En lugn start följdes av dramatiska svenskmöten senare under lördagens Starcraft 2-turnering i Stockholm. Vi sammanfattar den första dagen.

Dreamhacks första event för året har avslutat sin första dag och dryga 80 inledande tävlande har i två gruppspelsomgångar skalats ner till 32 stycken. Dagen började ganska händelselöst. Då man inte lyckats fylla hela spelarpoolen på 128 spelare var de flesta grupper halvfulla med i princip en bättre spelare per grupp, vilket betydde att större delen av dagen bestod av väldigt ensidiga matcher. Men det bjöds ändå på några få utropstecken. Svenske Forsen lyckades vinna en match och sånär hela serien mot Polt, medan fritidsspelaren ProxyPanda vann sin serie mot polska storstjärnan MaNa, medelst två snabba proxy gate-builds.

Lördagen var stundtals ganska stillsam, och det är på söndagen det drar ihop sig på allvar i ett utsålt Annexet.

Förmiddagens snackis blev SaSe, som lekte hem två vinster mot 12-årige Master-spelaren Najzmajz genom att i första matchen bygga en Nexus-mur över hela kartan och i andra matchen anfalla med en fullt uppgraderad Mothership/Carrier/High templar-armé och avsluta med ett tjugotal simultana Psi-stormar. Dålig stil tyckte vissa, bara på skoj tyckte andra. SaSe hävdar dock att han absolut inte menade något illa och lovade att ändå be om ursäkt personligen.

På kvällen kom gruppspel 2 igång och då först fick vi se några riktigt högklassiga möten. Svenska storhoppet NaNiwa fick se sig slagen av koreanska Hyun i två matcher där svensken spelade väldigt ofokuserat, men han tog sig ändå vidare som grupptvåa. SaSe har spelat bäst av svenskarna och vann sin grupp. ThorZaIN fick dock se sig slagen av landsmannen Naugrim i vad som får räknas som en uppseendeväckande 2-0 förlust. Istället var det de lite mindre kända svenskarna som imponerade under dagen. Traveller, RunA, SortOf, Forsen och viPro tog sig alla vidare. Och även om i princip hela den svenska #Starcraft 2-scenen var på plats, är det ändå imponerande att 15 av de 32 kvarvarande spelarna är svenskar. Samtliga sydkoreaner är också vidare och har som vanligt varit de som imponerat allra mest. Ingen korean har förlorat en enda serie, bortsett från Puma. Men han förlorade då endast mot landsmannen Genius.

Efter framgångarna i GSL nyligen var NaNiwa spelaren på allas läppar. Kan han uppnå drömmen att vinna inför hemmapubliken?

Det sammanlagda intrycket av dagen är att organisationen är riktigt vass. Annexet fungerar väldigt bra som turneringsanläggning och atmosfären har varit väldigt avslappnad och trevlig. Det största problemet har varit bristen på spelare och bristen på bra spelare. Det finns tillräckligt med storstjärnor för att den sista utslagsturneringen ska kunna kallas världsklass, men det här är långt ifrån den mest imponerande uppställning jag har sett och absolut inte vad inramningen förtjänar. Tillsammans med två riktigt långa pauser under dagen var det egentligen först efter 18 som det blev intressant. Att ändra DH Stockholm från en Invitational till en Open-turnering gör det hela mer storskaligt, men även arrangören måste känna att det här inte riktigt är den uppslutning man hoppats på och lördagens matcher har till stor del lidit av det. Men så känns det också bland alla inblandade som att söndagen är turneringens egentliga huvudattraktion. Det är som att alla bara väntar på att dörrarna till arenan ska slås upp och tävlingen börja på allvar.

I morgon följer först en tredje gruppspelsrunda med åtta grupper gånger fyra spelare, där de två främsta går vidare till den stora utslagsturneringen som kommer att bli dagens höjdpunkt. Då flyttas också händelserna bort från det spelarområde som använts under lördagen och in till den stora arenan, med över 2000 åskådarplatser. Enligt arrangören är biljetterna slutsålda inför finaldagen och förhoppningsvis får vi se en riktigt bra stämning i arenan, särskilt om en eller flera svenskar lyckas bra. Det blir dock en tuff resa för NaNiwa och SaSe, som hamnat i två av de absolut svåraste grupperna inför morgondagen. Klockan 10 börjar matcherna igen och vi kommer att vara på plats.

Här är grupperna inför den tredje gruppspelsomgången:

Grupp A
Naugrim, Sverige (Z)
Turuk, Ryssland (T)
Ret, Holland (Z)
Seiplo, Sverige (P)

Grupp B
Sjow, Sverige (T)
Roll, Ryssland (P)
SortOf, Sverige (Z)
ThorZaIN, Sverige (T)

Grupp C
Jimpo, Sverige (P)
Socke, Tyskland (P)
viPro, Sverige (P)
Polt, Sydkorea (T)

Grupp D
Traveller, Sverige (Z)
Livezerg, Ryssland (Z)
Cytoplasm, Sverige (Z)
Titan, Ryssland (P)

Grupp E
TLO, Tyskland (Z)
MorroW, Sverige (Z)
Lalush, Sverige (Z)
Protosser, Finland (Z)

Grupp F
Elfi, Finland (P)
Monster, Sydkorea (Z)
MaNa, Polen (P)
RunA, Sverige (P)

Grupp G
Hyun, Sydkorea (Z)
Puma, Sydkorea (T)
Forsen, Sverige (Z)
SaSe, Sverige (P)

Grupp H
Genius, Sydkorea (P)
NaNiwa, Sverige (P)
sLivko, Ryssland (Z)
Nerchio, Polen (Z)

Skicka en rättelse