltså vinterns MLG-mästare i Starcraft II. Nästa stora turnering är Spring Championship, med liknande förtävlingar som föregick helgens vinter-tävlingar. I början av juni kommer vårmästaren koras i Anaheim, Kalifornien.

Skicka en rättelse