Windows 8 släpps i slutet av oktober. Det berättade #Microsofts Tami Reller på en branschkonferens i Toronto i går, skriver ZD Net. Nästa version av företagets marknadsledande operativsystem beräknas vara redo för förpackning i början av augusti, och om premiärdatumet stämmer lanseras det ganska exakt tre år efter Windows 7.

Windows 8 tar stora utseendemässiga kliv från de två senaste Windows-versionerna (7 och Vista). Det använder gränssnittet Metro, som det i dag återfinns varianter av i Windows Phone 7 och Xbox 360, och det är anpassat för användning med pekskärmar. DirectX 11.1 och integrering av Xbox Live står på menyn för gamers. Det spekuleras i täta kopplingar mellan Windows 8 och nästa Xbox-version, men hur det blir i praktiken vet vi förstås inte i nuläget.

Om du uppgraderar från tidigare Windows-versioner blir priset för grundutgåvan av Windows 8 synnerligen överkomligt. En nedladdningsbar uppgradering från Windows XP, Vista eller 7 väntas kosta 40 dollar (uppskattningsvis 300-400 kronor), medan uppgraderingsversionen på dvd lär gå loss på 70 dollar (vi gissar på 500-700 kr).

Är du nyfiken på Windows 8 kan du sedan en tid tillbaka ta hem och köra en testversion av operativsystemet. Tilläggas ska att användning sker på egen risk.