#Fable Heroes utspelar sig i en leksaksversion av världen Albion, och våra spelbara hjältar är Fable-inspirerade dockor som med klämkäck frenesi ska hacka sig fram genom banorna. Det är alltid fyra stycken figurer involverade i hackandet, frågan är bara hur många av dem som styrs av AI:n respektive dig och dina kamrater? Med andra ord: det är upplagt för spelparty. Även om det är underhållande att spela ensam blir det först riktigt livat när flera spelar samtidigt. Hysteriskt kaos avnjuts bäst i grupp, och eftersom spelandet är en okomplicerad historia som mestadels handlar om ivrigt knapptryckande, är det inte speciellt svårt att delta i hackandet.

Vart ska vi ta vägen nu då? Leksaks-Albion bjuder på flertalet olika banor.

Trots att alla spelar samtidigt och hackar på samma monster ska du inte tro att det handlar om mer samarbete än nödvändigt. Tvärtom, detta är egoism galore. Monstren ni hackar ner förvandlas till guldmynt redo att samlas upp, och det gäller att roffa åt sig så många man kan (jag återkommer till varför om en liten stund). Det kan med andra ord bli minst lika mycket kamp mellan spelarna om mynten som att slåss mot alla fiender. Detta blir en underhållande avvägning mellan att slåss och att plocka mynt, framför allt om man spelar över Xbox Live där man utgår från att alla är roffande kräk. I soffan, inom räckvidden för kastade chips och pizzaslices, blir taktiken eventuellt annorlunda.

Som en extra finess dyker det upp bonuskistor med ett brett urval av trevliga eller elaka saker. Stundtals dyker det även om dubbelkistor där en innehåller något snällt och den andra något elakt. När en kista öppnas rycker slumpen ut med pukor och trumpeter, och placerar bonusen på en av spelarna.

En sprängd loppmarknad av spelidéer

När man tittar på Fable Heroes lite från ovan framträder ett spel som känns som en sprängd loppmarknad av spelidéer. I slutet av varje bana kommer ni till ett vägskäl där man får välja vilken nästa bana ska vara, för att därefter ställas inför ett minispel i form av en bossfight, åka gruvvagn så fort som möjligt, bli jagad av exploderande höns och liknande påhitt. Att du inte försvinner från spelet trots att du förlorar alla hjärtan och dör är ytterligare ett exempel på hur klurigt barnvänligt spelet är. Istället för att bli passiv åskådare förvandlas du till ett spöke som till och med kan fortsätta slåss. Så varför ens vilja hålla sig vid liv? Jo, spöken kan visserligen slåss men de kan inte samla på sig mynt och bonusprylar. Förstår du vart jag vill komma?

Dags att skaffa sig nya färdigheter och bonusar, på ett delvis slumpartat sätt.

När banan är avklarad hamnar ni på ett spelbräde, och ju mer mynt du samlade på dig desto fler tärningsslag får du för att flytta din spelpjäs längs brädet. Nästan varje ruta ger dig möjlighet att köpa något nytt till din karaktär för dina hopsamlade guldmynt. Du kan exempelvis göra mer skada, förändra ditt utseende eller byta vapen. Detta gäller även AI-spelarna. Så även om du spelar ensam blir hela gruppen bättre ju längre in i spelet du kommer. När alla spelare gjort slut på sina tärningsslag förflyttas ni till nästa spelbräde som visar leksaks-Albion och det är dags att fortsätta äventyret. Allt detta är ett smått underhållande kaos att uppleva – men också ett dubbelkaos som kanske inte är fullt lika njutbart.

Med fyra vilt hackande karaktärer på skärmen blir det lätt lite stökigt.

Den övergripande känslan av Fable Heroes är, utöver att det känns som en digital version av bollhavet på Ikea, att gänget bakom titeln troligtvis aldrig har gjort ett spel förut. Det mesta är rörigt och inte speciellt logiskt, kameravinklarna är stundtals under all kritik och styrningen är som att rida rodeo på en glad gris. Huvudsaken är att det faktiskt är hyfsat logiskt kaos när man spelar, och det är tillräckligt stor variation och tillräckligt mycket av Lionheads (hönshatande) humor för att vara underhållande om man bara ger fasen i att analysera spelet för mycket. Med tanke på att det är billigt är det faktiskt värt det, och om du har planer på att skaffa det kommande #Fable: The Journey blir det dubbel bonus eftersom de två spelen kommer att utbyta prylar med varandra. The Journey kommer bland annat att låsa upp två extra karaktärer att välja mellan, medan Journey-spelarna kan smycka sin vagn med trasdockor från Heroes. Så: ta det för vad det är, skövla allt som finns, stjäl från polarna och ha kul längs leksaksvägen.