Knappt ett och ett halvt år efter den ursprungliga 3DS-lanseringen kommer den massiva XL-uppdateringen. Med #Nintendos gamla DS-linje krävdes ett antal hårdvarurevisioner innan tjockisen DSi XL såg dagens ljus, men den här gången vill japanerna uppenbarligen inte spara på krutet lika länge.

Utseendemässigt är den bärbara ett klart steg uppåt – kanterna har rundats av, möjliggjort av att det interna batteriet numera sitter i mitten av konsolen. 3DS ger i jämförelse ett stelare och mer fyrkantigt intryck, och ser mer ut som en leksak snarare än teknikpryl. Den något vuxnare designen imiterar klivet mellan de första DS-modellerna och DSi XL – kanske är Nintendo medvetet ute efter de äldre spelarna med XL-modellerna? DSi XL marknadsfördes trots allt bland annat som ett alternativ för äldre med synsvårigheter, tack vare den större skärmen...

Subtila layoutskillnader

Layoutmässigt ser XL ut ungefär som 3DS, med vissa skillnader. Stylus-hållaren har flyttats från baksidan till högersidan, och SD-kortuttaget finns numera på högra sidan. Det SD-kort som medföljer XL är dessutom på 4 GB, att jämföra med vanliga 3DS 2 GB. Axelknapparna L och R har gjorts betydligt större och känns enklare att använda. Hörlursjacket har flyttats åt vänster från maskinens centrala främre del.

När vi öppnar den ihopvikta överskärmen är det en sak som blir uppenbar direkt – gångjärnet är betydligt mer robust i XL-utförandet. Du som äger vanliga 3DS har kanske uppmärksammat att överskärmen ger ett lite fladdrigt intryck, men inget sådant märks av i den mer gediget byggda XL-varianten.

Förutom den uppenbara storleksskillnaden (90 procent större, närmare bestämt) har två viktiga saker skett på överskärmen: dels har 3D-switchen försetts med ett klick som signalerar när du går från 3D till ingen 3D, och vice versa. Den andra skillnaden är högtalarna. De sitter fortfarande på samma plats, men eftersom det är mer bild och mindre ram på XL-skärmen fick inte de tidigare högtalarna plats längre. Substitutet blev tunnare, mer utdragna alternativ. Nintendo har lagt ner mycket arbete på att de nya högtalarna ska låta identiska med de gamla. De har gjort ett bra jobb, för även om jag jämför identiska ljuduppspelningar sida vid sida så är det svårt att uppfatta någon skillnad.

På den nedre skärmen är layouten identisk med tidigare, med skillnaden att knapparna b, a, x och y samt styrkorset blivit marginellt tjockare. Resultatet blir att de känns en aning mer responsiva. Select-, Home- och Start-knapparna har gjorts om helt och fungerar klart bättre än förut. Tidigare kunde du bara trycka in dessa knappar genom att trycka precis i mitten av dem, men på de nya knapparna funkar det att trycka var som helst. Mindre bra är att texten som förklarar vilken knapp som är vilken inte längre syns lika tydligt, vilket kan vara irriterande i början innan du vant dig och knappuppsättningen sitter helt i muskelminnet.

Skönare att hålla i

Kontrollmässigt är den största förbättringen att XL helt enkelt är större. Om du liksom jag har stora händer så vet du säkert hur svårt det är att undvika kramp vid längre spelpass på vanliga 3DS. Eftersom det finns mer utrymme att andas mellan knapparna på XL gör det konsolen betydligt behagligare att hålla i. De rundade kanterna spelar så klart också in här. Har du stora händer skulle jag vilja påstå att det här faktumet i sig gör XL klart köpvärd, ifall du spelar mycket och länge på konsolen.

Utmärkta Super Mario 3D Land blir än bättre med större skärm.

Apropå spelande: vissa har uttryckt oro för att spelen ska se märkbart sämre ut på XL-skärmen, eftersom upplösningen är densamma trots nästan dubbel skärmstorlek. Och visst, jämför du konsolerna sida vid sida blir pixeltätheten märkbart lägre när samma upplösning fläks upp på XL-skärmen, men samtidigt är det inget som direkt stör spelupplevelsen. Det är individuellt, men såvida du inte är extremt känslig gällande upplösningen så bör det inte vara några problem. Om du kunde leva med DSi XL så är knappast 3DS XL värre. De större LCD-skärmarna innebär högre krav på bakgrundsbelysningen, men gällande bildens ljusstyrka är det svårt att se några märkbara skillnader.