Miljoner människor kastade sig över Diablo III när det släpptes i maj och tolv års väntan belönades med... error 37! En skakig start, och kontroverserna har fortsatt hagla – tolv år rakt ner i vasken. Men är det verkligen så enkelt?

En bit över 160 timmar, fördelade på två klasser. Det är vad jag har klockat i #Diablo III så här långt. Det tog bara några få dagar att nå inferno-svårighetsgraden, och av de 160 timmarna avverkades närmare 100 de två första veckorna, 40 veckan därefter och sedan dess... tja, någon sporadisk spelsession då och då för att se om man kanske inte har lite tur och får tag i någon rolig pryl. Jag har gått och blivit casual, kan man säga.

Ja, jag har tröttnat på Diablo III. Men nej, jag tycker inte att det är ett dåligt spel.

Hello my friend, stay awhile and listen…

Diskussionerna kring den tredje, "smått" hypade delen ligger många och tunga i luften. Åtskilliga gick in i spelandet stenhårt från början, för att därefter liksom jag själv trappa ner markant. Andra gick in närmast makabert hårt och det har flera gånger dykt upp kommentarer som klargör att "Jag har spelat 300 timmar och jag har redan tröttnat, det är ett jäkla skräpspel, inte alls vad jag ville ha, Blizzard you are dead to me now".

Måste diskussionen ligga på den nivån? Vem är det som lurar vem? Kanske känner människor med den känslan att Blizzard lurar dem, att de följde PR-snacket som närmast försökte få Diablo III att framstå som det perfekta spelet. Mer variation, mer valmöjligheter, mer skicklighet, mer av allt. Med tiden fick det folk att känna att deras idealiserade bild med tiden krackelerade, samtidigt som de förgäves försökte fylla i de luckor de fann. Kanske är det bland annat spelmediernas fel, att vi okritiskt vidarebefordrar yttrade ord från diverse spelutvecklare, när vi egentligen skulle kunna presentera en motvikt mot företagens inte lite subjektiva framställningar.

Oh Cain, the memories, the memories. Ha det gott på andra sidan!

Och det är ju Blizzard vi pratar om, gott folk. Blizzard, som först nu kanske sjunker ner lite från sitt slott i molnen. Kanske än viktigare är det att fansen tar det lite lugnare, slutar kolla upp mot skyn och istället ser sig för så att de inte blint fastnar i de gropar i spelträsket som finns.

Men här vill jag att vi backar lite i tanken. Om du själv spelat #Diablo och #Diablo II bör du dra igång den här helt magiska ljudslingan. Hur mycket spelades egentligen de tidigare spelen? Det första spelades av mig under en tid strax innan tonåren. Vad betydde storyn för mig då? Det andra var i början av tonåren, och det var som det är för många i den åldern mycket som händer i huvudet. Men minnena finns kvar. Första mötet med The Butcher, eller hur jobbig Duriel var. Stämningen.

Föregående Nästa
De som suger i diablo3 är följande, Eng gaming finns inte i stor utrsträkning som vi spelare räknade med! Diablo3 end gaming liknar de Diablo2 hade fast sämre! De finns ingen rolig crafting i spelet, de som gjorde föregångaren så mycket roligare med,... 27/12 Som jag sa – varken utgivare, utvecklare eller något annat företag har någon som helst inverkan på våra recensioner. Inte ens våra egna annonssäljare får veta vad vi tycker innan vi publicerar. Mängden extern påverkan på vårt tyckande är noll. Jag som... 13/08 Absolut, inte behöver man dela någons åsikt på gott och ont, för att den ska tala sanning. Men spel som så mycket annat handlar om pengar, och FZ kanske inte är stora som IGN, men skulle ni totalsåga ett storspel som ex. Bf4, så skulle det ge effekt uta... 13/08 För att tydliggöra lite av det Hampus är inne på – FZ jobbar helt självständigt gentemot utgivare och övriga företag. Vi styr själva fullt och fast vad vi publicerar, ingen annan har något att säga till om där. Vi är annonsfinansierade, och annonsförsäl... 10/08 Man får inte vara rädd för debatt, ifrågasättande ser jag som en av nycklarna till en hållbar framtid. Ett tips är att du skriver i jag-format, gällande exempelvis "Jag ser Diablo III som ett Zynga-spel", just för att jag tänker mig att det annars blir... 10/08 Hej igen ^^ Det är trevligt att se att du tar debatten och förklarar mina ev. missförstånd istället för att göra som vissa konkurrerande sidor och censurera avvikande åsikter, speciellt när man råkar ha en avvikande åsikt från Gud fader själv (chefsreda... 10/08 Hej igen du, Om du går in för att läsa in avslutningen som blint försvar av D3, ja, då är det lättare att förstå varför du reagerat med sådan iver och ilska. Tanken var inte att vända på steken och säga att "Du har fel om du tycker att Diablo III är fel... 10/08 Visst finns kritik i den också, men det jag störde mig mest på var faktiskt sammanfattningen/slutet, de 3 punkter som radas upp. Istället för att göra 3 punkter för Diablo 3, och 3 mot, så tycks det som om syftet, det viktigaste, ska vara att Diablo 3... 10/08 Välformulerat, men jag orkar inte riktigt besvara alla sidor du tar upp, då vi helt klart ser på både artikeln och blizzard på helt olika sett. Då du verkar se Satan personifierad i ett företag, som tydligen inte skyr några medel alls i deras låga försö... 10/08 Aaah, ungefär som för 12 år sedan, då man tyckte att Diablo 2 var så fräsht och coolt mot Diablo 3 idag då man som spelare har blivit både mer medveten och kräsen och inte nöjer sig med vad som helst. Hmmm, påminner mig faktiskt om en artikel jag läst... 10/08
Skicka en rättelse