#The Elder Scrolls V: Skyrim vann prestigeutmärkelsen "Årets spel" under Dataspelsgalan i går kväll, men galans stora vinnare var #Battlefield 3.

#Dice plockade hem inte mindre än sju utmärkelser, däribland aktningsvärda "Folkets val" för just Battlefield 3 och "Juryns specialpris" för spelmotorn Frostbite 2. Skyrim gick hem med två priser, förutom "Årets spel" knep det "Årets äventyr", vilket nog bör ses i skenet av att en regelrätt rollspelskategori saknas. "Årets action"gick till #Batman: Arkham City och "Årets plattform" tämligen icke-chockerande till det mästerliga #Rayman: Origins, och "Årets casualspel" till megasuccén #Minecraft.

Hela vinnarlistan:

Klicka för mer information

Årets spel: #The Elder Scrolls V: Skyrim

Motivering: Magi skapas där HD-upplöst skönhet möter äventyrslusta och berättarlusten inte begränsar friheten att upptäcka.

Årets svenska spel: #Battlefield 3

Motivering: Det senaste året har gett oss svenska framgångar både i stort i smått, och årets vinnare tillhör utan tvekan en av de största.

MDTS hederspris 2012: Lennart Martling

Motivering: Som en av grundvalarna i svensk spelbransch sedan 80-talet uppfostrade han en hel generation spelare genom att importera Electronic Arts, US Gold, Ocean, Gremlin och flera andra förlags spel till Sverige. För sin långa och trogna tjänst tilldelas Lennart Martling hederspriset 2012.

Folkets val: #Battlefield 3

Årets exportpris: DICE för Battlefield-serien

Motivering: De senaste decenniet har dataspel vuxit till att bli Sveriges största kulturexport. De senaste fem åren har exporten fördubblats och tillväxttakten ökar. Hundra miljoner människor världen över spelar svenska dataspel. Det är unikt. Kärnan i det svenska dataspelsundret är ett spel som flyttat gränserna för vad som är möjligt med multiplayer, fri rörlighet och fordon. Ett spel som sålt över sextio miljoner exemplar. Ett spel som alla känner till, vare sig de spelar eller inte.

Årets franchise: #Spyro’s Adventure

Motivering: Årets vinnare har lyckats ta tillbaka ett gammalt varumärke och förnya det. Genom att positionera sig i nya kanaler, på leksaksmässor, i broadcast och på event har man inte bara lyckats fånga kidsens intresse utan även tydliggjort kopplingen mellan ett spel och dess plastfigurer. De lever i symbios på flera plattformar den ursprungliga, i det nya iOS-spelet såväl som i onlinevärlden på PC. Bra POS-material har gjort att spelet med starter kittet och karaktärerna fått bra position i butik, både i klassiska spelbutiker och i bredare kanaler.

Årets casualspel: #Minecraft

Motivering: Det finns spel som lägger världen för sina fötter. Sedan har vi spelen som börjar med att skapa världen för att sedan lägga den för sina fötter.

Årets actionspel: #Batman: Arkham City

Motivering: Actionspel är inget för mesar, och eftersom årets nominerade enbart består av hjältar måste ju vinnaren vara en superhjälte.

Årets plattformsspel: #Rayman: Origins

Motivering: Att blanda beprövade framgångar med nya grepp är en nästan omöjlig balansgång, men det finns utvecklare som inte bara lyckas utan lyckas med bravur.

Årets sportspel: #FIFA 12

Motivering: Ofta handlar sportspel om att försöka skapa något nytt med en sport som redan blivit spel hundratals gånger tidigare. Och tänk på vilket sätt det går att genomföra detta.

Årets strategispel: #Total War: Shogun 2

Motivering: Från Sun Tzu till Sven-Göran Eriksson har vi förundrats över vad strateger har lyckats åstadkomma, och med årets vinnare kan du ta kontroll över slagfälten bättre än någonsin tidigare.

Årets äventyr: The Elder Scrolls V: Skyrim

Motivering: Med en stor värld att utforska och strider att utkämpa måste årets vinnare vara något av ett skolexempel på vad ett riktigt äventyr ska erbjuda.

Årets partyspel: #Dance Central 2

Motivering: Få saker säger party lika mycket som sång och dans, och med erfarenhet av bägge dessa områden är det bara att gå upp då dansgolvet och låta partyt börja.

Årets multiplayer: Battlefield 3

Motivering: Att spela tillsammans handlar om att träffa polarna, och årets vinnare låter dig göra just det oavsett om ni är nära eller långt ifrån varandra (även om det sistnämnda kräver ett kikarsikte).

Årets racingspel: #Forza Motorsport 4

Motivering: Folk som hävdar att en bil inte ska ha fler hästkrafter än förarens skonummer är antingen episka tråkmånsar eller har 550 i skonummer.

Juryns specialpris: Frostbite 2

Motivering: Att skapa spel är inte något magiskt som bara händer, det innebär mycket arbete och mycket teknik som spelare knappt känner till. Årets vinnare av juryns specialpris är inte något stort succéspel, det är en av förutsättningarna för att stora succéspel ska kunna skapas.

Årets mest sålda spel: Battlefield 3

Årets mest sålda svenska spel: Battlefield 3

Dataspelsgalans ordförande Ove Kaufeldt är nöjd med årets tillställning.

– Jag tycker att det var värdiga vinnare i årets Dataspelsgala, säger Kaufeldt till FZ. Samtidigt var det i många kategorier så starka nominerade, att det hade blivit en värdig vinnare oavsett hur juryrösterna fallit. Man kan nästan titta på vilken som helst av kategorierna och konstatera att japp, det är enbart bra titlar här.

Vi frågade honom om den lilla genreförvirring som Skyrims vinst av kategorin "Årets äventyr" eventuellt innebär.

– Kategorin "Årets äventyr" handlar om att låta spelaren uppleva ett äventyr som kretsar kring en historia. I kategoribeskrivningen som finns i den guide som jurymedlemmarna får tillgång till beskrivs kategorin bland annat med "En kategori där de nominerades avsikt är att förmedla en historia för spelaren att uppleva, oberoende av om historien förmedlas i form av rollspel eller mer actionbetonat." Om det handlar om en relativt linjär historia eller en väldigt dynamiskt utvecklad historia spelar mindre roll, så länge det handlar om välgjort historieberättande. Det tycker jag syns när man tittar på de fyra nominerade. Det blir ännu tydligare om man tittar på de spel som hamnade precis utanför nomineringslistan, där det finns titlar som #Deus Ex och #L.A. Noire. Allihop titlar med tydligt historieberättande i fokus.

Dataspelsgalans vinnare skiljer sig en del från de spel FZ korade till förra årets bästa. Vi skänkte guldmedaljen till #Portal 2, medan Skyrim och Battlefield 3 fick nöja sig med plats 5 och 4.

Dataspelsgalan är en årlig tillställning för den svenska spelbranschen, och den arrangeras av organisationen #Dataspelsbranschen. De vinnande spelen nomineras och röstas fram av en jury bestående av journalister (däribland FZ:s @Fredrik Eriksson) och återförsäljare. Förutom "Folkets val", som röstats fram av – just det – folket.