Går det fortfarande att spela Elite, egentligen? Vi skickade ut en livrädd Johan Martinsson på hans livs mest förvirrade rymdresa. Och han kom tillbaka med ett svar.

Om jag ska summera mina femton år som spelare så kan jag till exempel göra det så här: Det har varit ett jävla tjat. Om alla spel jag har missat. Om den gamla goda tiden. Om de grundpelare som spelmediet är uppbyggt på. Om klassikerna. Om spel som Elite.

Trots tjatet vet jag inte mycket om Elite. Jag vet att det utspelar sig i rymden, att det tydligen innehåller ”tusentals planeter” och att dess grafik får text-tv att verka hi-tech. Jag vet också att det har exakt lika många år på nacken som undertecknad – 28 alltså – och därför är det alltid en fråga som dyker upp i mitt huvud så fort någon hyllar Elite som ett klassiskt spel:

Men går det att spela?

Kan en modern ”gamer” – bortskämd med saker som autosavefunktioner, enkla kontrolluppsättningar och grafik som det går att se vad det föreställer – ens ta till sig ett sådant spel idag? Finns det någon mening med det? Finns det till och med något att lära sig av sådana här gamla reliker?

Det är det jag ska ta reda på. Jag ska göra mitt bästa för att spela Elite. Det är det som är mitt uppdrag. To boldly go where no one has gone på ett bra jävla tag.

Och nu börjar resan.

Det stora rymdäventyret

Eftersom jag har laddat ner en PC-version av spelet så inleds det med en fråga: Vill du köra det med skitsnygg ”shaded” grafik? Men se upp! Det kräver att din dator är KRAFTFULL. Minst 6 megahertz processorprestanda! Jag tror att min tidsresa till 80-talet är fullbordad.

Hej och välkommen till rymden!

Jag väljer den skitsnygga varianten, och spelet är igång. På sedvanligt gamla-spel-manér är kontextualiseringen… bristfällig. Det är mer så här: ”Du heter Jameson, du befinner dig i rymden – kör!” I väntan på en tutorial som med stor sannolikhet aldrig kommer att komma börjar jag trycka på diverse knappar, kommer åt F1 – och befinner mig plötsligt i vad mina vana rymdfararögon genast identifierar som rymden. Någonting enormt grönt och halvt genomskinligt dyker upp framför mig, det måste vara något slags farligt gasmoln. Jag börjar pilla på piltangenterna för att undkomma detta hot, och upptäcker då att rymdskeppet givetvis styrs som ett flygsimulatorflygplan. Så… bra. Efter lite valhänt manövrerande ser jag en färgglad snurrande låda i rymden. Det ser ut som en present. Jag blir glad och kör mot den för att, liksom, plocka upp denna bonus.

För sent inser jag att det kanske inte var en present ändå. Hundradelen senare sprängs jag i bitar.

Föregående Nästa
Själv har jag "klarat" Elite! genom att bli rang: Elite! (vilket var vad spelet gick ut på såvitt jag minns) och måste säga att det var verkligen banbrytande på sin tid. Någon nämnde Elite 4? I min mening finns det liret just nu och är förmodligen det... 07/04 Inte bara var unik.. ÄR unik. Vad sägs om planeter med proportionelig storlek och 655 stjärnsystem plottade med realistiska avstånd? T o m Mass Effect säger "Det var som satan.." 04/04 HÄDARE!! Fan, sånna som du eldades upp på medeltiden. Fyyyy! 04/04 Ja, på denna tiden så gällde RTFM fortfarande. Hur Johan, kanske medvetet, kunde missa dockningsdatorn är ett mysterium.. men det är klart, det fanns ju inte någon träningsnivå som puttinuttade dig om hur kontroller fungerar. Och fan vad jag saknar det.... 04/04 LOL :D fantastiskt rolig artikel. Bästa jag läst på riktigt länge. En gång spelade jag ett flygspel till C64 tror jag det var och inga instruktioner fanns att tillgå. Det var ett stridsflygplan och jag fick upp planet i luften men visste inte vart jag... 03/04 Fan vad klockren recension! Min brorsa var helfäst vid Elite när det var nytt men jag blev aldrig btien av det, trots att JAG är sci-fi nörden, inte min bror. 02/04 Ja! Det var den! Jag var nog för ung eller för slö att sätta mig in i den och hur det funkade för att få ut tillräckligt av spelet. Eller så bytte jag in mitt Mega drive då... Kul att det liknar Mass effect på många punkter. :) Tack för hjälpen! 01/04 Du tänker med all sannolikhet på Starflight (http://en.wikipedia.org/wiki/Starflight). Man flög runt genom wormholes i ett rejält stort universum, kunde landa på planeter och köra runt med ett terrängfordon och samla mineraler att sälja för pengar eller... 01/04 Tack för tillbaka blicken, Denna resa borde ALLA tonåringar Tvingas göra... innan de ens får lov att bedöma andra spel.. :) Dessutom så tror jag det finns massor av faktorer som gör att inblicken ej blir fullständig ändå... a) intresset för typen av spe... 01/04 Måånga timmar lade jag ner på Elite , ett av mina stoltaste spelögonblick var då jag nådde nivån Elite i spelet och dessutom gjort alla uppdrag som fanns i spelet. Trouble with tribbles nån? :-) 31/03
Skicka en rättelse